Voorgaande nieuwsbrieven

Home

Beste vrienden,

Ons Gildeseizoen loopt langzamerhand weer ten einde. Misschien daardoor was de animo voor de april bijeenkomst minimaal. Dat is vooral jammer voor de leden die tijd en moeite hadden besteed om er een leuke avond van te maken……. Gelukkig komen er nog twee mogelijkheden om het seizoen succesvol af te sluiten. Eerst maar eens lezen wat er in april gebeurde.

April 2017, Quiz  met onbekende wijn

Het verslagje dat nu volgt is van de hand van Theo:

 

Quizzen met een Bulgaars accent.

De wijngildeavonden worden gelukkig steeds goed bezocht. Het gezegde luidt echter ‘de

uitzondering bevestigt de regel’. Die uitzondering was de wijngildeavond van 21 april. Toen bleven

we steken op totaal negen aanwezigen. Maar leuk, leerzaam en lekker was het wel.

Zoals gewoonlijk had Alfred zijn voorbereidingen m.b.t. de catering weer prima voor elkaar. Toch

maar boffen dat we zo’n actief gildelid als Alfred in ons midden hebben.

Op deze avond werd door Theo een wijnkennis quiz op het menu gezet. Na wat technische

opstartproblemen met de beamer, passeerden twintig wijn gerelateerde vragen de revue. Nadat we

elkaars antwoorden hadden ‘nagekeken’, bleek dat Richard de winnaar was met een score van 13

goed. Chapeau Richard!

Het bleef echter niet bij quizzen alleen, er werden ook 2 ‘vreemde’ Bulgaarse wijnen geproefd en

die vielen goed in de smaak. Vooral de rode “Melnik” was een zeer aangename Bulgaarse

verrassing. Het feit dat we maar met z’n negenen waren en er veel gildeleden met de auto waren

gekomen betekende ook, dat niet alle te proeven wijn op is gegaan. Een fruitige witte “Misket”

bleef ongeopend en die gaan we op de slotbijeenkomst bij Yvonne en Laurens soldaat maken.

Maar voor dat het zover is, gaan we op 19 mei genieten van de Italiaanse wijnavond die Joke dan

organiseert. Hopelijk is het bezoekersaantal dan weer op het normale peil!

 

 

                                               ----ooooo-----

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

                                    -----oooooo------

Gildeavond 19 mei Bella Italia

Ik ontving het volgende bericht van Joke, waarin zij ons uitnodigt voor een Italiaanse avond. Nu is Italia niet alleen bella, maar ook lekker, zodat het zeker weer de moeite waard zal zijn:

 

We laten jullie die avond kennis maken met  wijnen uit de  meest noordelijke provincie van Italië, namelijk Sudtirolo (op zijn italiaans). Südtirol ligt langs twee rivieren, de Isarco en de Adige. Deze komen samen in stad Bolzano. Als wijngebied staat Südtirol bekend om zijn frisse, witte wijnen en fruitig rode.

Ook wordt er voor de inwendige mens gezorgd. Bij de wijnen zullen bijpassende hapjes worden geserveerd.

Ci vediamo alla sera Guild il 19 maggio

 

 

 

Wederom een leerzame avond: we leren aardrijkskunde en Italiaans! En het wordt zeker een lekkere avond want Italiaanse wijn en bijpassende hapjes, hmmmmm!

 

                                    ---000---

Verrassend genoeg ontvingen we nog een culinaire bijdrage van Richard, die hieronder volgt:

 

Tekstvak:  
Tiel, 24 april 2017.

Hierbij mijn bijdrage voor de nieuwe nieuwsbrief.

Nu de vakantieperiode weer is aangebroken zullen meerdere gildeleden wellicht verre reizen gaan ondernemen bv. naar Hongarije of  Bulgarije. Sommige denken zelfs aan de Outback van Australië. In dat geval is het raadzaam om een overlevingspakket in je knapzak (swag) mee te nemen. Daarom hierbij de ingrediënten om een echte “Bush damper” ( soort pannenkoek) te maken.  Je moet beginnen met een kuiltje te maken in het warme zand en daarin een bos hooi te leggen. Je neemt twee hardhouten stokjes en begint daarmee zo hard te wrijven dat het hooi begint te smeulen en met kleine houtjes het vuurtje brandend te houden. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Daarna afdekken om de houtkooltjes gloeiend te houden. In je “swag” heb je natuurlijk een zakje meel zitten. Maar ook als wijnmaker ga je niet op stap zonder een voorraadje “bicarbonaat soda” (zuiveringszout) en ”cream of tartar” (wijnsteenzuur). Verder heb je nog nodig een beetje zout en water uit de dichtstbijzijnde “creek” (beek). Meng nu alle bestanddelen  door elkaar tot een soepel deeg. Als je geen koekenpan hebt meegenomen, dan gebruik je maar je pet of  je vilten hoed. Leg de ronde “damper”  op de hete kooltjes en dek het geheel af. Je hebt nu ongeveer 20 minuten tijd voordat je damper klaar is. Je kunt de tijd gebruiken om een tukje te doen of als lichaamsbeweging even als een kangoeroe rond te springen. Je damper is eetbaar als hij hol klinkt door er met je vingers op te tikken. Klop er met een stok de as ervan af. Smeer er dik boter of marmelade op.

Maar voor de  thuisblijvers volgt hier het recept voor een “Juppy Damper”. Deze kun je maken in de oven op een ingevette plaat. Duurt ook ongeveer 20 minuten. Je hebt nodig: Olijfolie, 150 gram uitjes, 300 gram zelfrijzend bakmeel, 150 gram gebrokkelde feta kaas, eetlepel basilicum, eetlepel oregano, 75 gram stukje gedroogde tomaten in olie en een 250 ml melk.  Bak de uitjes aan. Laat afkoelen . Meng dit met de gezeefde bloem en de kruiden en de melk tot een soepel deeg. Maak er zes rondjes van met een kuiltje in het midden voor de rest van de feta en bak het geheel af.

RICHARD.

                                                                  ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie een fijne avond te wensen op 19 mei.

harrie

 

 

Nieuwsbrief april 2017

Hier op “De Volharding” zijn alle wijnstokken gesnoeid en is het druppelsysteem gecontroleerd en geactiveerd. De planten beginnen al uit te lopen, en we verheugen ons op de Lente. De notenboom doet ook al zijn best maar levert nog geen schaduw. Dit stukje komt dus niet “vanonder de notenboom” maar “van bij de houtkachel”.  Maar alle seinen staan op groen, en we hebben er veel vertrouwen in. Als vereniging hebben we onze Algemene Ledenvergadering al weer achter de rug. Het verslag ervan hebben jullie inmiddels als al toegestuurd gekregen. Wat we in het verslag niet hebben vermeld is de inhoud van de “nazit”. Dat houden jullie niet lang tegoed, dat volgt meteen…………….

Maart 2017, ALV nazit.

Als secretaris heb ik het meestal niet gemakkelijk op de ALV . Ik moet dan verslag doen en tegelijkertijd notuleren. We hebben een brainstormsessie, waar ik me ook graag mee bemoei, maar waarvan ook verslag moet worden gedaan. Als de ALV voorbij is moet ik dan ook altijd diep ademhalen. In dit geval was er ook opluchting omdat Joke bereid is gevonden de vacature van
Wouter Jan te vervullen. Dat belooft continuïteit.

Om de nazit wat diepgang te verlenen hebben we het fenomeen IJswijn proberen te belichten. Puur toevallig kwamen José en ik twee flessen van dat spul tegen bij onze favoriete slijter in Hongarije, die we dan ook direct hebben geconfisqueerd.  Maar ja, wat zijn twee flessen als er 20 dorstige kelen naar een ALV komen. In overleg met de overige bestuursleden hebben we daarom besloten er een echt “onderwerp “ van te maken. Wouter Jan kwam met de suggestie om de IJswijn te vergelijken met een (Trocken) Beerenauslese.

We namen contact op met een bevriende Duitse slijter, die ons adviseerde om een Auslese (de onrijpe druiven verwijderd uit de rijpe trossen) te vergelijken met een Beerenauslese (de rijpe druiven verwijderd uit trossen waarin de onrijpe achterblijven).

 

Eerlijk gezegd snapte ik het verschil niet zo, en nu ik het hier opschrijf al helemaal niet.  De prijs van de beide drankjes was echter alleszins redelijk en je drinkt eens wat anders, nietwaar?

 

Ik moet zeggen dat ik zowel de Auslese als de Beerenauslese heel goed te genieten vond. Maar het summum was toch wel de IJswijn. Vooral in combinatie met de kazen die Alfred en José erbij hadden uitgezocht. Ik ben even geneigd geweest het een Hijswijn te noemen, maar daarvoor was hij toch te zoet. Alle drie de drankjes lijken uitstekende dessertwijnen die voorzichtig genoten moeten worden. Maar ja, alle genieten moet voorzichtig , toch..?

harrie

 

                                               ----ooooo-----

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

21 april