Voorgaande nieuwsbrieven

Home

Nieuwsbrief januari 2015

Beste vrienden.

Dit wordt dan al weer de eerste nieuwsbrief van de jaargang 2015. Ga er maar eens goed voor zitten, want er valt een heleboel te vertellen deze keer. Traditiegetrouw kijken we terug op de Gildeavond van december 2014, en blikken we vooruit op de volgende bijeenkomst, de Nieuwjaarsreceptie,  waarin een tipje van de sluier van de excursie wordt opgelicht. Ook gedurende de nieuwjaarsbijeenkomst: het laatste nieuws over de Suzuki Fruitvlieg. Tevens vinden jullie weer een bijdrage “uit de oude doos”.

Voor ik aan deze nieuwsbrief begon, heb ik nog even teruggekeken naar de nieuwsbrief van januari 2014. Daarin schreef ik: “De nieuwsbrief is in de huidige vorm een uitstekend communicatiemiddel voor het bestuur om de leden te informeren. Het is een snel en goedkoop medium. Voor mij persoonlijk is het iedere keer weer een uitdaging om de juiste toon aan te slaan en om Kofschip dan wel Fokschaap correct in de haven respectievelijk in de stal te krijgen. Maar het is langzamerhand wel een beetje een one-man-show geworden. De nieuwsbrief zou ook gebruikt kunnen worden om meningen van individuele leden te verspreiden.  Ik nodig jullie dan ook allen uit om, wanneer daartoe aanleiding bestaat (of gewoon voor de gezelligheid), de pen ter hand te nemen en een bijdrage te leveren”.

En wonder, de laatste maanden ontvang ik iedere keer weer een bijdrage van een van de leden met betrekking tot de gildeavonden. Dit keer een artikel van de hand van Frans over de december-avond. En wat meer is, de artikelen zijn erg leesbaar en smaken naar meer…Vorig jaar gaf ik de suggestie dat ook recepten , reisverslagen door wijngebieden en wat al meer welkom zijn. Stuur je artikel per email naar mij en ik zal dan samen met de webmaster voor plaatsing zorg dragen!

 

VERSLAG VAN DE GILDE-AVOND op 12 DECEMBER 2014

Na welkom en mededelingen van onze voorzitter Theo, stond de avond in het teken van pittige, kruidige drankjes. Het werd voor het grootste deel verzorgd door Inge Verdonk en haar onderwerp heette “van Martini tot Martinitoren”.

Bij binnenkomst stond er al een tafel te lonken met 8 of 9 tapflesjes waar max. 35 % alcohol in zat. Naast ieder flesje lag een kruid, wat ook in deze alcohol was verwerkt. Het kon zijn steranijs, kümmel, fenegriek, gember, kaneel, laos, kalmoes, alsem, enz. Maar we mochten nog niet aanvallen! Eerst kennis opdoen met behulp van Power- point over het geschiedkundig ontstaan van bv. Beerenburg. Weduwe Joustra ging dit maken en stoken en maakte er een patent van. Het was een scheepsdrankje uit de Amsterdamse haven en dat maakte ze na. Zo valt er van veel bekende drankjes wel wat te vertellen. We kregen ook aardrijkskundeles van onze kruidenjuf, zodat we nu weten dat Martini niet uit Italië maar uit Frankrijk komt. Ondanks het zeer boeiende verhaal van Inge, zaten we wel steeds naar die tafel met drank te gluren! Gelukkig bood Teun uitkomst. Hij wilde onze mening weten over zijn Rubensdruiven, die hij tot een vrij zoete witte wijn had omgetoverd. Iets veranderen? NEE!! Hij was heerlijk zoals die nu was.

Nu de afkickverschijnselen verdwenen waren, luisterden we weer naar interessante zaken zoals een “kruidenbelt” die dwars door Europa loopt, zoals de streng gelovige lijn in Nederland loopt van Zeeland naar Groningen. Veel kruiden worden op alcohol gezet, maar je kunt ze ook toevoegen bij het stoken. Kruidendranken heb je dus met en zonder destillatie. Vroeger waren dat soms heksendrankjes, maar ook wel gezondheidsdrankjes. Minder gezond als er gif in zat; dat proef je dan niet door de kruiden. De kloosterlingen bestudeerden dit alles en hadden een kruidentuin. Ze schreven boeken over kruidenkunde.

Na deze en nog veel, veel meer informatie, gingen we mengen en proeven. Met een pipet konden we mengsels maken uit de gereedstaande flesjes en zo kon je een eigen recept samenstellen waar iedereen wat over kon zeggen. Verder ging het nog over fruitbier van vroeger. Ook over (zelfgemaakte) Hyprocas. Het was te proeven en het recept was te verkrijgen. Iedereen vond het heerlijk. Het is een Frans recept van kruiden in rode wijn en er was ruim voldoende van te genieten!

Als klap op de vuurpijl ging Wouter-Jan nog vertellen over verschillende manieren van destilleren. Ook hier kwam weer een power-point presentatie bij met plaatjes. Alles bij elkaar een prima avond dank zij een paar enthousiaste leden. We mochten ook nog kruiden mee naar huis nemen om te experimenteren. Bij het weggaan was het zó koud, dat de kruidendrankjes hun dienst bewezen.

Frans Hack

 

Dank je Frans, voor dit artikel.  En ook dank aan Inge en Wouter Jan  die zo gezegd “kosten noch moeite “ (maar vooral geen moeite) gespaard hadden om er een boeiende avond van te maken. Het was waarlijk een pareltje aan het einde van een toch wel erg succesvol gildejaar.

Vol goede moed gaan we nu dan beginnen aan 2015. Het is geen verassing hoe we het jaar gaan openen. Zoals ieder jaar doen we dat weer met zo’n oer-gezellige nieuwjaarsbijeenkomst. Een “makkie” voor het bestuur: je hoeft er bijna niets voor te doen (de leden doen het zelf) en het is altijd weer erg leuk om erbij aanwezig te zijn. 

                                                   00000000000000000000000000000000000

                                          000000000000000000000000000000000000000

 

 17 Januari 2015 (zaterdag)

We sluiten hier 2014 definitief af en gaan ons nu volledig richten op de nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwe leden: als jullie verwachten dat het zoiets is als bij de Gemeente, waar burgemeester en wethouders mooi op een rijtje staan om de beste wensen en veel heil en zegen in ontvangst te nemen, dan heb je het mis. Waar wel een overeenkomst is: het is weinig formeel. Natuurlijk is er een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels.  Als alles goed gaat lichten we dan een tipje op van de sluier die nog over het jubileum hangt.

Waar het verschil in zit is het volgende: alle leden maken voorafgaand aan de receptie een gerecht klaar en brengen dat mee (met een fles om te besproeien) . Altijd komen dan weer twee vragen naar boven:

1. Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2. Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Het is net als bij de belastingdienst: gemakkelijker kunnen we het niet maken.  Mocht je desondanks nog raad en daad nodig hebben, bel dan met José (je vindt haar telefoonnummer op de ledenlijst) José weet namelijk bijna overal raad op.

Na de presentatie over de excursie gaan we al die lekkere dingen opeten en er een wijntje bij drinken. En dan wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, prangende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct…….. Plaats van samenkomst is het vertrouwde lokaal naast de kerk in de Emmastraat in Geldermalsen

 

Drosophila Suzukii

Ik probeer de ontwikkelingen in de strijd tegen de suzuki fruitvlieg zo goed mogelijk te volgen. Ik heb me voorgenomen (je moet je altijd wat nuttigs voornemen in het nieuwe jaar!) om jullie hiervan op de hoogte te houden. De eerste mededelingen over mogelijke bestrijding van dit ongedierte kunnen jullie op de nieuwjaarsbijeenkomst tegemoet zien.

 

                                                         0000000000000000000000000000

     00000000000000000000000000000

 

Uit “De Oude Doos”

En dan nu deel 3 uit de serie “uit de oude doos”. Wie de auteur is van het stuk uit de Bottelaer van maart 2002 vermeldt de historie niet, maar het gaat over Richard en het is echt de moeite waard om te lezen. Hier komt-ie:

Wie van de drie?

Gewend als we zijn aan de spelletjes op de TV heeft het bestuur op 16 februari j.l. een gildeavond georganiseerd onder die titel. Ik had al een idee dat we niet gevraagd zouden worden om de echte brandweerman of wijnbouwer te raden uit een drietal in uniform uitgedoste mannen, laat staan wie de echte moeder was van één van de Spice Girls. Nee hoor het ging (natuurlijk) om wijn, wijn, wijn (6x).

Maar voordat het zover was had ondergetekende nog een flesje beschikbaar om te proeven. Met zijn allen kwamen we er wel uit: een Chardonnay della Marche uit Italië: zeker smaakvol, met iets restzoet, wat harde zuren in de afdronk en een hoog alcoholgehalte (14%). Qua prijs f12,50 à f15,00 waard maar voor de echte prijs van f25,= toch te duur volgens de gildeleden.

Tijd nu voor “wie van de 3”. Richard had zoals gezegd 6 wijnen geselecteerd en de etiketten geblindeerd. Voor elke wijn had hij drie beschrijvingen gemaakt van een schoonheid die de kwaliteit van de wijn veelal verre overtrof. Wat te denken van: “deze ronde zachtgele wijn heeft een frisse bloemige geur met rijpe fruitaroma’s ondersteund met een vleugje eikenhout” of “een uitnodigende neus met fijne nuances van kruiden, bospaddestoelen en een vleugje leer neigend naar stalgeur”? Weten jullie hoe citrusbloesems ruiken of bemeste truffels? Volgens mij komen die in de Betuwe niet voor en hebben we die geuren ook niet geoefend bij Pand 47.

Toch moesten we bij elke wijn kiezen uit 3 van dat soort mystieke teksten (voorgelezen door 3 slachtoffers) en werd ons oordeel getoetst aan de harde waarheid van Richard. Volgens hem ging dat best goed en we kregen zelfs complimenten voor ons oordeel. Zelf waren we wat gematigder over ons oordeel: vaak werkten we volgens de methode van het afstrepen van al te dolle beschrijvingen en bleef de meest waarschijnlijke mogelijkheid over, zonder dat we nou overtuigd waren van een groot waarheidsgehalte van de “goede” tekst. Maar ja dat hoort bij het spel zullen we maar zeggen…

Al met al zijn we toch een uur of twee bezig geweest met het proeven van wijnen en het benoemen van de eigenschappen van die wijnen. Dat is een essentieel (maar moeilijk) onderdeel van onze hobby. Dank zij Richard is onze vocabulaire aanzienlijk uitgebreid zodat we voortaan onze eigen wijnen beter kunnen aanprijzen!

Dan is het nu tijd voor de huiskamervraag: in welke van de drie onderstaande beschrijvingen herkennen jullie onze Richard het meest:

A.  Een uiterst charmante man met grote interesse in Duitse romantische literatuur, speciaal Goethe;

B.  Een hartstochtelijk en niet onverdienstelijk vinoloog met duidelijke voorkeur voor Rieslingachtige wijnen met complexe zuren en een vleugje peper;

C.  Een enthousiaste bestuurder van het wijngilde, wiens ideeën en inzet een voorbeeld is voor ons allen?

Op de volgende vergadering zal Richard zelf het (goede) antwoord geven, in alle bescheidenheid blijk gevend van een flinke portie zelfkennis. Richard bedankt voor de leerzame en genoeglijke avond die je ons bezorgd hebt.

Was getekend: Anonymus

 

Als je dat zo leest dan spat de pret er wel van af. Het is vast een gebeurtenis geweest. Wat denk je Richard, kunnen we dat onder jouw leiding binnenkort nog eens spelen? En die huiskamervraag, was het A, B, én C?

 

 

Tenslotte

.............................wens ik jullie alvast een gezond en gelukkig nieuwjaar en tot ziens op de nieuwjaarsbijeenkomst.

 

harrie                                                                           

 

Nieuwsbrief december 2014

 

Traditie getrouw beginnen we de nieuwsbrief weer met het verslag van de vorige gilde-avond in november. Jammer genoeg kon ik er zelf niet bij zijn, maar Jos heeft er een fijn verslag van geschreven. Nu was de bietenwijn ook wel een beetje “zijn kindje”! Maar ik moet zeggen, hij is er terecht trots op, want het was een boeiend en leerzaam experiment. Hier volgt het verslag:

 

 

 

Gildeavond 21-11-2014 Proeven van de bietenwijn

In 2013, omstreeks deze tijd, zijn we gestart met het project “suikerbietenwijn”. In de aanvang hebben zich 12 deelnemers gemeld. 8 hiervan hebben de door hen gemaakte suikerbietenwijn aangeboden om te proeven. Centraal stond de vraag of je van suikerbieten ook daadwerkelijk wijn kon maken. Om antwoord te krijgen op deze vraag was deze proeverij gepland.

Voor meer achtergrondinformatie over de gebruikte basisgrondstof “suikerbiet” heeft Wouter-Jan een studievriend, Menno Reukema werkzaam bij de suikerunie, uitgenodigd om het een en ander te vertellen over het productieproces bij het maken van suiker en het maken van alcohol bij de suikerunie.

 

Menno werd direct bij de aanvang van zijn presentatie met de vraag geconfronteerd “kan je van suikerbieten wijn maken” ja of nee? In de loop van zijn verhaal zou hij hierop terugkomen. Het was boeiend om te horen om welke hoeveelheden het gaat en hoe zo’n proces verloopt. Naast suiker maakt de suikerunie ook alcohol. Bijzonder was te horen dat de suikerunie tijdens het vergisten met de zelfde knelpunten te maken krijgt als wij “de wijnmakers”, met name het risico op bacteriële besmetting. In zijn antwoord op de openingsvraag bleef hij sceptisch.

 

Het tweede deel van de avond is besteed aan het proeven van de suikerbietenwijn. Aan Menno is gevraagd aan het eind van de proeverij de meest smaakvolle wijn aan te wijzen. Bij de start van het project in 2013 is het basisrecept uitgereikt. Iedere wijnmaker mocht naar eigen inzicht ingrediënten toevoegen. Het resultaat hiervan was verbazingwekkend. 8 Compleet verschillende smaken in uiteenlopende kleuren. De stemming zat er al snel in. Na een kleine toelichting van de maker werd de wijn door de 18 aanwezige “keurmeesters” geproefd. Deze waren het snel met elkaar eens. De wijnmakers waren er in geslaagd om van suikerbieten een lekker wijntje te maken. De bietenwijn van Harrie werd door Menno als meest smaakvolle aangewezen.

 

Een ieder was het er over eens, het project suikerbietenwijn is geslaagd. Ook de vraag of het voor herhaling in aanmerking komt is positief beantwoord. Als suggestie voor het volgende project is het maken van een appelwijn voorgedragen. Bent u in het bezit van een recept voor de appelwijn nodig ik u dit aan mij te doen toekomen. Email: j.a.koster@planet.nl

 

 

 

Dank je Jos, voor het artikel maar ook voor je bijdrage aan dit project “Gildewijn”, dat een vast onderdeel zal gaan worden van ons jaarprogramma.

En dan nu: op naar de afsluiting van het (nu al succesvolle) jaar: de Gildeavond van december. In het jaarprogramma vermeld als “van martini tot Martinitoren”

Die titel is al net zo raadselachtig als het ontstaan van kruidendrankjes gemaakt door middeleeuwse kruidenvrouwtjes en monniken. Maar geen angst, op die soms duistere praktijken zal nu een helder licht gaan schijnen, ontstoken door Inge, die in het hier volgende artikel duidelijk maakt wat we kunnen verwachten. 

 

 

 

12 december een kruidige avond over kruidenbitter

‘Alleen het bittere brengt het zoete voort'

Nergens hangt een grotere waas van geheimzinnigheid omheen dan om kruiden drankjes. Hebben ze alleen een medicinale functie of zijn ze nog lekker ook ? De vroegere kruidendokters, vaak monniken of andere kloosterlingen, al of niet voorzien van vermeende magische krachten, stookten er in de donkere vroeg-middeleeuwse jaren al lustig op los. Het levenselixer; hèt wonderdrankje waarnaar al sinds de oudheid werd gezocht en dat onsterfelijkheid zou geven, werd echter nimmer gevonden. Wel leerde men hoe langer hoe meer over de eigenschappen van de diverse kruiden, de geneeskracht ervan en de wijze waarop men deze het beste productief kon maken. Zo werden in de loop van de jaren de vermeende toverkrachten van natuurlijke kruiden en wortels tot aanvaardbare proporties teruggebracht en in recepten vastgelegd. De steevast geheime receptuur werd van moeder op dochter, van vader op zoon of van kloosterling op kloosterling overgebracht tot heil van de na hen komende mensheid.

 De kruidendokters van weleer zijn opgevolgd door nuchtere distillateurs, maar de kruidige drankjes doen hun reputatie nog steeds eer aan. Wie een glaasje Be(e)renburg, Jenever of Jägermeister drinkt, doet dit omdat 't gewoon lekker is. Kruiden worden nu op vele wijzen toegepast in alcoholische dranken, in wijn, bier, likeuren en destillaat.

We gaan op 12 December op zoek naar de oorsprong van een aantal van deze dranken. We verdiepen ons in de meest gebruikte kruiden wat is het, hoe ziet het eruit, hoe ruiken en smaken ze. We gaan terug in de geschiedenis en proeven de middeleeuwse Hypocras, en wie wil krijgt recept en kruiden mee om het zelf thuis te proberen te maken. Daarnaast verbazen we ons over de ontstaansgeschiedenis en legendes rondom vele kruiden dranken zoals berenburg, gruitenbier, jenever....etc.

 

Het belooft dus weer een zeer bijzondere avond te worden in ons verenigingsgebouw in Geldermalsen. Inge’s spreekwoordelijke enthousiasme staat garant voor een boeiend spektakel. Typisch zo’n avond om eens een geïnteresseerde invité(e) mee te brengen. (Wel even van tevoren aanmelden bij een van de bestuursleden).

En dan nu deel 2 uit de serie “uit de oude doos”. Het aantal positieve reacties met betrekking tot de eerste aflevering was een veelvoud van het aantal negatieve, zodat ik heb besloten om de serie voort te zetten tot aan de apotheose: de viering van het zilveren jubileum.

Deze tweede “doos” is van de hand van Teun. Goed geschreven, met een probleemstelling die (in ieder geval voor mij) nog steeds actueel is!

 

Uit de Bottelaer 5 van april 1992

 

DE WIJNKEURAVOND

 

Op vrijdag 22 november jl. hebben we een leerzame keuravond beleefd in aanwezigheid van de heer Willemsen. Nu de belevenissen enkele dagen hebben kunnen rijpen, heb ik behoefte wat opmerkingen te maken, die wellicht ook voor de andere deelnemers interessant zijn.

Wat opviel was de deskundigheid van onze voorproever: ongelooflijk wat hij allemaal weet, proeft en ruikt! En dat hij ook nog mijn wijn als de beste (of minst slechte) aanwees was mooi meegenomen. Toch ging ik met wat gemengde gevoelens naar huis, waarom wist ik toen nog niet zo precies. Ik zal proberen dit onder woorden te brengen en ben benieuwd of jullie dat ook zo ervaren (of juist niet).

Ten eerste: wat is nu eigenlijk mijn hobby, wijnmaken of wijnkeuren? Het antwoord is en blijft: wijnmaken. Alleen maar proeven en keuren is best leuk, maar dat kun je ook met een gekochte wijn doen en daarvoor is wijnmaken geen noodzaak. Andersom is dat echter niet zo, als je wijn maakt moet je het ook kunnen proeven. Je wilt immers het resultaat van je werk kunnen beoordelen. Het is geen noodzaak je wijn ter keuring aan te bieden in wedstrijdverband, maar je bent toch wel geïnteresseerd in het oordeel van anderen over je wijn, zonder het gevoel te hebben dat je moet winnen. Je zou het kunnen vergelijken met tennissen voor je plezier of tennissen om te winnen, anders gezegd recreatief of prestatief bezig zijn. Kortom, ik blijf doorgaan met wijnmaken, wil graag nog meer ervaring opdoen met proeven, maar ben niet van plan om op prijzen te gaan jagen.

Ten tweede: wat voor wijnkan/wil ik maken? Van onze Belgische leermeesters heb ik steeds begrepen, dat je bij vruchtenwijnen ook het karakter van de oorspronkelijke vruchten moet kunnen terugvinden. Ik heb ergens gelezen dat dat je toch wel minstens 90% vruchten van één soort moet gebruiken om het de naam van die vrucht te mogen geven. (b.v. een wijn moet minstens 90% bramen bevatten om het bramenwijn  te mogen noemen).  De heer Willemsen beoordeelde de wijn echter zonder te willen weten, welke vruchten gebruikt zijn. Hij wilde zelfs een zo breed mogelijk smaak- en geurenspectrum. Als je uitgaat van druivenwijn kan ik me zijn  standpunt wel voorstellen, maar voor vruchtenwijnen ligt dat voor mij anders.  Als je vlierbessenwijn maakt moet het toch naar vlierbessen proeven/ruiken en niet naar druivenwijn? Tenzij je druivenwijn wilt nabootsen met een mengsel van vruchten (geen druiven). Sommige mensen doen dat inderdaad, ook hier weer een persoonlijke keuze.

Ten derde: Een suggestie voor het volgende seizoen. Kunnen we een wijnproefcursus organiseren van een aantal avonden om onze tong en neus wat meer blijvend te trainen? Ik heb daar wel behoefte aan, want de theorie kun je wel uit een boekje halen, maar de oefening in de praktijk is moeilijk in je eentje en zonder begeleiding door een “meester”

Tenslotte nog de opmerking dat het een gezellige avond was; hulde voor de organisatoren.

Teun Bikker

 

Tenslotte: wens ik jullie een vrolijk Sinterklaasfeest en tot ziens op de gilde-avond van 12 december.

 

harrie

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief november 2014

 

Beste vrienden,  

De oktober avond werd  jammer genoeg niet erg goed bezocht. Een 16=tal leden gaven acte de presence, terwijl ik had verwacht dat het onderwerp van de avond en de reputatie van de presentatoren voor een uitverkocht huis zouden zorgen. Het was niet anders…. Desalniettemin was het voor de aanwezigen een zeer interessante avond, zo interessant dat Flora de kaas erbij vergat. Jos Koster en Wouter Jan Fellinga (in alfabetische volgorde van de voornamen) behandelden technische aspecten van het wijnmaken.   Lees hieronder het verslag:

 

Gildeavond oktober 2014

 Bijdrage: Jos Koster

 Technische ondersteuning bij het wijnmaken, stond in de vooraankondiging van  de gildeavond 24 oktober.  In ons enthousiasme dachten we dit wel in een paar uur te kunnen behandelen.  De praktijk was echter anders, één avond voor dit onderwerp is onvoldoende. We hebben een kleine selectie gemaakt uit het hele pakket van handelingen, keuringen en proeven.

 WouterJan startte met het stappenplan waarin het maakproces op hoofdlijnen is uitgewerkt. Na behandeling hiervan zijn, op basis van vragen, verschillende onderwerpen uitgediept. Naast het maakproces is ook aandacht besteed aan de wijngaard, immers 95% van de kwaliteit van de wijn wordt bepaald in de wijngaard. Van slechte druiven kan men geen goede wijn maken.

 Informatie over het telen van druiven en het maken van wijn is voorhanden op de website van de Brabantse wijnbouwers(www.brabantsewijnbouwers.nl) Hier treft u aan een schat werkschema,s en planningen, overzichtelijk en handzaam gerubriceerd.

 Keuren en proeven is door Jos behandeld. De kunst van het keuren is je eigen voorkeur uit te schakelen. Bij proeven gaat het vooral om je eigen voorkeur. Met andere woorden bij keuren wordt getoetst of de wijn voldoet aan de normen terwijl bij proeven wordt gekeken of de wijn voldoet aan je eigen smaakpatroon.

Je neus is een belangrijk instrument bij het keuren.  Fouten in de wijngaard en in het maakproces vertalen zich in een “luchtje”.  Het gebruik van te veel zwavel, te vroeg plukken en te hardpersen zijn goed met de neus waar te nemen.  Zo ook onvoltooide gisting en niet hygiënische werken. Veel van de fouten zijn, mits vroeg gesignaleerd, behandelbaar. Tot slot heeft een ieder de “luchtjes” van de 5 meest- voorkomende fouten kunnen ruiken. Dit aan de hand van een officiële geurdoos.

gildeavond november 2014

Urenlang heb ik vorig najaar suikerbieten zitten wassen, schoonmaken kleinmaken, en koken! Het moest buiten van José, haar keuken mocht niet onder de klei! Uiteindelijk ging het met een dunschillertje best wel goed, maar het was best wel een vies karweitje. Voor zover ik heb gehoord, verging het andere leden ongeveer hetzelfde. De afkeer verdween toen het gisten begon: het leek wel een vulkaan!  Echter, toen de vergisting was gestopt bleek de wijn zog zoet, hoewel het alcoholpercentage toch 12 % bedroeg. Nu is het dan zover dat we onze gildewijn met elkaar kunnen gaan beoordelen.

 Eerst komt Menno Reukema een inleiding houden hoe bio-ethanol wordt vervaardigd. Menno is een procestechnoloog (dat klink saai, maar hij heeft een goed verhaal) en zal aandacht besteden aan grootschalige efficiency tijdens de productie. Vervolgens zal Jos het proeven begeleiden van kleinschalig vervaardigde bietenwijn. .de makers ervan zullen vertellen wat zij wilden bereiken, Het wordt keuren en daarna becommentariëren of zij daarin zijn geslaagd.

Let wel: het is géén wedstrijd!! Desalniettemin zullen we aan Menno, als ervaringsdeskundige, vragen wat zijn favoriet is.

 Graag vraag ik jullie aandacht voor het volgende: teneinde niet in een wervelende smaakorgie terecht te komen zal Wouter Jan vooraf de volgorde bepalen waarin wordt geproefd. Dit om te voorkomen dat zoete en droge wijnen elkaar zo afwisselen dat je helemaal niet meer weet wat je proeft.

 Heb je zelf geen gildewijn gemaakt? Dan ben je toch meer dan welkom! Ik weet zeker dat je er weer veel van kunt leren én dat het weer gezellig gaat worden. Overigens is er nóg een reden om te komen. Teun beloofde ons een fles Barbera d’Asti, maar die is helaas niet aan de orde gekomen. Teun zal deze fles ongetwijfeld nu weer aan onze smaakpapillen willen onderwerpen!!

 

Flora de Keijzer

Het klinkt wat obligaat, maar er is een gezegde dat er een tijd van komen is en een tijd van gaan. Dan heb ik het hier over Flora’s activiteiten op de Gilde avonden waarbij zij ons steeds weer verwent. De tijd van komen is al zo lang geleden, dat Flora zich zelf niet eens meer kan herinneren hoelang ze dit al doet. De tijd staat immers niet stil maar Flora acht nu de tijd van gaan gekomen. Dat is jammer voor de vereniging, maar we begrijpen Flora volkomen en we respecteren haar beslissing.  We gaan haar ook nog in het zonnetje zetten,  Gelukkig blijft ze “in dienst” totdat een opvolger is gevonden. 

Wat is eigenlijk haar “takenpakket”?

Kort gezegd komt dat op het volgende neer:

·        Aankopen en zetten van koffie (in mindere mate thee) met koekjes

·        Aankopen en presenteren van toastjes en kaas

·        Beheer van de kleine kas

en dat alles met een glimlach.        

 Nu zijn we dus op zoek naar een opvolger. Het bestuur roept vrijwilligers op om de werkzaamheden van Flora over te nemen. Dat kan zowel alleen als in groepsverband bij toerbeurt. Bijvoorbeeld: drie dames en heren spreken al dat zij om de beurt deze activiteit op zich nemen. Op die manier ben je maar twee of drie keer per jaar “aan de beurt”’   De bestuursleden hebben al aangeboden om in bijzondere situaties voor back-up te zorgen.

 Laat het Gilde niet in de steek, en draag je steentje bij!

 

Afmelden voor clubavonden

Een beetje in het verlengde van het voorgaande is een oproep om je af te melden voor clubavonden  als je echt niet kunt komen. Ben je lid van een vereniging, dan laat je je natuurlijk regelmatig zien op de verenigingsavonden. Medeleden organiseren iets, en spannen zich in om er iets goeds van te maken. Het is dan heel teleurstellend als er weinig bezoekers zijn. Het is echter heel vervelend dat organisatoren steeds in het duister tasten omtrent het aantal gasten waarop gerekend kan  worden. Hoeveel kaas en toastjes moest Flora inkopen? Hoeveel bieren moet de leverancier op een bierkeur avond  meebrengen? Omwille van de zekerheid is dat dan altijd teveel. Onnodige uitgaven zijn het gevolg. Ik zou graag met jullie afspreken dat jullie in geval van verhindering even een berichtje sturen naar mij: harrie.driessen@gmail.com. Ik verzamel de gegevens en licht dan de belanghebbenden in. Dat moet toch kunnen…..

 

Jubileum

Het is toch niet niks, een zilveren jubileum! Vijfentwintig jaar, da’s zo’n beetje tweehonderdvijftig gilde bijeenkomsten!! En nog altijd bloeit de vereniging. De jubileumviering moet daarom een succes worden. Het programma van de dag is door de jubileumcommissie al in de steigers gezet, en de commissieleden zijn druk doende om alle ideeën te beoordelen en de goede uit te werken.

 Bij het beoordelen van de mogelijkheden doet zich echter steeds weer de vraag voor, hoeveel deelnemers we zullen hebben. Op die vraag moet binnen niet al te lange tijd antwoord komen. Binnenkort, als ik iets meer over het programma bekend kan maken,  ga ik jullie in een mail vragen of je op 30 mei aanwezig zult zijn (naar beste weten natuurlijk). Laat de commissieleden niet in de steek!

 

Nieuwe rubriek: uit de oude doos.

Nu het jubileumjaar eraan komt, begint het bij mij toch wel een beetje te kriebelen. Ik heb me een beetje in de geschiedenis van het Gilde verdiept, en dan is het zeker aardig om dingen uit een grijs verleden weer aan het daglicht te brengen. En als ik het leuk vind, vinden jullie dat misschien ook. Ik heb daarom een nieuwe rubriek aan de nieuwsbrief toegevoegd : uit de oude doos. In deze rubriek zal ik de komende maanden steeds een artikel uit een oude Bottelaer plaatsen, waardoor jullie een idee krijgen hoe het er “vroeger” aan toe ging. Welke activiteiten vonden er plaats en welke BG-ers (Bekende Gildeleden) komen we dan tegen?

 Vandaag het eerste artikel in de reeks: uit de Bottelaer van  vrijdag 25 november 1994, een artikel van de hand van Frans: 

 

De BIER PROEFAVOND

 

Omdat bier ook in het gildevaandel staat, opperde ik een keer het idee om een bierproeverij te houden. Martin van Wijk wilde hier enthousiast aan meewerken en zo kwam het dat wij op 25 nov. negen zeer uiteenlopende soorten bier hadden klaarstaan waarvan elk flesje in viervoud. 

Door de mate van opkomst waren er hier maar drie van nodig en de vierde was aan het eind van de avond beschikbaar voor overname. Ook lag er die avond veel papier klaar; niet om de flesjes in te pakken, maar om te lezen en om op te schrijven.

 Er was: GULPENER DORT, HANNEN ALT, BELLE VUE GEUEZE LAMBIEK, HOEGAARDE OUD WIT,

            DUVEL, JOHN BULL BITTER ALE, HERTOG JAN PRIMATOR, WEST MALLE TRIPEL, EN GUINESS EXTRA STOUT

Hieruit blijkt dat er drie landen vertegenwoordigd waren en als het aan de Ieren lag zelfs vier. De prijs van deze bijzondere bieren komt overeen met een goedkope wijn. 

Met bierproeven houdt men net als bij wijn een bepaalde volgorde aan. Onder andere is dit van licht naar zwaar en van helder naar donker. Opvallend was dat, naarmate de avond vorderde, de neuzen, oren en wangen van de bierproevers dezelfde volgorde te zien gaven!! Gelukkig was er veel stokbrood en kaas om als absorbtiemateriaal voor al dat bier te dienen.

 Het degustatie-formulier dat Teun Bikker voor mij op de Computer had uitgewerkt werd ondanks alles toch serieus ingevuld. Zelfs nog nadat onze voorzitter een paar leden had “vermaand” met: Jij mag niets meer zeggen !!! 

Al met al was het behalve gezellig ook een leerzame avond. Ondanks dat Martin en ik geen echte biermakers zijn , dacht ik dat we toch met succes met iets nieuws gekomen zijn. Voor het bestuur valt het ook niet nee om steeds iets nieuws te bedenken. Op de eerstvolgende bijeenkomst nemen we nog wat overgebleven materiaal mee voor niet-konden-komen-bijzondere-bieren-geïnteresseerden.

Frans Hack

 

Tenslotte

….rest mij niets meer dan jullie te groeten. Tot ziens!

 

harrie

 

 

    

 

Nieuwsbrief oktober 2014

 

Beste vrienden,

 De kop is er weer af; het seizoen is op 5 september traditioneel geopend met de vakantiedrankjes avond. Was het leuk? Ja, het was weer ouderwets gezellig. Hieronder vinden jullie in een bijdrage van Marga van Beek over deze avond.

Maar voor jullie dat gaan lezen eerst nog even de vooraankondiging van onze komende Gilde-avond. Jos Koster en Wouter Jan Fellinga (in alfabetische volgorde van de voornamen) gaan in op technische aspecten van het wijnmaken. Moet je daar bij zijn? Nou, als het ook maar enigszins kan….     

Gildeavond september 2014

 

Bijdrage: Marga van Beek-Montens

 Het nieuwe seizoen 2014-2015 van ons gilde is officieel en met veel plezier van start gegaan en stond in het teken van de afgelopen vakanties met bijpassende drankjes. Vrijdag 5 september vond dit plaats in het bekende zaaltje naast de kerk in Geldermalsen. Dat men er zin in had is wel duidelijk, want er waren 23 leden aanwezig. 

Theo was natuurlijk onze voorzitter, wat hij zeer letterlijk liet zien. Telkens als hij aan het woord was nam hij plaats op een tafel waar hij dus vóór ons zat. De planning voor deze avond en bovendien de planning voor alle volgende bijeenkomsten deelde Theo met ons, waarbij hij bovendien meldde dat e.e.a. sinds vandaag op de site te zien is, geplaatst door Harrie. Secretaris Harrie ontbrak deze avond, wat ertoe leidde dat de voorzitter mij vroeg om een woordje te schrijven over de eerste bijeenkomst van dit seizoen. Een hele eer…  bij deze dus. Het is een genoegen om te mogen vertellen hoe deze bijeenkomst voor het eerst na zoveel jaren voor mij echt een heerlijke ervaring was.

 Logisch, want toen was het belangrijkste onderdeel van het programma aan de beurt: het gezamenlijk proeven van de meegebrachte vakantiedranken. Het assortiment was dus ruim en de wijnen kwamen zeker niet uitsluitend uit Europa.  De herkomst (zo nu en dan uit een slijterij in de omgeving), maar wel  ’t gevolg van mooie herinneringen, was vanzelfsprekend aldoor de aanleiding tot vrolijke verhalen over diverse vakantie-ervaringen. De stonden de glazen al klaar. De witte wijnen vormden het begin. Duidelijk werd dat, zoals gebruikelijk, in de meeste gevallen de meningen over de smaak verschillend waren. In enkele gevallen liep het zo uiteen, dat een wijn benoemd werd tot “vrouwenwijntje”, terwijl bijv. een tanninerijke wijn weer een mannendrank zou zijn.  Niettemin, heel vaak werd een geproefde wijn, meestal ook de voorkeur van degene die deze meebracht, goed gewaardeerd.

Eén van de witte proefwijnen was etiket- en dus naamloos. Wim vertelde dat hij de fles had gevonden en de inhoud niet kende. Iedereen proefde ijverig. Er was zelfs iemand die zei even te denken aan suikerbietenwijn. Tenslotte bleek het een grap. De inhoud was wel degelijk bekend en betrof inderdaad suikerbietenwijn met een aantal toegevoegde smaakmakers.

 Uiteraard werd er gesproken over de druivenontwikkeling dit jaar. Over ’t geheel genomen valt dat tegen. Het weer zit niet mee, dus we moeten nog maar afwachten.  Allerlei vragen,  tips en raadgevingen kwamen ter tafel.  En dan ook: wat doe je tegen (valse) meedauw en waar vind je de nuttige middelen voor tijdige verwijdering. Het werken met een zwavelspuit werd door menigeen aangeraden. 

Inmiddels waren de meegebrachte hapjes aan hun ronde begonnen. Diverse speciale worstsoorten, paté de Provence, enkele kaassoorten, kikkererwtenkaviaar met tamme kastanjes en Ardècher crique.  Lekker blijkbaar, want na afloop bleek alles te zijn opgesmikkeld!  

Het proeven van de rode wijn vroeg meer tijd, want daar was het meeste van meegekomen. De wijn met het opmerkelijkste verhaal bleek afkomstig uit Ethiopië. Smaakte best goed, maar in Ethiopië wordt deze geserveerd vermengd met cola! Die mogelijkheid bestond nu ook. Ernaast snoept men gepofte maïs, hetgeen wij nu ook deden. Verrassing.

Tot slot kwamen “sterke” dranken aan de beurt met alweer zeer “sterk” uiteenlopende reacties op de smaken.

 Uiteindelijk verzocht Theo alle aanwezigen om na te denken over goede ideeën om op 25 mei 2015 het zilveren Gilde-jubileum te vieren.  Geef goede ideeën alsjeblieft door aan Harrie.  Een laatste opmerking:  de gemeenschappelijke belangstelling is er vast de oorzaak van dat de stemming tijdens een Gildeavond en de onderlinge contacten zeer positief zijn.  Een prima begin van dit Gildejaar!

 

Was getekend: Marga.

 

Dank je wel Marga, het enthousiasme spat er van af!

 

Wat we hebben gemist op de openingsavond was een bijdrage van Teun. Teun kan heel smakelijk vertellen, maar hij lag helaas in de lappenmand. Daarbij had hij ook nog de open dagen op de Teunishof. Teun zou echter Teun niet zijn, als hij niet zou proberen om toch zijn bijdrage te leveren. Daartoe had hij mij verzocht om zijn verhaal op de Gilde-avond voor te dragen, maar helaas, doordat ik slechts beperkt toegang heb tot het internet, bereikte mij zijn bijdrage te laat. De nieuwsbrief is echter een geschikt medium om jullie kennis te laten nemen van Teun’s belevenissen.

 Teun vertelde het volgende:

 Samen met vrienden hadden we een huis gehuurd bij Mario, een wijnboer in de buurt van Asti, in Noord Italië . Mario sprak helaas geen woord buitenlands en ik maar heel weinig Italiaans. Dat maakte het gesprek over de wijngaard en de wijn er niet gemakkelijker op. Toch heb ik hem nog wat geholpen met opbinden van de druivenranken. 

Maar het meest spannende avontuur was een tocht naar Barolo, de fameuze Italiaanse wijn met een stevig prijskaartje. Er was een proeverij in het kasteel van Barolo, een klein dorp z’n 50 km van Asti. Bij het kasteel aangekomen zagen we een bus Japanners, dus we wisten dat we de goede plek gevonden hadden. Voor 15 euro konden we Barolo’s proeven uit 2009, die aan de pers en de handel werden gepresenteerd. Toen we binnen kwamen zagen we tot onze verrassing dat er ruim 100 flessen van evenzovele wijnboeren op tafel stonden, allemaal geopend en klaar om in te schenken. Met een lijst en een glas in de hand gingen we aan de slag, na een korte uitleg over de streek en de wijn door de Italiaanse gastvrouw. 

Het viel me niet mee moet ik zeggen. Veel, heel veel hout en nogal harde tonen. Eerlijk gezegd proefde ik niet zo heel veel verschil tussen al die flessen, allemaal hout, hout .... Na dertien wijnen ben ik er mee opgehouden, toen proefde ik helemaal geen verschil meer, ondanks het uitspugen van het edele goed. Mijn vriend scoorde er geloof ik elf, toen was voor hem ook genoeg.

Er lagen ook wijnen om te kopen; de prijzen varieerden tussen de dertig en negentig euro per fles (ouder jaren). Vanzelfsprekend hebben we de duurste merken ook uitgeprobeerd tijdens de proeverij, zo’n kans krijg je immers zelden.

 Vol van het avontuur kwamen we weer thuis en vertelden Mario dat we in Barolo geweest waren. Hij deed een beetje minachtend en nodigde ons uit om naar zijn wijnkelder te gaan. Daar kregen we een fles van zijn wijn, een echte Barbera d’Asti. En die smaakte prima hoor, zonder al teveel hout. Later heb ik een doos van hem gekocht, geen negentig, geen dertig nee voor drie euro per fles....

 Ik had een fles Barbera d’Asti voor jullie klaar staan om te proeven; die houden jullie van mij te goed.

 

Teun

 

Schreef ik in mijn inleiding dat je er bij moet zijn op de Gilde-avond van oktober, vanwege de technische aspecten van het wijnmaken, ook de belofte van Teun om ons de Barbera d’Asti te laten proeven, moet wel voor een vol huis zorgen.

 gildeavond  24 oktober

Op vrijdag 24 oktober hebben we een belangrijk onderwerp op de agenda: de technische ondersteuning bij het wijnmaken. Deze avond wordt verzorgd door Wouter Jan en Jos. Niet alleen belangrijk voor beginnende wijnmaker, maar ook voor de gevorderden.

Op deze avond gaan we met Wouter Jan het proces nog eens doornemen. Hierbij zal onder meer aandacht worden besteed aan de toevoeging van b.v. sulfiet. Na deze voor wijnmakers dramatische zomer zal ook de suikergift zeker aan de orde komen.

Jos zal, vanuit zijn achtergrond als keurmeester, het vooral hebben over ruiken en proeven. Interessant lijkt mij het onderwerp “uitsluiting van persoonlijke voorkeur”. Je kunt je voorstellen dat je een bepaalde wijn lekker vind, maar dat deze toch niet echt volgens de regels is gelukt. Hoe ontdek je dat? En hoe beoordeel je dan de wijn? Het lijkt me een goede opstap naar de suikerbieten-wijn keuring in november!

Jos zal een aantal flessen ter keuring meebrengen, maar zoals gebruikelijk worden leden aangemoedigd zelf niet te schromen om wijnen ter keuring aan te bieden, voor advies of goede raad, of zo maar voor de gezelligheid.

 

Tenslotte

….rest mij niets meer dan jullie te groeten. Tot ziens!

 

harrie

 

 

 

Nieuwsbrief september 2014

 

Beste vrienden,

 

Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft. In de nieuwsbrief van mei schreef ik het volgende: “Ik denk dat we dit jaar weer goede oogsten zullen beleven. Het weer in het voorjaar was natuurlijk veel beter dan op grond van de statistieken kon worden verwacht en we zijn verschoond gebleven van (al te veel) nachtvorst. Ik denk er hard over om maar alvast een nieuw wijnvat aan te schaffen!”

 

Dat nieuwe wijnvat hebben we inderdaad aangeschaft, maar het blijft dit jaar leeg. Een ongekend lange periode met hevige regenval, afgewisseld met korte periodes met hoge temperaturen hebben een dusdanig geschikt milieu opgeleverd voor schimmels, dat alleen de sterkere rassen (rondo en regent) nog wat opleveren. De cabernets, en daar hebben we er nogal wat van, zijn aan valse meeldauw ten onder gegaan. Spuiten mocht niet baten.

 

Ook al het overige fruit hier in de omgeving oostelijk van Boedapest heeft onder de weersomstandigheden geleden. Ik heb begrepen dat het in Nederland al niet veel anders is. Desalniettemin gaan we weer vol goede moed beginnen aan een nieuw Gildejaar.

 

Agenda  

Dank zij de niet aflatende inzet van Theo hebben we met de beheerder van de Kerk in Geldermalsen afspraken kunnen maken over de avonden waarop we met het Gilde gebruik kunnen maken van het zaaltje. Hier volgt het overzicht:

 5 september

24 oktober

21 november

12 december

17 januari

27februari

27 maart

17 april

30 mei

20 juni

Over de invulling van deze data bericht ik jullie een volgend keer. Noteer deze data meteen in je agenda!  Iedereen met een functie in de vereniging is vrijwilliger, en voor vrijwilligers is het belangrijk dat hun activiteiten worden beloond met een grote opkomst van de leden.

 

Gildeavond 5 september 2014

 Traditioneel starten we het seizoen met de vakantiedrankjes. Dé avond om nog eens met elkaar terug te kijken op de afgelopen vakantie. Nog even een uitleg over de avond.

 Uit het gebied waar we op vakantie waren brengen we een alcoholische versnapering mee die we elkaar laten proeven. Dit haar hadden we gedacht dat het ook wel aardig zou zijn om hierbij ook een snack uit die streek mee te brengen. Bij het proeven komen dan de vakantieverhalen vanzelf los. En om die verhalen en de daarbij behorende gezelligheid is het nou juist begonnen.

 José en ik hebben ervoor gezorgd dat er een fles Hongaarse palinka is en een Hongaarse “kolbász” (soort salami), zodat er een beginnetje kan worden gemaakt.

 Het kan zijn dat je nog niet op vakantie bent geweest . Vanzelfsprekend ben je toch welkom, temeer daar Wouter Jan nog een educatieve aap in de mouw heeft!

 Tijdens deze avond zal hij een inleiding houden over een drietal uiterst nuttige onderwerpen:

·        Wat staat ons te komende periode te wachten in de wijngaard en hoe gaan we daar mee om

·        Hoe bepalen we de rijpheid van onze druiven?

·        Alles over mostbehandeling

Dit mag je als wijnmaker natuurlijk niet missen! Je kunt natuurlijk op zo’n avond alle vragen weer kwijt, en vast niet alleen over deze onderwerpen!

 

Tenslotte

….rest mij niets meer dan jullie mee te delen dat we nog geen deelnemersparticipatie kunnen melden ten aanzien van het jubileum. Dat brengt de viering van het jubileum wel in gevaar!

 

harrie

 

 

Nieuwsbrief juli 2014

 

Beste vrienden,

Het verenigingsjaar 2013-2014 zit er weer op. Normaal schrijf ik dan nog even een terugblik naar het laatste gilde-evenement en een vooruitblik naar het nieuwe seizoen.  Het eerste volgt zo dadelijk, maar jullie zullen een beetje geduld moeten oefenen met betrekking tot het laatste. Door de perikelen rondom de zaal van de Gereformeerde Kerk in Geldermalsen kunnen we op dit moment nog niet de precieze data geven van de clubavonden 2014-2015. Dat houden jullie van mij te goed! Vanzelfsprekend doe ik dat meteen als er zekerheid omtrent de data is. 

Wat we overigens wel zeker weten is dat op de gildeavond van september weer traditioneel vakantiedrankjes zullen worden geproefd. De leden brengen dan vanuit de exotische oorden die zij in de zomermaanden bezochten specifieke dranken mee (wijn, maar ook bier of likeur) die zij aan de aanwezigen laten proeven. Vaak horen daar dan ook mooie  verhalen bij, die bijdragen aan een genoeglijke avond. Ging je niet naar een exotisch oord, maar maakte je alleen wat dagtripjes?, geen nood! Alle streken in Nederland kennen streekbieren en typische likeuren waar we heel benieuwd naar zijn. Als aardigheidje bedachten we dat het ook wel leuk zou zijn, als de dranken vergezeld konden gaan van lekkernijen uit dezelfde streek. We sporen jullie daarom aan om je ogen in de vakantie goed de kost te geven met het oog op de september meeting

                                                xxxxxxxx

Voor dat ik over ga tot de orde van de dag, hier eerst nog even een grapje met een knipoog naar onze excursie naar België in mei. We bezochten daar o.a. een bierbrouwerij.

Frans Hack debiteerde aan tafel het volgende toepasselijke mopje:

 

Heb je dat drama gehoord van die bierbrouwer die in het brouwvat viel??

Prompt vroeg mijn buurman twee plaatsen naast mij: was hij dood?

Dat was precies wat iemand vragen moest; kon niet beter.

Mijn antwoord was: nee, hij kwam nog drie keer boven om te pissen!!!

 

                                                  xxxxxxxxx

Slotmiddag op 21 juni 2014

Voor de slotmiddag van het Gildejaar waren we uitgenodigd bij Astrid en Jaap Kok in Wijngaarden. Een hele dag dreigende luchten deden mij besluiten om de fleece-truien en regenjacks mee te nemen, maar bij aankomst in Wijngaarden deed de zon zijn plicht en straalde als vanouds zodat het ook werkelijk de langste dag kon gaan worden. Natuurlijk hadden alle aanwezigen weer het nodige gekookt , gebakken en wat al niet, en was er natuurlijk ook weer genoeg te drinken

Onder de notelaars van de familie Kok was het dan ook uitermate goed toeven.

Nu hadden we tijdens de ALV al eens gezegd, dat het aardig zou zijn als we tijdens de slotmiddag naast eten en drinken ook een of andere toepasselijke activiteit zou kunnen plaatsvinden. Vorig jaar konden we in dat kader de bijen van Raymond bewonderen.

Nu hadden Astrid en Jaap als speciale attractie de heer Jo van Vuren uitgenodigd, Nederlands kampioen forellen roken. Jo, niet alleen begiftigd met rook talent, kon ook smakelijk over zijn hobby vertellen.

Na de rook demonstratie volgde de schoonmaak demonstratie. Ik heb daar veel van opgestoken, temeer omdat we het allemaal zelf mochten proberen. Het bleek dat we allemaal goed hadden opgelet, want ondanks de scherpe messen kwamen we allemaal ongeschonden uit de strijd.

Na het schoonmaken volgde dan het proeven. Jo was niet zuinig op zijn visjes, het had iets bijbels zoveel vis als er werd gerookt en gegeten. (en zelfs bij het afscheid werd meegenomen).

Om een indruk te krijgen, kunnen jullie op  de link klikken voor de foto's. http://www.mijnalbum.nl/Album=48H4FKZH

Al met al werd het dank zij Astrid en Jaap een bijzonder geslaagde afsluiting van een bijzonder geslaagd seizoen. Laten we met elkaar afspreken dat ook het volgende jubileumseizoen ook weer een goed jaar gaat worden.

 

                                                  xxxxxxxxx

Handleiding voor het roken

Geïnspireerd door de slotmiddag ben ik zelf ook maar eens forellen gaan roken Op het internet vind je een aantal recepten/handleidingen om zelf forel te roken. Eentje heb ik er uit gepikt waarmee jullie zonder al te veel te zoeken direct aan de slag kunnen gaan

Benodigdheden

Stappen

1: Bereid forel of zalmforel

Voordat je start met het roken moeten er een aantal handelingen plaats vinden voordat de forel in de rookton kan worden geplaatst. Of je nu forel of zalmforel hebt de bereiding is hetzelfde. Of je nu de forel vers gekocht hebt bij de visboer of zelf gevangen hebt, de volgende handelingen moet je uitvoeren voordat het roken begint. Maak eerst een pekelbad.

·        Voor ongeveer 2 liter pekelbad; 
1,5 ons pekelzout
1 pakje inmaakkruiden
3 laurierblaadjes
± 10  jeneverbessen
1 grote/2 kleine ui(en)

·        Voorbereiding;
Maak de ui schoon en snij hem in grote ringen. Je kan ook ± ½ pond uienringen kopen in de supermarkt. Mag rustig iets meer zijn.  Doe inmaakkruiden, laurier, jeneverbes en uien in 1 liter water en breng dit langzaam aan de kook. Laat het geheel zachtjes pruttelen tot je een mooi geurig “theetje” hebt en de uien glazig worden. Doe het vuur uit, voeg het zout toe en laat dit helemaal oplossen. Hierna de resterende liter koud water toevoegen en het geheel laten afkoelen tot het fris is. Doe alles in een plastic bak en voeg de vis toe aan de frisse/koude vloeistof. De vis moet onder de vloeistof staan. Zet op een koele plek weg. Door het gebruik van deze zout/water verhouding moeten zalmmoten hierin ongeveer 1 ½ uur pekelen. Bij hele forel de dubbele tijd en doe de uien in de buik stoppen.

Neem als de pekeltijd verstreken is de vis uit de vloeistof. Liefs niet meer met de handen aanraken dit om besmetting met bacteriën te voorkomen. Leg ze op de katoenen doek en dep ze voorzichtig goed droog. Binnenkant van de hele vis niet vergeten

 2 :Maak de rookton klaar

Steek de rookton aan. Of je nu een professionele rookkast, een zelfgemaakte ton of een tafelmodel gebruikt. Eerst moet de warmte verdelen over de ton. Deze mag geen warmte meer weg halen van de vis. Zorg ervoor dat de temperatuur minimaal 90 graden Celsius is. Het grootste gedeelte van de smaak komt voort uit het soort hout dat gebruikt is. Eiken, beuken, acacia en fruitboom soorten zijn de lekkerste en meest gebruikte hout soorten om te roken. Gebruik altijd schoon hout, zonder verf, lijm, hars of andere vuiligheden. Door gewoon het vuur flink te laten branden wordt de rookton warm.  

3.    Droog de vis

Als de ton goed warm is kan de vis er worden ingehangen. Vervolgens moet het vuur deze drogen. Zorg ervoor dat de vlammen de forel niet verbranden. Op het moment dat de huid van de vis als papier voelt is deze voldoende gedroogd. Controleer dit op drie punten. De vis die hangt aan de buitenkant en de vis die binnenin hangt. Meestal is dit tussen de 10 en 20 minuten dat de forel voldoende droog is en het roken kan beginnen. 

4: Rook de vis

Nu kan het uiteindelijke roken beginnen.

Het is nu van belang de rookoven tussen de 60 en 80 graden Celsius te houden. Let hierbij ook op het gedrag van de rook. De rook moet er uit de ton worden geperst. Als de rook niet kan ontsnappen krijg je een verzuring van de vis. Dit moet je dus zien te voorkomen. Houd het mot in de gaten en verwissel deze als alles zwart is geworden. Houd ook de vis in de gaten. Deze moeten niet tegen de kanten aankomen en van elkaar los hangen. Soms komen er weer vlammen op. Doof deze door minder zuurstof in de ton te laten. Alles moet smeulen en flink rook veroorzaken. Na minimaal 30 minuten is de forel klaar en kan het festijn beginnen!

                                        xxxxxxxxxxx

Feestcommissie

In 2015 bestaat ons Gilde 25 jaar. In de Groningse Gemeente Haren beginnen ze dan meteen te zingen: "Waar is dat feestje?" Bij ons zijn we echter nog niet zo ver want tot dusverre heeft zich nog niemand van de leden zich aangemeld om deel te nemen aan de jubileum commissie. Wel hebben we echter al vastgesteld dat het jubileum op 30 mei zal worden gevierd. Hoe? Dat kunnen jullie zelf mee bepalen. Om het voor jullie een beetje gemakkelijker te maken, hebben José en ik besloten om een trekkersrol te vervullen. Wil je ook bijdragen? Meld je dan aan met een mailtje aan harrie.driessen@gmail.com 

                                        xxxxxxxxxxx

Nog even een wijnmopje.

Het hoofd van een befaamde wijnhandel lag op sterven en liet zijn zoon komen, die na hem zijn plaats zou moeten innemen. Hij sprak: “jongen, doe eerst alle ramen en deuren dicht en kom vlak bij mij zitten". Met zijn laatste adem kon hij er nog net uitbrengen :"zoon, het succes van het bedrijf is gebaseerd op deze gulden regel: "zelfs van druiven kun je wijn maken."

                                                 xxxxxxxx

Tenslotte

….rest mij niets meer dan jullie te groeten. Tot ziens in het volgend seizoen!

 

harrie

Nieuwsbrief mei 2014

 

Beste vrienden,

Ik denk dat we dit jaar weer goede oogsten zullen beleven. Het weer in het voorjaar was natuurlijk veel beter dan op grond van de statistieken kon worden verwacht en we zijn verschoond gebleven van (al te veel) nachtvorst. Ik denk er hard over om maar alvast een nieuw wijnvat aan te schaffen! 

Over nu tot de orde van de dag.  Jullie hebben nog een verslagje tegoed van de bieravond in april, en een uitgebreider verslag van de excursie naar het verre Wezemaal (B). Ook kijken we weer vooruit; dit keer naar de slotmiddag.

                                                           xxxxxxxxx

Gildeavond april 2014

Van deze avond kreeg ik twee enthousiasten verslagen: van Raymond en van Wim. Ik heb niet willen kiezen uit beide inzendingen, maar ik wilde jullie ook niet twee maal min of meer hetzelfde laten lezen. Daarom heb ik met de moderne schaar en lijmpot (cut and paste) een compilatie gemaakt, overigens niet zonder Raymond en Wim te bedanken voor hun bijdrage!

 

Er waren zowaar 17 personen aanwezig die op 25 april Goof van de Meiden aandachtig toehoorden en zoals gewoonlijk aandachtig kwamen proeven. Goof en Ton van Ameide zijn begonnen zoals wij eigenlijk allemaal zijn begonnen: in de keuken met wat potten en pannen. In hun geval was dat om bier te maken  Uit deze activiteit is het Brouwatelier Vijfheerenland te Leerdam voortgekomen Goof kon goed vertellen over de geschiedenis van het bierbrouwen. 

De bierbrouwer (Latijn: braxator) voorzag de bevolking van bier. Zeker in de steden was het drinkwater van een twijfelachtige kwaliteit en daarom werd er vaak wijn of bier gedronken. Om het bier op smaak te maken , maakten bierbrouwers aanvankelijk gebruik van een mengsel van kruiden dat bekend stond als “gruit” . Dat woord vinden we nog terug in een oud woord voor kruidenier, nl. grutter. Later werd overgestapt op de toevoeging van hop. 

Belangrijk in het brouwproces was (en is nog steeds) de hygiëne. Ook de soort gist die men gebruikte en de toevoeging van vrouwelijke hopbellen waren smaakbepalend.  

Bierbrouwers waren verenigd in het brouwersgilde, ook wel brouwersambt genoemd.  In de archieven van de wat grotere steden vinden we soms nog het archief van deze gilden.  Overigens kon niet iedereen kon zomaar bierbrouwer worden en de steden hadden vaak een monopolie ten opzichte van de omliggende dorpen. Het brouwersberoep heeft op allerlei plaatsen geleid tot de achternaam “Brouwers”

We kregen een aantal soorten bier te proeven. Aardig was de naamgeving van deze bieren. Withut, Hutters, Owens en Zwarthut zijn namen die op de glasfabricage slaan, wat in Leerdam natuurlijk zeer toepasselijk is. Daarnaast probeerden we ook nog een Kuit-bier uit de oudheid en een totaal afwijkende tripel . Al met al was het een zeer interessante avond .

                                          xxxxxxxx

 

Even een mopje tussendoor:

Een man schenkt een heerlijk glaasje wijn uit, in ‘t bijzijn van zijn echtgenote, en zegt:
“Ik hou héél véél van jou, ik weet niet of ik zou kunnen leven zonder jou.”
Waarop zijn echtgenote zegt: “Ben jij het die praat of is ‘t de wijn?”
De man antwoordt: “Ik ben het die praat, tegen de wijn!”

                                         xxxxxxxx

 

 Mei 2014


En dan nu: De Excursie

Vorig jaar nog uitgesteld ”wegens gebrek aan belangstelling”, nu een toppertje, met 24 deelnemers. Knal gezellig volgens mij en gezegend met het mooiste weer dat je je kunt voorstellen. Ingeleid al met een uitgebreide presentatie bij de nieuwjaarsreceptie, nog eens dunnetjes overgedaan tijdens de Algemene Ledenvergadering waren de verwachtingen best wel goed, vooral ook omdat we zoveel aanmeldingen hadden gekregen.  

Hoe het was wordt nu verteld door René, die spontaan de volgende dag al het volgende verslag in mijn elektronische brievenbus liet glijden:

 

Een verslag van het hele weekend:

In Meteren gewacht tot 10.05 uur voor het geval dat er nog gildeleden kwamen die mee wilde rijden. Daarna vertrokken, Valkenswaard in onze Miep ingesteld en daarna Rotselaar voor de sanitaire stop. Opeens borden met een omleiding i.v.m. een fiets tour, maar gelukkig konden wij nog net doorrijden voordat net achter ons de weg werd afgesloten (scheelde volgens andere na ons een half uur)  dus hebben wij geluk gehad.

Jaap stond al (zeg maar zat al lekker voor zijn camper) klaar om ons te ontvangen.  Gelijk met leuke muziek van de jeugd die daar iets aan het voorbereiden waren voor een leuke middag/avond/nacht.

Na aankomst van de na ons komende gildeleden werd het al heel gezellig en dan nog een goed verzorgde lunch en ook nog eens bier dat wij van de jeugd kregen aangeboden. Het kon eigenlijk al niet meer stuk.

Daarna een mooi verhaal over het wijnmaken en een film in het heel mooie oude stadhuis, dat nu het bezoekcentrum is van de Hagelandse Wijn. Daarna een mooie wandeling, zeg maar gerust op een gegeven moment een aardige klim over de wijnberg. Degene die hier nier aan hebben meegedaan hebben de verhalen van onze zeer ludieke gids die zegt dat hij 79 jaar oud was gemist. Af en toe moesten we hem wel even aansporen omdat hij heel veel over zijn dorp wilde vertellen en wij dachten veel over de wijnen te horen te krijgen. Maar na aansporen was het voor velen van ons dan ook weer doorlopen omdat hij de berg zonder problemen op een snel tempo met zijn leeftijd gewoon opliep.

Ondertussen werd het maar warmer en warmer en wij dachten aan onze medereizigers die gekozen hadden voor een verblijf op het terras van café de Ster en daar aan een lekkere pint zaten.

Na de wandeltocht (schat 1,5 uur) eindelijk wijnen proeven, heel divers beginnende met appelwijn en daarna nog een aantal witte druivenwijnen. Elke keer werd gezegd deze is eigenlijk pas op dronk over 2 tot 3 jaar. Probleem was dat hun wijnen altijd al op zijn voordat deze eigenlijk gedronken konen worden. Er is dus duidelijk te weinig productie voor alle rondleidingen die zij geven.

Gelukkig door onze opmerkingen en vragen had de wijnmaker al gauw in de gaten dat wij wel weten hoe we wijn moeten maken en de vrouw van de wijnmaker ging snel naar huis wat ophalen toen zij hoorde dat wij ook wel wat van de rode wijnen wilde proeven.

Resultaat aan onze tafel heel positief ondanks dat wij onze bedenkingen hadden over een pulpgisting van 36 dagen (dit mag absoluut niet korter of langer zijn volgens de wijnmaker). en op 26 graden moest blijven

Vervolgens op naar het hotel in Leuven.
Een studentenstad Leuven, ja dat hebben we gemerkt. Onder het hotel een café met buiten een terras, een aparte ingang voor hotelgasten met daarboven met gelukkig een lift een 9 tal kamers. Na geïnstalleerd en de kamer goed bevonden te hebben naar het restaurant nog geen vijf minuten van het hotel heerlijk gegeten, maar ook voornamelijk goed gedronken. De kaart was goed met voldoenden verschillende gerechten, maar wat nog beter was de uitgebreide bierkaart deze was het dubbele aan A4-tjes dan de al zeer uitgebreide dinerkaart.

Een aantal gildeleden/bestuursleden (noem geen namen) hebben uit de bierkaart wel het nodige geproefd.

Na het diner kwamen de deelnemers die met de camper waren met het idee om nog ergens een ijsje te nemen. Wij, Gerda en ik vonden dit wel een goed idee en al snel zagen we al mensen lopen met een ijsje en een stukje verder weer een paar. We gaan de goede kant op want daar is ijs te krijgen. Het was even schrikken, want bij de ijswinkel stond er een rij. Toch maar aan gesloten en een paar Belgen verzekerden ons dat hier het lekkerste ijs was van Leuven. Heerlijk ijs waarom dan bier drinken (ben zelf geen ijs liefhebber) maar voor deze ene keer toe maar.

Daarna nog wat rondgewandeld om uiteindelijk op het terras bij het hotel aan te schuiven bij Harrie, José Wim en Flora om nog maar een lekker flesje rode wijn te nuttigen.
Na goed slapen en met alle slapers een zeer goed ontbijt te hebben gehad op naar de bierbrouwerij.

 

 


 

Van de bierbrouwerij die in gebruik is hebben we niet veel gezien, maar des te meer van de oude brouwerij (niet meer in gebruik) die heel goed laat zien hoe je bier brouwt. De gids, natuurlijk een Belg kon op een goede manier, maar ook met de nodige humor goed uitleggen hoe hier vroeger bier werd gebrouwen. Eigenlijk is dit principe nog steeds zoals het nu gaat alleen op een modernere manier.
 

Natuurlijk weer proeven (we hebben wat geproefd dit weekend) om daarna af te sluiten met een heerlijke lunch. Al met al voor ons een heerlijk weekend om terug naar te kijken.

Dit moeten we niet elke week doen, maar één keer per jaar voor ons geen enkel probleem.!

Bedankt René! voor dit uitgebreide verslag.

                                                                    xxxxxxxx 

Nog even een mopje:

Een vrouw stuurt haar man naar de winkel. Ze zegt:”Eén krat bier, en als ze eieren hebben neem je er zes.” Na een poosje komt de man thuis. Zegt zijn vrouw: “Waarom heb je nou zes kratten bier meegenomen?” Zegt de man: “Nou, omdat ze nog eieren op voorraad hadden!”

                                                                    xxxxxxxx

Slotbijeenkomst op 21 juni

Met gemengde gevoelens schrijf ik over de slotbijeenkomst. Aan de ene kant is het altijd weer een feest om bij een van de leden thuis samen te komen en te genieten van de spijzen en dranken die door de bezoekers worden meegebracht; aan de andere kant is het weer een afscheid, van een (overigens succesvol verenigingsjaar) , en ook een afscheid van elkaar,. Dat laatste is gelukkig maar tijdelijk (tot september), maar toch….

Dit jaar zijn we uitgenodigd bij Astrid en Jaap Kok in Wijngaarden (een toepasselijker plaatsnaam konden we als wijnmakersgilde niet vinden!). Vanwege de werkzaamheden van Jaap begint de bijeenkomst een ietsje later dan gewoonlijk. We worden zo tegen 17.00 uur verwacht. 

Even een uitleg over de slotmiddag.

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: we komen bij elkaar en brengen een gerecht mee en een fles eigengemaakte dan wel bij de slijter gekochte. Dat eten en drinken we dan met elkaar op, terwijl we met elkaar praten en lachen.

Een steeds terugkerende vraag betreft de hoeveelheid eten en drinken. Dat is eigenlijk eenvoudig: zoveel als je zelf op kunt. Meer niet, en minder liever ook niet.  Wat je kookt, bakt of braadt bepaal je zelf; doe maar wat je zelf lekker vindt, want meestal kun je dat ook het beste.

Het is wel handig als je voor jezelf een tuinstoel of kampeerstoel meebrengt. Dan ben je zeker van een zitplaats. 

Nog even dit: vanzelfsprekend zijn alle leden welkom, maar we zouden het op prijs stellen als jullie even laten weten dat jullie komen! De gastvrouw en gastheer kunnen dan beter anticiperen op jullie komst. Gebruik het linkje in de email, of stuur gewoon even een mailtje naar René die de aanmeldingen coördineert.  (een aantal leden hebben zich al via de link aangemeld; die hoeven dat natuurlijk niet meer te doen).

 

Tenslotte

….rest mij niets meer dan jullie te groeten. Tot ziens in Wijngaarden!

 

harrie

 

 

 

April 2014

Beste vrienden.

In deze nieuwsbrief vinden we bijdragen van de oude” en de “nieuwe voorzitter, alsmede een bijdrage van Teun over zijn “verjus” Terugkijken naar de bijeenkomst van maart is niet opportuun, omdat de notulen van de bijeenkomst van maart reeds in jullie  bezit is. We kijken natuurlijk wel vooruit naar de komende gildeavond, die zal staan in het teken van het bier brouwen in onze eigen regio, het Rivierenland. Maar dan eerst een woord van afscheid als voorzitter” door René.

Beste gildeleden,

Een klein stukje van jullie vroegere voorzitter.
De jaren dat ik voor jullie voorzitter mocht zijn waren jaren die voorbij gevlogen zijn.
Een goed teken, maar ook weer jammer dat het erop zit.
Het heeft mij veel voldoening gegeven om als voorzitter bij te dragen aan het gilde wat het nu geworden is. Een gilde met een goed bestuur die de wensen van de leden goed oppakt en zo elk jaar weer met leuke, leerzame en gezellige dingen komt.
De laatste avond als voorzitter, de algemene ledenvergadering was voor mij een zeer geslaagde avond. Tijdens de vergadering leuke gesprekken en likeuren proeven en daarnaast ook formele zaken die bij een ledenvergadering horen. Het bestuur nu onder leiding van Theo Verhooren  heeft weer voldoende inbreng van de leden gekregen die aanwezig waren.
Na overdracht van de voorzittershamer kwam Theo met zijn eigen voorzittershamer (een heuse moker) op tafel.
Deze bleek het heel goed te doen als er een moment was om iedereen even tot de orde te roepen (gelukkig kan mijn bar wel tegen een stootje).

Iedereen bedankt voor de inzet, inbreng en steun die ik gehad heb.
Theo succes.

René van Wijk

Gildeavond April

Ik denk zelf dat het weer een op zijn minst opmerkelijke avond gaat worden. We zijn er in geslaagd een lokale brouwer te strikken om de avond te verzorgen. En niks beursgenoteerde brouwers, maar een brouwer uit het Rivierenland, het brouwatelier Vijfheerenland uit Leerdam. Wat echt aanspreekt is dat de inleider, Goof van Ameide, ook iets zal vertellen over de historie van het brouwen in ons eigen Rivierenland. Het wordt een avond om naar uit te kijken.

Zo’n bieravond met gastspreker vraagt uiteraard nogal wat voorbereiding. Daarom is het noodzakelijk dat je je opgeeft, zodat de spreker weet hoeveel bier hij mee moet brengen om te laten proeven. Het zal je gebeuren dat je je niet hebt aangemeld, en dat er dan te weinig bier is!!

Aanmelden kan via deze link tot 20 april. Wacht niet tot het laatste moment maar doe het meteen! Dan kan jij het niet vergeten en maak je het voor de organisatie ook weer veel eenvoudiger.

Een bijzonder aspect is nog, dat de avond gaat plaats vinden in een alternatieve locatie in Beesd. We willen graag na afloop jullie mening over deze locatie horen.

 

De avond wordt gehouden in het “Klokhuis “ te Beesd, Jeugdlaan 2, en begint zoals gebruikelijk om 20.00 uur.  In het Klokhuis kun je indien gewenst koffie nuttigen voor één Euro. Het bier wordt gratis geproefd. Als jullie zelf nog wat te proeven willen meebrengen dan kan dat natuurlijk. Houd je niet zo van bier, (maar ben je wel geïnteresseerd in de lezing), breng je toch gewoon een wijntje mee!

Theo’s inaugurele rede

Via de notulen van de ALV hebben jullie kennis kunnen nemen van het heuglijke feit dat Theo Verhooren zich spontaan kandidaat stelde voor het voorzitterschap en vervolgens met algemene stemmen werd verkozen. Ik denk dat (bijna) iedereen Theo wel kent, maar ik vind het toch bijzonder leuk dat hij zich meteen ook via de Nieuwsbrief aan ons presenteert Hier volgt zijn bijdrage:

 

 


 

 

                                                                        Even  voorstellen!

 

Beste gildeleden,

Tijdens de algemene ledenvergadering van 28 maart jl. hebben de aanwezige gildeleden ingestemd met mijn kandidatuur voor het voorzitterschap.  Vanaf dat moment heb ik dus de voorzittershamer van René, welke hij ruim 7 jaar met veel verve gehanteerd heeft, overgenomen. Ik ga me vanzelfsprekend, evenals René heeft gedaan, als bestuurslid inzetten voor ons Wijnmakersgilde Betuws Rivierenland.

 

Het leek me goed, vooral voor de nieuwe leden die we afgelopen seizoen hebben mogen begroeten,  om me even voor te stellen, een oproep te doen en een tweetal vragen te stellen.  Dan weten jullie  - althans voor een deel -  ‘wat voor wijn er in het voorzittersvat zit’.  

Ik ben (samen met mijn vrouw Marijke) denk ik zo ongeveer een jaar of 14 lid van het wijngilde en we wonen al ruim 23 jaar in Geldermalsen.  We zijn van origine Brabanders die al vanaf het begin van  de jaren tachtig - vanwege mijn werk - in dit deel van Nederland zijn beland.  Mijn wijnmakersopleiding heb ik genoten bij een van onze prominente leden namelijk Frans Hack. Ik heb bij hem de  beginnerscursus wijn maken gevolgd en heb daarna ‘werkende wijs’ allerlei wijnzaken bijgeleerd.  Ben overigens nog lang niet uitgeleerd en uitgedronken . Samen met Bart Geervliet, ook een wijngildelid, bestieren we in Buren een kleine wijngaard van ca. 200 wijnstokken. Rood en wit door elkaar en ook verschillende druivenrassen.  Genoeg voorgesteld, nu mijn oproep. 

Het is een oproep die onze secretaris Harrie Driessen laatst, in iets andere bewoordingen, ook al  heeft gedaan. Namelijk dat het essentieel is, wil een vereniging goed kunnen floreren, dat ook de leden initiatieven tonen,  meedenken over de opzet van gildeavonden of andere mogelijke gildeactiviteiten en zo nu en dan ook echt dingen organiseren. Vanzelfsprekend zal het bestuur er alles aan doen om ideeën van gildeleden te ondersteunen. Nu nog de twee concrete vragen. 

Op de algemene ledenvergadering heeft Harrie gevraagd of er ideeën en/of wensen zijn voor de invulling van de wijngilde avonden of voor andere activiteiten. Er zijn toen een behoorlijk aantal leuke ideeën geopperd. In de notulen van de algemene ledenvergadering die al door Harrie verstuurd zijn, hebben jullie  e.e.a. kunnen lezen. Maar ook aan degenen die de 28ste maart niet aanwezig waren  - en vooral aan de nieuwe leden - stel ik deze vraag ook.  Heb je ideeën of wensen, geef ze door aan Harrie.

De tweede vraag heeft te maken met ons 25 jarig jubileum dat we in 2015 hopen te gaan vieren. Welke leden hebben er zin in - en tijd natuurlijk -  om de invulling van dit jubileum vorm te gaan geven? Ook hiervoor geldt:  doorgeven aan Harrie, en het organisatiecomité  krijgt natuurlijk alle medewerking van het bestuur.

Dat was het en hopelijk tot de 25ste april, als we van een regionale bieravond gaan genieten. In de Nieuwsbrief hebben jullie daar al van alles over kunnen lezen.

Groet

Theo Verhooren

  

 Verjus de Teun

Het zal wel geen goed Frans zijn, maar dat maakt de volgende bijdrage van Teun Bikker niet minder interessant. Ik hoef die niet in te leiden, dat doet Teun zelf wel in het volgende artikel van zijn hand:

 

“Twee jaar geleden vroeg een van mijn gasten op de wijngaard of ik ook verjus wilde maken. Maar daar had ik nog nooit van gehoord. De betreffende bezoeker had het in Duitsland gezien en wist in vage termen te duiden wat verjus voor soort drank was. Het wordt in ieder geval, zei hij, van onrijpe druiven gemaakt en wordt gebruikt in de keuken bij het bereiden van gerechten. Niet om te drinken dus was de eerste conclusie op dat moment. 

Nu heb ik onrijpe druiven genoeg als resultaat van de trosdunning in de wijngaard; vele tientallen kilo’s zelfs dus ik vroeg hoeveel van die drank hij wilde hebben. Nou 2 á 3 flessen leek hem wel een aardig idee. Maar daar begin ik niet aan hoor, dacht ik, laat ik maar gelijk 10 liter maken, daar kun je mee uit de voeten als wijn- en verjusmaker. 

Thuis heb ik wat research gedaan op internet en daar kwam wel wat meer informatie bovendrijven. Het was een middeleeuwse drank, die gebruikt werd om voedsel langer te kunnen bewaren of smakelijker te maken. Net zoiets als zout, azijn of mosterd dus. Een echt recept kon ik niet vinden maar ik kreeg toch wel een idee hoe het zo ongeveer zou moeten gaan. 

Welnu  begin augustus was het tijd voor de trosdunning vorig jaar; wat laat maar ja we liepen nog steeds achter t.o.v. andere jaren. Zo ongeveer 20 kg witte en (licht)blauwe druiven heb ik gekneusd en licht geperst, genoeg voor ruim 10 liter sap. De densiteit viel me niet tegen, 1035 Őchsle ofwel 57 g/l volgens Lambrechts. Maar het zuur was voor mijn wijnboerengevoel gigantisch: 23 g/l. Echt niet te drinken dus. 

De gisting ging goed en na 2 maanden was de vloeistof mooi helder, een beetje rosé vanwege de blauwe druiven. Na het hevelen kwam de moeilijkste klus. Volgens de berichten op internet moest er een handjevol zeezout bij 10 liter vergist sap. Nou zeezout is er voldoende te koop maar hoeveel is een handjevol?  

Al peinzend kwam ik tot de conclusie dat er een goed evenwicht moest zijn tussen het zuur en het zout om een optimaal effect te krijgen. Teveel zout, dan proef je geen zuur meer en omgekeerd. Zo kwam ik op het idee om een professional al proevend naar dat evenwicht te laten zoeken. De eigenaar van het restaurant Andermaal in Culemborg is altijd geïnteresseerd in specifieke producten en hij leek mij de aangewezen man.  

Desgevraagd was hij bereid de proeverij (wel alles uitspuwen hoor!) te doen. Gewapend met een flesje vergist (zuur) sap en een ander flesje met opgelost zeezout (eigenlijk sterk zeewater dus) trok ik naar Andermaal. Door verschillende doseringen zoutoplossing in glazen met de ‘wijn’ te doen wist hij het kantelpunt te vinden. Het resultaat was dat er 150 gram zeezout aan de zure oplossing moest worden toegevoegd. In de 10 liter verjus zat nu 230 gram zuur en 150 gram zout, iets wat je zelfs je ergste vijanden niet durft te laten drinken. 

Verjus is dus geen azijn want er zit vooral wijnsteenzuur in en dus ook zout. Wat je er in de keuken mee kan doen is niet helemaal mijn ding. Maar ik hoor wel iets over marineren en als dressing op sla of zoiets. De chef van Andermaal heeft daar meer kaas van gegeten; bij hem kun je een voorgerecht bestellen met de titel: 

Tartaar van tonijn met Hollandse garnaaltjes en vinaigrette van granaatappel en verjus van Teun Bikker uit Culemborg. 

Als je wilt weten hoe het smaakt spoed je dan naar Culemborg, het restaurant zit aan de Havendijk nr. 6. 

Toch wel leuk zo’n experiment, ga het ook eens proberen! En mocht je alvast een flesje verjus willen scoren om zelf wat te kokkerellen: ik heb er nog een paar liggen! 

Culemborg, 10 april 2014.

Tenslotte

Als jullie deze nieuwsbrief lezen kun je tot de conclusie komen dat ik deze maand een “makkie” had. Maar liefst drie substantiële bijdragen! Het was echter niet zo eenvoudig om alles in het internet café tot een geheel te smeden!  Desalniettemin ben ik erg verheugd dat aan mijn oproep om aan de nieuwsbrief bij te dragen zo spontaan gehoor is gegeven. Dank dus aan de inzenders.

Vriendelijke groet,

harrie         

 

 

 

Maart 2014

Beste vrienden,

Welkom bij de nieuwsbrief van maart 2014, als vanouds met een terugblik op de gildeavond van februari en met aandacht voor de komende gildebijeenkomsten

Ik hoop dat jullie evenveel plezier beleven aan het lezen als ik aan het samenstellen.

Gildeavond februari 2014

De wijnmakers gingen vreemd, en ze hebben er behoorlijk van genoten!!

Om de Gildeavond van februari vorm te geven togen we in groten getale naar de Wijkgaard in Meteren, waar we werden ontvangen door een inmiddels landelijk bekende Whisky-stoker. Nog maar onlangs hebben we kennis kunnen nemen van een paginagroot interview met René  in het landelijk dagblad “De Telegraaf”.  Vooral de toon van het interview sprak ons aan: er hing een waas (maar niet meer dan dat) van clandestien stoken omheen. Mogelijk is dat ook de reden dat de opkomst ver boven gemiddeld was. Er kon letterlijk geen kip meer in.

René begon naar goed gebruik met een inleiding. Dat bier de basis is. Daarom ging de inleiding ook over het brouwproces. Vervolgens kwam het destillatieproces aan de orde, en tenslotte het op smaak maken door middel van lagering in eiken vaten die om praktische redenen werden vervangen door eiken chips. En proeven…..heerlijk! Met een oog op de deur gericht om te zien of er controleurs op het vinkentouw zaten.

Gerda had erg gastvrij nog een berg hapjes klaargezet die er ook aan moesten geloven. Laat, zeer laat, namen we allemaal twee royale monsters mee, met het vaste voornemen om zelf ook eens een vaatje bier te brouwen en er vervolgens Originele Betuwse Whisky van te stoken.

Nieuw: vraag en antwoord

Nieuw in de Nieuwsbrief : ter verlevendiging van het geheel (en om te voorkomen dat jullie boven de pc in slaap vallen) vinden jullie af en toe een parate kennisvraag tussen de artikelen in. Aan het eind van de nieuwsbrief vinden jullie dan de antwoorden.

Vraag 1: Welke Franse wijnstreek staat er doorgaans voor Aligoté?

Zo, en dan nu verder met de….

Gildeavond maart 2014

Maart is traditioneel de maand van de Algemene Ledenvergadering.  Bij veel verenigingen is dat een stiefkindje. Gortdroog soms, en vaak gemeden omdat er dan  weer een beroep op de leden wordt gedaan om een bestuursfunctie te bekleden.

Zo niet bij ons. Natuurlijk hebben wij ook bestuursleden die aan het einde van hun ambtstermijn zijn gekomen. Om maar eens dicht bij huis te blijven, dat geldt voor José en voor mezelf.  Maar….wij vinden het nog steeds leuk en stellen ons herkiesbaar. Natuurlijk kunnen de leden van het  democratisch recht gebruik maken en tot een tegenkandidaatuur  besluiten. De vergadering zal dan beslissen.

Anders is het met het voorzitterschap. René was vorig jaar al “over de datum”, maar bleef nog een jaar aan om de vereniging niet in de problemen te brengen . Nu is het echter genoeg geweest, de Wijkgaard vraagt inmiddels  teveel aandacht.

Met groot genoegen kunnen we echter melden dat Theo Verhooren zich bereid heeft verklaard het voorzitterschap over te nemen.  Theo is een kundig wijnmaker en een trouw clublid. Hij is creatief en als het moet doortastend. Het bestuur heeft derhalve besloten Theo te benoemen  als kandidaat voorzitter. Natuurlijk hebben alle gildeleden het recht te kandideren. Op de ALV zullen we in het geval van meerdere kandidaten democratisch besluiten.

Hoe dan ook, ik ben er van overtuigd dat het allemaal weer goed voor elkaar komt en dat we met een enthousiast en kundig bestuur de vereniging zullen kunnen opstuwen in de vaart der volkeren.

 

Minstens even belangrijk als de bestuurssamenstelling is het programma voor het komende verenigingsjaar. En daaraan kunnen jullie zelf bijdragen door suggesties en ideeën te opperen.  Natuurlijk hebben we een aantal vaste waarden (nieuwjaarsreceptie, ALV bijvoorbeeld)  , maar er is altijd plaats voor vernieuwing. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Quiz van het najaar 2013, een initiatief van Theo en Frans.

Wil je dus veranderingen of verbeteringen : Grijp die kans! En kom naar de Algemene Ledenvergadering die zal worden gehouden in de Wijkgaard, aan de Dorpsstraat in Meteren

 

Na de vergadering gaan we nog niet naar huis (nog lange niet, nog lange niet…),

maar gaan we weer eens proeven.

Jullie herinneren je nog wel dat we in November 2013 limoncello hebben gemaakt , en een likeur met de romantische naam “Auberge d’ Auzon”.  We hebben jullie toen gevraagd ook zelf een van deze (of een andere likeur) te produceren en deze mee te brengen naar de ALV. Na de officiële vergadering gaan we dan weer gezellig napraten.  Het wordt vast weer een dijk van avond.  Enne, je mag gerust ook een fles wijn meebrengen. Likeur is nu eenmaal niet een ieders smaak.

Vraag 2: Hoe lang is in Saint Emilion de status van “grand cru” geldig?

Gildeavond April.

We hadden jullie een bieravond beloofd, en jullie krijgen dan ook een bieravond. We zijn er in geslaagd een lokale brouwer  te strikken om de avond te verzorgen. En niets Heineken of Grolsch, maar een brouwer uit het Rivierenland, het brouwatelier Vijfheerenland  uit Leerdam.   Wat mij echt aanspreekt is dat de inleider, Goof van Ameide, ook iets zal vertellen over de historie van het brouwen in ons eigen Rivierenland.  Het wordt een avond om naar uit te kijken. Een bijzonder aspect is nog, dat de avond gaat plaats vinden in een alternatieve locatie in Beesd. We willen graag jullie mening over deze locatie horen.

Gildewijn 2013-2014 (door Wouter Jan Fellinga)

Zoals jullie al hadden begrepen uit mijn reacties met betrekking tot een suikerbieten wijn, was ik niet meteen overtuigd van een positief eindresultaat. Maar, als je het niet probeert heb je ook geen reden om te spreken, dus ook ik heb in november de vuile en met modder bedekte bieten meegenomen.

Het wijn maakproces en heb recept heb ik met enige vrijheid toegepast. Nadat ik was begonnen met het boenen van de bieten had ik daar al snel genoeg van en heb ik de rest geschild. Modder lijkt me geen goede toevoeging aan wijn dus weg er mee!  Eigenlijk is het raar om de fijngesneden bieten te koken en met water te verdunnen want zeggen we niet altijd dat water bij de wijn zonde is. En bij een appelwijn doen we toch ook geen water om het sap en de suikers er uit te krijgen? Toch het recept gevolgd en daar heb ik nu wel een beetje spijt van.

Het waterige sap had geen zuur en te weinig suiker dus heb ik 6 g/l wijnsteenzuur en onder andere 2 potten Hollandse stroop toegevoegd. Stroop is immers ook van suikerbieten gemaakt maar is alleen minder in de fabriek gereinigd dan kristalsuiker. Zou er nog extra smaak uit de stroop komen? En zo ja, is dat dan lekker?

Het gebruikte koudgist, UVAferm 228 heeft bij een temperatuur van 14°C zijn werk prima gedaan en na een maandje is de gisting gestopt en had de wijn een dichtheid van 998 g/l en een geschat alcohol percentage van 12%. Dit betekent dat er nog ongeveer 10 g/l suiker aanwezig is en dat proef je ook, de wijn is niet gortdroog.

Een groot probleem is dat door het koken van de bieten er veel eiwitten en andere stoffen zijn gevormd en opgelost, en die zorgen nu voor een zeer troebele wijn. Inmiddels heb ik geprobeerd de wijn te klaren met bentoniet (dus toch weer klei) maar kristal helder is de wijn nog niet. Geduld is een schone zaak, maar hoe schoon wordt deze wijn?

De Fransen zouden over de smaak als volgt oordelen:  “Veel belovende wijn”, maar of dat altijd positief is, is onduidelijk. Eventueel passen we de Cubaanse oplossing toe want voor het maken van rum zijn de eerste processtappen ongeveer gelijk aan wat ik tot nu toe heb gedaan.

Aan het eind van dit jaar zullen we een mooi overzicht hebben van de verschillende wijnen.

Wouterjan

 

Excursie

De voorbereidingen voor de excursie zijn nagenoeg rond. De afspraken zijn allemaal gemaakt en bevestigd. Het is nu aan José en aan mij om  het programma in woord en geschrift samen te vatten en met jullie te communiceren. De redactionele activiteit gaan we samen vanonder de nog kale notenboom op de Volharding uitvoeren.

Ik kan mij voorstellen dat je je nog niet hebt aangemeld, om wat voor reden dan ook, maar dat je bij nader inzien toch wel meewilt. Dat kan alsnog, met enige restricties. Neem contact op met jose.driessen@gmail.com  voor nadere informatie.

 

Keuring FAWBG

Wanneer jullie mee willen doen met de keuring van het FAWBG, maar je bent niet in staat om zelf naar de keuring te gaan, dan wil Wouter Jan de flessen mee naar Wijchen nemen. Neem wel even vooraf contact met hem op om een afspraak te maken: wj.fellinga@planet.nl   Je moet echter niet vergeten om je tijdig bij het FAWBG aan te melden. Meer informatie vinden jullie in mijn eerdere email over dit onderwerp, of op www.fawbg.nl

 

Tenslotte

Nu ben ik jullie de antwoorden nog schuldig op de vragen.

Vraag 1: De aligoté-druif is net als de chardonnay typisch Bourgondisch. Maar de aligoté vind je buiten de bourgogne bijna niet. Meestal zijn het de witte instapwijnen die hiervan gemaakt worden- zeer fris, met zuren van groene appeltjes en citroen.

Vraag 2: een jaar; voor (premier) grand cru classés is het in principe 10 jaar

Saint-Émilion is een  Appellation d'origine contrôlée (AOC) voor wijn in de Bordeaux streek. Het gebied is gelegen in the Libourne op de rechteroever van de Dordogne.

De wijnen van Saint Émilion zijn typische mengsels van verschillende druif variëteiten. De drie belangrijkste zijn Merlot (60%) Cabernet Franc (30%) en Cabernet Sauvignon (10%).

Zo, dat was het dan weer  voor deze nieuwsbrief. Ik zou het ook wel op prijs stellen om reacties op de nieuwsbrief te krijgen. (en bijdragen natuurlijk) Laat eens wat van je horen.

Gegroet, 
Harrie

 

 

Februari 2014

Beste vrienden.

Traditioneel blikken we in onze nieuwsbrieven altijd even over onze schouder naar de laatst gehouden bijeenkomst. Dat deden we echter al in de tweede nieuwsbrief van januari, zodat we in deze nieuwsbrief   alleen vooruit kijken. 

Als we vooruit kijken zien we allereerst de komende gildeavond, in het teken van de Betuwse Whiskey. Wat verder in de toekomst zien we de algemene ledenvergadering, en aan de einder daagt dan ook nog de excursie.

Ook vinden jullie in deze nieuwsbrief een bijdrage van Theo Verhooren. Theo heeft spontaan gevolg gegeven aan mijn oproep om de nieuwsbrief geen one-man-show van mezelf te laten worden, en is direct in de pen geklommen. Dit voorbeeld verdient navolging!!

21 februari 2014 Whiskey-avond

Dat wordt spannend. Voor mezelf, maar ook voor de meesten van ons is het onbekend terrein. Dat geldt niet voor de venue, want de whiskey avond gaat plaats vinden bij René in de Wijkgaard te Meteren. (Dorpsstraat 30).

Op deze avond gaan we met zijn allen het hele proces van tarwe tot whiskey beleven.  Het wordt een echte praktijkavond, want we gaan dan zelf whisky maken. We beginnen bij het schroten en maïschen van de tarwe, en we eindigen bij het destilleren.  Daarna gaan we zelf hiervan een flesje whiskey maken, gebruik makend van het gestookte destillaat, water en eikenhout.

Natuurlijk gaan we  ook een paar whisky’s proeven die door René op De Wijkgaard zijn gemaakt.  Deze avond kan natuurlijk niet meer stuk als je vervolgens met je eigen gemaakte whisky naar huis gaat.

De whiskey avond vraagt nogal wat voorbereiding. Daarom is het noodzakelijk dat je je opgeeft, zodat René de nodige voorbereidingen kan treffen. Je aanmelding moet uiterlijk  dinsdag 18 februari binnen zijn op info@dewijkgaard.nl 

Nog even dit: het kan natuurlijk zijn dat je niet van whiskey houdt. Neem dan zelf een drankje mee wat je wel lekker vindt zodat je niet de hele avond water hoeft te drinken

 

Theo’s ervaring met de Gildewijn

In een van de laatste nieuwsbrieven nodigde Jos de leden, die de gildewijn van dit jaar aan het “fabrieken” zijn, uit hun ervaringen aan de digitale nieuwsbrief toe te vertrouwen. Ook Harrie nodigde iedereen uit om zo nu en dan kopij aan te leveren voor de nieuwsbrief. Ik dacht, laat ik eens ingaan op de uitnodiging van deze bestuursleden, en mijn “suikerbietenwijn-ervaringen” met jullie delen.

Mijn bereiding was in grote lijnen zoals in het door Jos meegegeven recept was beschreven. Ik heb wel de toe te voegen ingrediënten iets aangepast. Een deel van het toe te voegen water heb ik vervangen door “bananenwater” (i.v.m. de volle smaak die daardoor zou moeten ontstaan) en een deel van de suiker door gewelde en gehakte rozijnen.

Wat niet in het recept stond, maar wat er natuurlijk wel bij moest, was zuur. Ik heb gekozen voor wijnsteenzuur. Wat ik niet heb gedaan, maar wel had moeten doen is meten. Want het gezegde is niet voor niets ‘meten is weten en gissen is missen’. Ik weet ook niet meer precies hoeveel gram wijnsteenzuur ik er bij heb gedaan. Ik vermoed dat ik er zoveel gram bij heb gedaan dat ik uiteindelijk zo rond 5 á 6 gram/liter uit zou komen.

De gisting was niet hevig maar hield redelijk lang aan. De most binnen 1 maand twee keer overgeheveld en de al redelijk heldere suikerbietenwijn in wording staat nu verder te klaren in de kelder. Of hij straks zal smaken, is een groot …….. ?

Theo Verhooren

                  

Algemene Ledenvergadering

Ondanks het feit dat Algemene Ledenvergaderingen bij veel verenigingen niet echt populair zijn, was het vorig jaar bij onze ALV een vrolijke boel. Een ALV is niet alleen de plaats waar het bestuur verantwoording aflegt over het gevoerde beleid, maar het is vooral een bijeenkomst waar de leden van een vereniging hun wensen kunnen uiten.

 

Ik roep jullie daarom op om de ALV dit jaar niet links te laten liggen, maar actief gebruik te komen maken van jullie recht op inspraak.  Houdt daarom ook 28 maart vrij in je agenda.

Wanneer je echt niet kunt komen maar je hebt wel een vraag of opmerking, suggestie of raadgeving waarvan je vindt dat die in de vergadering aan de orde moet komen, stuur die dan tijdig naar het secretariaat (harrie.driessen@gmail.com)

Ik zorg er dan voor dat je stem wordt gehoord!

De excursie

De excursie begint al echt vorm te krijgen. Maar liefst 20 deelnemers hebben zich aangemeld zodat we nu al van een succes kunnen spreken.

We hebben al een plaatsje gevonden waar we Jaap zullen treffen die vanuit zijn camper leiding gaat geven aan de lunch in Wezemaal. Van daar wandelen we naar het Infocentrum van de Hagelandse wijn voor multimediavoorstelling en “explicatie”.

Na rondwandeling over de wijnberg en wijnproeven gaan we naar Leuven, waar we 7 kamers huurden in hotel “Professor” (www.hotelprofessor.be), en een standplaats vonden voor de campers.

Inmiddels hebben we ook een reservering gemaakt voor het diner op zaterdagavond in restaurant Domus, (www.domusleuven.be), heel erg gezellig en betaalbaar (we blijven “ollanders” nietwaar?), enne, op loopafstand van het hotel. Restaurant en Hotel beide in hartje Leuven!

Na het ontbijt op zondag bezoeken we dan Brouwerij “de Kroon” in Neerijse, op een vijftiental kilometers van Leuven. (www.brouwerijdekroon.be)

Brouwerij De Kroon is een speciaal adres voor wie van speciaalbieren houdt. Hier worden ze bedacht, gemaakt, gedronken en bewaakt. Een unieke combinatie van brouwkunst en gastronomie. Een creatief familiebedrijf in een prachtig historisch kader. Hier zie je hoe er vroeger en nu wordt gebrouwen. Hier kan je lekker eten. Hier drink je bier met smaak.

Tijdens de ALV zal ik nog een update geven van de presentatie die ik op de nieuwjaarsbijeenkomst heb gegeven.  Dan zijn jullie weer helemaal “bij” .

Was het alvast maar mei……………

Hartelijke groet,

harrie

 

 

 

Januari 2014 nummer 2

Beste vrienden.

Dit wordt dan al weer de tweede nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Deze nieuwsbrief is nodig om uitgebreid in te gaan op de excursie op 17 mei a.s., Het is nodig om daar nu al spijkers met koppen over te slaan, omdat de organisatie de nodige afspraken en reserveringen moet gaan maken. Maar voordat we het over de excursie gaan hebben kijken we eerst nog even terug op de nieuwjaarsbijeenkomst van 19 januari.

Voor dat we dat doen, eerst nog even een reminder: Van de 30 enquêteformulieren met betrekking tot de huisvesting kregen we er inmiddels 15 ingevuld retour. Het bestuur is echter reuze benieuwd naar de mening van de leden die (nog) niet gereageerd hebben. Laat ons niet in de steek, het is uiteindelijk eenieders belang!

18 Januari 2014 (nieuwjaarsbijeenkomst)

Op de eerste bijenkomst van het nieuwe jaar hadden we weer een goede opkomst, en, wat meer is, ook weer een uitstekende sfeer. De tafel boog door onder het gewicht van de culinaire prestaties van de aanwezigen. Merkwaardig dat er altijd een grote verscheidenheid aan gerechten is; doublures zijn echt zeldzaam, als ze er al zijn.

Nadat René iedereen welkom heette, werd er met een prachtige champagne uit de kelders van Jos  geproost op het nieuwe jaar. Het was goed te proeven dat de winst van Jos bij de wijnkeuring geen toevalstreffer was, maar dat hij ook op het gebied van bubbels hoge kwaliteit produceert.

Daarna heb ik uitgebeid lichtbeelden vertoond en gesproken over de plannen en over de stand van zaken met betrekking tot de excursie in mei. Daarover later meer. Na de presentatie hebben we ons tegoed gedaan aan de vele lekkernijen en hebben we geproefd van de meegebrachte flessen tot alleen het statiegeld nog overbleef.

Gezellig was het, wat bleek uit het feit dat het weer later werd dan was gepland. Maar omdat na de afsluitende koffie van Flora iedereen ook weer mee opruimde, maakten vele handen weer licht werk.

 

 

Excursie

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst hebben we bekend gemaakt wat het reisdoel wordt van onze excursie: Wezemaal in het Belgische Hageland. We hebben daarbij voor een opzet gekozen die het voor ieder mogelijk maakt om dat er uit te halen wat hij zelf wil, waardoor ieder ook baas is over zijn eigen tijd en kosten.

Plan

We zijn van plan om rond 09.00 uur te vertrekken vanaf “De Wijkgaard” . We hebben daar ruime parkeergelegenheid. Bij voorkeur carpoolen we, als je  gildevrienden vindt die een gelijk programma als jij willen volgen.

Onderweg stoppen we even voor een kopje koffie en rijden dan door naar Wezemaal waar we omstreeks lunchtijd aankomen. De lunch neem je zelf mee; ons Gilde zorgt voor een locatie . Na de lunch gaan we naar het “Bezoekerscentum van de Hagelandse wijn”. 

Wezemaal hebben we niet voor niets gekozen. Je ontdekt er in het bezoekers- centrum waarom het mogelijk is dat in deze verrassend mooie streek met succes aan wijnteelt kan worden gedaan. De Hagelandse wijn werd al meerdere keren uitgeroepen tot de beste Belgische wijn.

Het bezoekerscentrum is ingericht in een prachtig gerestaureerd, negentiende-eeuws, neogotisch gebouw, pal gelegen in de dorpskom van Wezemaal. Ontdek in de tentoonstellingsruimte hoe het heuvelachtige landschap van het Hageland is ontstaan, welke druiven hier groeien, wanneer en hoe de wijnbouwers in deze streek aan wijnbouw doen en waar je de wijnbouwers kan vinden.

Neem zeker ook eens een kijkje op de bovenste verdieping. Hier kan je kiezen om de diavoorstelling of de film te bekijken. Sfeervolle beelden nemen je mee naar de wijnboeren en hun wijngaarden, de Wingevallei en het Hageland.

De multimedia show wordt gevolgd door een wandeling over de wijnberg, bij uitstek de gelegenheid om de wijnstreek te leren kennen. Ben je niet (meer) zo goed ter been, kun je ook een wandelingetje maken door het dorp Wezemaal gevolgd door een bezoek aan het terras van café “De Ster”.

Na de wandeling gaan we dan in het sfeervolle lokaal de lokale wijnen proeven. En denk er om, die gastvrije Vlamingen laten met volle teugen proeven. Het wijnproeven (degustatie zeggen de Vlamingen) duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Wie dan de terugreis naar Nederland wil aanvangen, kan dan op eigen gelegenheid huiswaarts keren; in een uurtje of twee ben je dan weer thuis.

Voor de overigen is er dan de mogelijkheid om aan een diner deel te nemen. Voor degenen onder ons die vaker in België komen: het zijn fijnproevers niet alleen met drinken maar ook met eten. Vermoedelijk dineren we dan in Leuven; in Wezemaal is geen gelegenheid die groot genoeg is. 

Na het diner heb je dan weer de keuze: of in de auto en spoorslags terug naar het noorden of wel je blijft overnachten. Dat laatste houdt in dat we dan nog een extra dag hebben om (na het ontbijt) zowel gezamenlijk als individueel te genieten van de schoonheid van het Vlaamse land. Als hiervoor voldoende belangstelling is, zullen we voor de zondag ook nog een aantrekkelijk programma  bedenken.

Kosten

Natuurlijk wil je weten wat dat gaat kosten (per persoon):

Heen en terugreis per auto: per persoon ongeveer € 12,00 (als je met 4 man een auto deelt).

Bezoek aan het Hagelandse wijncentrum inclusief wijnproeven en begeleide wandeling : gratis.  Ga je daarna naar huis zijn de totale kosten  dus € 12,00 p.p. Maar de kans is natuurlijk groot dat je wilt blijven tot het diner. In België is dat best wel goedkoper dan hier, maar omdat ik bijna zeker weet dat jullie er een glaasje wijn bij willen drinken, reken ik daarvoor nu voorzichtig €50,-  Ga je na het diner naar huis dan zijn je totale kosten voor deze dag €62,00

Wil je echter na de vermoeienissen van deze dag willen blijven slapen , dan zul je een twee persoonskamer moeten nemen. In de hotels van de grote ketens (Mercure, Ibis ) kosten die ongeveer €70,00 per nacht dus € 35,00 per persoon. Dat brengt de totale kosten op € 97.00 per persoon.

Daar zal nog wat bij komen afhankelijk van hoe we dan de zondag invullen.

Aanmelden

Jullie begrijpen dat de organisatie van een dergelijk grensoverschrijdend project niet kan zonder voorinschrijving. We moeten weten of je mee gaat en aan welke programma-onderdelen je wilt deelnemen. De hotels in Leuven zijn goed bezocht en moeten tijdig gereserveerd worden. Ook voor de reservering van het diner moeten we toch ongeveer weten met hoeveel personen we zullen zijn.

Binnenkort valt er daarom een e-formulier in je mailbox dat je kunt gebruiken om je aan te melden. Laat ons niet in de steek, vul het formulier in en retourneer het (indien mogelijk) per ommegaande. Laatste “buslichting” van de retouren is 31 januari. Als je later besluit om mee te gaan kan dat, maar dan moet je zelf voor  de hotelreservering zorgen.

Nog even een tip: check even of je 17 mei al hebt geblokkeerd in je agenda. (en blokkeer ook maar vast 18 mei, je weet maar nooit).

Tenslotte

Wij hebben echt zin in de excursie. José en ik hebben al heel wat voorwerk gedaan en zijn erg enthousiast. Het wordt weer een prachtige gelegenheid om beter met elkaar kennis te maken. Ook wordt het weer een leerzaam weekend; we zullen weer heel wat op kunnen steken. 

En bedenk wel: een vereniging als de onze kan alleen bestaan als de leden zoveel mogelijk betrokken zijn, en de evenementen die worden georganiseerd op waarde weten te schatten en er aan deel nemen. Ik reken op jullie!

Mocht je nog vragen hebben kun je me bellen. Je vindt mijn nummer op de onlangs toegezonden ledenlijst

harrie

 

 

Januari 2014

Beste vrienden.

Dit wordt dan al weer de eerste nieuwsbrief van de jaargang 2014. Ga er maar eens goed voor zitten, want er valt een heleboel te vertellen deze keer. Traditiegetrouw kijken we terug op de Gildeavond van december 2013, en blikken we vooruit op de volgende bijeenkomst, de Nieuwjaarsreceptie,  waarin een tipje van de sluier van de excursie wordt opgelicht. We maken jullie deelgenoot van onze huisvestingsproblemen en blikken vooruit naar de bestuursmutaties die in de Algemene Ledenvergadering zullen moeten plaatsvinden.  Tenslotte (maar niet “last but not least”) zullen jullie hier een bijdrage vinden van Jos Koster over zijn ervaringen met de “Gildewijn” .

Dat laatste zal ik maar eens als een “bruggetje” gebruiken. De nieuwsbrief is in de huidige vorm een uitstekend communicatiemiddel voor het bestuur om de leden te informeren. Het is een snel en goedkoop medium. Voor mij persoonlijk is het iedere keer weer een uitdaging om de juiste toon aan te slaan en om Kofschip dan wel Fokschaap correct in de haven respectievelijk in de stal te krijgen. Maar het is langzamerhand wel een beetje een one-man-show geworden. De nieuwsbrief zou ook gebruikt kunnen worden om meningen van individuele leden te verspreiden.  Ik nodig jullie dan ook allen uit om, wanneer daartoe aanleiding bestaat (of gewoon voor de gezelligheid), de pen ter hand te nemen en een bijdrage te leveren.

Stuur je artikel per email naar mij en ik zal dan samen met de webmaster voor plaatsing zorg dragen. Het kan van alles zijn; positieve dan wel negatieve kritiek, recepten, of ideeën . Ook kijken we bijvoorbeeld uit naar reisverslagen door wijngebieden of naar interieurbeschrijvingen van Belgische biercafeetjes of brouwerijtjes. Toen we dit in de laatste bestuursvergadering bespraken, heeft Jos meteen de mogelijkheid aangegrepen en is direct in de pen geklommen. Zijn bijdrage tref je in deze nieuwsbrief aan.

Gildeavond 13 december

Op 13 december 2012 vond de jaarlijkse wijnkeuring plaats. Deze keer was gekozen voor de categorieën:

wit droog druiven
rood droog druiven
vrije klasse (dit mochten alle soorten wijn zijn)

Hoewel de inschrijving traditioneel moeilijk op gang kwam hebben we weer een behoorlijk aantal inzendingen voor de keuring bij elkaar gekregen. Uiteindelijk bleek het aantal in de vrije klasse ingeleverde flessen zo groot, dat het protocol behoorlijk in het gedrang kwam. Daardoor ging toch de mogelijkheid om te discussiëren en te leren jammer genoeg verloren.

De vereniging had voor een keurmeester van de Federatie gezorgd, die met zijn assistente separaat in het keukentje  zes flessen rood en twee flessen wit hebben gekeurd. Tegelijkertijd hebben we met z’n allen in drie groepen deze flessen ook gekeurd  alsmede 8 flessen  in de vrije klasse. Merkwaardigerwijze liepen de resultaten ver uiteen, maar jammer genoeg hadden we geen tijd om doormiddel van “cross-examinations” achter de oorzaak daarvan te komen. Uiteindelijk mocht Jos de fel begeerde trofee mee naar Beusichem nemen.

Mag ik op persoonlijke titel een uitspraak doen?  Los van keuringsrapporten en protocollen vind ik dat er binnen ons gilde best goede wijn wordt geproduceerd. Ik vind het echt geen straf om te proeven en af en toe wat door te slikken. Wel vind ik, wederom persoonlijk gesproken, dat we erg kritisch naar elkaar zijn, soms wel wat te kritisch .

Het bestuur heeft zich hierover beraden en zal in de Algemene Ledenvergadering met een voorstel komen voor een nieuwe opzet, waardoor het plezier weer terugkomt en we ook weer meer van elkaar kunnen leren

18 Januari 2014 (zaterdag)

We sluiten hier 2013 definitief af en gaan ons nu volledig richten op de nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwe leden: als jullie verwachten dat het zoiets is als bij de Gemeente, waar burgemeester en wethouders mooi op een rijtje staan om de beste wensen en veel heil en zegen in ontvangst te nemen, dan heb je het mis. Waar wel een overeenkomst is: het is weinig formeel. Natuurlijk is er een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels (gedoneerd uit de cave van Wouter Jan).  Dan volgt er een eenvoudige doch spannende presentatie met betrekking tot de jaarlijkse excursie die in mei gehouden gaat worden.

Waar het verschil in zit is het volgende: alle leden maken voorafgaand aan de receptie een gerecht klaar en brengen dat mee (met een fles om te besproeien) . Altijd komen dan weer twee vragen naar boven:

1.       Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2.      Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Het is net als bij de belastingdienst: gemakkelijker kunnen we het niet maken.  Mocht je desondanks nog raad en daad nodig hebben, bel dan met José (je vindt haar telefoonnummer op de ledenlijst) José weet namelijk bijna overal raad op.

Na de presentatie over de excursie gaan we al die lekkere dingen opeten en er een wijntje bij drinken. En dan wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, prangende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct……..

Huisvesting

De nieuwjaarsreceptie zal een van de laatste –zoniet de laatste- gelegenheid zijn dat we gebruik maken van ons gildelokaal naast de Gereformeerde Kerk in Geldermalsen.

Het Kerkbestuur gaat zich extra inspannen voor de jeugd van de Gemeente en heeft besloten dat dit het beste kan op vrijdag avond. Daarom werd ons huurcontract beëindigd, en moeten we met spoed uitzien naar een ander onderkomen.  Dat zouden we het liefst wederom op vrijdagavond realiseren en bij voorkeur kosten neutraal. Ook willen we een centraal gelegen en goed bereikbare locatie. Echter, hoe meer wensen, hoe kleiner het aanbod.

Nu hebben we al wel een paar alternatieven, maar we willen geen beslissingen nemen zonder te luisteren naar de wensen van de leden. Om dat op een efficiënte manier te realiseren heeft René een elektronische enquête ontwikkeld. Hierin worden jullie onder meer in de gelegenheid gesteld aan te geven welke avond(en) uw voorkeur hebben en welke (financiële) consequenties je aanvaardbaar acht. 

Voor één keer wil ik jullie vragen om de enquête die een dezer dagen op de mat valt nu eens niet in je e-brievenbus te laten zitten en die eens echt serieus te bekijken, in te vullen en te retourneren. Slechts dan kunnen we een beslissing nemen die zo goed mogelijk aan al jullie wensen en verlangens tegemoet komt.

Bestuurswisseling

René weet al niet eens meer precies hoe lang hij inmiddels voorzitter is van het Gilde. In zijn eigen beleving is hij nu over de uiterste houdbaarheidsdatum heen. Wij, in dit geval de overige leden van het bestuur, vinden dat echt jammer omdat het met René buitengewoon prettig samenwerken is. Maar ja, we weten hoe druk hij is in de Wijkgaard, en moeten zijn wens respecteren.

En jullie weten, regeren is vooruitzien, dus dat betekent dat we op zoek moeten naar een nieuwe voorzitter. Ik kom er nog op terug, maar denk er vast eens over na!

Excursie

We weten allemaal hoe het met de excursie van vorig jaar is afgelopen, maar we hebben ons voorgenomen om vooruit te kijken en zijn manmoedig aan de slag gegaan om van de excursie van 2014 een succesvolle onderneming te maken.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie zal ik uitleg geven over het doel van de tocht en wat we er allemaal gaan meemaken. Dat ga ik nu natuurlijk nog niet doen want dan wil er niemand meer luisteren! Maar wat ik wel al kan zeggen: het wordt echt weer een combinatie van leerzaam en gezellig! We hebben voor een opzet gekozen die het voor ieder mogelijk maakt om dat er uit te halen wat hij zelf wil, waardoor ieder ook baas is over zijn eigen kosten. Meer zeg ik er niet over.

Wie onverhoopt verhinderd is voor de nieuwjaarsreceptie: Wanhoop niet! Spoedig ná de receptie zal ik in een nieuwsbrief het geheel nog eens uitleggen en krijgen jullie allemaal een elektronisch aanmeldingsformulier.

Nog even een tip: check even of je 17 mei al hebt geblokkeerd in je agenda. (en blokkeer ook maar vast 18 mei, je weet maar nooit).

Slotmiddag

Traditioneel sluiten we het verenigingsjaar af met een gezellige bijeenkomst bij een van de leden thuis. Iedereen brengt net als bij de nieuwjaarsreceptie zelf hapjes en drankjes mee. De vrijwillige gastheer en gastvrouw faciliteren het geheel.  Het is wel zo leuk als de aanmelding als gastheer/vrouw spontaan wordt gedaan. Enne… niet bang zijn, er zijn altijd helpende handen voor het schoonmaken , de afwas etcetera.

Tenslotte

Ik ben nu klaar, en kan even tevreden achterover leunen. Jullie nog niet, jullie moeten nu nog verder lezen want nadat ik jullie heb gegroet volgt nog een bijdrage van Jos Koster over de Gildewijn.

Het gaat jullie goed en tot ziens op de nieuwjaarsreceptie.

harrie

 

Gildewijn 2013 / 2014

Met dit artikel wil ik mijn eerste ervaring met het maken van de gildewijn met u delen. Zaterdag 23 november ben ik gestart met de mostbereiding.  De bieten heb ik grof gereinigd  (de vette klei verwijderd) met de hogedrukspuit, fijn gereinigd met een harde borstel onder de kraan en in dobbelsteentjes van ca 1 X 1 cm gesneden. Na het koken, toevoegen  van suiker en gember het brouwsel  laten afkoelen tot ca. 20graden Celsius.

Meten is weten, in het kader van deze wetenschap metingen uitgevoed met als resultaat: een dichtheid  1115 (Öchsle 115) en een zuurgraag van 0 gram/liter. Vervolgens heb ik wijnsteen tot  een waarde van 7 gram/liter. Om oxidatie te voorkomen 0,5gram/5liter sulfiet toegevoegd.

Op zondag 24 november heb ik de wijn opgezet. Als eerste de voorklaring uitgevoerd. Na ca. 24 uur heb ik de most overgeheveld in een schoon vat. Hieraan heb gistvoeding en gist toegevoegd. Vervolgens in spanning gewacht tot het moment dat de natuur haar werk gaat doen.

Op 27 november nog geen enkel  teken van vergisting. Dit heeft mij doen besluiten om de most nogmaals over te hevelen in een schoon vat en heb opnieuw gist toegevoegd.  Binnen 2 uur gaf deze actie een zichtbaar resultaat. De gisting heb ik na 4 weken afgestopt door de het vat te verplaatsen van een ruimte op kamertemperatuur naar een ruimte van ca. 10 graden Celsius.  Mijn volgende stap in de planning is hevelen. Over de kwaliteit kan ik nog niets zeggen.

Ten slotte wil ik jullie uitnodigen je ervaringen op papier te zetten zodat we dat in een volgende nieuwsbrief kunnen publiceren en /of bij de volgende bijkomst kunnen bespreken.

Jos Koster

 

 

December 2013

Beste vrienden.

Alle rompslomp van de Sinterklaasviering ligt weer achter ons. Gedichten en surprises gemaakt en gekregen, de dubbele geschenken inmiddels geruild en de sokken en zakdoeken netjes opgeruimd in de kast. Op naar Kerstmis dus. Maar, ….voor we aan de kerst gaan beginnen staat eerst de jaarlijkse wijnkeuring op het programma.

Aan de wijnkeuring, en aan de vorige gilde-avond wordt in deze nieuwsbrief aandacht gegeven

Gildeavond November

Eerst even een algemene opmerking: de avond was weer erg goed bezocht en we vonden het verheugend een aantal nieuwe leden te mogen verwelkomen. Goed voor de vereniging!

Om de nieuwe leden te verwelkomen waren er uiteraard feestelijke bubbels uit de kelders van Wouter Jan, die naar believen konden worden opgeleukt met zwarte bessenlikeur van Inge. Een echte Kir-royal, die ook echt koninklijk smaakte.

Deze avond ging dan gewijd worden aan de likeuren. Doelstelling van het bestuur voor dit jaar is, om naast wijn ook bier en likeur aan de orde te laten komen. Daarvoor hadden we november benoemd tot “maand van de likeuren”.

José had zich voor deze avond goed voorbereid en toverde met citroenen en sinaasappels.  Ze had zelfs voor een moderator gezorgd die haar activiteiten met een uitgebreide presentatie ondersteunde.

Zo leerden we niet alleen hoe we limoncello moeten maken, maar tevens waar het drankje zijn oorsprong vond. De wreef van de laars van Italië is een gebied dat weliswaar bekend staat om de criminele organisaties die er huizen, maar is tevens de plaats waar de citroenen vandaan komen die voor limoncello worden gebruikt.

Hét moment is dan altijd het moment waarop het “louche-effect” (ook we ouzo-effect genaamd) plaats moet vinden. En jawel hoor, het drankje werd mooi troebel. Toen kwam het ogenblik waarop geproefd zou worden, want mooie drankjes zijn mooi, maar lekkere drankjes zijn beter. Om te kunnen vergelijken had José een fles echte italiaanse limoncello meegebracht, en zonder chauvinisme doch met licht trots toch kan ik melden dat de aanwezigen verreweg de voorkeur gaven aan José’s product. (Dat was dan wel kersvers!).

Vervolgens ging ze aan de slag om de likeur “l’Auberge d’Auzon” te vervaardigen. Haar moderator lichtte ons in omtrent de plaats van oorsprong en omtrent de naamgeving.  Deze likeur oogt tijdens de bereiding zeer decoratief, maar het kost enige tijd om te laten “trekken”. Daarom had José van huis een proeffles meegebracht, zodat iedereen kon proeven dat het niet alleen een decoratief maar ook een lekker drankje is.

Om te proeven hadden we ook nog een mispellikeur. Ikzelf had van een bevriende buurman een paar emmers mogen plukken. Deze werden aan de aanwezigen ter beschikking gesteld, zodat ieder ermee aan de slag kon. Tenslotte waren er nog notenlikeuren.  Vooral die van René (noten/amandelen) was erg in trek. De recepten van de likeuren staan op deze site onder het kopje “Recepten”.

Al met al een geslaagde avond, die een extra hoogtepunt kreeg in de uitreiking van de suikerbieten voor de gildewijn 2013-2014. Het had wel iets van Jacobse en Van Es zoals ze bij Jos uit de kofferbak werden gedistribueerd. Benieuwd naar de ervaringen op de eerstkomende Gildeavond.

 

Gildeavond 13 december

Op 13 december 2012 vindt de jaarlijkse wijnkeuring plaats. Dit keer is gekozen voor de categorieën:

wit droog druiven
rood droog druiven
vrije klasse (dit mogen alle soorten wijn zijn)

Hoewel de inschrijving traditioneel moeilijk op gang kwam hebben we weer een behoorlijk aantal inzendingen voor de keuring bij elkaar gekregen. Het beloofd dus weer een prima avond te worden, leerzaam maar toch gezellig.

Nog even voor alle zekerheid de hoofdpunten uit het reglement:

Wit droog druiven
Druivenwijn dient gemaakt te zijn van uitsluitend druiven. Meerdere druivenrassen kunnen daarbij in de samenstelling voorkomen.
Nagenoeg kleurloos tot alle facetten van lichtgeel tot geelgroen.
Minder dan 10 g restsuiker per liter.
Alcoholgehalte 9 – 14 vol.%, licht van smaak, bouquet en alcohol; met een korte afdronk.

Rood droog druiven
Ook deze wijn dient gemaakt te zijn van uitsluitend druiven. Alle kleurschakeringen van rood; een paarse schijn is toegestaan en soms een lichtbruine rand.
Minder dan 10 g restsuiker per liter.
Alcoholgehalte 9 – 14 vol.%, licht van smaak, bouquet en alcohol; met een korte afdronk.

Vrije klasse
In deze klasse kunt u alle soorten wijn t/m bubbelwijnen aanbieden.
Versterkte wijn en als port vallen hier niet onder.

Inschrijven wijnkeuring
Op de keuringsavond dient u uw fles(sen) tussen 19.30 en 19.45 uur in te leveren.
Per klasse kunt u één wijn ter keuring aanbieden. Van elk soort dient u twee flessen mee te nemen (1 fles voor de keurmeester en 1 fles voor de gildeleden).    In de vrije klasse volstaat één fles

Hoe de te keuren wijnen aanbieden
- in een witte (transparante)
bordeauxfles van 0,75 liter
- met een
champagnestop als afdichting
- zonder etiket of andere kenmerken
- afgevuld tot 1 cm onder de champagnekurk
- op kamertemperatuur
- een apart blaadje met hierop gebruikte vruchtsoort en de klasse waarin deze gekeurd moet worden.
- bij de vrije klasse ook een apart blaadje met daarop vruchtsoort, alcohol % en of deze droog of zoet is.

Uw wijn zal niet gekeurd worden als
- een verkeerde fles of afsluiting is gebruikt
- een etiket of andere kenmerken op de fles aanwezig zijn
- de fles niet afgevuld is zoals aangegeven
- de wijn gekoeld is
- in een uitgesproken verkeerde klasse is ingediend
- u te laat bent bij het inleveren

Hoe gaat er gekeurd worden
De witte druiven wijn en de rode druivenwijn zullen zowel door een keurmeester en door gildeleden (in groepjes) gekeurd gaan worden.
De uitlag van de keurmeester is hierbij bindend.
De wijnen uit de vrije klasse worden alleen door de gildeleden gekeurd. Hiervoor is dan ook maar één fles wijn nodig.
De wisselbeker gaat naar degene die in de klassen “witte druivenwijn” en “rode druivenwijn” de hoogste score heeft behaald (uitslag keurmeester) .

Ook op deze avond zijn introducés welkom!

18 Januari 2014

Jullie konden het al raden: in januari plannen we geen gilde-avond maar houden we de traditionele nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwkomers: ieder lid brengt een culinair hoogstandje naar eigen idee mee (en natuurlijk wat te drinken!). Het geheel wordt op een grote tafel geplaatst en nadat we elkaar over en weer het allerbeste voor het nieuwe jaar hebben gewenst eten en drinken we alles op. Heel erg gezellig altijd. En genoeg tijd om ervaringen uit te wisselen over het project Gildewijn.

Vriendelijke groet,

Harrie

 

 

November 2013

Beste vrienden.

De komst van de Goedheiligman is  weer aanstaande , het zal jullie niet zijn ontgaan. Zoals voorgaande jaren is er weer volop maatschappelijke  discussie over de kleur van de helpende Pieten.

Ik ga mij uiteraard niet in de discussie mengen (immers: te kinderachtig voor woorden), maar mocht Piet het loodje leggen, dan raad ik de Sint aan zich voortaan te laten assisteren door “Blonde Marie” en/of “Rooie Marie”.  Het zal zijn oude hart verwarmen. Discussie gesloten!

(Blonde Marie en Rooie Marie zijn bieren die worden gebrouwen door Marijke Verhooren)

 

Gildeavond oktober

Ik had het vol vertrouwen jullie aangekondigd: de Gildeavond van oktober zou een groot succes worden ! Frans en Theo (in alfabetische volgorde) hebben er een leerzame maar bovenal vermakelijke quizavond van gemaakt.

In de goede traditie van ons Gilde was er ook weer voldoende te proeven.

Uiteindelijk was het Teun, die met trots zijn visite kan wijzen op de kennistrofee van het Gilde. Teun,als een van de oudste leden van het Gilde, werd bij de prijsuitreiking vergezeld door het nieuwste lid, Yvonne, die ook een prijs behaalde.

We hopen dan ook dat we Theo en Frans (in omgekeerde alfabetische volgorde) kunnen bewegen om in het volgende seizoen nog eens op herhaling te gaan.

Gildeavond November

Hoewel de oktober avond lang zal worden herinnerd, moeten we nu toch ook onze blik vooruit werpen op het komende “event”, de Gildeavond van 15 november.

Bij de vaststelling van het jaarprogramma proberen we naast wijn ook bier en likeur aan de orde te laten komen. November wordt dit seizoen dus de maand van de likeuren.

Niets menselijks is ons vreemd, dus werden we aangestoken door de alom heersende “limoncello-koorts”.  Eigenlijk is limoncello helemaal niet zo moeilijk om te maken, en het resultaat is verrukkelijk. Limoncello wordt deze avond de “hoofdschotel”.

Als jullie mee willen doen (hoeft niet hoor, kijken en keuren mag ook!) gelieve mee te brengen:

·     Een stopfles of weckglas van minimaal 0,5 liter

·     250 cl alcohol van 95% (kan besteld worden bij de Wijkgaard!)

·     3 citroenen

·     Een rasp. (geen rasp? Gebruiken we die van mij bij toerbeurt)

Wil je meer dan 250cl maken breng dan in verhouding meer citroenen mee (en een fles die groot genoeg is).

Er zal een uitgebreide inleiding worden gegeven waarin de achtergronden en de geografische oorsprong aan de orde komen. We zorgen ook dat er een fles “gereed product” aanwezig is. (Wat is het Gilde zonder proeven)

Limoncello is de hoofdschotel,  maar er zijn ook bijgerechten nodig om het proeven tot een feest te maken. Zelf heb ik er al een in de gedachte, maar het is natuurlijk leuk als jullie ook een likeurtje uit eigen stokerij ter keuring aanbieden. Maak je geen likeur? Breng gerust een (wit) wijntje mee. Let wel: niets moet, alles mag.

 

 

Gildeavond december

De blik nog verder vooruit brengt ons in december. Moet dat nu? Ja, dat moet nu echt even, want in december is er weer de jaarlijkse wijnkeuring.

Op 13 december 2012 vindt de jaarlijkse wijnkeuring plaats. Dit keer is gekozen voor de categorieën:

wit droog druiven
rood droog druiven
vrije klasse (dit mogen alle soorten wijn zijn)

Vanaf 15 november kunnen jullie alle informatie vinden op onze web-site onder het hoofd “Jaarprogramma”. Bij 13 december klik je dan op “meer info” waarna het reglement verschijnt.

Belangrijk is, dat je je voor 26 november inschrijft.
Dit kan bij René via e-mail
info@dewijkgaard.nl

 

Tenslotte

Op de gilde-avonden zal Jos nadere informatie geven over de voortgang van het project "Gildewijn 2013-2014". Mis dit niet, en, zoals gebruikelijk, breng gerust een introducé mee!

Vriendelijke groet,

Harrie

 

 

 

Oktober 2013

Beste vrienden.

Als de herfst de druivenbladeren kleurt, de appels geuren in de kisten en de watersloten enthousiast blubberen, weten we dat het nieuwe gildejaar is begonnen. Dat is een wetmatigheid, die hoort bij de natuur. Het is daarom niet vreemd dat ons gildejaar in september begint

Seizoensopening

Op 20 september 2012 opende ons Gilde het nieuwe seizoen traditioneel met het afsluiten van de vakantie. Gelukkig waren weer veel leden de eerste gildeavond komen bezoeken om hun favoriete vakantiedrankjes te komen presenteren. Ik vernam dat het weer een genoeglijke avond geworden is. Bij terugkomst hoor ik er meer van (onze vakantie is nog niet om!), en zal jullie er uitgebreider over berichten als dat nodig is.

De avond werd ingeleid door Jos Koster, die ook het initiatief nam om dit jaar weer te komen tot een Gildewijn. Met het gilde gaan we een suikerbietenwijn met gember maken. Maar liefst 11 leden meldden zich aan voor deze co-productie, waaraan eenieder zijn eigen “touch” kan geven.  Als je je nog niet hebt aangemeld, doe dat dan snel op j.a.koster@planet.nl          .

Gildeavond oktober

Nieuw! Nieuw! Een kreet die in de reclamewereld goed is voor een aanmerkelijke stijging van de omzet, liefst gevolgd door een stijging van de winst. Wij roepen nu ook Nieuw!, Nieuw, en vertrouwen er dan ook op, dat een nieuwe activiteit voor nieuw animo zal zorgen en voor een toename van de bezoekers aan onze gilde avond.

 Je fronst de wenkbrauwen en vraagt je af wat dat nu weer is. Harrie, zul je denken, vanwaar dat vertrouwen? Welnu, voor vrijdag 18 oktober hebben Theo en Frans o.a. op basis van een spel wat geloof ik Triviant heet, een aantal zaken op papier gezet.

Dat resulteert in een luchtige en amusante kennistoets, waarbij alle zintuigen aan bod komen. Theo en Frans kennende, ben ik er van overtuigd dat het geen droog (letterlijk) kennisexamen wordt, maar een vrolijke bijeenkomst waar ook beginners volop kans hebben om te worden uitgeroepen tot de grootste drankkenner van 2013 (met oorkonde!).

Ook de minst scorende krijgt een prijsje. Prijzen en prijsjes zijn leuk, maar het gaat toch vooral om de ambiance, en om wat je ervan kunt leren.

Welnu, komt dus allen in groten getale, en laat je verrassen door Frans en Theo.

Tenslotte

Gedurende de avond zal Jos nadere informatie geven over de voortgang van het project "Gildewijn 2013-2014". Mis dit niet, en, zoals gebruikelijk, breng gerust een introducé mee!

Vriendelijke groet,

Harrie

 

 

September 2013

Beste vrienden.

Hier is-t-ie dan weer, de eerste nieuwsbrief van het nieuwe seizoen 2013-2014! Bij ons in Hongarije vertonen de wijnstokken al herfstkleuren, en de refractometer geeft al weer waarden aan die weer veelbelovend zijn. Vóór het komende weekend kan er al worden geplukt!

Zoals gebruikelijk gaan we jullie door middel van de nieuwsbrief op de hoogte houden van op handen zijnde activiteiten, en doen we verslag van wat er in de voorbije periode zoal is gebeurd.

Open dag Teunishof

De eerste gebeurtenis in het nieuwe seizoen is traditioneel de open dag van de Teunishof. Ondanks mindere voorspellingen viel het weer alleszins mee. Teun ontvangt tijdens de open dagen zo’n 40 bezoekers per dag, die na een rondleiding over de tuin aan kunnen schuiven voor een gezellige wijnproeverij. Teun laat zijn gasten daarbij kennis maken met zo’n 8 verschillende wijnen. Geen wonder dat het dan gezellig wordt!

Seizoensopening

Op 20 september 2012 opent ons Gilde het nieuwe seizoen traditioneel met het afsluiten van de vakantie. Dat doen we door jullie in de gelegenheid te stellen jullie favoriete vakantiedrankjes te presenteren. Dat zullen vaak wijnen zijn maar dat kunnen ook likeuren of bieren zijn.

Zoals gebruikelijk zullen we dan weer veel verhalen horen. Dat kan bijna niet anders, ook dat hoort bij de traditie. Het wordt vast weer heel interessant om te vernemen wat jullie zoal onderweg hebben gedronken en wat jullie daarbij hebben meegemaakt.

De avond zal worden ingeleid door Jos Koster, die ook het initiatief nam om dit jaar weer te komen tot een Gildewijn. Tijdens deze Gildeavond zal Jos de aftrap verrichten.

Breng gerust een introducé(e) mee naar de Gilde avond. In het bijzonder het project “Gildewijn” leent er zich voor om nieuwe leden en ook belangstellenden “in te leiden” in de kunst van het wijnmaken. Laat het wel even van tevoren weten als U een introducé meebrengt!

Tenslotte

Ik hoop van harte dat stijgende lijn in de opkomst dit seizoen zal worden doorgetrokken. Het programma is dit jaar weer gevarieerd en interessant. Voor de (bestuurs-)leden die zich inzetten om een bijdrage te leveren aan het programma is het plezierig dat er van de kant van de leden belangstelling wordt getoond!

 

Vriendelijke groet,

Harrie

Juli 2013

Ik ben er weer eens goed voor gaan zitten, voor deze eerste nieuwsbrief van het seizoen 2013-2014. We kijken nog even terug op de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren, maar ook meteen vooruit naar het nieuwe seizoen. Als bestuur proberen we samen met jullie de lijn van het afgelopen seizoen door te trekken en er een fantastisch jaar van te maken. In grote lijnen is het jaarprogramma weer gereed, en het ziet er weer goed uit. Enfin, het komt in deze nieuwsbrief vanzelf aan de orde.

Slotmiddag 22 juni in Heteren

Op 22 juni was de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren.  Ikzelf ondervond bij aankomst een lichte teleurstelling omdat er op de kermis geen schiettent aanwezig was, en ik voor José dus geen roos kon schieten. Ze had er zo naar uitgekeken!  Wil en Raymond wonen pal naast het kermisterrein, en gek genoeg, kwam dat de sfeer echt ten goede. Wat de sfeer ook ten goede kwam was de geweldige opkomst. Het was weer zo gezellig dat we totaal geen last hadden van het oer-Hollandse weer op deze zaterdag. 

Traditioneel zorgden de gasten weer zelf voor lekkernijen en wijnen uit de eigen productie. Daarvan was aan het eind van de middag niet veel meer over.  Het bleef niet bij eten en drinken en gezellige conversatie; bij toerbeurt gingen we met Raymond naar de bijen kijken. Hartverwarmend, het enthousiasme waarmee Raymond over zijn bijen kan vertellen, en verbazingwekkend om te vernemen over het voortplantingsproces van deze dieren.  Van mijn eigen perceptie van de voortplanting, waarbij de bloemetjes en de bijtjes toch een belangrijke rol speelden, bleef niet veel meer over! Bijen “doen” het toch anders….

Bedankt Wil en Raymond voor deze bijeenkomst die dank zij jullie buitengewoon is geslaagd.

Café René

Vorig seizoen hebben we op verzoek van een van de leden geprobeerd om ook een activiteit te ontwikkelen in de zomermaanden, zodat leden de mogelijkheid hebben om elkaar in deze “gildeavond-loze” periode informeel te ontmoeten.

René had hiervoor op een aantal avonden zijn winkel opengesteld. Echter, het is gebleken dat de opkomst in de vakantiemaanden maar magertjes is. We hebben daarom besloten met deze activiteit te stoppen.

Gildewijn 2014

Met genoegen kan ik jullie meedelen, dat we dit seizoen weer een “gildewijn” gaan aanzetten. Oorspronkelijk hadden we als titel “van pluk tot keuring”, maar aangezien we besloten hebben om gezamenlijk een wijn van suikerbieten te produceren, kan er moeilijk van “pluk” worden gesproken. “Gildewijn 2014“ dus.

Jos Koster, de initiatiefnemer van dit project, gaat het werkplan opstellen. Dit werkplan zal tijdig op deze website worden gepubliceerd. De introductie zal plaatsvinden tijdens de gildeavond van september. Iedere gildeavond zal de volgende stap worden besproken. Uiteindelijk zal tijdens de slotmiddag in 2014 de keuring plaatsvinden, en tenslotte de prijsuitreiking. Alle deelnemers zullen worden uitgenodigd om een “personal touch” aan de wijn te geven, waardoor de deelnemers zich kunnen onderscheiden. Die “personal touch” kan worden gerealiseerd door eigen toevoegingen aan de wijn. Techniek is dus niet alleen belangrijk; ook creativiteit gaat een rol spelen.

Een van de doelstellingen van het project is, om nieuwe leden en aspirant leden op een aangename en leerzame manier de basisbeginselen van het wijnmaken bij te brengen. Meer ervaren leden kunnen dan daarbij helpen door als “mentor”op te treden. We hopen ook dat er zich lezers van deze nieuwsbrief die nog geen lid zijn zich aan zullen melden. We verwachten er veel van!

Jaarplan

Het valt niet mee om ieder seizoen weer een gevarieerd, interessant jaarplan op te stellen, maar volgens mij is het weer gelukt. Ik verwijs gemakshalve naar het schema elders op deze site, maar ik wil hier toch wel een tipje van de sluier oplichten.

Zo wordt er in oktober een quiz gespeeld, georganiseerd door Theo Verhoorn met medewerking van Frans Hack. De quiz zal niet alleen om kennis draaien, maar ook ludieke elementen bevatten. Geweldig toch?

Evenals vorig jaar hebben we likeur proeven gepland na de Algemene Ledenvergadering in maart.  Bijzonder is dat de likeuren dit keer van dezelfde soort zijn; namelijk het vandaag de dag zo populaire limoncello. Jullie kunnen zelf leren limoncello te maken tijdens de gildeavond van 15 november.

Ook zullen we dit seizoen weer een bieravond op de agenda zetten. Steeds meer leden van ons gilde brouwen inmiddels zelf bier, zodat we verwachten dat ook deze avond weer veel belangstellenden zal trekken.

Op de traditionele keuring in december onderscheiden we de volgende categorieën:

·        Druiven rood

·        Druiven wit

·        Vrije klasse

We rekenen ook dit jaar weer op een groot aantal inzendingen, om de wisselbeker van Flora over te nemen.

Vanzelfsprekend staat er ook dit jaar weer een slotmiddag gepland. We weten alleen nog niet wie onze gastheer en gastvrouw zullen zijn. Is het dit jaar jouw beurt? Als je het leuk vindt om ook eens een slotmiddag te organiseren, meld je dan aan bij een van de bestuursleden! En let op: er zijn altijd een boel handen die het werk licht maken.

Gildebijeenkomsten zijn meestal gezellig en leerzaam; echter alleen als er ook (zoals de laatste maanden) veel bezoekers komen. Daarom hebben we bij het vaststellen van het schema veel aandacht besteed aan de timing, zodat samenloop met feestdagen en vakanties zoveel mogelijk wordt vermeden. Neem daarom even de tijd om de data uit het schema in jullie agenda op te nemen. Samen gaan we er dan weer een “lekker” jaar van maken.

harrie

 

 

 

 

Nieuwsbrief juni 2013

 

Beste vrienden

Onder de koepel van onze notenboom op “De Volharding” in Hongarije schrijf ik de laatste nieuwsbrief van het seizoen 2012-2013. Een seizoen dat wat moeizaam op gang kwam, maar wat uiteindelijk tot een einde kwam wat hoop geeft voor de toekomst. Was de bijeenkomst in april (kaasjes en glaasjes) een succes, het avondje port maken onder leiding van Frans was dat zeker.

Gildeavond mei 2013

Op deze avond was het onderwerp: “PORT”.

Deze titel maakte meteen duidelijk waarom het ging: Wat is port en hoe wordt het geproduceerd. Welke zijn de mythes omtrent dit product, wat is waar en wat niet. (of zoals de Duitsers het zo treffend uitdrukken, wat is “Wahrheit oder Dichtung”

Jos Koster had voor de nodige publiciteit gezorgd, en er waren daardoor een aantal belangstellenden van buiten de vereniging  die “acte de présence” gaven. Goede publiciteit voor ons Gilde dus.  Wat zeker zo belangrijk is, is dat ook weer een groot aantal leden de bijeenkomst bezochten. Een vereniging heeft immers alleen bestaansrecht als de leden het onderlinge contact niet schuwen.

De avond was natuurlijk een genoeglijk samenzijn. Naast de inbreng van Frans had ook Teun een staaltje van zijn kunnen meegebracht. Wat zou het Gilde zijn zonder de mogelijkheid van proeven.

Dat misten we wel hier in Hongarije op de “Volharding”.  We probeerden een lokale variant die onder de naam port werd verkocht, maar zonder de gezelligheid van de Gilde-avond was er niets aan.  Daarom verheugen we ons nu al op de slotavond!

 

Slotmiddag 22 juni in Heteren

Op 22 juni is de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren. Traditioneel zorgen de leden dan zelf voor eten en drinken. Wil en Raymond zorgen dan voor de gastvrijheid en de bijen. In de aankondigende e-mail hebben jullie een uitgebreide beschrijving gevonden van de route naar Heteren. Om privacy redenen geven we die natuurlijk hier niet prijs.

Wat jullie wel moeten weten is, dat de burgemeester van Heteren in zijn wijsheid heeft besloten om de jaarlijkse kermis te verplaatsen en die te laten samenvallen met onze slotmiddag. Het kan dus zijn dat de knallen van onze champagnekurken samenvallen met de knallen van de “Kop van Jut” We hebben overwogen om ons slotevenement te verplaatsen, maar vonden uiteindelijk dat iets wat al zo lang van te voren gepland is, toch doorgang moet vinden. We hopen dat de bijen zich normaal zullen gedragen. 

Wat we vooral hopen is dat de trend van de laatste maanden doorgetrokken zal worden, en dat veel leden de weg naar Heteren zullen vinden. Wil en Raymond hebben er immers hun ziel en zaligheid in gestoken om er een succes van te maken. IJs en weder dienende hopen wij jullie daar dan ook allemaal in goede gezondheid te mogen begroeten.

Tot ziens dus op de afsluiting van het seizoen 2012-2013, en misschien schiet je nog een roos op de schiettent op de kermis in Heteren!  Ik ga het in ieder geval proberen voor José! Jeugdsentiment!!

harrie

 

Nieuwsbrief mei 2013

 

We starten deze keer weer met een terugblik op de vorige gildeavond (april 2013), en kijken met jullie vooruit naar de komende avond, vrijdag 24 mei, waarop Frans Hack ons bij de hand gaat nemen met betrekking tot het maken van port.

Gildeavond 19 april 2013

Op deze avond was het onderwerp: “Kaasjes en Glaasjes”.

Deze titel maakte meteen duidelijk waarom het ging: Hoe kunnen kaas en wijn, volgens hun smaakkarakteristieken, het best gecombineerd worden? Zijn daar regels voor? En is het waar dat bij een goede kaas altijd een rode wijn geschonken moet worden?

Vooraf had ik in de vorige nieuwsbrief al gesteld dat “smaken verschillen”. Ook dat er in de wereld van de epicuristen en de wijnkenners (niet noodzakelijk dezelfde personen!) verschillend over wordt gedacht.

Hierover wilden we ons eigen oordeel kunnen geven. En, verrassenderwijs, een groot aantal leden eveneens. De opkomst op deze avond was gewoon weer ouderwets goed en de sfeer optimaal. We werden ook niet teleurgesteld in het programma. Inge had een duidelijke presentatie voorbereid, en voor de beloofde kazen en wijnen gezorgd.

De uitkomst van de experimenten was toch verrassend te noemen: Bij een halfzoete wijn waren de meningen over de bijpassende kazen verdeeld, evenals bij de Sauvignon Blanc. Dat zou voeding kunnen geven aan de gedachte dat inderdaad smaken verschillen. Echter, de combinatie Edammer kaas en Côtes du Rhone viel bij praktisch iedereen in de smaak.

Dit onderstreept de gedachte dat het de moeite waard is de mogelijke combinaties te blijven proberen. Misschien kom je op een gegeven moment ook een combinatie tegen die voor jou het “einde” is! (……en laat het ons dan weten…)

Gildeavond mei 2013

In mei gaat Frans Hack op de Gildeavond port maken. Voor deze avond heeft Jos Koster voor extra publiciteit gezorgd, waardoor we mogelijk nieuwe leden kunnen werven. Maar dan zou het extra plezierig zijn als jullie voor een ambiance zouden zorgen als bijvoorbeeld op de Gildeavond van april.

Frans gaat jullie laten zien hoe je van rood fruit een heerlijke wijn kunt maken. En, Frans kennende, zal hij die ook laten proeven!  Op het recept berust géén copyright (nihil obstat) en je krijgt het aan het eind van de avond gewoon mee naar huis.

Als je in je vrienden- of kennissenkring nog mensen kent die er al eens over nagedacht hebben om zelf wijn te gaan maken, dan is dit de gelegenheid om ze op de best mogelijke manier met ons Gilde te laten kennismaken. De avond is toegankelijk voor iedere volwassene tegen een kleine vergoeding. Wie een introducé mee wil brengen dient deze (zoals gebruikelijk) wel even aan telefonisch aan te melden bij Frans of René.

We leren natuurlijk steeds weer nieuwe dingen! Op de Gildeavond van april leerden we dat er uitstekende combinaties mogelijk zijn van kaas en wijn, maar dat je ze wel moet proberen om te kunnen bepalen of het jouw smaak is. Welnu, een van die standaard geroemde combinaties is port met een blauwschimmelkaas.  Frans heeft beloofd dat hij ons deze combinatie zal laten proberen!

Slotmiddag

Op 22 juni is de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren. Traditioneel zorgen de leden dan zelf voor eten en drinken. Wil en Raymond zorgen dan voor de gastvrijheid en de bijen. Ook dit evenement heeft weer alles in zich om een succes te worden.

Veel plezier op de komende Gildeavond!

harrie

Nieuwsbrief April 2013

Normaal begin ik de nieuwsbrief met een verslagje van de laatste Gildeavond.  Een uitgebreid verslag van de algemene ledenvergadering en het daarop volgende “bubbels” proeven is echter al in jullie bezit, zodat ik deze keer alleen maar mijn licht hoef te laten schijnen op de komende Gildeavonden. (en op een PRIMEUR!!)

Gildeavond 19 april 2013

Op deze avond is het onderwerp: “Kaasjes en Glaasjes”.

Dat wijn en kaas prima samengaan is algemeen bekend. Het is echter niet zo dat elke wijn goed combineert met elke kaas. Verfijnde wijnen leggen het vaak af tegen sterke kazen.

Hoe kunnen kaas en wijn, volgens hun smaakkarakteristieken, het best gecombineerd worden? Zijn daar regels voor? En is het waar dat bij een goede kaas altijd een rode wijn geschonken moet worden? Volgens mij bestaan hier geen echte normen voor en moeten we ons houden bij de premisse dat “smaken verschillen”. Maar enkele richtlijnen kunnen er toch wel gegeven worden. Nog beter is het die richtlijnen zelf proberen te bepalen.

Dat is nu precies wat we de komende Gildeavond gaan doen. We gaan experimenteren met een 4-tal kazen en een drietal wijnen, en daarbij uitzoeken welke combinaties juist wel of net niet geschikt zijn. 

Daarenboven worden jullie uitgenodigd je eigen wijn (of bier) mee te brengen om vast te kunnen stellen hoe die met de kazen combineert. Het belooft weer een gezellige avond te worden waarbij je ook weer wat kunt opsteken. De avond wordt gemodereerd door Inge Verdonk.

Gildeavond mei 2013

In mei gaat Frans Hack op de Gildeavond port maken. Noteer 24 mei in je agenda, als je dat nog niet hebt gedaan. Voor deze avond zullen we proberen wat extra publiciteit te verzorgen, waardoor we mogelijk nieuwe leden kunnen werven. Jullie worden dan ook van harte uitgenodigd om introducés mee te brengen (wel aanmelden bij Frans!).

Slotmiddag

Op 22 juni is de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren. Traditioneel zorgen de leden dan zelf voor eten en drinken. Wil en Raymond zorgen dan voor de gastvrijheid en de bijen. Ook dit evenement heeft weer alles in zich om een succes te worden.

PRIMEUR:  “Van pluk tot keuring”

“Van pluk tot keuring” is een nieuw project, geïnitieerd door Jos Koster, dat ons gedurende het komende seizoen zal bezighouden. Het plan zal op de slotmiddag in Heteren worden geïntroduceerd. Uiteraard zal ook in de komende nieuwsbrieven ruim aandacht worden besteed aan dit project.

Tot ziens op de komende Gildeavond!

harrie

 

 

Nieuwsbrief maart 2013

Vanzelfsprekend  kijken jullie allemaal al halsreikend uit naar de algemene ledenvergadering van 15 maart, maar eerst moeten we nog even terugkijken naar onze gildeavond van 15 februari. Het ging om “Fouten in wijn, en de correctie ervan”. Wie van ons heeft er niet eens een brouwsel in het afvalputje laten lopen omdat er een “nare” geur van af kwam? Misschien was dat helemaal niet nodig geweest!

Gildeavond 15 februari

Wouter Jan had een uitgebreide en heldere presentatie voorbereid over foute geuren, en foute smaken. Fouten, die beginnen als een verbeterbaar gebrek zoals onbalans, oxidatie en lichte zwavelgeur, maar die bij verwaarlozing een ongeneeslijke ziekte kunnen worden.

Vervolgens kregen we een opsomming van de standaard foute geuren met sprookjesachtige namen als o.a.  “paard” en “gekookte bloemkool”. Dit werd ondersteund met een set geurmonsters, die je de eetlust ontnamen.  Ook de oorzaken van de fouten kwamen uitgebreid aan bod, tot leering ende vermaack maar vooral ter voorkoming.  Uitgebreid hebben we daarna gesproken over de remedies die zoal gebruikt worden om fouten te herstellen, zodat niet alle wijnen in de handen van de likeurmakers hoeven te vallen.

Nadat de ergste geuren weer waren weggewaaid had Wouter Jan, als beloning voor hen die volhielden een drietal verrukkelijke wijnen meegebracht uit het zuiden van Frankrijk.  Mijn persoonlijke favoriet was de Grenache, met een geringe voorsprong op de Carignan, maar de meeste stemmen gingen naar de Bicentenair, waarin Grenache, Carignan Mourvedre zijn verwerkt.  Zo was het dan toch weer “eind goed, al goed”! 

15 Maart 2013 : Algemene Ledenvergadering

De ALV is dé kans om invloed uit te oefenen op de gang van zaken binnen de vereniging. Het bestuur zal aan jullie verantwoording afleggen over het gevoerde beleid, en graag voorstellen horen over hoe jullie over de toekomst denken.

Er zal ook een nieuwe penningmeester worden benoemd. (zie vorige nieuwsbrief). De agenda en de stukken voor de ALV stuur ik jullie separaat als bijlage bij een speciale e-mail.

Een van de belangrijkste onderdelen van de avond wordt het agendapunt “Wensen en suggesties voor het nieuwe seizoen”. Vooral voorstellen met betrekking tot de excursie zien we met belangstelling tegemoet. Ook kunnen jullie hier je mening geven over de wijnen die in de traditionele wijnkeuring aan bod zouden moeten komen.

Tenslotte houden we natuurlijk ook een rondvraag waar alles, maar dan ook letterlijk alles aan bod kan komen wat niet eerder op de avond is besproken.

Na het officiële gedeelte gaan we natuurlijk niet meteen op huis aan. In het “na-programma” gaan we “bubbels” proeven en beoordelen!  José heeft gezorgd voor een aantal interessante flessen, maar jullie worden van harte uitgenodigd een monster uit eigen vinotheek mee te brengen en ter keuring aan te bieden.  Zeker weten dat het weer een interessante avond gaat worden.

FAWBG

De wijngaardeniersdag en de landelijke keuring van de FAWBG vormen ook dit jaar weer één evenement: de dag voor kennis, ontmoeting en wijnkeuring. De dag staat open voor iedere amateur wijn- en likeurmaker.

Daarnaast zijn er een aantal interessante workshops. Deelnemers aan de dag kunnen twee workshops kiezen uit een aanbod van vier.

Het FAWBG roept onze leden dan ook op om mee te doen aan de enige landelijke keuring van amateur wijnen en likeuren in Nederland die gehouden wordt op zaterdag 13 april te Wijchen. Nadere informatie kunnen jullie vinden op de website van het FAWBG (onze bond!), onder www.fawbg.nl .

Tevens zal ik jullie de complete documentatie in een aparte email doen toekomen.

Nog even dit: als je wijn of likeur wilt laten keuren, maar je bent niet in staat om de dag in Wijchen bij te wonen, neem dan even contact op met Jos Koster, die als keurmeester op deze dag aanwezig zal zijn, en uw fles graag mee zal nemen.

Vriendelijke groet,

harrie

 

 

Nieuwsbrief 5 februari 2013

 

Beste vrienden.

Hier is-t-ie dan weer, de eerste nieuwsbrief van 2013! Zoals gebruikelijk houden we jullie door middel van de nieuwsbrief op de hoogte van op handen zijnde activiteiten, en doen we verslag van wat er in de voorbije periode zoal is gebeurd.

Gildeavond december 2012

Voor het eerst hadden we een clubavond in december, en tot ons genoegen kunnen we berichten dat dit een succesvolle avond is geworden. We hadden dan ook een wijnkeuring op het programma staan, waarbij maar liefst 17 flessen gekeurd moesten worden.

 De wijnen werden in twee groepen geroken, gewalst en gedronken (soms zelfs in de daarvoor bestemde containers geretourneerd) en vervolgens besproken en beoordeeld. Tegelijkertijd werden de wijnen in afzondering beoordeeld door de heer J.Krijgsman, keurmeester van de FAWBG.  

De resultaten werden daarna opgeteld waarbij Flora de Keijzer als winnaar uit de bus kwam. Flora mag de wisselbeker nu een jaar in de woonkamer tentoon stellen. (Wim mag er natuurlijk ook wel trots op zijn!).

 Januari 2013 Nieuwjaarsreceptie

Enige trouwe bezoekers moesten helaas  verstek laten gaan, maar desalniettemin hadden we een goede opkomst, en, wat meer is, ook weer een uitstekende sfeer. De tafel boog door onder het gewicht van de culinaire prestaties van de aanwezigen. Merkwaardig dat er altijd een grote verscheidenheid aan gerechten is; doublures zijn echt zeldzaam, als ze er al zijn.

 Op de achtergrond werd een videopresentatie vertoond over de grote wijngebieden van Hongarije, waarbij passende muziek ten gehore werd gebracht.

Nadat René iedereen welkom heette, werd er met echte rabarberbubbels (zoveel b’s in een woord!) van Wouter Jan geproost op het nieuwe jaar. Gezellig was het, wat bleek uit het feit dat het weer later werd dan was gepland. Maar omdat iedereen ook weer mee opruimde, kon de zaal weer “spic and span” worden achtergelaten.

 

Februari 2013

Op de komende clubavond, op 15 februari, is het thema “fouten en correcties (in wijn)”. Het zal ons allemaal wel eens overkomen zijn dat er een vreemde geur rond het pulpvat of de gistfles hangt. Zelf heb ik eens meer dan 100 liter weggegoten omdat er een akelige zwavelgeur werd voorgebracht, die achteraf misschien best had kunnen worden verwijderd. 

Op deze avond gaan we het daarom eens hebben wat er zoal fout kan gaan tijdens het vinificatieproces, en of en hoe er herstel mogelijk is. Om de moderator van de avond daarbij te helpen zou het aardig zijn als jullie zelf ook een wijn meebrengen waarvan de kwaliteit op een of andere manier twijfelachtig is. Die kunnen we dan ruiken en (voorzichtig!) proeven, en daarna bespreken, zodat we er allemaal iets van kunnen leren. 

Ter geruststelling: Wouter Jan heeft beloofd ook een paar goede flessen mee te brengen, zodat we als gildeleden toch ook weer wat goeds te proeven zullen hebben.

 

15 Maart 2013 : Algemene Ledenvergadering

De ALV is dé kans om invloed uit te oefenen op de gang van zaken binnen de vereniging. Het bestuur zal aan jullie verantwoording afleggen over het gevoerde beleid, en graag voorstellen horen over hoe jullie over de toekomst denken.

Er zal ook een nieuwe penningmeester moeten worden benoemd. (zie vorige nieuwsbrief). De agenda en de stukken voor de ALV kunnen jullie in de volgende nieuwsbrief tegemoet zien.

Na het officiële gedeelte gaan we natuurlijk niet meteen op huis aan. In het “na-programma” gaan we “bubbels” proeven en beoordelen!

 

T