Voorgaande nieuwsbrieven

Hom

Nieuwsbrief maart 2018

 

Vogels maken weer volop ruzie in de tuin. Het lijken wel mensen. Ze vechten om ieder kruimeltje en hebben volgens mij het voorjaar weer in het kopje. Ik ook trouwens. De Algemene ledenvergadering is weer achter de rug. Voor uw secretaris toch altijd weer wat extra werk, en ik ben dan ook blij als alles goed verlopen is. Vanaf nu kan ik me weer helemaal op de tuin gaan richten. Ik ben benieuwd hoe die de winter doorstaan heeft. Maar eerst nog even een verslagje van de Gildebijeenkomst van februari.

 

Gilde-bijeenkomst februari 2018 -  ALV met nazit

 

Zoals gebruikelijk krijgen onze leden de notulen van de jaarvergadering niet in de Nieuwsbrief, maar separaat in de mail. Zo ook dit jaar. Maar het is na de sluiting van de ALV niet gedaan! Om bij te komen van de spanning hebben we eerst een glaasje limoncello  uit de keuken van Frieda en Nes gedronken.  Zo, dat smaakte!  Lekker fris, niet te zoet en mooi troebel (het ouzo effect).

Inmiddels had Frans de waren uitgestald die hij ging verkopen Bijna alle artikelen gingen vlot van de hand. Er werd bijna niets “doorgedraaid”. Het pronkstuk van de veiling, een sapextractor, kun je vanaf nu bewonderen bij Jaap. Uiteindelijk gaat er nog een leuk bedragje naar onze penningmeester.

Vervolgens gingen we over op de aangekondigde nazit: een verhandeling over Oostenrijkse wijnen. Vanzelfsprekend staat de Veltliner centraal. De helft van de Oostenrijkse wijnproductie bestaat uit Veltliner. Een uitstekend drankje voor een mooie zomernamiddag op een terrasje aan de Donau.  En zoals Frans opmerkte: “niet veel geur, maar hij smaakt best”

De tongen werden pas echt losgemaakt bij het proeven van de Uhudler. Uhudler is een echt “Kult”-product. De druiven komen van niet veredelde rassen en zijn resistent tegen schimmels en vooral tegen druifluis. Vanwege hun hoge resistentie hoeven ze niet bespoten te worden. Een echt bio-product dus, maaar…de wijn is voor velen niet erg toegankelijk Ze ruikt en smaakt  namelijk “foxy” gearomatiseerd, muskus achtig , fruitig , droog en vaak met strakke zuren. “

“Niet erg toegankelijk” schreef ik, en dat is een eufemisme voor niet lekker. Je kunt het smaak gevoel verbeteren met een Schmalzbrot (een Duitse boterham met spekvet en zout). José had ervoor gezorgd dat er voldoende Schmalzbrot aanwezig was, en ik moet zeggen dat ik de combinatie al een hele vooruitgang vond. Maar het blijft een vreemde ervaring!

 Via onze beamer trokken we verder door touristisch Oostenrijk tot we uiteindelijk in de hoofdstad Wenen belandden. Wenen is de enige stad van betekenis in Europa met wijngaarden van enige importantie binnen de stadsmuren. Typisch voor deze wijngaarden is dat men er verschillende druivensoorten door elkaar heeft staan. Deze vorm van aanplant met rassen die op verschillende tijdstippen rijpen had als doel om jaar in jaar uit een min of meer stabiele opbrengst te garanderen door het risico op problemen zo veel mogelijk te spreiden.

Echter, als je verschillende rassen tegelijkertijd oogst krijg je ook verschillende rijpheidsgraden. Dat kan voor negatieve en positieve verrassingen zorgen.  De flessen die wij in Wenen wisten te scoren waren van een prima kwaliteit.  Aardig is het dat werd opgemerkt dat er bijna geen Oostenrijkse cuvées zijn, maar dat de wijn die zo gemaakt wordt, de “Gemischter Satz” uit minimaal drie witte rassen moet bestaan.  Was de Veltliner een algemeen voorkomende wijn, de beide laatsten, de Uhudler en de Gemischter Satz waren toch wel onbekende buitenbeentjes waarmee we graag hebben kennis gemaakt. Vooral als daarbij ook nog eens een stukje Bergkäse wordt geserveerd.

Al met al een aardige rondreis door Oostenrijk, en ik hoop dat ik bij een volgende gelegenheid beter bij stem te zijn!

harrie

 

                                               ------00000----

 

                                                  Programma

 

Voor de vergeetachtigen onder ons hier nog even de kalender voor de rest van het seizoen. Staan alle data al in de nieuwe agenda van 2018?

2018

 

 

 

Maart

16

 

Peter v d Laar deel II

April

20

 

keuring van Septemberwijnen, bieren en likeuren

Mei

Za 26

 

Excursie

juni

Za 16

 

Slotmiddag; bij Ruud Hazendonk

 

 

                                               -----00000------

Een tijdje geleden heb ik aangekondigd dat we in de nieuwsbrief een aantal spreuken , zegswijzen of hele en halve waarheden zouden afdrukken. Daar is een tijdje niets van terecht gekomen, maar we pakken de draad gewoon weer op.

Vorige nieuwsbrief schreven we al:       "De sleutel van het paradijs ligt in de wijnkelder"

 

Hier komen er nog een paar:

“Een beleefde omschrijving van zelfs de meest vreselijke wijn is “interessant”

“Slechte wijn is altijd te duur”

“Wijn is het intellectuele deel van de maaltijd”

“Zet wijnglazen nooit omgekeerd in de kast; hierdoor gaan ze muf ruiken”

                                            -----00000-----  

Bericht van Toos

Ik  was blij verrast met de mooie kaart met veel goede en leuke wensen voor mijn. Gezondheid.  Ik ben 6 weken weggeweest en hield het toen niet langer uit.

Na 2 weken ziekenhuis  na een zware operatie met complicaties, Ben ik bijna 4 weken in het Buurtzorgpension Utrecht geweest en erg goed verzorgd. Maar ik had heimwee en vond het welletjes. Dus ik ben Vrijdag de 2e maart naar huis gebracht. Ik moet nu thuis verder opknappen.  Wel verzwakt, maar vast van plan weer zo goed mogelijk op te knappen. Ik kom beslist zodra het mogelijk is, weer naar de gilde avonden.   Doe iedereen de hartelijke groeten en tot ziens.     Toos  Hazendonk

 

Gildebijeenkomst vrijdag 16  maart: Wijnmaken met Peter van de Laar.

Nog een spreuk (of beter een spreekwoord) “Goede wijn behoeft geen krans” Dit spreekwoord is 100% van toepassing op onze “spreker” van vanavond, Peter van de Laar.

Ik weet zeker dat iedereen die er vorig jaar bij zijn eerste optreden bij was, ook nu zijn best zal doen om er weer bij te zijn.

Peter ontdoet het wijnmaak-proces van alle fratsen, en vertelt onomwonden en duidelijk over zijn activiteiten. Het is onderhoudend en vaak bijna hilarisch, maar ook zeer leerzaam.

Jos heeft de avond georganiseerd en doet hieronder zelf de aankondiging:

De vorige sessie die door Peter is ingevuld omvatten vooral de “omgeving”. de benodigde gereedschappen, grondstoffen en de hoofdstappen in het maakproces,  van het wijn-maken. Je zou kunnen zeggen meer  het enthousiasmeren van onze gildeleden om echt zelf wijn te maken. 

De 16e maart gaan we meer de diepte in. Waarvan gaan we wijnmaken? . Vruchten van de streek misschien? Daarna gaan we het maakproces uitdiepen.Za ken als smaakprofiel, meten voor de aanvang van het maakproces en juist gebruik van de gereedschappen.  In eerste instantie gaan we uit van niet-druiven als grondstof voor de te maken wijn met tijdens de uitleg regelmatig een bruggetje naar druiven als grondstof. Het uitgebreid meten en keuren doen we in een volgende bijeenkomst in het seizoen 2018 / 2019.

 Allemaal komen dus!!

 

Tenslotte…

Vind ik dat we weer goed op stoom liggen met het Gilde. De excursie krijgt langzaam maar zeker vorm, en er zijn best wel veel goede ideeën om het komende gildejaar vorm te gaan geven. Minpuntje: we zouden wel weer eens wat nieuwe leden kunnen gebruiken. Maar wie weet?.

Hartelijke groet,

harrie

 

 

Nieuwsbrief februari 2018

 

We zijn weer begonnen! Vol goede moed het nieuwe jaar in. Wat is het toch mooi om tradities te hebben en die in stand te houden. Iets is een traditie als het zich ieder jaar herhaalt, en wanneer het als zeer plezierig wordt ervaren. Dat de vorm ieder jaar weer hetzelfde is,  is niet vervelend, maar geruststellend. Zoals onze nieuwjaarsbijeenkomst dus. Het bestuur probeert er steeds weer nieuwe elementen aan toe te voegen, zodat het niet saai wordt,  maar het moet niet te gek worden natuurlijk. Tradities moeten blijven, gewoon omdat het anders geen tradities zijn. Geen stroopwafelpieten dus op onze nieuwjaarsbijeenkomst.(en ook geen ”Bij1komst dus”)!

 Gilde-bijeenkomst januari 2018 -  Nieuwjaars bijeenkomst

Als je binnenkwam rook je het al meteen, die kruidige geur van Glühwein waarin de sinaasappel en kaneelgeuren de boventoon voerden. Het was niet echt koud buiten maar de handen en neuzen waren toch fris geworden en een warm drankje wil er dan altijd wel in. Toe iedereen zo’n beetje was binnengedruppeld hield Theo op zijn eigen ontspannen wijze zijn nieuwjaarstoespraak. Daarin werd begonnen met de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen.  Daarna sprak hij een woord van welkom  uit aan Frieda en Nes Holman. Wat prettig toch dat we er in deze tijd van gamen en bitcoins er toch in slagen om nieuwe leden aan te trekken.

Nes stelde zichzelf en Frieda aan ons voor. Ze wonen in Den Bosch en bestieren daar een wijngaard en een groentetuin. Ze opteerden voor ons Gilde vanwege de gezelligheid die we uitstralen naast de vakkennis die we bieden.  Dan toch weer de traditie. Bubbels van Wouter Jan op basis van rabarber, en bubbels van Jos gewoon op basis van zijn eigen druiven. José had nog een zeldzame Tokaj-champagne op de kop weten te tikken, zodat de dreigende droogte op tijd werd afgewend.

En dan….het buffet. Steeds verrassend en altijd zonder doublures. Heerlijke salades, pasteien quiches, taarten en toetjes. En alles natuurlijk besprenkeld. Geen wonder dat we in opperbeste stemming waren toen we de borden hadden leeg geschraapt en over gingen naar het volgende onderdeel van het programma.

Ons Gilde had uit een boedelopruiming in aantal gistingsflessen gekregen, variërend van 10 tot 25 liter. Die hebben we in een openbare verkoping verkocht waarbij het mes aan twee kanten sneed: leden konden tegen een heel lage prijs een mooi stukje uitrusting kopen, en de penningmeester kon ook tevreden zijn. Maar er kwam nog een aap uit de verrassingsmouw! Theo bracht drie flessen ter tafel uit de krochten van huize Hack. Frans wil het wat rustiger aan gaan doen en heeft bovendien verhuisplannen. De “Versluis-wijn” uit het assortiment ging naar Astrid en een tweede fles (appelwijn) naar Joke. Vervolgens draaide het mannetje met de hoed zijn rondjes en wist de morellenwijn voor een top-opbrengst te veilen, waarna Wim de gelukkige eigenaar werd.

Het was niet gemakkelijk het gehoor daarna stil te krijgen, maar het lukte door middel van een powerpoint presentatie die een tipje van de sluier oplichtte die nog over de excursie lag. Ik ga hier niet inhoudelijk op in omdat we de excursie commissie de gelegenheid moeten geven alles nog eens rustig te bespreken . Wel kan ik zeggen dat de opzet wordt gebaseerd op onze geslaagde excursie naar de “Steenen Muur” en naar Leuven. Iets wat goed is moet je immers niet wijzigen (wie zei er ook al weer wat over tradities?)

                                                ------00000----

 Tot zo ver het verslag van de nieuwjaarsbijeenkomst. Schreef ik dat Wim een “gelukkige eigenaar” werd, dan moet dat even worden aangevuld c.q. gecorrigeerd.

Op zondag zijn we even bij Flora en Wim op visite geweest (moet je ook eens doen, hartstikke gezellig) en hebben na de koffie de fles met morellen wijn opengetrokken. Eufemistisch kan ik stellen dat het geen al te groot succes was. Wat zijn morellen zuur….

harrie

 

 

 

                                                        -----000000-------

Even een spreuk:

   “DE SLEUTEL VAN HET PARADIJS LIGT IN DE WIJNKELDER”

 

Een waarheid als een koe, waard om te worden geborduurd en ingelijst! Iemand…?

                                                    -----00000------

Programma

Voor de vergeetachtigen onder ons hier nog even de kalender voor de rest van het seizoen. Staan alle data al in de nieuwe agenda van 2018?

2018

 

 

 

Febr

16

 

ALV met presentatie Oostenrijkse wijnen

Maart

16

 

Peter v d Laar deel II

April

20

 

keuring van Septemberwijnen, bieren en likeuren

Mei

Za 26

 

Excursie

juni

Za 16

 

Slotmiddag; bij Ruud Hazendonk

 

                                                -----00000------

Even tijd voor een mopje. Hou je niet van een beetje ondeugend, kun je het gerust overslaan.

Een man vraagt op de groente afdeling van een supermarkt om een half kropje sla. Een jonge bediende zegt hem dat ze alleen hele kroppen sla verkopen. Maar de man blijft maar aandringen en dus zegt de bediende dat hij het even aan de filiaalchef zal vragen. Hij loopt het kantoortje van de filiaalchef binnen en zegt: “Een of andere malloot wil een halve krop sla kopen.” Terwijl hij zijn zin afmaakt draait hij zich om en ziet hij de man achter zich in de deuropening staan. Dus voegt hij snel toe: “En deze meneer wil de andere helft”. De chef complimenteert hem even later met zijn tact: “Ik was onder de indruk van de manier waarop je je daar uit redde. We houden wel van mensen die kunnen improviseren hier. Waar kom je eigenlijk vandaan?” “Abcoude, meneer.” “O, en waarom ben je daar weggegaan?” “Je hebt er alleen maar hoeren en ex-voetballers.” “Zo, mijn vrouw komt ook uit Abcoude.” “Echt?” antwoordt de bediende, “voor welke club heeft ze gespeeld?”

 

                                            -----00000-----  

 Gildebijeenkomst vrijdag 16  februari: Algemene Ledenvergadering met interessante nazit over Oostenrijkse wijnen..

Hij staat weer voor de deur, de Algemene Ledenvergadering. Statutair noodzakelijk, maar daarom zeker niet saai, vooral niet in de “nazit”

Laten we eerst maar eens even kijken wat Theo er over te vertellen heeft; hij is tenslotte de voorzitter!

 

Roept - of mailt - u maar!

Tijdens de ALV vergadering hebben we de gewoonte aanwezigen te vragen naar ideeën voor de  invulling van toekomstige gildeavonden. Wat vindt men leuk, leerzaam, interessant?

En als men dan een onderwerp aandraagt, zou het heel fijn zijn deze gildeavond -  eventueel met de hulp van een ander gildelid – zelf te organiseren.

Deze vraag wordt de 16de februari dus ook weer gesteld. Maar als extra service kunnen ook degenen die niet aanwezig kunnen zijn, hun ideeën – liefst voor de 16de – doorgeven aan onze secretaris!

Dus roept - of mailt - u maar!   

Hoe meer zielen (leden) hoe meer vreugd!

Hebben jullie ideeën hoe we ons ledenaantal zouden kunnen verhogen?

Zo ja, laat het onze secretaris dan weten of  - nog beter -  kom het de 16de februari op onze gildeavond zelf vertellen.

 

Nou, dat was weer heel wervend van Theo. En hij heeft gelijk: na de behandeling van de jaarstukken komt steevast de vraag: “en wat willen jullie nu eigenlijk” . Jullie laten de  apparatsjiks  in het bestuur, de gestaalde partijkaders, toch niet alléén bepalen wat er in het komende seizoen op de rol staat? Dat bepalen jullie zelf!

Maar goed, eerst de jaarstukken. Zoals gebruikelijk worden die niet op de website gepubliceerd maar worden/werden rechtstreeks naar jullie mail-box gestuurd. Het is weer een heel stapeltje geworden

Na de behandeling van de jaarstukken gaan we in hoog tempo door met de verkiezing cq herkiezing van de benodigde bestuursleden. Wil je ook je steentje bijdragen, meldt je dan aan.

De ALV vindt natuurlijk zijn apotheose in het jaarlijkse “roept U maar”. Alleen, het zou  super zijn als jullie daar vooraf over na zouden willen denken. Daardoor gaan we dan tijd sparen, want we hebben weer een interessante “nazit”

Verleden jaar zijn José en ik op tournée geweest in Oostenrijk, een groot en verrassend wijnland. We hebben daarbij gespeurd naar echte bijzonderheden, die we niet alleen met jullie gaan bespreken  , maar ook …..proeven natuurlijk. En nee, ik ga echt niet verklappen welke specialiteiten we hebben meegebracht, maar wie twee van de drie vooraf goed raadt, verdient een eervolle vermelding in de volgende nieuwsbrief.

Dus, allemaal komen. Wie wil de kans op zo’n eervolle vermelding mislopen?

 

Tenslotte…

Ik kijk er echt naar uit om jullie op de Algemene Ledenvergadering te mogen begroeten.

Hartelijke groet,

harrie

 

 

Nieuwsbrief januari 2018

 

Alweer een nieuw jaar, het lijkt wel of het steeds sneller gaat. Gelukkig is dat niet zo. Een jaar duurt nu eenmaal 365 dagen (of daaromtrent) die we hard nodig hebben om te snoeien, de planten te laten groeien, te oogsten maar vooral om de wijn (en het bier) te laten rijpen. Niet zeuren dus en gewoon de tuin in. Het is januari, het vriest niet en gewoon snoeien dus!

 

Gilde-avond december 2017 -  Thema Likeur maken voor een kersttoetje

Theo begon met de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen. Hij vertelde dat besloten is dat degene die de avond organiseert ook de inkoop doet voor de versnapering van die avond en dat leden meehelpen bij het uitserveren hiervan. Voor het organiseren van de excursie, die op 26 mei 2018 gepland staat, hebben Yvonne, Ernest en Theo zich aangemeld om het organisatieclubje te gaan vormen. Als jullie ideeën hebben geeft ze dan aan hun door. Het clubje dat nu ontstaan is kan nog altijd uitgebreid worden. Heb je zin? meld je aan!.

 

Graag verwelkomen we deze avond 3 potentiele leden. De heren hebben geen ervaring met wijn maken en willen dit graag leren middels onze wijnmakers gilde. De heren gaven aan dat ze wel veel ervaring hadden met het product zelf.

 

De avond werd verzorgd door twee van onze leden Frans en Teun. Frans doe de aftrap en geeft aan dat hij in hele korte tijd twee likeuren voor ons gemaakt heeft namelijk een walnotenlikeur en een zwarte bessen likeur. Ondanks de korte voorbereidingstijd zijn we de likeuren toch gaan proeven. Conclusie: de likeuren smaakten goed. Met meer tijd zullen deze likeuren nog beter gaan smaken. Voor degene die heel enthousiast hiervan zijn geworden de recepten van Frans:

 

Walnotenlikeur:

8 stuks gepelde walnoten (tip: even roosteren voor een betere smaak)

4,3 gram citroenschil,1,05 gram foeli, 2,85 gram kaneelstok, 1,45 gram kruidnagel, 100 gram suiker en 300 ml wodka (40%). Dit 6 weken laten staan en daarna aanvullen met water tot een halve liter. Dit 4 tot 6 maanden laten rijpen.

 

Zwarte bessen likeur:

1 kilo kapotgemaakte zwarte bessen (bij de Makro ingevroren te koop)

1 liter goede wijn rood of wit (Frans had een rode wijn gebruikt)

 6 dagen laten staan en door een linnen doek zeven

500 gram suiker toevoegen per liter vloeistof en 4 uur laten rusten. Daarna 300 ml wodka toevoegen.

 

Daarnaast heeft Frans ons nog een lekkere cocktail laten proeven: de  Kir royale een mengsel van cassis en champagne!.

 

Vervolgens nam Teun het stokje over. Teun had ook twee likeuren gemaakt namelijk een peren likeur en Liquore di Finocchietto (venkellikeur).

Tijdens een vakantie in Italië heeft Teun kennis gemaakt met Liquore di Finocchietto . Thuis gekomen dacht Teun: “ dit moet ik toch ook zelf kunnen maken”. Eerst geprobeerd om het recept van deze likeur uit Italië te krijgen. Echter de Italianen gegeven hun geheim niet prijs aan een Nederlander. Dus Teun begon zelf te experimenteren en het resultaat mag er zijn. Zelfs een restaurant in Culemborg (Una Volta) is onder de indruk van Teuns likeur.  Was je deze avond er niet bij kun je altijd daar een glaasje gaan proeven. 

Ook Inge, Yvonne en Alfred laten ons proeven van hun zelfgemaakte likeuren.

Het werd wederom een gezellige avond die goed bezocht was door onze leden (22 leden). Ook was de avond zeer leerzaam, in ieder geval voor mij.  Ik heb in ieder geval inspiratie opgedaan om mee te kunnen doen aan de gilde-avond van 20 april 2018 “Keuring van drankjes”. 

Dank aan Frans en Teun voor een super avond.

                                                        -----000000-------

De ik-figuur in bovenstaande lofzang is Joke, die enthousiast als altijd verslag heeft gedaan van wel een zeer bijzondere avond.  Dank je Joke!

                                                       -----00000-----

Het kan niet op met Frans deze periode. Hij was al actief op de Gildeavond met zijn notenlikeur  en met zijn zwarte bessen likeur, maar daarna stuurde hij ons ook nog eens een recept  voor een:  

Koffielikeur  ( 24 vol. % )

Nodig voor 2 liter:

 350 hele koffiebonen (niet kapot maken!)

2 vanille stokjes

350 gram witte suiker plus 200 gram donkerbruine suiker

1 fles Korn van 32 % en een dubbel Korn van 37,5 %, beiden 0,75 liter.

 

Doe koffiebonen en vanillestokjes in bovenstaande 1,5 liter alcohol en laat dit bijna 1,5 week zo staan.

Dan de bonen er uit zeven en de vanillestokjes terug doen in de alcohol.

Nu beide suikers in een hoge pan doen en maak er onder voortdurend roeren, invertsuiker van.

Na afkoelen gaat dit in de alcohol er bij.

Probeer een week te wachten voordat je het proeft.

 

Deze likeur heb ik gemaakt en die smaakte na twee jaar nog even lekker!

2 liter is heel veel, dus pas het naar eigen inzicht aan.

Heb je geen Korn, dan kan het ook wel met Wodka 40 %.

Succes!!

 

 

                                                   -----000000------

 

Programma

 

Voor de vergeetachtigen onder ons hier nog even de kalender voor de rest van het seizoen. Staan alle data al in de nieuwe agenda van 2018?

2018

 

 

 

Jan

Za 13

 

Nieuwjaarsreceptie  Vanaf 16.00 uur

 

Febr

16

 

ALV met presentatie Oostenrijkse wijnen

Maart

16

 

Schnapse und Edelbrände

April

20

 

keuring van Septemberwijnen, bieren en likeuren

Mei

Za 26

 

Excursie indien vrijwilligers

juni

Za 16

 

Slotmiddag; bij Ruud Hazendonk

 

 

                                               -----00000------

Gildebijeenkomst zaterdag 13 januari nieuwjaarsbijeenkomst.

Met de likeuravond sloten we 2017 definitief af en we gaan ons nu volledig richten op de nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwe leden: als jullie verwachten dat het zoiets is als bij de Gemeente, waar burgemeester en wethouders mooi op een rijtje staan om de beste wensen en veel heil en zegen in ontvangst te nemen van boeren , burgers en buitenlui, dan heb je het mis. Waar wel een overeenkomst is: het is weinig formeel. Natuurlijk is er een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels.  Als alles goed gaat lichten we dan een tipje op van de sluier die over de excursie hangt.

Waar het verschil in zit is het volgende: alle leden maken voorafgaand aan de bijeenkomst een gerecht klaar en brengen dat mee met een fles om te besproeien . (vroeger noemden we dat -geloof ik-  een Amerikaanse fuif. Vroeger opa? Ja kind!)  Daarbij komen dan altijd weer twee vragen naar boven:

1. Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2. Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Het is net als bij de belastingdienst: gemakkelijker kunnen we het niet maken.  Mocht je desondanks nog raad en daad nodig hebben, bel dan met José (je vindt haar telefoonnummer op de ledenlijst) José weet namelijk bijna overal raad op.

Na het oplichten van het sluiertipje over de excursie gaan we al die lekkere dingen opeten en er een wijntje bij drinken. En dan wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, prangende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

We gaan de bijeenkomst nog leuker maken. Ons Gilde heeft van een stille bewonderaar een aantal gistingsflessen cadeau gekregen, die dringend verlegen zitten om een nieuwe eigenaar. Die gaan deze middag voor een zacht prijsje van de hand. (Jos, onze penningmeester wil ook wel eens een goede start van het boekjaar).  Het aantal flessen is niet oneindig en het aantal gegadigden zal (hoop ik) groot zijn. Hoe we de toewijzing zullen doen moeten we nog uitvogelen! (Als er iemand een idee heeft , graag even laten weten aan de redactie) Neem voor alle zekerheid maar een paar knaken mee. Jan Krediet woont hier niet!

Wil je een idee te krijgen van de flessen, klik dan op het aanhangsel van de email.

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct…….. Plaats van samenkomst is het vertrouwde lokaal naast de kerk in de Emmastraat in Geldermalsen

 

 

Tenslotte…

Ik kijk er echt naar uit om jullie op de Nieuwjaars bijeenkomst te mogen begroeten.

Hartelijke groet,

harrie

 

 

 

 

Nieuwsbrief december 2017

 

Het ijzelt, en het is guur  (als ik dit schrijf). Gelukkig hebben we allemaal weer het een en ander in de kelder om ons een beetje mee op te warmen in deze donkere dagen voor Kerstmis.  Maar er mist nog wat. Wat dan, vragen jullie je af… Dat vertel ik jullie later!

Gilde-avond november 2017

Eerst gaan we nog ever terug naar de Gilde-avond van november. Het hok zat bom-vol en het sfeertje was geweldig. Maar we hadden dan ook een spreker, die geen spreker was maar een entertainer die ook nog eens van wanten wist. Als je al geen wijn maakte was je er na vanavond direct mee begonnen.

Theo begon met de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen. Frans bood een (gratis) droesemrek aan dat bijna vanzelfsprekend meteen van eigenaar verwisselde. Hij had ook nog een aantal flessen gildewijn 2002 , waar we misschien iets leuks mee konden doen. Hé zei Toos, (die altijd in is voor iets leuks), zoiets heb ik ook nog staan thuis. Dat bood ze vervolgens ook spontaan aan! We moeten met het bestuur hier nog over beraadslagen, maar jullie gaan er vast nog meer van horen.

Dan was het woord aan onze inleider van vanavond. Peter van der Laar was zijn naam en die moet je maar onthouden, want wij gaan ons best doen om hem nog eens uit te nodigen voor een vervolgverhaal. Peter is een zelf-plukker die er op uit gaat om de mooiste ingrediënten zelf te verzamelen (de Lidl is immers niet te vertrouwen).

Bij dat verzamelen zoekt hij steeds naar ingrediënten die bij elkaar passen en brengt die in een zodanige mate  bij elkaar dat ze met elkaar in evenwicht zijn. Hij is dus steeds op zoek naar balans.  De producten worden steeds gewassen in een sulfietoplossing om ze te bevrijden van vreemde invloeden.  En dan gaat hij aan de slag om het fruit te laten gisten.

Het materiaal dat hij gebruikt zijn  gewoon huishoudhulpen, er komt geen magie aan te pas.  Wel moeten de wijnmakers  uitzoeken welke gisten ze het best kunnen gebruiken. Voor witte wijn van druiven is een lage-temperatuur gist aan te bevelen. Maar voor andere sap mengsels kunnen weer ander gisten meer geschikt zijn. 

Peter raadde ons ook aan om tijdens het proces steeds te blijven testen en ruiken. Hoe eerder een fout geconstateerd wordt, hoe gemakkelijker het (meestal is om te corrigeren. Zo kan een zwavellucht tijdens het gistingsproces worden bestreden door het gebruik van gistvoedingszout.

Na deze inleiding zijn we dan maar gaan proeven. Waarom ook niet? Peter begon met een vlierbloemenwijn, en daarna volgden de slokjes elkaar zo snel op dat uw scribent  vergat om het allemaal te notuleren. Naar goed gebruik hadden ook een aantal leden eens in hun kelder rondgekeken en wat monsters meegebracht.

Het werd dan ook een latertje, maar dat deerde niemand. Gezelligheid kent immers geen tijd!! We gaan ons best doen om deze avond een passend vervolg te geven.

 

                                                   -----000000------

 

Programma

 

Voor de vergeetachtigen onder ons hier nog even de kalender voor de rest van het seizoen. Staan alle data al in de nieuwe agenda van 2018?

dec

15

 

Likeur maken voor het kersttoetje

 

2018

 

 

 

Jan

Za 13

 

Nieuwjaarsreceptie  Vanaf 16.00 uur

 

Febr

16

 

ALV met presentatie Oostenrijkse wijnen

 

Maart

16

 

Schnapse und Edelbrände

 

April

20

 

keuring van Septemberwijnen, bieren en likeuren

 

Mei

Za 26

 

Excursie indien vrijwilligers

 

juni

Za 16

 

Slotmiddag; bij Tanja en Ruud Hazendonk

 

 

 

                                               -----00000------

Gilde-avond 15 december

In mijn inleiding schreef ik al dat er nog wat ontbrak aan de elementen waarmee de winterse kilte kan worden bestreden. Om die omissie op te heffen hebben we Frans Hack gevraagd om een specifieke likeur te gaan maken die uitstekend gaat passen na het kerstdiner.

Frans heeft daarop “ja” geantwoord, en gaat voor ons in een demo “likeur maken” aan de slag, zodat iedereen na afloop in staat is om ook zelf een gelijke of gelijkwaardige likeur te produceren. Welke likeur hij gaat produceren houd ik nog even onder de pet. Dan is de verrassing groter. Wedden dat het weer een geweldige avond wordt?

Enne, als we likeur gaan maken hoeft ons dat er niet van te weerhouden om een resultaat van eigen kelderactiviteit mee te brengen, zodat we tijdig de keel kunnen smeren.

Tenslotte…

Wens ik iedereen een prachtige adventtijd

Hartelijke groet,

harrie

 

Nieuwsbrief November 2017

 

Beste vrienden

 

Ik kijk naar buiten en zie door de mist een kale notenboom, waaronder we deze zomer zovele mooie uren hebben doorgebracht. Het is nu dus herfst, er is geen ontkomen aan. Is dat erg? Nee hoor, ieder jaargetijde heeft immers zijn charme. Voor ons wijnmakers is de herfst extra speciaal omdat we dan gaan meemaken hoe het gistingsproces verloopt en na de gisting gaan we dan testen of het eindproduct smaakt. José en ik hebben alle wijnen al twee maal geheveld, en op ons krukje in de kelder zijn we al ijverig met ons proefglaasje in de weer geweest. En we zijn tevreden, ons werk is niet voor niets geweest.  Natuurlijk hebben we wel weer wat vragen ( wel of niet filtreren bijvoorbeeld) maar daar zijn de gildeavonden voor.

 

Bourgondische Middag\Oktober bijeenkomst

Ik ga maar gelijk door, want ik heb beloofd om verslag te doen  van een nieuw fenomeen: De Bourgondische Middag. Gelukkig konden we erbij aanwezig zijn, en dan kan ik als secretaris toch moeilijk anders dan weer eens een verslag zelf te schrijven.

Jullie weten dat ik niet zo gecharmeerd ben van verslagen in de trant van: …en toen, …en toen…etc., Dat kan deze keer al helemaal niet want het was zo gezellig dat ik vergat om aantekeningen te maken!

Gezelligheid was wel een beetje het trefwoord. Joke en Ernest hadden een tent aan hun terras gebouwd waarin alle 22 aanwezigen plaats konden vinden, zelfs Jos die zich niet door ongemak liet weerhouden en in een aangepaste zetel de BM kwam bijwonen.

Natuurlijk was daar de appeltaart van Toos waarvoor later echt geen doggy-bag meer nodig was.  Theo hield een toespraakje om de organisatie te bedanken en hield vanzelfsprekend daarbij ook een bloemetje bereid.

De eerste bourgognes werden al voorzichtig opengetrokken, maar voor we echt aan de slag gingen hebben we nog een bezoek gebracht aan de Dikke Toren van Varik.

Daar kom je tientallen keren aan voorbij zonder dat het je iets doet, maar onder begeleiding van een deskundige gids zie je dan dat het toch een interessant middeleeuws bouwwerk is  waarover veel interessante dingen te vertellen zijn. Het uitzicht vanaf de trans is groots; wat is de Betuwe toch mooi. Voortaan kijken we met andere ogen naar de toren.

 

Een echte “Pietje Bel” kon het niet laten en  luidde ondeugend de terugtocht in en die viel niet mee. Wind en regen op kop en dan steekt de dijk toch wel ver boven elke beschutting uit. Gelukkig was het geen al te lange wandeling, maar we waren toch wel blij dat we de beschutting van de tent konden opzoeken. 

 

Ik ga niet alles opsommen wat we allemaal gegeten en gedronken hebben, maar het was echt Bourgondisch. Parelhoen en kwartelpootjes en procureur van wildzwijn, gingen de appeltaart gezelschap houden, en witte en rode wijnen deden hun best om ons te laten genieten. Het was een groot feest met koffie toe!

Wat ik nog even opmerk: het is niet alleen gezellig, er wordt uiteraard ook veel over onze hobby gesproken! De discussies zijn altijd erg levendig. Er zijn altijd wel vragen, en er is altijd wel een deskundig iemand die de vragen kan beantwoorden. José stelt net vast dat we al (pas) negen jaar lid van ons Gilde zijn, en dat we eigenlijk nooit een bijeenkomst hebben bijgewoond waarbij we niets hebben opgestoken.

Joke en Ernst, vanaf deze plaats nogmaals dank. Het was zoals Theo zei : “een slotmiddag aan het begin van het Gildejaar”. 

                                      ----oooo----

Gildeavond 24 November

We hebben niet veel tijd om na te genieten van de Bourgondische Middag, want we hebben een nieuw evenement op de rol staan voor de avond in november. Oorspronkelijk zou ik op deze avond een presentatie verzorgen over Oostenrijkse wijnen maar die stel ik gewoon uit tot een later tijdstip. De wijnen die we er voor meegebracht hebben worden steeds ouder en beter dus dat is geen probleem.

 

Feit is dat we ons gelukkig prijzen dat we (i.c.Jos) er in geslaagd zijn om een spreker uit te nodigen, die gehoor heeft gegeven aan onze wens om weer eens aandacht te besteden aan de “kennis van het wijnmaken”. En niet de eerste de beste, maar Peter van de Laar, voedingsdeskundige te Wageningen.

We zijn immers een vereniging die gezelligheid paart aan leerzaamheid. En als je dan in staat bent een dermate prominente spreker aan je te verbinden, moet zelfs de Oostenrijkse wijn (hoe lekker en interessant ook), daarvoor wijken, temeer omdat sommige leden hebben aangegeven dat de balans dreigde door te slaan naar gezelligheid.

Nu is het zo dat wij in ons Gilde te maken hebben met ervaren en onervaren wijnmakers. Peter gaat daar rekening mee houden! Het doel van de avond is dan ook: ”het bijbrengen van kennis voor nieuwe wijnmakers en het opfrissen van kennis voor de meer ervaren wijnmakers”. 

Peter gaat het doel trachten te bereiken door kennisoverdracht in de vorm van een presentatie, gevolgd door een discussie tussen nieuwe en ervaren wijnmakers.

Daarnaast zal een opstapje worden gemaakt naar de keuring in april 2018 en het maken van wijn met een andere grondstof dan druiven, zoals appels (we wonen in de Betuwe, toch?) en sinaasappelen

Natuurlijk brengen we allemaal weer wat uit de eigen kelder mee zodat we niet alleen te discussie tot stand kunnen brengen, maar ook wat te proeven hebben. Geen droge stof dus!

                                   ------ooooo-----

Even een mopje

 

Door gebruik te maken van alle nieuwe technologieën met betrekking
tot de vruchtbaarheid lukte het een 75-jarige vrouw zwanger te maken en een gezonde baby te laten baren.

Toen ze thuiskwam uit het ziekenhuis kwamen  natuurlijk haar vriendinnen supernieuwsgierig op bezoek.
'Mag ik de baby zien'? vroeg één van hen.
Nog niet', antwoordde de 75-jarige moeder, 'straks'.

Na een half uur vroeg de andere vriendin : 'mogen we nu de baby zien?'
'Nog niet', zei de moeder.
Nadat opnieuw een paar minuten waren verstreken vroegen ze weer 'mogen we nu de baby zien ?'
'Nee', antwoordde de moeder.

 


De vriendinnen werden erg ongeduldig en ze zeiden:
"Zeg, wij zijn moe van het wachten,
wanneer kunnen we nu eindelijk de baby eens zien? '
"ZODRA HIJ HUILT" was het antwoord.
"ZODRA HIJ HUILT ?????' vroegen de vriendinnen,
'waarom moeten we wachten tot da manneke begint te huilen?
Zegt de moeder: " Omdat ik vergeten ben waar ik hem gelegd heb."

 

Tenslotte

…spreek ik de wens uit dat ik jullie allemaal mag ontmoeten op onze komende Gildeavond  24 november.

harrie

 

 

 

 

Nieuwsbrief Oktober 2017

 

Beste vrienden

 

De kop is er af……, het verenigingsjaar is weer begonnen.  En wat meer is, gelijk een geslaagde avond.  Lees maar eens wat Toos erover schrijft! Maar voor dat we Toos aan het woord laten wil ik het woord geven aan onze voorzitter die het Gildejaar als volgt opende: 

“We gaan dit jaar weer een proeverij met een wedstrijdelement houden. De bekende wisselbeker, die nu nog in het bezit is van Jos, krijgt misschien een nieuwe “eigenaar”. Ik vraag  Iedereen een drank (wijn, bier, likeur, etc. maakt niet uit wat als er maar alcohol in zit) te fabriceren. Het resultaat wordt op de wijngildeavond van april 2018 geproefd en beoordeeld. Dat gaan we weliswaar  niet te serieus doen maar we krijgen wel een winnaar! 

Verder wil ik graag dat iedereen gaat nadenken over de invulling van de excursie van volgend jaar. Het is immers een prachtige traditie, die we graag willen handhaven.

Als er onder de leden vragen leven op het gebied van wijn maken, bier brouwen en/of destilleren, dan kun je zo’n vraag op iedere Gildeavond stellen. Wel is het zo dat de kans op een antwoord vergroot wordt als je een week voorafgaand aan de Gildeavond de vraag mailt aan alle leden, Dat kan rechtstreeks maar ook via onze secretaris.  We willen namelijk weer een vragenhalfuurtje introduceren om het leerelement van het wijngilde weer meer leven in te blazen.

 Op mijn vraag wie eventueel gastheer/vrouw wil zijn voor de slotbijeenkomst van volgend jaar, heeft Ruud Hazendonk (onder voorbehoud) aangegeven dat dat bij hem zou kunnen”.

 

Tot zo ver Theo. En dan geef ik nu het woord aan Toos, die een andere afspraak had afgezegd om bij de opening van het seizoen aanwezig te kunnen zijn!

 

Hier een verslagje van de avond  over vakantiewijnen.  Gelukkig was er veel belangstelling voor de eerste gildeavond.  We waren met 19 personen en het werd een hele geslaagde avond.

Iedereen had een fles wijn meegenomen,  al dan niet meegebracht van de vakantie en anders van Chateau voor Buren , of uitgezocht in een winkel.

We begonnen met een openingswoord van Theo (zie hierboven) en een kop koffie.  Maar we gingen  algauw over op de eerste fles.  Een cider uit Normandië , een brut, gevolgd door nog een cider.

Toen een kersen-mede van Alfred,  een  witte wijn uit de Betuwe van Jos en daarna een moezelwijn. Daarna een witte wijn uit Luxemburg van Wouter Jan, een muskaatwijn van Teun en een Vin D’ Alsace. Die ik had uitgezocht in Buren.

 

 Daarna stapten we over op de rode wijnen. Naarmate we al die witte wijnen hadden geproefd, ging met het alcohol gehalte  de stemming flink omhoog.

Er was chianti,  daarna een rode wijn uit Amerika, met de naam : Rook.  Een toepasselijke naam, omdat er erg veel bosbranden waren in die omgeving. Er stond alleen een Roek  op het etiket.

Er kwam daarna nog Betuwewijn van Wim en een Bourgogne uit Normandië.  Floor had nog een levenswijsheid met de opmerking : dat alle mannen nukken hebben.  Daar werd hartelijk om gelachen.

Toen nog een Italiaanse wijn van Ruud.  Daarna was er nog een  abrikozenlikeur , gemaakt door Wil  en tot daverend slot een kruiden likeur van Harrie, die zo sterk was, dat het meteen naar je hoofd steeg.

Deze kwam uit Polen,  en was zogezegd een echte Berendoder.   Na het dankwoord van Theo, ben ik hem gesmeerd  , aldoor kleine beetjes gedronken, maar toch wel blij dat er geen alcohol controle was.

Een geslaagde eerste avond.   

Nu uitkijken naar de Bourgondische  middag/ avond in Varik.

Hartelijke groeten van Toos

 

Dank je wel Toos voor deze journalistieke bijdrage. Ik heb begrepen dat je veel plezier hebt beleefd en er zonder hoofdpijn vanaf bent gekomen. Dat is ook wel het wezen van verstandig drinken: genieten van wat het gistingsproces heeft opgeleverd, maar steeds “met de handrem erop”! Veiligheid voor alles.

Normaal laat ik dan hier een vooruitblik volgen op de volgende Gilde bijeenkomst. Uit overwegingen van discretie doe ik dat hier nu niet; dit is immers een vrij toegankelijk document. Ik kan volstaan met de mededeling dat alle leden die zich hebben aangemeld een persoonlijk  memo van de organisatie krijgen (of inmiddels al hebben gekregen).

Tenslotte,

Deze nieuwsbrief valt wat korter uit dan normaal. Dat ligt geheel aan mij (afgezien van het feit dat de hoeveelheid “spontane” kopij zo als altijd gering is). José en ik zijn zojuist gereed gekomen met het wijnmaken en hebben tientallen keren de keldertrap op- en afgelopen om de vaten te vullen! We zijn dus gewoon fysiek moe, en hangen een beetje voor de TV. Volgende keer doe ik beter mijn best

Hartelijke groet,

harrie

 

 

 

 

Nieuwsbrief Juli 2017

 

Het is dan toch nog goed gekomen met het seizoen 2016/2017! Ondanks het feit dat er al veel echtparen al op vakantie waren werd de slotmiddag goed bezocht. En zoals dat dan heet, “de thuisblijvers kregen ongelijk”. Lees het enthousiaste verslag van Jos maar eens, dat na afloop spontaan bij hem opborrelde.

                            -----OOOOO-----

Slotbijeenkomst 2017

In de aanloop naar de slotmiddag zat het even een klein beetje tegen. In de week voorafgaand aan de 24e juni werd Yvonne geveld door een griepje, echter op de 24e zat alles mee. Een fantastische locatie, prachtig weer en Yvonne weer hersteld. Een authentieke Gelderse boerderij,  gelegen naast het oude station van Wadenoijen en omzoomd met veel groen was het decor van deze middag. In de werktuigenschuur is ruimte vrijgemaakt voor het “zitje” en buffet. Alle drankjes en hapjes van de 17 deelnemers aan de slotmiddag zijn hier uitgestald.

We werden begroet door Laurens met een door hem gemaakte champagne van vlierbloesem. Een bijzondere champagne welke de meesten van ons nog niet eerder hadden geproefd. Vervolgens  hebben we een rondgang door de tuingemaakt. Veel bloemen, verschillende soorten bessen, frambozen, appels en groenten hebben we bewonderd. Uitgebreid is gediscussieerd over de appelboom en het ontstaan van de bijzondere vorm hiervan.

De discussie had de kelen droog en de maag leeg gemaakt. Er is gretig gebruik gemaakt en genoten van de meegebrachte dranken en spijzen. Vervolgens had Yvonne nog een verrassing in petto. Op het oorspronkelijke “deel” en op de oude hooizolder hebben we de atelierruimten en de daar uitgestalde werkstukken (keramiek) mogen bewonderen.

Er waren voldoende spijzen en drankjes om ook na het atelierbezoek verder te gaan met  “genieten van de meegebrachte dranken en spijzen” Frans Hack had thuis zijn zolder opgeruimd en al zijn overbodige wijnmaak-gereedschappen meegebracht. Een karrenvracht vol. Een deel hiervan is opgekocht door de aanwezige gildeleden. Met een aandeel in de opbrengst hiervan heeft het gilde haar kas kunnen spekken met   € 65,40

De slotmiddag is ook altijd weer een beetje een opmaat naar het nieuwe seizoen. Een vooruitblik van Theo op het komende seizoen op het programma 2017-2018 werd door de aanwezigen enthousiast ontvangen. Theo maakte van de gelegenheid gebruik en bood gastvrouw en gastheer een geschenkje aan waarmee het Gilde zijn erkentelijkheid betoonde. Het betrof hier een nieuw commercieel Betuws product, namelijk een Perencider uit Meteren die gelukkig zeer in de smaak viel bij Yvonne en Laurens.

De middag is om ca. 21.00uur afgesloten met  koffie en door Yvonne zelf gebakken Sacher - torte met noten. Al met al een geslaagde middag in een prachtige omgeving.

 

                                         -----OOOOO-----

Hubrecht Duijker (de bekende wijnkenner en schrijver)  heeft zijn jarenlange ervaring met wijn vervat in een boekje “Het fijne van wijn” waarin hij 500 wenken en notities heeft opgenomen met betrekking tot het kiezen van, het schenken van en het genieten van wijn. In de komende WBR-nieuwsbrieven verschijnen elke keer 5 ‘wenken en notities’.

Of we het er mee eens zijn, is nog maar de vraag. Het is per slot van rekening de mening van 1 persoon, maar wel van iemand die kennis van zaken schijnt te hebben. Hier volgt de tweede serie:

 

 

          -----OOOOO----

Gildeavond 29 september 

Niet voor niets is de Gildeavond van september een populaire bijeenkomst.  Dat gaan we wederom ervaren op de eerste Gildeavond van het seizoen 2017-2018 op 29 september als we weer bij elkaar komen om over onze vakantie-ervaringen te vertellen. Voor de “nieuwen” onder ons: het idee is dat we uit onze vakantie bestemming een typisch drankje meebrengen. Dat hoeft niet specifiek uit de Toscane te komen, ook Gaasterland kent z’n eigen kruidenbitters. En elke stad of dorp heeft tegenwoordig zijn eigen bierbrouwerij.  De vakantiedrankjes zijn leuk, maar de verhaaltjes erbij zijn vaak ook erg amusant. Vaak laten we de drankjes gepaard gaan met (eveneens) plaatselijke specialiteiten die geen alcohol bevatten (maar calorieën!).

Om misverstanden te voorkomen: ook als je niet  op vakantie bent geweest ben je van harte welkom. Breng je gewoon een fles mee uit de kelder of een van je eigen gemaakte likeurtjes!

 

voor alle zekerheid:

nog even de data van de volgende bijeenkomsten in dit jaar:

oktober 28 Zaterdag!!!@!: bourgondische middag te Varik (na aanmelding)

november 24 Oostenrijkse wijnen touristisch, met proeven

december 15: likeur maken voor het kersttoetje!

schrijf die data nou in je agenda!!!!

 

 

 

                                               -----OOOOO-----

Tenslotte

José en ik zijn weer druk in ons wijngaardje. Voorlopig ziet alles er geweldig uit. Een aanval van de druivenbladroller hebben we succesvol afgeslagen met Decis van Bayer. Peronospora, onze jaarlijkse plaaggeest bestrijden we preventief met een koperpreparaat en dat werkt tot nu toe goed. Verder volgen wij hier onze eigen raad op uit de vorige nieuwsbrief  waarin ik schreef:  Drink wat lekkers!

Wij zien jullie in het najaar!

harrie

 

 

Nieuwsbrief Juni 2017

 

Dit is alweer de voorlaatste nieuwsbrief van het seizoen, dat jammer genoeg als een nachtkaars dreigt uit te gaan….Negen bezoekers op de april avond en slechts acht die de Süd Tiroler show van Joke bezochten. Het houdt niet over!

Gelukkig zit er nog een slotakkoord aan te komen, georkestreerd door Yvonne en Laurens. Dat zal toch wel goed bezocht worden zeker? Je leest er alles over in deze nieuwsbrief. Maar zoals gebruikelijk doen we eerst verslag van de mei-avond, met dank aan Raymond die nauwgezet heeft vastgelegd wat er zoal op tafel kwam:

                                      -----OOOOO-----

Italiaanse (gilde-) avond 19 mei 2017

8 leden aanwezig, een even groot aantal kan deze avond niet.

Joke heeft deze avond uitstekend verzorgd.

De plaats Trentino Alto Adige waarvan  Joke 4 wijnen heeft meegenomen ligt in Noord Italië niet ver van het Gardameer. Grote plaats in de buurt is Trento. De wijnstreek  ligt  op 400 /500 hoogte en heeft de warme wind van het Garda Meer.  Adige betekent vallei.

Christian Schrott, een priester uit Parijs besloot  in 1889 een coöperatief van wijnmakers in Tramin op te richten en is nu  uitgegroeid tot 270 wijnboeren, over een oppervlakte van 230 ha.

Welke wijn werden geproefd:

Tramin Sauvignon Blanc Alto Adige. (Druif Sauvignon Blanc) 13,5%

Witte Wijn,, groengeel, frisse smaak van paprika en kruisbes

Tramin Pinot Grigio  Alto Adige.( Druif Pinot) 13,5%

Witte Wijn, lichtgeel, licht kruidig, subtiel nootachtig hint naar wat honing

Tramin Gewurztraminer   Alto Adige (druif gewürztraminer)14%

Witte Wijn, geel, met een groene tint, aroma’s van Muscat, exotische kruiden en lychees.

Tramin lagrein Rosso   Alto Adige (druif  Lagrein )12,5%

Rode Wijn. Robijn rood met granaatrode tinten, viooltjes en bramen

Heerlijk met wild, rood vlees en kazen

De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn.

Raymond van den Heuvel

 

 

                             -----OOOOO-----

Er komt een vrouw bij de dokter.

Zegt die mevrouw: “Dokter ik vind me zelf te dik.

Heeft u een middeltje om iets dunner te worden?”

Dokter: “Nee, maar ik geef u een tip, ga wat sporten, paardrijden of zo.”

De week erna is de vrouw er weer.

“En,” vraagt de dokter, “bent u al een beetje afgevallen?”

“Jazeker…” antwoordt de vrouw, “van het paard!”

 

                            -----OOOOO-----

Hubrecht Duijker (de bekende wijnkenner en schrijver)  heeft zijn jarenlange ervaring met wijn vervat in een boekje “Het fijne van wijn” waarin hij 500 wenken en notities heeft opgenomen met betrekking tot het kiezen van, het schenken van en het genieten van wijn. In de komende WBR-nieuwsbrieven verschijnen elke keer 5 ‘wenken en notities’.

Of we het er mee eens zijn, is nog maar de vraag. Het is per slot van rekening de mening 1 persoon, maar wel van iemand die kennis van zaken schijnt te hebben.

 

 

·        In Italië zeggen ze dat een vat wijn meer wonderen kan verrichten dan een kerk vol heiligen.

 

·        Een beleefde omschrijving van zelfs de meest vreselijke wijn is ‘interessant’.

 

·        Hoe je een goede wijn herkent? Als de eerste slok je onmiddellijk doet verlangen naar de tweede.

 

·        Te lang  wachten voor dat ene, speciale moment om een grote wijn te drinken, kan betekenen dat het geen grote wijn meer is.

 

·        De vorm van een wijnglas heeft veel invloed op de waardering van de wijn.

 

24 juni Slotmiddag

Op 24 juni vindt de slotmiddag plaats, op het buiten van Yvonne en Laurens.  De slotmiddag begint omstreeks 16.00 uur

Eerst nog ven een uitleg over de slotmiddag.

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: we komen bij elkaar en brengen een gerecht mee en een fles eigengemaakte dan wel bij de slijter gekochte wijn ( of likeur). Die eten en drinken we dan met elkaar op, terwijl we met elkaar praten en lachen.

Een steeds terugkerende vraag betreft de hoeveelheid eten en drinken. Dat is eigenlijk eenvoudig: zoveel als je zelf op kunt. Meer niet, en minder liever ook niet.  Wat je kookt, bakt of braadt bepaal je zelf; doe maar wat je zelf lekker vindt, want meestal kun je dat ook het beste. Als je vleeswaren meebrengt die je zelf wilt grillen, dien je wel zelf een BBQ mee te brengen (en houtskool en lucifers…).

 

Meer specifiek nu. We hebben Yvonne gevraagd wat we zoal kunnen verwachten. Op haar eigen enthousiaste manier heeft ze daar op gereageerd. Ik heb de tekst zoveel mogelijk intact gelaten, zodat het enthousiasme ook op jullie overslaat zoals het op mij overkwam!

 

Hoogste tijd dat ik jullie informeer...

 

Stoelen hebben we veel: . Heeeeel veel  oa 8 terrasstoelen , 6 geriefelijke, twee kampeer en heel veel 'keuken' stoelen. Dus alleen als iemand heeeel moeilijk zit dan brengt hij een eigen  stoel mee ?

 

Bestek , borden, glazen etc hebben we genoeg..... Wel een allegaartje wijnglazen misschien niet zoals t hoort😏

Noodopvang regen:  kapschuur:  6x11m2,  deel : ( keramiekwerkplaats).Bijna 50 m2  buiten onder overstek boerderij.

 

Je vraag om beeld te schetsen hoe t hier is:

Op Google Earth kun je zien hoe alles er uit de lucht uit ziet. Ons terrein van ca 1,1 ha ligt tot aan de Bommelweg 

Omvat naast boerderij een kapschuur, opslagschuur, timmerschuurtje en zeecontainer met keramiek-ovens:

Kruiden cirkel, moestuin , bloementuin, bessentuin, daktuin, puin- 'rots' tuin, boomgaard ( waarin we net hop plantten ) en een  amphibienpoel

Er is een weiland met 6 drachtige vaarzen, er zijn  knuffelkoeien, 3 kippen en haan in kippenhok. Met een kano kunnen liefhebbers een kilometer de  romantische spoorloot afpeddelen ....

 

Ons erf is niet echt naaldhakbestendig dus makkelijke schoenen is ons advies 😉

 We kunnen een vuurtje maken maar hebben geen barbecue ( dus indien gewenst zelf meenemen). Bij regen kan dat wel in de kapschuur.

Daar is ook een gasstel als iemand iets wil opwarmen.

 

Wat betreft parkeren: onze oprit is 30 meter . Langs de dreef half op fietspad. En veiliger in de berm langs stationsweg. Bij de buurman   kunnen ook wel drie auto's  ( NS terreintje met transformatorhuisje)

 

Heb ik zo voldoende beeld  gegeven van de situatie en voorzieningen hier?

 

Verder had ik destijds al aangegeven dat we geen activiteit kunnen bedenken.... Iedereen moet zich zelf maar  amuseren toch?!

 

Tot zover Yvonne

 

Als je dit gelezen hebt vraag je je af waarom “we geen activiteit kunnen bedenken” . Het is volgens mij een en al activiteit. En dan ben ik nog het meest geïntrigeerd door de amfibieën-poel. Nee heus, ik ga hier geen flauwe grapjes maken over alligators en zo… Maar dat iedereen zich zal amuseren is zo vast als een huis.

Nu is het zo dat er toch een “ activiteit “ gaat plaatsvinden. Jullie herinneren je vast nog wel dat Frans op de Algemene Leden Vergadering heeft aangekondigd dat hij een veiling gaat houden van overbodige spullen. En hij houdt woord. Tijdens de slotmiddag zal dat evenement plaatsvinden. Ik heb Frans nog eens gevraagd naar het hoe en wat. De explicatie van Frans volgt hier:

Beste gildeleden,

Als je veel zelfgemaakte alcoholische drank nuttigt, schijn je heel oud te worden. Dat moet dus wel een heel gezond goedje zijn. Helaas krijg je bij het ouder worden allerlei minder leuke fysieke zaken, om het maar niet te hebben over het brein. Dan zoek je de wijnfles van 25 liter in de koelkast en ben je  verbaasd als hij daar niet staat. Hij moest toch koud staan om te klaren??

Dus willen we niet oud worden met al die gebreken. Dus gaan we op tijd ruimen. Dus heb ik een en ander in de aanbieding voor weinig geld, want ik ben niet van de firma list en bedrog. Op de afsluitende bijeenkomst wil ik een lading materiaal meebrengen en die voor een vooraf bepaalde prijs van de hand doen.

Van de opbrengst wil ik 60% aan ons gilde schenken. Als jullie goed je best doen hoeft de penningmeester jarenlang onze gildebijdrage niet te verhogen!!

WAT IS ER ZOAL ?

1)    Een pulpemmer met klemdeksel van 23 liter.

2)    Drie mandflessen van resp. 17-, 15-, en 10 liter.

3)    Twee plastic mandflessen van 10- en 20 liter.

4)    Een fruitpers van 10 liter.

5)    Twee potten van 20 liter !!

6)    Fles in houten krat van 31 liter en 3 van 25 liter.

7)    Kurkapparaat.

8)    Glazen fles van 17 liter en 2 van 10 liter.

9)    Plastic ton van 150 liter.

10) Twee houten kratten voor fles van 25 liter.

11) Houten krat met fles van ca 50 liter met aftapslang.

12) Plastic bier-gistings-drukvat van 25 liter.

13) Glazen wijndief van 0,75 liter!

14) Divers klein materiaal.

 

Tot ziens op de afsluitende bijeenkomst.

Ik bedenk wel een systeem voor het goede verloop.

 

Groetjes, Frans Hack.

 

                            -----OOOOO-----

Tenslotte

Wens ik iedereen een bijzonder gezellige slotmiddag. José en ik kijken van een afstand toe, met weemoed. Wat zouden we er graag bij zijn. Wij zien jullie in het najaar!

 

harrie.

 

 

Beste vrienden,

Ons Gildeseizoen loopt langzamerhand weer ten einde. Misschien daardoor was de animo voor de april bijeenkomst minimaal. Dat is vooral jammer voor de leden die tijd en moeite hadden besteed om er een leuke avond van te maken……. Gelukkig komen er nog twee mogelijkheden om het seizoen succesvol af te sluiten. Eerst maar eens lezen wat er in april gebeurde.

April 2017, Quiz  met onbekende wijn

Het verslagje dat nu volgt is van de hand van Theo:

 

Quizzen met een Bulgaars accent.

De wijngildeavonden worden gelukkig steeds goed bezocht. Het gezegde luidt echter ‘de

uitzondering bevestigt de regel’. Die uitzondering was de wijngildeavond van 21 april. Toen bleven

we steken op totaal negen aanwezigen. Maar leuk, leerzaam en lekker was het wel.

Zoals gewoonlijk had Alfred zijn voorbereidingen m.b.t. de catering weer prima voor elkaar. Toch

maar boffen dat we zo’n actief gildelid als Alfred in ons midden hebben.

Op deze avond werd door Theo een wijnkennis quiz op het menu gezet. Na wat technische

opstartproblemen met de beamer, passeerden twintig wijn gerelateerde vragen de revue. Nadat we

elkaars antwoorden hadden ‘nagekeken’, bleek dat Richard de winnaar was met een score van 13

goed. Chapeau Richard!

Het bleef echter niet bij quizzen alleen, er werden ook 2 ‘vreemde’ Bulgaarse wijnen geproefd en

die vielen goed in de smaak. Vooral de rode “Melnik” was een zeer aangename Bulgaarse

verrassing. Het feit dat we maar met z’n negenen waren en er veel gildeleden met de auto waren

gekomen betekende ook, dat niet alle te proeven wijn op is gegaan. Een fruitige witte “Misket”

bleef ongeopend en die gaan we op de slotbijeenkomst bij Yvonne en Laurens soldaat maken.

Maar voor dat het zover is, gaan we op 19 mei genieten van de Italiaanse wijnavond die Joke dan

organiseert. Hopelijk is het bezoekersaantal dan weer op het normale peil!

 

 

                                               ----ooooo-----

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

                                    -----oooooo------

Gildeavond 19 mei Bella Italia

Ik ontving het volgende bericht van Joke, waarin zij ons uitnodigt voor een Italiaanse avond. Nu is Italia niet alleen bella, maar ook lekker, zodat het zeker weer de moeite waard zal zijn:

 

We laten jullie die avond kennis maken met  wijnen uit de  meest noordelijke provincie van Italië, namelijk Sudtirolo (op zijn italiaans). Südtirol ligt langs twee rivieren, de Isarco en de Adige. Deze komen samen in stad Bolzano. Als wijngebied staat Südtirol bekend om zijn frisse, witte wijnen en fruitig rode.

Ook wordt er voor de inwendige mens gezorgd. Bij de wijnen zullen bijpassende hapjes worden geserveerd.

Ci vediamo alla sera Guild il 19 maggio

 

 

 

Wederom een leerzame avond: we leren aardrijkskunde en Italiaans! En het wordt zeker een lekkere avond want Italiaanse wijn en bijpassende hapjes, hmmmmm!

 

                                    ---000---

Verrassend genoeg ontvingen we nog een culinaire bijdrage van Richard, die hieronder volgt:

 

Tekstvak:  
Tiel, 24 april 2017.

Hierbij mijn bijdrage voor de nieuwe nieuwsbrief.

Nu de vakantieperiode weer is aangebroken zullen meerdere gildeleden wellicht verre reizen gaan ondernemen bv. naar Hongarije of  Bulgarije. Sommige denken zelfs aan de Outback van Australië. In dat geval is het raadzaam om een overlevingspakket in je knapzak (swag) mee te nemen. Daarom hierbij de ingrediënten om een echte “Bush damper” ( soort pannenkoek) te maken.  Je moet beginnen met een kuiltje te maken in het warme zand en daarin een bos hooi te leggen. Je neemt twee hardhouten stokjes en begint daarmee zo hard te wrijven dat het hooi begint te smeulen en met kleine houtjes het vuurtje brandend te houden. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Daarna afdekken om de houtkooltjes gloeiend te houden. In je “swag” heb je natuurlijk een zakje meel zitten. Maar ook als wijnmaker ga je niet op stap zonder een voorraadje “bicarbonaat soda” (zuiveringszout) en ”cream of tartar” (wijnsteenzuur). Verder heb je nog nodig een beetje zout en water uit de dichtstbijzijnde “creek” (beek). Meng nu alle bestanddelen  door elkaar tot een soepel deeg. Als je geen koekenpan hebt meegenomen, dan gebruik je maar je pet of  je vilten hoed. Leg de ronde “damper”  op de hete kooltjes en dek het geheel af. Je hebt nu ongeveer 20 minuten tijd voordat je damper klaar is. Je kunt de tijd gebruiken om een tukje te doen of als lichaamsbeweging even als een kangoeroe rond te springen. Je damper is eetbaar als hij hol klinkt door er met je vingers op te tikken. Klop er met een stok de as ervan af. Smeer er dik boter of marmelade op.

Maar voor de  thuisblijvers volgt hier het recept voor een “Juppy Damper”. Deze kun je maken in de oven op een ingevette plaat. Duurt ook ongeveer 20 minuten. Je hebt nodig: Olijfolie, 150 gram uitjes, 300 gram zelfrijzend bakmeel, 150 gram gebrokkelde feta kaas, eetlepel basilicum, eetlepel oregano, 75 gram stukje gedroogde tomaten in olie en een 250 ml melk.  Bak de uitjes aan. Laat afkoelen . Meng dit met de gezeefde bloem en de kruiden en de melk tot een soepel deeg. Maak er zes rondjes van met een kuiltje in het midden voor de rest van de feta en bak het geheel af.

RICHARD.

                                                                  ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie een fijne avond te wensen op 19 mei.

harrie

 

 

Nieuwsbrief april 2017

Hier op “De Volharding” zijn alle wijnstokken gesnoeid en is het druppelsysteem gecontroleerd en geactiveerd. De planten beginnen al uit te lopen, en we verheugen ons op de Lente. De notenboom doet ook al zijn best maar levert nog geen schaduw. Dit stukje komt dus niet “vanonder de notenboom” maar “van bij de houtkachel”.  Maar alle seinen staan op groen, en we hebben er veel vertrouwen in. Als vereniging hebben we onze Algemene Ledenvergadering al weer achter de rug. Het verslag ervan hebben jullie inmiddels als al toegestuurd gekregen. Wat we in het verslag niet hebben vermeld is de inhoud van de “nazit”. Dat houden jullie niet lang tegoed, dat volgt meteen…………….

Maart 2017, ALV nazit.

Als secretaris heb ik het meestal niet gemakkelijk op de ALV . Ik moet dan verslag doen en tegelijkertijd notuleren. We hebben een brainstormsessie, waar ik me ook graag mee bemoei, maar waarvan ook verslag moet worden gedaan. Als de ALV voorbij is moet ik dan ook altijd diep ademhalen. In dit geval was er ook opluchting omdat Joke bereid is gevonden de vacature van
Wouter Jan te vervullen. Dat belooft continuïteit.

Om de nazit wat diepgang te verlenen hebben we het fenomeen IJswijn proberen te belichten. Puur toevallig kwamen José en ik twee flessen van dat spul tegen bij onze favoriete slijter in Hongarije, die we dan ook direct hebben geconfisqueerd.  Maar ja, wat zijn twee flessen als er 20 dorstige kelen naar een ALV komen. In overleg met de overige bestuursleden hebben we daarom besloten er een echt “onderwerp “ van te maken. Wouter Jan kwam met de suggestie om de IJswijn te vergelijken met een (Trocken) Beerenauslese.

We namen contact op met een bevriende Duitse slijter, die ons adviseerde om een Auslese (de onrijpe druiven verwijderd uit de rijpe trossen) te vergelijken met een Beerenauslese (de rijpe druiven verwijderd uit trossen waarin de onrijpe achterblijven).

 

Eerlijk gezegd snapte ik het verschil niet zo, en nu ik het hier opschrijf al helemaal niet.  De prijs van de beide drankjes was echter alleszins redelijk en je drinkt eens wat anders, nietwaar?

 

Ik moet zeggen dat ik zowel de Auslese als de Beerenauslese heel goed te genieten vond. Maar het summum was toch wel de IJswijn. Vooral in combinatie met de kazen die Alfred en José erbij hadden uitgezocht. Ik ben even geneigd geweest het een Hijswijn te noemen, maar daarvoor was hij toch te zoet. Alle drie de drankjes lijken uitstekende dessertwijnen die voorzichtig genoten moeten worden. Maar ja, alle genieten moet voorzichtig , toch..?

harrie

 

                                               ----ooooo-----

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

21 april               Quiz, opgeleukt met onbekende wijn door Theo

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

                                    -----oooooo------

Gildeavond 21 april Quiz

We proberen bij ons Gilde altijd het nuttige met het aangename te verenigen. Gezien de bezoekersaantallen slagen we daar meestal wel in. Vanzelfsprekend hebben jullie daarbij in de afgelopen jaren veel opgestoken. En dat gaan we nu examineren!

Geintje natuurlijk. Maar niet helemaal. Theo organiseert een quiz op deze Gildeavond, en dat gaat natuurlijk niet over de boeken van Jules Verne, of over de geschiedenis van de stad Naarden (hoe kom ik daar nu weer op?)

Als Theo een quiz organiseert kun je van twee dingen overtuigd zijn: 1) het wordt leuk, en 2) het gaat over onze hobby.  En natuurlijk wordt daarbij je parate kennis getest. Maar de parate kennis van de een kan de lacune in de kennis van de ander opvullen. Kortom, het wordt niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

Daarbij komt dat Theo ook weer wat te proeven zal meebrengen: wijn uit een onbekend land. De vorige keer was dat ook al een feest (met zang maar nog net zonder dans), dus het zal dit keer ook wel weer de moeite waard zijn.

Neem echter het zekere voor het onzekere en breng zelf ook een drankje mee waarvan je vindt dat het ofwel geproefd moet worden, ofwel waarvan je wilt dat het beoordeeld  wordt. Ik weet zeker dat het dan weer een vrolijke en succesvolle avond gaat worden.

                                    ---000---

Nog even een mededeling van de Maasland thuisbrouwers:

 

Beste thuisbrouwers,

 

In 2017 bestaat het Maasland Thuisbrouwers Genootschap te Oss 15 jaar als een club voor hobbybrouwers van bier. In 2002 is de club ontstaan op de zolder van de Maaslandbrouwerij te Oss.

 

Om dit te vieren organiseren wij voor onszelf een leuk feestje maar wij willen ook andere hobbybrouwers uitnodigen. Vandaar dit bericht met het verzoek om naar jullie leden door te sturen.

 

Op zaterdag 1 juli 2017 organiseren wij een hobbybrouwdag zoals vroeger bij de Maaslandbrouwerij in Oss. Demonstraties, lezingen, verschillende bieren, veel klets en een BBQ. De locatie is bij de Muifelbrouwerij te Oss. Ga naar de website voor de uitnodiging. 

Daarnaast is onze website en het emailadres gewijzigd zoals is te zien in deze mail. 

 


Groeten Frans Schamp en Robby Brekelmans,

 

Bestuur Maasland Thuisbrouwers Genootschap

Website: http://www.mtg-bier.nl  

KvK-nummer: 66568536

IBAN: NL12 BUNQ 2025 6271 81

 

 

                                    ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie mee te delen dat ik er samen met José een glaasje op neem op 21 april. In gedachten zijn we bij jullie. Veel plezier allemaal. Ik hoop dat er iemand de pen opneemt om er een verslagje van te maken. Als je het dan naar me toestuurt, bouw ik er wel weer een nieuwsbrief omheen…..

harrie

 

 

 

 

 

 

Beste vrienden,

We staan weer aan de vooravond van onze Algemene Ledenvergadering. Dat betekent terugkijken op een voorbije periode, en verantwoording hierover van het bestuur, maar ook , minstens zo belangrijk, plannen maken voor het komend seizoen. Voordat ik hierop door ga, gaan we nog even terug naar de Gilde avond van februari, waarvan op pakkende wijze verslag werd gedaan door Inge. Bedankt daarvoor Inge!

Februari meeting.

Verslag gilde avond 17 Februari, Bescherming tegen en bestrijding van plagen in de wijngaard.

 

De titel van de avond gaf al aan dat dit geen vrolijke bijeenkomst zou worden. Harrie zou ons over alle plagen in de wijngaard zou vertellen. Toch kwamen er nog zestien gilde leden om deze horror verhalen aan te horen. Want ja we kennen Harrie en verwachte toch wel dat hij er een interessante draai aan zou kunnen geven. En dat bleek ook, want er blijken heel wat beestjes in de wijngaard te leven, veenmollen, mollen, woelmuizen, marters, egels en vele vogels. En alhoewel sommigen van de druiven snoepen, bestrijden de anderen deze snoeperts weer. De avond had dus ook ‘ de dierentuin van Harrie en Jose’  kunnen heten.

Het grootste probleem in de wijngaard is meeldauw en valse meeldauw, dat beaamden de andere leden ook. Volgens Harrie was dat voor een groot deel te wijten aan zijn oude buren, en dan niet omdat ze zelf beschimmeld zijn, maar vooral van hun oude onverzorgde tuinen.

Voor de meeste schimmels, ziektes en insecten zijn goede preventieve maatregelen zeer belangrijk, dus een goede hygiëne en veel spuiten. Harrie en Jose beginnen al in November met het verbranden van de oude bladeren, zodat de ziektes niet in de wijngaard blijven, ook de stammen worden schoon gemaakt met een borstel en boomschoon (Luxan), zodat insecten zoals mijten zich niet onder de schors kunnen verstoppen.

Daarnaast heeft Harrie een spuit schema, afhankelijk van het groeistadium van bladeren en druiven. In elk stadium moet tegen de juiste problemen gespoten worden. Het is ook belangrijk dat niet elke keer hetzelfde middel gespoten wordt, maar dat er afwisseling is zodat er geen resistentie ontstaat. Alhoewel niet alle insecten en middelen hetzelfde zijn in Nederland, moet hetzelfde principe hier ook toegepast worden. Ook bij het spuiten geldt dat er zoveel mogelijk preventief gespoten wordt, zowel plantversterkende stoffen als pesticides. In Nederland is het moeilijk om een goed middel tegen valse meeldauw te kopen, zwavel werkt hier niet voor. Teun heeft in Duitsland tegen valse meeldauw Aktuan gekocht wat effectief is.

Harrie maakt elke ochtend een wandeling door de wijngaard  om aangetaste bladeren weg te halen, zodat ziektes zich niet verspreiden. Harrie is hier met zijn 375 stokken al snel twee uur mee zoet.

Als alles goed gaat staan de stokken er de dan mooi groen bij, in top conditie zodat de druiven mooi rijp worden. En dan moeten deze druiven ook goed beschermd worden tegen wespen, vogels en suzuki. Veel is geprobeerd, maar uiteindelijk is Harrie blij met de oplossing van zakjes om alle trossen. Dit beschermt tegen alle drie. Het voordeel is ook dat niet alle wijn bladeren niet in elkaar gepropt worden onder een net. Voorwaarde is wel een meewerkende vrouw, want het is heel veel werk om al die zakjes op te hangen, en na de oogst allemaal te wassen en drogen....

Maar na al deze verhalen aangehoord te hebben verbaasde het ons niet dat Harrie en Jose de wijngaard ‘de Volharding’ hebben genoemd.

Gedurende avond konden we ook nog van een heel scala zelfgemaakte wijnen proeven van de diverse leden; o.a. Een honing/vlier wijn, kruidnagel wijn, diverse druiven wijnen, whisky en de laatste fles Morellenwijn van Richard.

Noot van de redactie:

De zakjes koop ik bij wijngaard El Placer in Lelystad: www.wijngaardelplacer.nl en de benodigde wasknijpers zijn volop verkrijgbaar bij de Action. Het spuitschema zit als aanhangsel bij de aankondiging van deze nieuwsbrief. Als je daar vragen over hebt, mail me dan even . Ik ben altijd bereid een en ander toe te lichten. 

 

                                               ----ooooo-----

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

17 maart:         algemene ledenvergadering met leuke nazit

21 april               onder voorbehoud: onderhoud en beheer van de

                           wijngaard

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

                                    -----oooooo------

Gildeavond 17 maart Algemene leden vergadering

Het is weer Algemene Ledenvergadering. Ik stuur jullie separaat met een email de agenda van de ALV alsmede het jaarverslag van de secretaris, het financieel verslag van de penningmeester (van wie anders?) en het verslag van de vorige ALV. Jullie kunnen je daar tijdens de ALV over uitspreken.

Vervolgens hebben we nog wat bestuurszaken te regelen, (zie daarvoor de agenda) en dan komt het belangrijkste deel van de avond. Dan mogen jullie inspreken hoe de koers van ons Gilde in het komende seizoen gaat zijn. Misschien hebben jullie wel ideeen voor een leuke avond, of wensen ten aanzien van het programma. Let wel: de vereniging is niet van het bestuur, maar van de leden!!

Nu kan het natuurlijk zijn, dat je die avond niet kunt (jammer) maar dat je toch een goed idee hebt, of een goede wens. Schrijf die dan op en stuur hem voor de vergadering naar mijn email adres harrie.driessen@gmail.com . Ik zorg er dan voor dat het in de vergadering besproken gaat worden.

En dan, gaan we dan huiswaarts?? Natuurlijk niet. We organiseren weer een heuse nazit, die dit jaar in het teken zal staan van het fenomeen IJswijn. Dat wordt vast weer een toppertje.

Nu is IJswijn nogal zoet, en dat is leuk om te proeven, maar om nou de hele avond….. Daarom nodig ik jullie uit om net als alle andere gildeavonden eens in de kelder rond te kijken of er niet een interessante fles staat die je met ons wilt delen. Succes is dan verzekerd.

 

 

                                    ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie mee te delen dat ik er naar uitkijk om jullie allemaal op 17 maart te ontmoeten. Ik hoop op een “full house”.

harrie

 

 

 

 

januari -februari 2017

Beste vrienden,

Dat we na alle oliebollen, appelflappen en bubbels het toch nog weer op kunnen brengen om de nieuwjaarsreceptie te bezoeken en er ook nog aan bij te dragen is altijd weer een verrassing. Hoewel….er kwamen wat kinken in de kabel. Dat lezen jullie zo in het verslag van Wouter Jan, gemaakt in samenwerking met Inge. Toch wel weer iets aparts, duo-auteurschap. Ik kende het al wel uit de misdaadliteratuur van dat Zweedse echtpaar met die vele ö’s in de naam, maar in de nieuwsbrief is het toch wel uniek. Lezen dus……

Nieuwjaarsbijeenkomst 2017

Het nieuwe jaar begon voor het gilde meteen met code oranje, sneeuw en ijzel zorgde voor gladheid op de dag van de nieuwjaarsbijeenkomst. Daarnaast waren er ook nog wat leden geveld door de griep. Het was dus spannend hoeveel leden op zouden komen dagen. Het aanmoedigende mailtje van het bestuur, met de belofte van verse appeltaart,  had effect en 11 leden kwamen al vroeg binnen gegleden. Het voetpad naar de voordeur was op voortreffelijke wijze ijsvrij gemaakt door Teun en Wiet zodat het laatste stukje zonder glijden lukte.

Alfred had de koffie al bruin en er draaide een dia show over Oostenrijk wijnland (van Harrie) als welkom. Hierdoor zaten allen al snel achter de koffie met taart bij te praten. Bij afwezigheid van onze voorzitter door griep, moesten Jos en Wouter Jan het bestuur vertegenwoordigen met de nieuwjaarstoespraak, dat deden ze met weinig woorden en veel daden in de vorm van hun zelfgemaakte champagnes, een Johaniter van Jos, en een Muscaat Bleu van Wouter Jan, met later nog een Rabarber Champagne.

Vervolgens werden de aanwezigen in twee teams ingedeeld om de 2016 gilde quiz te spelen. De vragen in de eerste ronde ‘Leden vermaak’ gingen over de aktiviteiten van de leden zelf, de leden bleken elkaar goed te kennen en er waren veel goede antwoorden. De vraag hoeveel wijn de aanwezige leden gezamenlijk hadden gemaakt bleek het lastigst (juiste antwoord was 521 liter). De tweede ronde focuste op de veelheid van gilde activiteiten van het afgelopen jaar. Alhoewel een boel vragen voor de oplettende lezers van de nieuwsbrief een makkie zouden moeten zijn,  bleken ze toch lastig voor de teams, dus de conclusie was de nieuwsbrief toch nog wat beter te bestuderen.

Alhoewel  tussen de rondes door de glazen waren bijgevuld, en ook de nodige snacks rond gingen, had ieder nog een gezonde trek bij het zien van het lekkere eten dat was meegenomen.  Een gezellige maaltijd volgde, met ook nog een schitterende taart met bijpassende likeuren toe.

Al met al was het zo’n gezellige avond dat er te weinig aandacht was voor de dia presentatie over Oostenrijk Wijnland, en deze kan rustig nog eens los vertoond worden.

Nawoord van de redactie.

José en ik waren in Hongarije omdat we daar bij de verbouwing aanwezig moesten zijn. We zijn in gedachten wel bij jullie geweest. We wisten ook nog een paar bijzondere flessen te scoren waar we na de ALV mee aan de slag kunnen. Ook de suggestie van Inge (of toch van Wouter Jan?) houden we erin! Een presentatie over Oostenrijk, opgeleukt met (onder andere) een paar flessen Veltliner gaat in het volgende seizoen vast wel weer een leuke avond opleveren.

 

Belangrijk

Die leden, die de december bijeenkomst (jonge wijnen) hebben bijgewoond, weten het al. Maar voor de anderen volgt hier een belangrijk bericht:

De slotbijeenkomst die oorspronkelijk gepland stond op 17 juni wordt verplaatst naar 24 juni. Pak nu meteen jullie agenda’s, bureaukalenders en/of organisers  en planners en breng deze wijziging meteen aan. Boek je vakantie die je dan had gepland ook maar meteen om.

Waar we de slotbijeenkomst gaan houden is inmiddels ook bekend. We gaan op bezoek bij Yvonne en Laurens en we verheugen ons er al op.

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

17 februari:       voorkomen en bestrijden van plagen in de wijngaard

17 maart:         algemene ledenvergadering met leuke nazit

21 april               onder voorbehoud: onderhoud en beheer van de

                           wijngaard

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

 

Dan gaan we nu verder met een bijdrage van Richard, een mooie gelegenheid om je Frans weer eens op te halen:

CLAIRETTE DE DIE.

Vin a l’effervescence (bruisende,sprankelende wijn)

Naast alle bekende wijnregio’s in La douce France bestaan er ook nog vele kleine gebieden waar wijn  wordt geproduceerd. Deze Vin de Pays  wijnen zijn veelal voor lokaal gebruik. Je vind ze dus bijna nooit in de schappen van onze wijnwinkels

De Drome is een rivier die ontspringt in de Franse alpen en die  van daaruit slingerend uiteindelijk in de Rhone uitmondt. Dit gebied heet dan ook Rhone-Alpine en is te vinden ten zuid-oosten van Valence en ten noorden van Montelimar. Het plaatsje Die ligt in een bocht van de rivier, maar de wijnkelders bevinden zich in Vercheny.

Deze witte wijn wordt gemaakt van Muscat a petits grains (85%) en gemengd met Clairette blanche (15%) volgens de methode Dioise Ancestrale. Het is een wijn die zonder toevoeging van extra suiker op fles wordt gebracht waardoor het fruitige karakter bewaard blijft en toch kleine belletjes produceert (petillant). De manier waarop in de Champagne met een extra dosering schuimwijn wordt gemaakt is hier niet toegepast.

Het bedrijf is een samenwerking van de families Monge en Granon  opgericht in 1985. Ze zijn Vigneron Independants. Hun percelen liggen op de hellingen van de uitlopers van de Alpen en zijn dus per definitie beperkt van omvang. Toch zijn ze erin geslaagd om in 2015 in Parijs een medaille d’or te behalen.

Het gebied in de omgeving van het dorpje DIE is bergachtig en geliefd bij sportieve fietsers en ook bij kampeerders. Ook worden er zomers veel activiteiten ontplooid om de toeristen te vermaken.

Een aanrader is het om hun site te bezoeken:

www.clairette-mongegranon.com en door te klikken naar hun facebook pagina met foto’s en filmpjes.

Een leuke bijkomstigheid voor mijzelf is dat ik ben begonnen met wijnmaken in dezelfde periode als zij, maar ik ben hobbyist gebleven.

RICHARD.

 

Gildeavond 17 februari: voorkomen en bestrijden van plagen in de wijngaard

Of we nu een behoorlijke wijngaard hebben of een paar stokken, we krijgen er allemaal mee te maken: schimmels, mijten, en wat al niet.

Nu is het zo, dat er in mijn beleving weliswaar heel wat tegen te doen is, maar dat het toch nooit helemaal “klopt”.  Hoe ik me ook verweer tegen alle mogelijke narigheid, altijd is er wel een (micro-) organisme dat de boel wil verpesten. Daarom gaan we er maar eens een avond voor zitten, en hopelijk met z’n allen.

Als input bereid ik nu een presentatie voor waarin ik uitgebreid vertel wat ik zoal doe om de zaak gezond te houden. En daar gaan we dan over praten. Doen jullie het ook zo of hoe anders, en wat zijn jullie resultaten? De bedoeling is dat we elkaar over en weer van nuttige tips kunnen voorzien.

Het moet natuurlijk geen droge avond worden. Onze onvolprezen Alfred zorgt natuurlijk weer voor de koffie en de snacks. José en ik brengen  wat te drinken mee en we hopen dat jullie dat ook doen.

 

                                    ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie mee te delen dat ik er naar uitkijk om jullie allemaal op 17 februari te ontmoeten

harrie

 

 

 

nieuwsbrief december

Beste vrienden,

Het jaar zit er weer bijna op; nog een paar dagen de vingers in de oren, en klaar zijn we weer met 2016. Een geslaagd Gildejaar als je het mij vraagt, maar ik ben natuurlijk niet objectief. Maar je zult zien dat het jaarverslag over 2016 geen treurnis kent. Tot het laatst toe was het leerzaam en gezellig, zoals jullie kunnen lezen in het volgend verslag. Educatie en gezelligheid zijn de pijlers waarop onze vereniging is gebouwd. Een vereniging die staat als een huis! (maar nieuwe leden zijn altijd welkom).

 

Gildeavond 16 november: Jonge wijn

We waren laat vrijdag 21 november. De kerstmarkt in Geldermalsen zorgde voor oponthoud , en activiteiten in de kerk waren er de oorzaak van dat we niet zoals gewoonlijk voor de deur konden parkeren. Toen we hijgend om acht uur binnenkwamen, sloeg de schrik ons helemaal om het hart: er waren maar acht mensen aanwezig… Eerst dus maar een kopje koffie en een koekje. Alfred had weer goed voor ons gezorgd.

Gelukkig was de paniekaanval tien minuten later al weer voorbij; we waren niet de enigen die oponthoud hadden gehad en om kwart over acht kon Theo de bijeenkomst openen en 18 aanwezigen welkom heten. Bericht van verhindering was er van Yvonne en Laurens, van Toos, en van Flora en Wim (Toen ik ’s avonds thuis kwam stond er ook een verhinderings bericht op de mail van Wiet en van Wil en Raymond)

Wat was het idee van de avond? Het plan was dat een aantal leden een gedeelte van het  sap van de laatste oogst zou bewaren in de originele staat. Van de rest van most werd dan wijn gemaakt die als “jonge wijn” kon worden vergeleken met zijn oorsprong, en dat bovendien deze wijnmakers nog eens een zelfde wijn, maar dan van 2015 zouden meebrengen. Op die manier zouden we twee vergelijkingen kunnen maken: hoe verandert de smaak van het sap door vergisting en vervolgens: hoe verandert de smaak van de jonge wijn door rijping. Een ambitieus plan!

Alsof dit alles nog niet genoeg was had Wouter Jan ook nog een presentatie in petto over de beroemdste jonge wijn aller tijden: de beaujolais primeur. Na een korte geografische inleiding werd dan het productieproces toegelicht.  Hoe de hele trossen in afgesloten vaten onder druk worden gezet. Hoe daarbij koolzuur wordt toegevoegd die de enzymen aan het werk zet, waarbij een “wijn” ontstaat met een alcoholpercentage van 2 procent maar haast zonder tannine.  Hoe dit tussenproduct na een dag of zes op de traditionele manier mag vergisten, waardoor er binnen  6 weken een wijn ontstaat met een laag zuur en tannine gehalte. Vanaf de derde donderdag van november mag dan dit product worden verkocht.  Gedurende de presentatie ging natuurlijk een fles rond: een Beaujolais Villages primeur van een tientje die we lekker , soepel aar vooral fruitig vonden.

Vervolgens gingen we doen waarvoor we gekomen waren: proeven van de trio’s die onze leden hadden verzorgd.

Jos beet de spits af met zijn Johanniter. Verrassend hoe helder het sap is geworden in de vriezer! Jos maakte er een lekkere frisse wijn van met aromatic gist van Bioferm. Van het zoet van het sap was nog een vleugje te bespeuren. De wijn van 2015 vonden we iets minder lekker dan die van 2016, maar we schreven dit toe aan de verschillende weersomstandigheden

Vervolgens was het de beurt aan Piet. Piet had het sap van zijn “schone van Boskoop” verrijkt met sleedoorn, zwarte bessen en  bosbessen. De 2015 wijn kon daardoor niet zo goed worden vergeleken omdat die puur uit “Schone” bestond zonder al die fruitige toevoegingen. Al met al had Piet een mooie wijn  geproduceerd.

Teun had het sap van zijn Dornfelder meegebracht, en de daarbij behorende wijn. Opmerkelijk was dat hij bij de productie een nieuw soort gist had gebruikt, dat optimaal werkt bij 30 graden Celcius. Hoewel Teun had vergist bij kamertemperatuur, waren er toch geen restsuikers achtergebleven .

Tenslotte was het de beurt aan Wouter Jan. Hij had het sap van zijn “Maréchal Foch” ingevroren en afgeheveld. Bij het proeven ontstond een discussie of er nu wel of niet rozenblaadjes in het spel waren. De 2016 wijn was duidelijk nog te “rauw” maar de 2015 wijn was weer totaal anders.

We constateerden dat er in het algemeen weinig overeenkomst is tussen de smaak van het sap (omdat het vooral “zoet” smaakt) en de smaak van de wijn. Evenzo is er ook weinig overeenkomst tussen de smaak van de jonge wijn en de wijn die een jaar oud is. Maar jongens, wat kunnen we wijn maken!  (Hoewel, Richard vond het allemaal niet zo lekker)

Theo besloot de avond en bedankte de organisatoren van de avond en de “wijnboeren” die eraan hebben meegewerkt. Ik sluit me daar bij aan, temeer omdat we zo ontzettend veel van elkaar kunnen leren. O ja, ik hoorde ook een nieuwe geur “voorbij komen”: iemand rook de geur van Kerkhofbloemen…. Het moet niet gekker worden!

 

De gelukzalige wereld van de wijnliefhebber

We ontvingen een bijdrage van Richard voor onze Nieuwsbrief. De komende Kerstdagen hebben we allemaal ruim tijd om er eens goed voor te gaan zitten en deze filosofische bespiegelingen van Richard tot ons te nemen: Dank je wel Richard; bij het sluiten van de markt toch nog kopij in 2016!

De gelukzalige wereld van een wijnliefhebber.

Een wijnliefhebber kan zich helemaal verheugen in alle aspecten welke zich aan hem voordoen als hij zich de wereld van de wijn voor zijn geestesoog laat passeren. Hij denkt dan aan wijngaarden gelegen op zonnige wijnhellingen, aan de variatie van wijnstokken. Wijnranken die weelderig groeien met daaraan volle trossen druiven van chardonnay, riesling of cabernet sauvignon, merlot, shiraz enzovoort.

Als wijnliefhebber verdiept hij zich uit nieuwsgierigheid in de geschiedenis van de wijnstok, de geografische verspreiding daarvan en het ontstaan van de diverse varieteiten. Wat zijn de ideale lengte en breedtegraden voor de wijnstok.

Hoe gedraagt zich de wijnstok in koudere streken en wat doet mist met de druif. Wijn uit de bergen of uit een hooggebergte met daar tegenover de groene wijngaarden aan de zee.

Maar ook de bestrijding van epidemieen (schimmels) en niet te vergeten de druifluis.

Maar er is meer: de grondsoorten bv.. Zoals de Fransen het benoemen: het terroir. 

Dan is er nog de manier van wijnmaken zelf en de opslag daarvan in houten of roestvrijstalen vaten. Rijpingsjaren van de wijn. De mate van vochtigheid in kelders of ondergrondse ruimten al dan niet in half of hele duisternis. Het gebruik van eikenhout voor de wijnvaten: Europees of Amerikaans. Ook het gebruik van kurk om de flessen mee af te sluiten met als nieuwe ontwikkeling de plastic kurk of de schroefdop. De ontwikkeling gaat maar door. Daarnaast kan de wijnliefhebber geboeid raken door de grote verscheidenheid van vormen voor de wijnflessen. Ook interessant als de wijnliefhebber zich wil verdiepen in de familie geschiedenissen van wijnboeren en het bestuderen van wijngebieden aan de hand van fotoboeken of liever zelf ter plaatse zich op de hoogte stellen.

Het bestuderen en proeven van de grote wijnjaren met de verhalen die daarbij horen. Gelukkig zijn er in het verleden enthousiaste wijnschrijvers geweest die de historie van de wijn op hun eigen wijze hebben vastgelegd. Daarbij mag de combinatie van wijn met de gastronomie niet worden vergeten.

Dan komen we uiteindelijk terecht bij het produkt wijn zelf: witte wijn(droog/halfdroog/zoet), rode wijn in alle schakeringen, rose: een wereld van kleurverschil opent zich hier. Dan de voorkeur voor jonge wijn of toch maar een rijpe wijn, misschien met nog wat droesem? De echte zoete wijnen. Als vanzelf wordt de interesse gewekt voor de versterkte wijnen: cognac en armagnac, brandy, calvados en grappa. Het destillatieproces is de volgende stap waar de wijnliefhebber zich in verdiepen kan met likeurmaken als als een nieuwe hobby. Maar er is meer: Eenmaal in de ban van het hogere alcohol percentage verlegt de wijnliefhebber zijn aandacht naar het grote aanbod  van whisky's en ook de diverse rumsoorten.

Kortom: Ik hoop met het vorenstaande een motivatie te hebben gegeven dat het bestuderen en waarderen van WIJN een activiteit is welke bijdraagt tot meerdere kennis en zeker een zinvolle tijdsbesteding is!

Richard.Tiel, 18 juni 2015.

 

Nogmaals dank Richard, maar waarom mochten we nu pas kennis nemen van je artikel?

 

 

7 Januari 2017 (zaterdag)

We sluiten hier 2016 definitief af en gaan ons nu volledig richten op de nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwe leden: als jullie verwachten dat het zoiets is als bij de Gemeente, waar burgemeester en wethouders mooi op een rijtje staan om de beste wensen en veel heil en zegen in ontvangst te nemen, dan heb je het mis. Waar wel een overeenkomst is: het is weinig formeel. Natuurlijk is er een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels. 

Waar het verschil in zit is het volgende: alle leden maken voorafgaand aan de receptie een gerecht klaar en brengen dat mee (met een fles om te besproeien) . Altijd komen dan weer twee vragen naar boven:

1. Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2. Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Het is net als bij de belastingdienst: gemakkelijker kunnen we het niet maken.  Mocht je desondanks nog raad en daad nodig hebben, bel dan met José (je vindt haar telefoonnummer op de ledenlijst) José weet namelijk bijna overal raad op.

Nieuw!  Nieuw!  Nieuw!

Het Gilde probeert jullie altijd weer te verrassen. Het valt zeker niet mee, want we krijgen niet altijd munitie aangeleverd vanuit de leden, maar deze keer hebben we dan weer iets speciaals: een pubquiz. Een pubquiz is een fenomeen dat uit Angelsaksische landen is overgewaaid en hier ook (en niet voor niets) erg populair wordt.

Kandidaten beantwoorden in teamverband vragen die door een quizmaster gesteld worden. De vragen kunnen over van alles en nog wat gaan maar vaak is er een grote rol weggelegd voor de actualiteit en uiteraard drank. Ook bij ons zal onze hobby ongetwijfeld centraal staan. Door de pubquiz zullen jullie vermoedelijk later thuis zijn dan normaal na de nieuwjaarsbijeenkomst: het is dus zaak om de babysitter te waarschuwen

Na de pubquiz gaan we alle lekkere dingen opeten en er een wijntje bij drinken. En dan wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, prangende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct…….. Plaats van samenkomst is het vertrouwde lokaal naast de kerk in de Emmastraat in Geldermalsen

                                    ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie genoeglijke, prettige, gelukkige, zalige kerstdagen en een bubbelige jaarwisseling toe te wensen.

harrie

 

 

Nieuwsbrief december 2016

Beste vrienden.

Eenmaal…andermaal….verkocht! Het was weer een vrolijke avond op 18 november, toen we voor het eerst een heuse veiling organiseerden. Sommige leden ruimden de kelderdochters eens flink op, en anderen vulden hun voorraad gereedschappen behoorlijk aan. Uiteindelijk was de penningmeester ook nog eens spekkoper. Een evenement dat we best nog eens herhalen in de toekomst.

Lees hier het verslag dat Teun maakte van deze avond.