Voorgaande nieuwsbrieven

Home

Nieuwsbrief Oktober 2017

 

Beste vrienden

 

De kop is er af……, het verenigingsjaar is weer begonnen.  En wat meer is, gelijk een geslaagde avond.  Lees maar eens wat Toos erover schrijft! Maar voor dat we Toos aan het woord laten wil ik het woord geven aan onze voorzitter die het Gildejaar als volgt opende: 

“We gaan dit jaar weer een proeverij met een wedstrijdelement houden. De bekende wisselbeker, die nu nog in het bezit is van Jos, krijgt misschien een nieuwe “eigenaar”. Ik vraag  Iedereen een drank (wijn, bier, likeur, etc. maakt niet uit wat als er maar alcohol in zit) te fabriceren. Het resultaat wordt op de wijngildeavond van april 2018 geproefd en beoordeeld. Dat gaan we weliswaar  niet te serieus doen maar we krijgen wel een winnaar! 

Verder wil ik graag dat iedereen gaat nadenken over de invulling van de excursie van volgend jaar. Het is immers een prachtige traditie, die we graag willen handhaven.

Als er onder de leden vragen leven op het gebied van wijn maken, bier brouwen en/of destilleren, dan kun je zo’n vraag op iedere Gildeavond stellen. Wel is het zo dat de kans op een antwoord vergroot wordt als je een week voorafgaand aan de Gildeavond de vraag mailt aan alle leden, Dat kan rechtstreeks maar ook via onze secretaris.  We willen namelijk weer een vragenhalfuurtje introduceren om het leerelement van het wijngilde weer meer leven in te blazen.

 Op mijn vraag wie eventueel gastheer/vrouw wil zijn voor de slotbijeenkomst van volgend jaar, heeft Ruud Hazendonk (onder voorbehoud) aangegeven dat dat bij hem zou kunnen”.

 

Tot zo ver Theo. En dan geef ik nu het woord aan Toos, die een andere afspraak had afgezegd om bij de opening van het seizoen aanwezig te kunnen zijn!

 

Hier een verslagje van de avond  over vakantiewijnen.  Gelukkig was er veel belangstelling voor de eerste gildeavond.  We waren met 19 personen en het werd een hele geslaagde avond.

Iedereen had een fles wijn meegenomen,  al dan niet meegebracht van de vakantie en anders van Chateau voor Buren , of uitgezocht in een winkel.

We begonnen met een openingswoord van Theo (zie hierboven) en een kop koffie.  Maar we gingen  algauw over op de eerste fles.  Een cider uit Normandië , een brut, gevolgd door nog een cider.

Toen een kersen-mede van Alfred,  een  witte wijn uit de Betuwe van Jos en daarna een moezelwijn. Daarna een witte wijn uit Luxemburg van Wouter Jan, een muskaatwijn van Teun en een Vin D’ Alsace. Die ik had uitgezocht in Buren.

 

 Daarna stapten we over op de rode wijnen. Naarmate we al die witte wijnen hadden geproefd, ging met het alcohol gehalte  de stemming flink omhoog.

Er was chianti,  daarna een rode wijn uit Amerika, met de naam : Rook.  Een toepasselijke naam, omdat er erg veel bosbranden waren in die omgeving. Er stond alleen een Roek  op het etiket.

Er kwam daarna nog Betuwewijn van Wim en een Bourgogne uit Normandië.  Floor had nog een levenswijsheid met de opmerking : dat alle mannen nukken hebben.  Daar werd hartelijk om gelachen.

Toen nog een Italiaanse wijn van Ruud.  Daarna was er nog een  abrikozenlikeur , gemaakt door Wil  en tot daverend slot een kruiden likeur van Harrie, die zo sterk was, dat het meteen naar je hoofd steeg.

Deze kwam uit Polen,  en was zogezegd een echte Berendoder.   Na het dankwoord van Theo, ben ik hem gesmeerd  , aldoor kleine beetjes gedronken, maar toch wel blij dat er geen alcohol controle was.

Een geslaagde eerste avond.   

Nu uitkijken naar de Bourgondische  middag/ avond in Varik.

Hartelijke groeten van Toos

 

Dank je wel Toos voor deze journalistieke bijdrage. Ik heb begrepen dat je veel plezier hebt beleefd en er zonder hoofdpijn vanaf bent gekomen. Dat is ook wel het wezen van verstandig drinken: genieten van wat het gistingsproces heeft opgeleverd, maar steeds “met de handrem erop”! Veiligheid voor alles.

Normaal laat ik dan hier een vooruitblik volgen op de volgende Gilde bijeenkomst. Uit overwegingen van discretie doe ik dat hier nu niet; dit is immers een vrij toegankelijk document. Ik kan volstaan met de mededeling dat alle leden die zich hebben aangemeld een persoonlijk  memo van de organisatie krijgen (of inmiddels al hebben gekregen).

Tenslotte,

Deze nieuwsbrief valt wat korter uit dan normaal. Dat ligt geheel aan mij (afgezien van het feit dat de hoeveelheid “spontane” kopij zo als altijd gering is). José en ik zijn zojuist gereed gekomen met het wijnmaken en hebben tientallen keren de keldertrap op- en afgelopen om de vaten te vullen! We zijn dus gewoon fysiek moe, en hangen een beetje voor de TV. Volgende keer doe ik beter mijn best

Hartelijke groet,

harrie

 

 

 

 

Nieuwsbrief Juli 2017

 

Het is dan toch nog goed gekomen met het seizoen 2016/2017! Ondanks het feit dat er al veel echtparen al op vakantie waren werd de slotmiddag goed bezocht. En zoals dat dan heet, “de thuisblijvers kregen ongelijk”. Lees het enthousiaste verslag van Jos maar eens, dat na afloop spontaan bij hem opborrelde.

                            -----OOOOO-----

Slotbijeenkomst 2017

In de aanloop naar de slotmiddag zat het even een klein beetje tegen. In de week voorafgaand aan de 24e juni werd Yvonne geveld door een griepje, echter op de 24e zat alles mee. Een fantastische locatie, prachtig weer en Yvonne weer hersteld. Een authentieke Gelderse boerderij,  gelegen naast het oude station van Wadenoijen en omzoomd met veel groen was het decor van deze middag. In de werktuigenschuur is ruimte vrijgemaakt voor het “zitje” en buffet. Alle drankjes en hapjes van de 17 deelnemers aan de slotmiddag zijn hier uitgestald.

We werden begroet door Laurens met een door hem gemaakte champagne van vlierbloesem. Een bijzondere champagne welke de meesten van ons nog niet eerder hadden geproefd. Vervolgens  hebben we een rondgang door de tuingemaakt. Veel bloemen, verschillende soorten bessen, frambozen, appels en groenten hebben we bewonderd. Uitgebreid is gediscussieerd over de appelboom en het ontstaan van de bijzondere vorm hiervan.

De discussie had de kelen droog en de maag leeg gemaakt. Er is gretig gebruik gemaakt en genoten van de meegebrachte dranken en spijzen. Vervolgens had Yvonne nog een verrassing in petto. Op het oorspronkelijke “deel” en op de oude hooizolder hebben we de atelierruimten en de daar uitgestalde werkstukken (keramiek) mogen bewonderen.

Er waren voldoende spijzen en drankjes om ook na het atelierbezoek verder te gaan met  “genieten van de meegebrachte dranken en spijzen” Frans Hack had thuis zijn zolder opgeruimd en al zijn overbodige wijnmaak-gereedschappen meegebracht. Een karrenvracht vol. Een deel hiervan is opgekocht door de aanwezige gildeleden. Met een aandeel in de opbrengst hiervan heeft het gilde haar kas kunnen spekken met   € 65,40

De slotmiddag is ook altijd weer een beetje een opmaat naar het nieuwe seizoen. Een vooruitblik van Theo op het komende seizoen op het programma 2017-2018 werd door de aanwezigen enthousiast ontvangen. Theo maakte van de gelegenheid gebruik en bood gastvrouw en gastheer een geschenkje aan waarmee het Gilde zijn erkentelijkheid betoonde. Het betrof hier een nieuw commercieel Betuws product, namelijk een Perencider uit Meteren die gelukkig zeer in de smaak viel bij Yvonne en Laurens.

De middag is om ca. 21.00uur afgesloten met  koffie en door Yvonne zelf gebakken Sacher - torte met noten. Al met al een geslaagde middag in een prachtige omgeving.

 

                                         -----OOOOO-----

Hubrecht Duijker (de bekende wijnkenner en schrijver)  heeft zijn jarenlange ervaring met wijn vervat in een boekje “Het fijne van wijn” waarin hij 500 wenken en notities heeft opgenomen met betrekking tot het kiezen van, het schenken van en het genieten van wijn. In de komende WBR-nieuwsbrieven verschijnen elke keer 5 ‘wenken en notities’.

Of we het er mee eens zijn, is nog maar de vraag. Het is per slot van rekening de mening van 1 persoon, maar wel van iemand die kennis van zaken schijnt te hebben. Hier volgt de tweede serie:

 

 

          -----OOOOO----

Gildeavond 29 september 

Niet voor niets is de Gildeavond van september een populaire bijeenkomst.  Dat gaan we wederom ervaren op de eerste Gildeavond van het seizoen 2017-2018 op 29 september als we weer bij elkaar komen om over onze vakantie-ervaringen te vertellen. Voor de “nieuwen” onder ons: het idee is dat we uit onze vakantie bestemming een typisch drankje meebrengen. Dat hoeft niet specifiek uit de Toscane te komen, ook Gaasterland kent z’n eigen kruidenbitters. En elke stad of dorp heeft tegenwoordig zijn eigen bierbrouwerij.  De vakantiedrankjes zijn leuk, maar de verhaaltjes erbij zijn vaak ook erg amusant. Vaak laten we de drankjes gepaard gaan met (eveneens) plaatselijke specialiteiten die geen alcohol bevatten (maar calorieën!).

Om misverstanden te voorkomen: ook als je niet  op vakantie bent geweest ben je van harte welkom. Breng je gewoon een fles mee uit de kelder of een van je eigen gemaakte likeurtjes!

 

voor alle zekerheid:

nog even de data van de volgende bijeenkomsten in dit jaar:

oktober 28 Zaterdag!!!@!: bourgondische middag te Varik (na aanmelding)

november 24 Oostenrijkse wijnen touristisch, met proeven

december 15: likeur maken voor het kersttoetje!

schrijf die data nou in je agenda!!!!

 

 

 

                                               -----OOOOO-----

Tenslotte

José en ik zijn weer druk in ons wijngaardje. Voorlopig ziet alles er geweldig uit. Een aanval van de druivenbladroller hebben we succesvol afgeslagen met Decis van Bayer. Peronospora, onze jaarlijkse plaaggeest bestrijden we preventief met een koperpreparaat en dat werkt tot nu toe goed. Verder volgen wij hier onze eigen raad op uit de vorige nieuwsbrief  waarin ik schreef:  Drink wat lekkers!

Wij zien jullie in het najaar!

harrie

 

 

Nieuwsbrief Juni 2017

 

Dit is alweer de voorlaatste nieuwsbrief van het seizoen, dat jammer genoeg als een nachtkaars dreigt uit te gaan….Negen bezoekers op de april avond en slechts acht die de Süd Tiroler show van Joke bezochten. Het houdt niet over!

Gelukkig zit er nog een slotakkoord aan te komen, georkestreerd door Yvonne en Laurens. Dat zal toch wel goed bezocht worden zeker? Je leest er alles over in deze nieuwsbrief. Maar zoals gebruikelijk doen we eerst verslag van de mei-avond, met dank aan Raymond die nauwgezet heeft vastgelegd wat er zoal op tafel kwam:

                                      -----OOOOO-----

Italiaanse (gilde-) avond 19 mei 2017

8 leden aanwezig, een even groot aantal kan deze avond niet.

Joke heeft deze avond uitstekend verzorgd.

De plaats Trentino Alto Adige waarvan  Joke 4 wijnen heeft meegenomen ligt in Noord Italië niet ver van het Gardameer. Grote plaats in de buurt is Trento. De wijnstreek  ligt  op 400 /500 hoogte en heeft de warme wind van het Garda Meer.  Adige betekent vallei.

Christian Schrott, een priester uit Parijs besloot  in 1889 een coöperatief van wijnmakers in Tramin op te richten en is nu  uitgegroeid tot 270 wijnboeren, over een oppervlakte van 230 ha.

Welke wijn werden geproefd:

Tramin Sauvignon Blanc Alto Adige. (Druif Sauvignon Blanc) 13,5%

Witte Wijn,, groengeel, frisse smaak van paprika en kruisbes

Tramin Pinot Grigio  Alto Adige.( Druif Pinot) 13,5%

Witte Wijn, lichtgeel, licht kruidig, subtiel nootachtig hint naar wat honing

Tramin Gewurztraminer   Alto Adige (druif gewürztraminer)14%

Witte Wijn, geel, met een groene tint, aroma’s van Muscat, exotische kruiden en lychees.

Tramin lagrein Rosso   Alto Adige (druif  Lagrein )12,5%

Rode Wijn. Robijn rood met granaatrode tinten, viooltjes en bramen

Heerlijk met wild, rood vlees en kazen

De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn.

Raymond van den Heuvel

 

 

                             -----OOOOO-----

Er komt een vrouw bij de dokter.

Zegt die mevrouw: “Dokter ik vind me zelf te dik.

Heeft u een middeltje om iets dunner te worden?”

Dokter: “Nee, maar ik geef u een tip, ga wat sporten, paardrijden of zo.”

De week erna is de vrouw er weer.

“En,” vraagt de dokter, “bent u al een beetje afgevallen?”

“Jazeker…” antwoordt de vrouw, “van het paard!”

 

                            -----OOOOO-----

Hubrecht Duijker (de bekende wijnkenner en schrijver)  heeft zijn jarenlange ervaring met wijn vervat in een boekje “Het fijne van wijn” waarin hij 500 wenken en notities heeft opgenomen met betrekking tot het kiezen van, het schenken van en het genieten van wijn. In de komende WBR-nieuwsbrieven verschijnen elke keer 5 ‘wenken en notities’.

Of we het er mee eens zijn, is nog maar de vraag. Het is per slot van rekening de mening 1 persoon, maar wel van iemand die kennis van zaken schijnt te hebben.

 

 

·        In Italië zeggen ze dat een vat wijn meer wonderen kan verrichten dan een kerk vol heiligen.

 

·        Een beleefde omschrijving van zelfs de meest vreselijke wijn is ‘interessant’.

 

·        Hoe je een goede wijn herkent? Als de eerste slok je onmiddellijk doet verlangen naar de tweede.

 

·        Te lang  wachten voor dat ene, speciale moment om een grote wijn te drinken, kan betekenen dat het geen grote wijn meer is.

 

·        De vorm van een wijnglas heeft veel invloed op de waardering van de wijn.

 

24 juni Slotmiddag

Op 24 juni vindt de slotmiddag plaats, op het buiten van Yvonne en Laurens.  De slotmiddag begint omstreeks 16.00 uur

Eerst nog ven een uitleg over de slotmiddag.

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: we komen bij elkaar en brengen een gerecht mee en een fles eigengemaakte dan wel bij de slijter gekochte wijn ( of likeur). Die eten en drinken we dan met elkaar op, terwijl we met elkaar praten en lachen.

Een steeds terugkerende vraag betreft de hoeveelheid eten en drinken. Dat is eigenlijk eenvoudig: zoveel als je zelf op kunt. Meer niet, en minder liever ook niet.  Wat je kookt, bakt of braadt bepaal je zelf; doe maar wat je zelf lekker vindt, want meestal kun je dat ook het beste. Als je vleeswaren meebrengt die je zelf wilt grillen, dien je wel zelf een BBQ mee te brengen (en houtskool en lucifers…).

 

Meer specifiek nu. We hebben Yvonne gevraagd wat we zoal kunnen verwachten. Op haar eigen enthousiaste manier heeft ze daar op gereageerd. Ik heb de tekst zoveel mogelijk intact gelaten, zodat het enthousiasme ook op jullie overslaat zoals het op mij overkwam!

 

Hoogste tijd dat ik jullie informeer...

 

Stoelen hebben we veel: . Heeeeel veel  oa 8 terrasstoelen , 6 geriefelijke, twee kampeer en heel veel 'keuken' stoelen. Dus alleen als iemand heeeel moeilijk zit dan brengt hij een eigen  stoel mee ?

 

Bestek , borden, glazen etc hebben we genoeg..... Wel een allegaartje wijnglazen misschien niet zoals t hoort😏

Noodopvang regen:  kapschuur:  6x11m2,  deel : ( keramiekwerkplaats).Bijna 50 m2  buiten onder overstek boerderij.

 

Je vraag om beeld te schetsen hoe t hier is:

Op Google Earth kun je zien hoe alles er uit de lucht uit ziet. Ons terrein van ca 1,1 ha ligt tot aan de Bommelweg 

Omvat naast boerderij een kapschuur, opslagschuur, timmerschuurtje en zeecontainer met keramiek-ovens:

Kruiden cirkel, moestuin , bloementuin, bessentuin, daktuin, puin- 'rots' tuin, boomgaard ( waarin we net hop plantten ) en een  amphibienpoel

Er is een weiland met 6 drachtige vaarzen, er zijn  knuffelkoeien, 3 kippen en haan in kippenhok. Met een kano kunnen liefhebbers een kilometer de  romantische spoorloot afpeddelen ....

 

Ons erf is niet echt naaldhakbestendig dus makkelijke schoenen is ons advies 😉

 We kunnen een vuurtje maken maar hebben geen barbecue ( dus indien gewenst zelf meenemen). Bij regen kan dat wel in de kapschuur.

Daar is ook een gasstel als iemand iets wil opwarmen.

 

Wat betreft parkeren: onze oprit is 30 meter . Langs de dreef half op fietspad. En veiliger in de berm langs stationsweg. Bij de buurman   kunnen ook wel drie auto's  ( NS terreintje met transformatorhuisje)

 

Heb ik zo voldoende beeld  gegeven van de situatie en voorzieningen hier?

 

Verder had ik destijds al aangegeven dat we geen activiteit kunnen bedenken.... Iedereen moet zich zelf maar  amuseren toch?!

 

Tot zover Yvonne

 

Als je dit gelezen hebt vraag je je af waarom “we geen activiteit kunnen bedenken” . Het is volgens mij een en al activiteit. En dan ben ik nog het meest geïntrigeerd door de amfibieën-poel. Nee heus, ik ga hier geen flauwe grapjes maken over alligators en zo… Maar dat iedereen zich zal amuseren is zo vast als een huis.

Nu is het zo dat er toch een “ activiteit “ gaat plaatsvinden. Jullie herinneren je vast nog wel dat Frans op de Algemene Leden Vergadering heeft aangekondigd dat hij een veiling gaat houden van overbodige spullen. En hij houdt woord. Tijdens de slotmiddag zal dat evenement plaatsvinden. Ik heb Frans nog eens gevraagd naar het hoe en wat. De explicatie van Frans volgt hier:

Beste gildeleden,

Als je veel zelfgemaakte alcoholische drank nuttigt, schijn je heel oud te worden. Dat moet dus wel een heel gezond goedje zijn. Helaas krijg je bij het ouder worden allerlei minder leuke fysieke zaken, om het maar niet te hebben over het brein. Dan zoek je de wijnfles van 25 liter in de koelkast en ben je  verbaasd als hij daar niet staat. Hij moest toch koud staan om te klaren??

Dus willen we niet oud worden met al die gebreken. Dus gaan we op tijd ruimen. Dus heb ik een en ander in de aanbieding voor weinig geld, want ik ben niet van de firma list en bedrog. Op de afsluitende bijeenkomst wil ik een lading materiaal meebrengen en die voor een vooraf bepaalde prijs van de hand doen.

Van de opbrengst wil ik 60% aan ons gilde schenken. Als jullie goed je best doen hoeft de penningmeester jarenlang onze gildebijdrage niet te verhogen!!

WAT IS ER ZOAL ?

1)    Een pulpemmer met klemdeksel van 23 liter.

2)    Drie mandflessen van resp. 17-, 15-, en 10 liter.

3)    Twee plastic mandflessen van 10- en 20 liter.

4)    Een fruitpers van 10 liter.

5)    Twee potten van 20 liter !!

6)    Fles in houten krat van 31 liter en 3 van 25 liter.

7)    Kurkapparaat.

8)    Glazen fles van 17 liter en 2 van 10 liter.

9)    Plastic ton van 150 liter.

10) Twee houten kratten voor fles van 25 liter.

11) Houten krat met fles van ca 50 liter met aftapslang.

12) Plastic bier-gistings-drukvat van 25 liter.

13) Glazen wijndief van 0,75 liter!

14) Divers klein materiaal.

 

Tot ziens op de afsluitende bijeenkomst.

Ik bedenk wel een systeem voor het goede verloop.

 

Groetjes, Frans Hack.

 

                            -----OOOOO-----

Tenslotte

Wens ik iedereen een bijzonder gezellige slotmiddag. José en ik kijken van een afstand toe, met weemoed. Wat zouden we er graag bij zijn. Wij zien jullie in het najaar!

 

harrie.

 

 

Beste vrienden,

Ons Gildeseizoen loopt langzamerhand weer ten einde. Misschien daardoor was de animo voor de april bijeenkomst minimaal. Dat is vooral jammer voor de leden die tijd en moeite hadden besteed om er een leuke avond van te maken……. Gelukkig komen er nog twee mogelijkheden om het seizoen succesvol af te sluiten. Eerst maar eens lezen wat er in april gebeurde.

April 2017, Quiz  met onbekende wijn

Het verslagje dat nu volgt is van de hand van Theo:

 

Quizzen met een Bulgaars accent.

De wijngildeavonden worden gelukkig steeds goed bezocht. Het gezegde luidt echter ‘de

uitzondering bevestigt de regel’. Die uitzondering was de wijngildeavond van 21 april. Toen bleven

we steken op totaal negen aanwezigen. Maar leuk, leerzaam en lekker was het wel.

Zoals gewoonlijk had Alfred zijn voorbereidingen m.b.t. de catering weer prima voor elkaar. Toch

maar boffen dat we zo’n actief gildelid als Alfred in ons midden hebben.

Op deze avond werd door Theo een wijnkennis quiz op het menu gezet. Na wat technische

opstartproblemen met de beamer, passeerden twintig wijn gerelateerde vragen de revue. Nadat we

elkaars antwoorden hadden ‘nagekeken’, bleek dat Richard de winnaar was met een score van 13

goed. Chapeau Richard!

Het bleef echter niet bij quizzen alleen, er werden ook 2 ‘vreemde’ Bulgaarse wijnen geproefd en

die vielen goed in de smaak. Vooral de rode “Melnik” was een zeer aangename Bulgaarse

verrassing. Het feit dat we maar met z’n negenen waren en er veel gildeleden met de auto waren

gekomen betekende ook, dat niet alle te proeven wijn op is gegaan. Een fruitige witte “Misket”

bleef ongeopend en die gaan we op de slotbijeenkomst bij Yvonne en Laurens soldaat maken.

Maar voor dat het zover is, gaan we op 19 mei genieten van de Italiaanse wijnavond die Joke dan

organiseert. Hopelijk is het bezoekersaantal dan weer op het normale peil!

 

 

                                               ----ooooo-----

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

                                    -----oooooo------

Gildeavond 19 mei Bella Italia

Ik ontving het volgende bericht van Joke, waarin zij ons uitnodigt voor een Italiaanse avond. Nu is Italia niet alleen bella, maar ook lekker, zodat het zeker weer de moeite waard zal zijn:

 

We laten jullie die avond kennis maken met  wijnen uit de  meest noordelijke provincie van Italië, namelijk Sudtirolo (op zijn italiaans). Südtirol ligt langs twee rivieren, de Isarco en de Adige. Deze komen samen in stad Bolzano. Als wijngebied staat Südtirol bekend om zijn frisse, witte wijnen en fruitig rode.

Ook wordt er voor de inwendige mens gezorgd. Bij de wijnen zullen bijpassende hapjes worden geserveerd.

Ci vediamo alla sera Guild il 19 maggio

 

 

 

Wederom een leerzame avond: we leren aardrijkskunde en Italiaans! En het wordt zeker een lekkere avond want Italiaanse wijn en bijpassende hapjes, hmmmmm!

 

                                    ---000---

Verrassend genoeg ontvingen we nog een culinaire bijdrage van Richard, die hieronder volgt:

 

Tekstvak:  
Tiel, 24 april 2017.

Hierbij mijn bijdrage voor de nieuwe nieuwsbrief.

Nu de vakantieperiode weer is aangebroken zullen meerdere gildeleden wellicht verre reizen gaan ondernemen bv. naar Hongarije of  Bulgarije. Sommige denken zelfs aan de Outback van Australië. In dat geval is het raadzaam om een overlevingspakket in je knapzak (swag) mee te nemen. Daarom hierbij de ingrediënten om een echte “Bush damper” ( soort pannenkoek) te maken.  Je moet beginnen met een kuiltje te maken in het warme zand en daarin een bos hooi te leggen. Je neemt twee hardhouten stokjes en begint daarmee zo hard te wrijven dat het hooi begint te smeulen en met kleine houtjes het vuurtje brandend te houden. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Daarna afdekken om de houtkooltjes gloeiend te houden. In je “swag” heb je natuurlijk een zakje meel zitten. Maar ook als wijnmaker ga je niet op stap zonder een voorraadje “bicarbonaat soda” (zuiveringszout) en ”cream of tartar” (wijnsteenzuur). Verder heb je nog nodig een beetje zout en water uit de dichtstbijzijnde “creek” (beek). Meng nu alle bestanddelen  door elkaar tot een soepel deeg. Als je geen koekenpan hebt meegenomen, dan gebruik je maar je pet of  je vilten hoed. Leg de ronde “damper”  op de hete kooltjes en dek het geheel af. Je hebt nu ongeveer 20 minuten tijd voordat je damper klaar is. Je kunt de tijd gebruiken om een tukje te doen of als lichaamsbeweging even als een kangoeroe rond te springen. Je damper is eetbaar als hij hol klinkt door er met je vingers op te tikken. Klop er met een stok de as ervan af. Smeer er dik boter of marmelade op.

Maar voor de  thuisblijvers volgt hier het recept voor een “Juppy Damper”. Deze kun je maken in de oven op een ingevette plaat. Duurt ook ongeveer 20 minuten. Je hebt nodig: Olijfolie, 150 gram uitjes, 300 gram zelfrijzend bakmeel, 150 gram gebrokkelde feta kaas, eetlepel basilicum, eetlepel oregano, 75 gram stukje gedroogde tomaten in olie en een 250 ml melk.  Bak de uitjes aan. Laat afkoelen . Meng dit met de gezeefde bloem en de kruiden en de melk tot een soepel deeg. Maak er zes rondjes van met een kuiltje in het midden voor de rest van de feta en bak het geheel af.

RICHARD.

                                                                  ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie een fijne avond te wensen op 19 mei.

harrie

 

 

Nieuwsbrief april 2017

Hier op “De Volharding” zijn alle wijnstokken gesnoeid en is het druppelsysteem gecontroleerd en geactiveerd. De planten beginnen al uit te lopen, en we verheugen ons op de Lente. De notenboom doet ook al zijn best maar levert nog geen schaduw. Dit stukje komt dus niet “vanonder de notenboom” maar “van bij de houtkachel”.  Maar alle seinen staan op groen, en we hebben er veel vertrouwen in. Als vereniging hebben we onze Algemene Ledenvergadering al weer achter de rug. Het verslag ervan hebben jullie inmiddels als al toegestuurd gekregen. Wat we in het verslag niet hebben vermeld is de inhoud van de “nazit”. Dat houden jullie niet lang tegoed, dat volgt meteen…………….

Maart 2017, ALV nazit.

Als secretaris heb ik het meestal niet gemakkelijk op de ALV . Ik moet dan verslag doen en tegelijkertijd notuleren. We hebben een brainstormsessie, waar ik me ook graag mee bemoei, maar waarvan ook verslag moet worden gedaan. Als de ALV voorbij is moet ik dan ook altijd diep ademhalen. In dit geval was er ook opluchting omdat Joke bereid is gevonden de vacature van
Wouter Jan te vervullen. Dat belooft continuïteit.

Om de nazit wat diepgang te verlenen hebben we het fenomeen IJswijn proberen te belichten. Puur toevallig kwamen José en ik twee flessen van dat spul tegen bij onze favoriete slijter in Hongarije, die we dan ook direct hebben geconfisqueerd.  Maar ja, wat zijn twee flessen als er 20 dorstige kelen naar een ALV komen. In overleg met de overige bestuursleden hebben we daarom besloten er een echt “onderwerp “ van te maken. Wouter Jan kwam met de suggestie om de IJswijn te vergelijken met een (Trocken) Beerenauslese.

We namen contact op met een bevriende Duitse slijter, die ons adviseerde om een Auslese (de onrijpe druiven verwijderd uit de rijpe trossen) te vergelijken met een Beerenauslese (de rijpe druiven verwijderd uit trossen waarin de onrijpe achterblijven).

 

Eerlijk gezegd snapte ik het verschil niet zo, en nu ik het hier opschrijf al helemaal niet.  De prijs van de beide drankjes was echter alleszins redelijk en je drinkt eens wat anders, nietwaar?

 

Ik moet zeggen dat ik zowel de Auslese als de Beerenauslese heel goed te genieten vond. Maar het summum was toch wel de IJswijn. Vooral in combinatie met de kazen die Alfred en José erbij hadden uitgezocht. Ik ben even geneigd geweest het een Hijswijn te noemen, maar daarvoor was hij toch te zoet. Alle drie de drankjes lijken uitstekende dessertwijnen die voorzichtig genoten moeten worden. Maar ja, alle genieten moet voorzichtig , toch..?

harrie

 

                                               ----ooooo-----

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

21 april               Quiz, opgeleukt met onbekende wijn door Theo

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

                                    -----oooooo------

Gildeavond 21 april Quiz

We proberen bij ons Gilde altijd het nuttige met het aangename te verenigen. Gezien de bezoekersaantallen slagen we daar meestal wel in. Vanzelfsprekend hebben jullie daarbij in de afgelopen jaren veel opgestoken. En dat gaan we nu examineren!

Geintje natuurlijk. Maar niet helemaal. Theo organiseert een quiz op deze Gildeavond, en dat gaat natuurlijk niet over de boeken van Jules Verne, of over de geschiedenis van de stad Naarden (hoe kom ik daar nu weer op?)

Als Theo een quiz organiseert kun je van twee dingen overtuigd zijn: 1) het wordt leuk, en 2) het gaat over onze hobby.  En natuurlijk wordt daarbij je parate kennis getest. Maar de parate kennis van de een kan de lacune in de kennis van de ander opvullen. Kortom, het wordt niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

Daarbij komt dat Theo ook weer wat te proeven zal meebrengen: wijn uit een onbekend land. De vorige keer was dat ook al een feest (met zang maar nog net zonder dans), dus het zal dit keer ook wel weer de moeite waard zijn.

Neem echter het zekere voor het onzekere en breng zelf ook een drankje mee waarvan je vindt dat het ofwel geproefd moet worden, ofwel waarvan je wilt dat het beoordeeld  wordt. Ik weet zeker dat het dan weer een vrolijke en succesvolle avond gaat worden.

                                    ---000---

Nog even een mededeling van de Maasland thuisbrouwers:

 

Beste thuisbrouwers,

 

In 2017 bestaat het Maasland Thuisbrouwers Genootschap te Oss 15 jaar als een club voor hobbybrouwers van bier. In 2002 is de club ontstaan op de zolder van de Maaslandbrouwerij te Oss.

 

Om dit te vieren organiseren wij voor onszelf een leuk feestje maar wij willen ook andere hobbybrouwers uitnodigen. Vandaar dit bericht met het verzoek om naar jullie leden door te sturen.

 

Op zaterdag 1 juli 2017 organiseren wij een hobbybrouwdag zoals vroeger bij de Maaslandbrouwerij in Oss. Demonstraties, lezingen, verschillende bieren, veel klets en een BBQ. De locatie is bij de Muifelbrouwerij te Oss. Ga naar de website voor de uitnodiging. 

Daarnaast is onze website en het emailadres gewijzigd zoals is te zien in deze mail. 

 


Groeten Frans Schamp en Robby Brekelmans,

 

Bestuur Maasland Thuisbrouwers Genootschap

Website: http://www.mtg-bier.nl  

KvK-nummer: 66568536

IBAN: NL12 BUNQ 2025 6271 81

 

 

                                    ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie mee te delen dat ik er samen met José een glaasje op neem op 21 april. In gedachten zijn we bij jullie. Veel plezier allemaal. Ik hoop dat er iemand de pen opneemt om er een verslagje van te maken. Als je het dan naar me toestuurt, bouw ik er wel weer een nieuwsbrief omheen…..

harrie

 

 

 

 

 

 

Beste vrienden,

We staan weer aan de vooravond van onze Algemene Ledenvergadering. Dat betekent terugkijken op een voorbije periode, en verantwoording hierover van het bestuur, maar ook , minstens zo belangrijk, plannen maken voor het komend seizoen. Voordat ik hierop door ga, gaan we nog even terug naar de Gilde avond van februari, waarvan op pakkende wijze verslag werd gedaan door Inge. Bedankt daarvoor Inge!

Februari meeting.

Verslag gilde avond 17 Februari, Bescherming tegen en bestrijding van plagen in de wijngaard.

 

De titel van de avond gaf al aan dat dit geen vrolijke bijeenkomst zou worden. Harrie zou ons over alle plagen in de wijngaard zou vertellen. Toch kwamen er nog zestien gilde leden om deze horror verhalen aan te horen. Want ja we kennen Harrie en verwachte toch wel dat hij er een interessante draai aan zou kunnen geven. En dat bleek ook, want er blijken heel wat beestjes in de wijngaard te leven, veenmollen, mollen, woelmuizen, marters, egels en vele vogels. En alhoewel sommigen van de druiven snoepen, bestrijden de anderen deze snoeperts weer. De avond had dus ook ‘ de dierentuin van Harrie en Jose’  kunnen heten.

Het grootste probleem in de wijngaard is meeldauw en valse meeldauw, dat beaamden de andere leden ook. Volgens Harrie was dat voor een groot deel te wijten aan zijn oude buren, en dan niet omdat ze zelf beschimmeld zijn, maar vooral van hun oude onverzorgde tuinen.

Voor de meeste schimmels, ziektes en insecten zijn goede preventieve maatregelen zeer belangrijk, dus een goede hygiëne en veel spuiten. Harrie en Jose beginnen al in November met het verbranden van de oude bladeren, zodat de ziektes niet in de wijngaard blijven, ook de stammen worden schoon gemaakt met een borstel en boomschoon (Luxan), zodat insecten zoals mijten zich niet onder de schors kunnen verstoppen.

Daarnaast heeft Harrie een spuit schema, afhankelijk van het groeistadium van bladeren en druiven. In elk stadium moet tegen de juiste problemen gespoten worden. Het is ook belangrijk dat niet elke keer hetzelfde middel gespoten wordt, maar dat er afwisseling is zodat er geen resistentie ontstaat. Alhoewel niet alle insecten en middelen hetzelfde zijn in Nederland, moet hetzelfde principe hier ook toegepast worden. Ook bij het spuiten geldt dat er zoveel mogelijk preventief gespoten wordt, zowel plantversterkende stoffen als pesticides. In Nederland is het moeilijk om een goed middel tegen valse meeldauw te kopen, zwavel werkt hier niet voor. Teun heeft in Duitsland tegen valse meeldauw Aktuan gekocht wat effectief is.

Harrie maakt elke ochtend een wandeling door de wijngaard  om aangetaste bladeren weg te halen, zodat ziektes zich niet verspreiden. Harrie is hier met zijn 375 stokken al snel twee uur mee zoet.

Als alles goed gaat staan de stokken er de dan mooi groen bij, in top conditie zodat de druiven mooi rijp worden. En dan moeten deze druiven ook goed beschermd worden tegen wespen, vogels en suzuki. Veel is geprobeerd, maar uiteindelijk is Harrie blij met de oplossing van zakjes om alle trossen. Dit beschermt tegen alle drie. Het voordeel is ook dat niet alle wijn bladeren niet in elkaar gepropt worden onder een net. Voorwaarde is wel een meewerkende vrouw, want het is heel veel werk om al die zakjes op te hangen, en na de oogst allemaal te wassen en drogen....

Maar na al deze verhalen aangehoord te hebben verbaasde het ons niet dat Harrie en Jose de wijngaard ‘de Volharding’ hebben genoemd.

Gedurende avond konden we ook nog van een heel scala zelfgemaakte wijnen proeven van de diverse leden; o.a. Een honing/vlier wijn, kruidnagel wijn, diverse druiven wijnen, whisky en de laatste fles Morellenwijn van Richard.

Noot van de redactie:

De zakjes koop ik bij wijngaard El Placer in Lelystad: www.wijngaardelplacer.nl en de benodigde wasknijpers zijn volop verkrijgbaar bij de Action. Het spuitschema zit als aanhangsel bij de aankondiging van deze nieuwsbrief. Als je daar vragen over hebt, mail me dan even . Ik ben altijd bereid een en ander toe te lichten. 

 

                                               ----ooooo-----

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

17 maart:         algemene ledenvergadering met leuke nazit

21 april               onder voorbehoud: onderhoud en beheer van de

                           wijngaard

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

                                    -----oooooo------

Gildeavond 17 maart Algemene leden vergadering

Het is weer Algemene Ledenvergadering. Ik stuur jullie separaat met een email de agenda van de ALV alsmede het jaarverslag van de secretaris, het financieel verslag van de penningmeester (van wie anders?) en het verslag van de vorige ALV. Jullie kunnen je daar tijdens de ALV over uitspreken.

Vervolgens hebben we nog wat bestuurszaken te regelen, (zie daarvoor de agenda) en dan komt het belangrijkste deel van de avond. Dan mogen jullie inspreken hoe de koers van ons Gilde in het komende seizoen gaat zijn. Misschien hebben jullie wel ideeen voor een leuke avond, of wensen ten aanzien van het programma. Let wel: de vereniging is niet van het bestuur, maar van de leden!!

Nu kan het natuurlijk zijn, dat je die avond niet kunt (jammer) maar dat je toch een goed idee hebt, of een goede wens. Schrijf die dan op en stuur hem voor de vergadering naar mijn email adres harrie.driessen@gmail.com . Ik zorg er dan voor dat het in de vergadering besproken gaat worden.

En dan, gaan we dan huiswaarts?? Natuurlijk niet. We organiseren weer een heuse nazit, die dit jaar in het teken zal staan van het fenomeen IJswijn. Dat wordt vast weer een toppertje.

Nu is IJswijn nogal zoet, en dat is leuk om te proeven, maar om nou de hele avond….. Daarom nodig ik jullie uit om net als alle andere gildeavonden eens in de kelder rond te kijken of er niet een interessante fles staat die je met ons wilt delen. Succes is dan verzekerd.

 

 

                                    ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie mee te delen dat ik er naar uitkijk om jullie allemaal op 17 maart te ontmoeten. Ik hoop op een “full house”.

harrie

 

 

 

 

januari -februari 2017

Beste vrienden,

Dat we na alle oliebollen, appelflappen en bubbels het toch nog weer op kunnen brengen om de nieuwjaarsreceptie te bezoeken en er ook nog aan bij te dragen is altijd weer een verrassing. Hoewel….er kwamen wat kinken in de kabel. Dat lezen jullie zo in het verslag van Wouter Jan, gemaakt in samenwerking met Inge. Toch wel weer iets aparts, duo-auteurschap. Ik kende het al wel uit de misdaadliteratuur van dat Zweedse echtpaar met die vele ö’s in de naam, maar in de nieuwsbrief is het toch wel uniek. Lezen dus……

Nieuwjaarsbijeenkomst 2017

Het nieuwe jaar begon voor het gilde meteen met code oranje, sneeuw en ijzel zorgde voor gladheid op de dag van de nieuwjaarsbijeenkomst. Daarnaast waren er ook nog wat leden geveld door de griep. Het was dus spannend hoeveel leden op zouden komen dagen. Het aanmoedigende mailtje van het bestuur, met de belofte van verse appeltaart,  had effect en 11 leden kwamen al vroeg binnen gegleden. Het voetpad naar de voordeur was op voortreffelijke wijze ijsvrij gemaakt door Teun en Wiet zodat het laatste stukje zonder glijden lukte.

Alfred had de koffie al bruin en er draaide een dia show over Oostenrijk wijnland (van Harrie) als welkom. Hierdoor zaten allen al snel achter de koffie met taart bij te praten. Bij afwezigheid van onze voorzitter door griep, moesten Jos en Wouter Jan het bestuur vertegenwoordigen met de nieuwjaarstoespraak, dat deden ze met weinig woorden en veel daden in de vorm van hun zelfgemaakte champagnes, een Johaniter van Jos, en een Muscaat Bleu van Wouter Jan, met later nog een Rabarber Champagne.

Vervolgens werden de aanwezigen in twee teams ingedeeld om de 2016 gilde quiz te spelen. De vragen in de eerste ronde ‘Leden vermaak’ gingen over de aktiviteiten van de leden zelf, de leden bleken elkaar goed te kennen en er waren veel goede antwoorden. De vraag hoeveel wijn de aanwezige leden gezamenlijk hadden gemaakt bleek het lastigst (juiste antwoord was 521 liter). De tweede ronde focuste op de veelheid van gilde activiteiten van het afgelopen jaar. Alhoewel een boel vragen voor de oplettende lezers van de nieuwsbrief een makkie zouden moeten zijn,  bleken ze toch lastig voor de teams, dus de conclusie was de nieuwsbrief toch nog wat beter te bestuderen.

Alhoewel  tussen de rondes door de glazen waren bijgevuld, en ook de nodige snacks rond gingen, had ieder nog een gezonde trek bij het zien van het lekkere eten dat was meegenomen.  Een gezellige maaltijd volgde, met ook nog een schitterende taart met bijpassende likeuren toe.

Al met al was het zo’n gezellige avond dat er te weinig aandacht was voor de dia presentatie over Oostenrijk Wijnland, en deze kan rustig nog eens los vertoond worden.

Nawoord van de redactie.

José en ik waren in Hongarije omdat we daar bij de verbouwing aanwezig moesten zijn. We zijn in gedachten wel bij jullie geweest. We wisten ook nog een paar bijzondere flessen te scoren waar we na de ALV mee aan de slag kunnen. Ook de suggestie van Inge (of toch van Wouter Jan?) houden we erin! Een presentatie over Oostenrijk, opgeleukt met (onder andere) een paar flessen Veltliner gaat in het volgende seizoen vast wel weer een leuke avond opleveren.

 

Belangrijk

Die leden, die de december bijeenkomst (jonge wijnen) hebben bijgewoond, weten het al. Maar voor de anderen volgt hier een belangrijk bericht:

De slotbijeenkomst die oorspronkelijk gepland stond op 17 juni wordt verplaatst naar 24 juni. Pak nu meteen jullie agenda’s, bureaukalenders en/of organisers  en planners en breng deze wijziging meteen aan. Boek je vakantie die je dan had gepland ook maar meteen om.

Waar we de slotbijeenkomst gaan houden is inmiddels ook bekend. We gaan op bezoek bij Yvonne en Laurens en we verheugen ons er al op.

Hier nog even een overzicht van de komende gildebijeenkomsten:

17 februari:       voorkomen en bestrijden van plagen in de wijngaard

17 maart:         algemene ledenvergadering met leuke nazit

21 april               onder voorbehoud: onderhoud en beheer van de

                           wijngaard

19 mei                Italiaanse wijnen

24 juni               slotmiddag bij Yvonne en Laurens

 

Dan gaan we nu verder met een bijdrage van Richard, een mooie gelegenheid om je Frans weer eens op te halen:

CLAIRETTE DE DIE.

Vin a l’effervescence (bruisende,sprankelende wijn)

Naast alle bekende wijnregio’s in La douce France bestaan er ook nog vele kleine gebieden waar wijn  wordt geproduceerd. Deze Vin de Pays  wijnen zijn veelal voor lokaal gebruik. Je vind ze dus bijna nooit in de schappen van onze wijnwinkels

De Drome is een rivier die ontspringt in de Franse alpen en die  van daaruit slingerend uiteindelijk in de Rhone uitmondt. Dit gebied heet dan ook Rhone-Alpine en is te vinden ten zuid-oosten van Valence en ten noorden van Montelimar. Het plaatsje Die ligt in een bocht van de rivier, maar de wijnkelders bevinden zich in Vercheny.

Deze witte wijn wordt gemaakt van Muscat a petits grains (85%) en gemengd met Clairette blanche (15%) volgens de methode Dioise Ancestrale. Het is een wijn die zonder toevoeging van extra suiker op fles wordt gebracht waardoor het fruitige karakter bewaard blijft en toch kleine belletjes produceert (petillant). De manier waarop in de Champagne met een extra dosering schuimwijn wordt gemaakt is hier niet toegepast.

Het bedrijf is een samenwerking van de families Monge en Granon  opgericht in 1985. Ze zijn Vigneron Independants. Hun percelen liggen op de hellingen van de uitlopers van de Alpen en zijn dus per definitie beperkt van omvang. Toch zijn ze erin geslaagd om in 2015 in Parijs een medaille d’or te behalen.

Het gebied in de omgeving van het dorpje DIE is bergachtig en geliefd bij sportieve fietsers en ook bij kampeerders. Ook worden er zomers veel activiteiten ontplooid om de toeristen te vermaken.

Een aanrader is het om hun site te bezoeken:

www.clairette-mongegranon.com en door te klikken naar hun facebook pagina met foto’s en filmpjes.

Een leuke bijkomstigheid voor mijzelf is dat ik ben begonnen met wijnmaken in dezelfde periode als zij, maar ik ben hobbyist gebleven.

RICHARD.

 

Gildeavond 17 februari: voorkomen en bestrijden van plagen in de wijngaard

Of we nu een behoorlijke wijngaard hebben of een paar stokken, we krijgen er allemaal mee te maken: schimmels, mijten, en wat al niet.

Nu is het zo, dat er in mijn beleving weliswaar heel wat tegen te doen is, maar dat het toch nooit helemaal “klopt”.  Hoe ik me ook verweer tegen alle mogelijke narigheid, altijd is er wel een (micro-) organisme dat de boel wil verpesten. Daarom gaan we er maar eens een avond voor zitten, en hopelijk met z’n allen.

Als input bereid ik nu een presentatie voor waarin ik uitgebreid vertel wat ik zoal doe om de zaak gezond te houden. En daar gaan we dan over praten. Doen jullie het ook zo of hoe anders, en wat zijn jullie resultaten? De bedoeling is dat we elkaar over en weer van nuttige tips kunnen voorzien.

Het moet natuurlijk geen droge avond worden. Onze onvolprezen Alfred zorgt natuurlijk weer voor de koffie en de snacks. José en ik brengen  wat te drinken mee en we hopen dat jullie dat ook doen.

 

                                    ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie mee te delen dat ik er naar uitkijk om jullie allemaal op 17 februari te ontmoeten

harrie

 

 

 

nieuwsbrief december

Beste vrienden,

Het jaar zit er weer bijna op; nog een paar dagen de vingers in de oren, en klaar zijn we weer met 2016. Een geslaagd Gildejaar als je het mij vraagt, maar ik ben natuurlijk niet objectief. Maar je zult zien dat het jaarverslag over 2016 geen treurnis kent. Tot het laatst toe was het leerzaam en gezellig, zoals jullie kunnen lezen in het volgend verslag. Educatie en gezelligheid zijn de pijlers waarop onze vereniging is gebouwd. Een vereniging die staat als een huis! (maar nieuwe leden zijn altijd welkom).

 

Gildeavond 16 november: Jonge wijn

We waren laat vrijdag 21 november. De kerstmarkt in Geldermalsen zorgde voor oponthoud , en activiteiten in de kerk waren er de oorzaak van dat we niet zoals gewoonlijk voor de deur konden parkeren. Toen we hijgend om acht uur binnenkwamen, sloeg de schrik ons helemaal om het hart: er waren maar acht mensen aanwezig… Eerst dus maar een kopje koffie en een koekje. Alfred had weer goed voor ons gezorgd.

Gelukkig was de paniekaanval tien minuten later al weer voorbij; we waren niet de enigen die oponthoud hadden gehad en om kwart over acht kon Theo de bijeenkomst openen en 18 aanwezigen welkom heten. Bericht van verhindering was er van Yvonne en Laurens, van Toos, en van Flora en Wim (Toen ik ’s avonds thuis kwam stond er ook een verhinderings bericht op de mail van Wiet en van Wil en Raymond)

Wat was het idee van de avond? Het plan was dat een aantal leden een gedeelte van het  sap van de laatste oogst zou bewaren in de originele staat. Van de rest van most werd dan wijn gemaakt die als “jonge wijn” kon worden vergeleken met zijn oorsprong, en dat bovendien deze wijnmakers nog eens een zelfde wijn, maar dan van 2015 zouden meebrengen. Op die manier zouden we twee vergelijkingen kunnen maken: hoe verandert de smaak van het sap door vergisting en vervolgens: hoe verandert de smaak van de jonge wijn door rijping. Een ambitieus plan!

Alsof dit alles nog niet genoeg was had Wouter Jan ook nog een presentatie in petto over de beroemdste jonge wijn aller tijden: de beaujolais primeur. Na een korte geografische inleiding werd dan het productieproces toegelicht.  Hoe de hele trossen in afgesloten vaten onder druk worden gezet. Hoe daarbij koolzuur wordt toegevoegd die de enzymen aan het werk zet, waarbij een “wijn” ontstaat met een alcoholpercentage van 2 procent maar haast zonder tannine.  Hoe dit tussenproduct na een dag of zes op de traditionele manier mag vergisten, waardoor er binnen  6 weken een wijn ontstaat met een laag zuur en tannine gehalte. Vanaf de derde donderdag van november mag dan dit product worden verkocht.  Gedurende de presentatie ging natuurlijk een fles rond: een Beaujolais Villages primeur van een tientje die we lekker , soepel aar vooral fruitig vonden.

Vervolgens gingen we doen waarvoor we gekomen waren: proeven van de trio’s die onze leden hadden verzorgd.

Jos beet de spits af met zijn Johanniter. Verrassend hoe helder het sap is geworden in de vriezer! Jos maakte er een lekkere frisse wijn van met aromatic gist van Bioferm. Van het zoet van het sap was nog een vleugje te bespeuren. De wijn van 2015 vonden we iets minder lekker dan die van 2016, maar we schreven dit toe aan de verschillende weersomstandigheden

Vervolgens was het de beurt aan Piet. Piet had het sap van zijn “schone van Boskoop” verrijkt met sleedoorn, zwarte bessen en  bosbessen. De 2015 wijn kon daardoor niet zo goed worden vergeleken omdat die puur uit “Schone” bestond zonder al die fruitige toevoegingen. Al met al had Piet een mooie wijn  geproduceerd.

Teun had het sap van zijn Dornfelder meegebracht, en de daarbij behorende wijn. Opmerkelijk was dat hij bij de productie een nieuw soort gist had gebruikt, dat optimaal werkt bij 30 graden Celcius. Hoewel Teun had vergist bij kamertemperatuur, waren er toch geen restsuikers achtergebleven .

Tenslotte was het de beurt aan Wouter Jan. Hij had het sap van zijn “Maréchal Foch” ingevroren en afgeheveld. Bij het proeven ontstond een discussie of er nu wel of niet rozenblaadjes in het spel waren. De 2016 wijn was duidelijk nog te “rauw” maar de 2015 wijn was weer totaal anders.

We constateerden dat er in het algemeen weinig overeenkomst is tussen de smaak van het sap (omdat het vooral “zoet” smaakt) en de smaak van de wijn. Evenzo is er ook weinig overeenkomst tussen de smaak van de jonge wijn en de wijn die een jaar oud is. Maar jongens, wat kunnen we wijn maken!  (Hoewel, Richard vond het allemaal niet zo lekker)

Theo besloot de avond en bedankte de organisatoren van de avond en de “wijnboeren” die eraan hebben meegewerkt. Ik sluit me daar bij aan, temeer omdat we zo ontzettend veel van elkaar kunnen leren. O ja, ik hoorde ook een nieuwe geur “voorbij komen”: iemand rook de geur van Kerkhofbloemen…. Het moet niet gekker worden!

 

De gelukzalige wereld van de wijnliefhebber

We ontvingen een bijdrage van Richard voor onze Nieuwsbrief. De komende Kerstdagen hebben we allemaal ruim tijd om er eens goed voor te gaan zitten en deze filosofische bespiegelingen van Richard tot ons te nemen: Dank je wel Richard; bij het sluiten van de markt toch nog kopij in 2016!

De gelukzalige wereld van een wijnliefhebber.

Een wijnliefhebber kan zich helemaal verheugen in alle aspecten welke zich aan hem voordoen als hij zich de wereld van de wijn voor zijn geestesoog laat passeren. Hij denkt dan aan wijngaarden gelegen op zonnige wijnhellingen, aan de variatie van wijnstokken. Wijnranken die weelderig groeien met daaraan volle trossen druiven van chardonnay, riesling of cabernet sauvignon, merlot, shiraz enzovoort.

Als wijnliefhebber verdiept hij zich uit nieuwsgierigheid in de geschiedenis van de wijnstok, de geografische verspreiding daarvan en het ontstaan van de diverse varieteiten. Wat zijn de ideale lengte en breedtegraden voor de wijnstok.

Hoe gedraagt zich de wijnstok in koudere streken en wat doet mist met de druif. Wijn uit de bergen of uit een hooggebergte met daar tegenover de groene wijngaarden aan de zee.

Maar ook de bestrijding van epidemieen (schimmels) en niet te vergeten de druifluis.

Maar er is meer: de grondsoorten bv.. Zoals de Fransen het benoemen: het terroir. 

Dan is er nog de manier van wijnmaken zelf en de opslag daarvan in houten of roestvrijstalen vaten. Rijpingsjaren van de wijn. De mate van vochtigheid in kelders of ondergrondse ruimten al dan niet in half of hele duisternis. Het gebruik van eikenhout voor de wijnvaten: Europees of Amerikaans. Ook het gebruik van kurk om de flessen mee af te sluiten met als nieuwe ontwikkeling de plastic kurk of de schroefdop. De ontwikkeling gaat maar door. Daarnaast kan de wijnliefhebber geboeid raken door de grote verscheidenheid van vormen voor de wijnflessen. Ook interessant als de wijnliefhebber zich wil verdiepen in de familie geschiedenissen van wijnboeren en het bestuderen van wijngebieden aan de hand van fotoboeken of liever zelf ter plaatse zich op de hoogte stellen.

Het bestuderen en proeven van de grote wijnjaren met de verhalen die daarbij horen. Gelukkig zijn er in het verleden enthousiaste wijnschrijvers geweest die de historie van de wijn op hun eigen wijze hebben vastgelegd. Daarbij mag de combinatie van wijn met de gastronomie niet worden vergeten.

Dan komen we uiteindelijk terecht bij het produkt wijn zelf: witte wijn(droog/halfdroog/zoet), rode wijn in alle schakeringen, rose: een wereld van kleurverschil opent zich hier. Dan de voorkeur voor jonge wijn of toch maar een rijpe wijn, misschien met nog wat droesem? De echte zoete wijnen. Als vanzelf wordt de interesse gewekt voor de versterkte wijnen: cognac en armagnac, brandy, calvados en grappa. Het destillatieproces is de volgende stap waar de wijnliefhebber zich in verdiepen kan met likeurmaken als als een nieuwe hobby. Maar er is meer: Eenmaal in de ban van het hogere alcohol percentage verlegt de wijnliefhebber zijn aandacht naar het grote aanbod  van whisky's en ook de diverse rumsoorten.

Kortom: Ik hoop met het vorenstaande een motivatie te hebben gegeven dat het bestuderen en waarderen van WIJN een activiteit is welke bijdraagt tot meerdere kennis en zeker een zinvolle tijdsbesteding is!

Richard.Tiel, 18 juni 2015.

 

Nogmaals dank Richard, maar waarom mochten we nu pas kennis nemen van je artikel?

 

 

7 Januari 2017 (zaterdag)

We sluiten hier 2016 definitief af en gaan ons nu volledig richten op de nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwe leden: als jullie verwachten dat het zoiets is als bij de Gemeente, waar burgemeester en wethouders mooi op een rijtje staan om de beste wensen en veel heil en zegen in ontvangst te nemen, dan heb je het mis. Waar wel een overeenkomst is: het is weinig formeel. Natuurlijk is er een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels. 

Waar het verschil in zit is het volgende: alle leden maken voorafgaand aan de receptie een gerecht klaar en brengen dat mee (met een fles om te besproeien) . Altijd komen dan weer twee vragen naar boven:

1. Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2. Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Het is net als bij de belastingdienst: gemakkelijker kunnen we het niet maken.  Mocht je desondanks nog raad en daad nodig hebben, bel dan met José (je vindt haar telefoonnummer op de ledenlijst) José weet namelijk bijna overal raad op.

Nieuw!  Nieuw!  Nieuw!

Het Gilde probeert jullie altijd weer te verrassen. Het valt zeker niet mee, want we krijgen niet altijd munitie aangeleverd vanuit de leden, maar deze keer hebben we dan weer iets speciaals: een pubquiz. Een pubquiz is een fenomeen dat uit Angelsaksische landen is overgewaaid en hier ook (en niet voor niets) erg populair wordt.

Kandidaten beantwoorden in teamverband vragen die door een quizmaster gesteld worden. De vragen kunnen over van alles en nog wat gaan maar vaak is er een grote rol weggelegd voor de actualiteit en uiteraard drank. Ook bij ons zal onze hobby ongetwijfeld centraal staan. Door de pubquiz zullen jullie vermoedelijk later thuis zijn dan normaal na de nieuwjaarsbijeenkomst: het is dus zaak om de babysitter te waarschuwen

Na de pubquiz gaan we alle lekkere dingen opeten en er een wijntje bij drinken. En dan wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, prangende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct…….. Plaats van samenkomst is het vertrouwde lokaal naast de kerk in de Emmastraat in Geldermalsen

                                    ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie genoeglijke, prettige, gelukkige, zalige kerstdagen en een bubbelige jaarwisseling toe te wensen.

harrie

 

 

Nieuwsbrief december 2016

Beste vrienden.

Eenmaal…andermaal….verkocht! Het was weer een vrolijke avond op 18 november, toen we voor het eerst een heuse veiling organiseerden. Sommige leden ruimden de kelderdochters eens flink op, en anderen vulden hun voorraad gereedschappen behoorlijk aan. Uiteindelijk was de penningmeester ook nog eens spekkoper. Een evenement dat we best nog eens herhalen in de toekomst.

Lees hier het verslag dat Teun maakte van deze avond.

 

Gildeavond 21 november: Veiling

Veilingavond WBR

 

Enkele dagen voor de bewuste vrijdagavond mailde onze secretaris Harrie D. te B. nog dat er (bijna) geen spullen in de aanbieding waren. Die laatste oproep heeft louterend gewerkt want tot mijn verbazing bleek de lijst 46 artikelen te omvatten. En wat een variëteit, dat zou je vooraf nooit zo verzinnen: een dief, een pietje, koelvloeistof, rubberen doppen, een borstel enz. enz. enz. Voor elk wat wils.

 

Na een korte inleiding van onze Vz. Theo V. te G. was het dan zover. Door veilingmeester Harrie met assistentie van Theo en Jose werden de kavels in drie sessie verhandeld bij opbod. Tussen door konden we genieten van verschillende likeuren van Wil  v/d H. te H. De animo (kooplust) nam toe naarmate de avond vorderde en de likeurtjes werden geproefd; toch wel slim hoor van die veilingmeester. En een compliment voor de likeurmaakster uiteraard.

 

Aan het eind van avond was het tijd om af te rekenen en de gekochte spullen te verzamelen Bijna alles was verkocht, alleen het toch wel met de nodige nadruk aanbevolen en gedemonstreerde filterapparaat (Vinamat) bleef onverkocht (nog steeds te koop bij schrijver dezes t.e.a.b.). Het gilde kon de kas opmaken en volgens mijn buurman Wim de K. te B. was dat meer dan 250 euro. En daar kun je als vereniging best wel iets leuks of leerzaams mee doen.

 

Ter afsluiting waren er nog enkele wijnen te proeven. Eerst een Hongaarse Zweigelt met botrytis volgens Harrie. Aardige wijn maar niet zo bijzonder (wat kennelijk wel de bedoeling was). Bart G. te B. opende een Merlot uit een of ander Frans gehucht Gratteloup van Les Clos de St Jean Baptiste oftewel De wijngaarden van St Joh. de Doper; kennelijk kon St. J. de D. beter dopen dan wijn maken want met deze wijn zou hij niet veel bekeerlingen hebben gekregen! Veel tannine, stroef en hard, ondanks dat het een jaargang 2011 was. Tenslotte een Acolon 2014, de laatste fles van een wijnboer te C. Met enige weemoed had hij deze fles meegenomen want alle Acolons zijn gerooid inmiddels vanwege de (over)gevoeligheid voor schimmels. Een soort afscheidsritueel om het verlies gezamenlijk te verwerken. Helaas waren er enkele buurlieden (ter linkerzijde) die een stallucht(je?)  ontwaarden, iets wat ikzelf en mijn rechterburen meenden te moeten ontkennen. Zo was de Acolon helaas geen onbetwist afscheid gegund, waarvan acte. *)

 

O ja, Theo verzocht nog na te denken over leuke activiteiten in april/mei. Hij checkt sindsdien elke dag of die al op zijn mail staan. Ook werd er een andere dag gepland voor de slotmiddag (24 juni) zodat Wim de K. zijn 80 verjaardag ongestoord kan vieren. Laurens en Yvonne S. te W. (in willekeurige volgorde) boden aan om als gastheer en –vrouw op te treden.

 

Teun B. te C.

 

*) Vanwege de hardnekkige meldingen van stallucht en de discussies daarover zal ik binnenkort een artikeltje produceren. Of is dit verschijnsel binnen het gilde beperkt tot Culemborg?

 

Het verslag ziet er een beetje uit als de tekstuele weergave van “Opsporing Verzocht” maar dat zien we door de vingers. Dus….bedankt voor je leuke artikeltje Teun B te C !!!

 

                                    -----00000-----

 

Twee dames staan in een breiwinkel. Zegt de een:”wist je dat er voor zo’n trui wel drie schapen nodig zijn?” Zegt da ander: “ik wist niet eens dat schapen konden breien!”.

                                    -----00000-----

 

 

                                  

Gildeavond 16 december

Van Wouter Jan ontving ik de volgende uitnodiging, die ik natuurlijk met graagte in deze nieuwsbrief plaats. Het wordt vast weer een interessante avond, waarin we niet alleen over nieuwe wijn kunnen leren maar ook nog een aardig mondje Frans kunnen opsteken: zie maar…..

 

Primeur, Nouveau, Primeur,

Beste mede gildeleden,

Vrijdagavond 16 december is voor ons een primeur. Een aantal wijnmakende leden zullen jullie hun nieuwe wijnen van 2016 presenteren. Natuurlijk zijn de wijnen nog niet geheel klaar want het polishen en assembleren (mooie woorden voor allerlei geheime processen) moet nog gebeuren. Toch is er al wel een goede indruk te krijgen van het verwachte eindresultaat. Ook willen we wel eens proeven hoe het druivensap zich laat  vergelijken met het vergiste product, de wijn.

In de Beaujolais streek maakt men al jaren in 3 maanden een kant en klare wijn. Hoe doen ze dat en is dat spul wel drinkbaar? Hoewel het een aantal jaar geleden ook al eens is verteld is het voor de nieuwere leden mogelijk een interessant verhaal. Daarom ook wat aandacht voor de geheimen achter de Beaujolais Primeur.

Naast het proeven en vergelijken is er ook tijd om de gebruikte wijn maak processen en ontmoette uitdagingen (lees problemen) te bespreken. We hopen natuurlijk dat jullie weer in grote getallen aanwezig zijn.

Tot vrijdag avond.

Nouveau, Primeur, Nouveau,

Jongens, (en meisjes natuurlijk), dit wordt weer typisch zo’n avond die uitermate geschikt is om een introducé(e) mee te brengen. Enne, als je nog wat lekkers onder de kurk hebt wat je wilt laten proeven (met of zonder beoordeling),  gewoon meebrengen maar.

 

 

Tenslotte….

………….rest mij niets dan de wens uit te spreken dat we jullie allemaal mogen ontmoeten op de gildeavond van 16 december.

Harrie

 

 

 

Nieuwsbrief november 2016

Beste vrienden.

Het kalenderjaar spoedt zich alweer ten einde. De “Zwarte Piet discussie” is weer in alle hevigheid losgebarsten, zodat daar geen twijfel over kan bestaan. Ik zou zeggen: “makkers staakt uw wild geraas” en neem een voorbeeld aan ons, genieters van wijnen. Hoor je ons klagen over het feit dat witte wijn nooit wit is? Doen wij daar moeilijk over?  Nou dan….

Over Zwarte Piet gesproken… wisten jullie dat het leven van een man uit drie stadia bestaat? In het eerste stadium gelooft hij in Sinterklaas, in het tweede gelooft hij niet in Sinterklaas, en in het laatste stadium is hij zelf Sinterklaas.

Jullie merken dat ik er al weer helemaal klaar voor ben (laat de winter maar komen). In de wijngaard is immers alles al helemaal klaar, en het spul staat nu lekker in de kelder te rijpen. Heb ik even niets meer omhanden, en kan mij bezighouden met het proeven van de resultaten van voorgaande jaren.

 

Gildeavond 21 oktober Bieravond

We zijn niet eenkennig bij het “Wijngilde” . We houden ook van het maken van likeur en bier. We waren dan ook verheugd toen Alfred aanbood een  bieravond te organiseren. Hoe deze avond verliep lezen jullie in het verslag van Frans:

Verslag van de bier-brouw-avond.

Er zat gelukkig veel bier in veel flesjes, toen een enthousiast, overgroot deel van ons gilde, de “lesruimte” betrad waar meester Alfred ons alle geheimen van het bier maken ging leren. Omdat hier zeer veel over te vertellen viel, moest de likeur van Wil en Raymond tot de volgende bijeenkomst wachten evenals de Clarette de Die van Richard.

Bier maken we van gerst, tarwe rijst enz. Het moet 4 tot 5 dagen kiemen en wordt dan gedroogd, waarbij de manier van drogen de smaak beïnvloed; (hoe warmer hoe donkerder, uitgedrukt in de EPC kleurwaarde). We wisten nu nog niet veel, wel dat het kiemen mouten heet en dat we al trek kregen van al die moeilijke woorden. Dus gingen we proeven.

1e proeverij: witbier(5%) van gerst en tarwe met wat koriander en sinaasappel als extra smaakmaker. Héél lekker; chapeau voor de maker!

Na het hiervoor genoemde mouten en drogen, gaan we schroten en daarna maïschen. Wat een termen vliegen mij als simpele plattelander om de oren. Dan water er bij en verwarmen. Er worden door het verwarmen eiwitten afgebroken, vergistbare suikers uit het zetmeel gehaald en later de onvergistbare  suikers. Dan spoel je met heet water door om de laatste suikers te winnen en dan hou je de bierborstel over. Omdat het ons nu allemaal te veel werd gingen we maar weer proeven.

2e proeverij: tripel (8%) van drie granen en een snufje koriander. Deze was ook weer bijzonder lekker! Hop meekoken geeft meer houdbaarheid en smaak. Dat moet ca een uur. Naast al deze informatie gaf Alfred tussendoor nog antwoord op vele vragen; hij kan er wat van! Toen er ook nog hapjes kwamen moesten die worden weggespoeld met het volgende bier in de rij. Daarna bleven de hapjes maar komen!

3e proeverij: IPA met zwaardere hop.

4e proeverij: pils

5e proeverij: weer pils maar met een ander gistras.

6e proeverij: stout, bijna zwart van kleur. Dit werd vroeger veel gedronken tot de pils kwam.

Voor wie geschrokken is van alles wat er moet gebeuren voordat er gebotteld kan worden, zijn er ook gedeeltelijke en bijna geheel kant en klare pakketten te koop. Dan is het even simpel als het maken van soep uit een pakje!

Nog even technisch: gisting duurt ca 10 dagen bij 15 – 20 graden bij bovengisting en 5 – 7 graden bij ondergisting. Dan koud zetten, suiker (7 gram per liter) en een beetje gist toevoegen om te bottelen. Hergisten en rijpen kan 1 tot 5 maanden duren.

Het was een leerzame avond en na onze dank aan Alfred kenbaar gemaakt te hebben was er nog “natafelen” voor wie geen haast had. EEN LEUKE LEERZAME AVOND !!

Dank je voor het verslag Frans!       .

 

                                   -----00000-----

Hebben jullie er al eens bij stil gestaan, dat als je het raam openzet, dat er dan frisse lucht binnenstroomt, maar dat als een ander dat doet, dat het dan tocht?

                                   -----00000-----

Tot haar ongenoegen stelt een dame op een Belgisch vliegveld vast, dat haar koffer niet op de lopende band is verschenen. Ze doet hiervan aangifte bij de balie. “Welke kleur heeft de koffer?” vraagt de beambte.

“Bordeaux” is het antwoord.

“Rode of witte?” wil de man nog weten….

                             -----00000-----                                                                                        

Gildeavond 18 november

Vorig seizoen hadden we op een van onze gildeavonden een vrolijk intermezzo. Een aantal voorwerpen die door de leden werden ingebracht werden geveild. Dat verliep niet altijd even eenduidig maar het was wel lachen geblazen.

José en ik verwierven ons voor 5 Euro 3 emmers die waren voorzien van een aantal gaten in de bodem. Wat we ermee aan moesten was niet helemaal duidelijk.  Onderweg naar huis hebben we het grote succes van Harry Belafonte nog gezongen, (Ther’s a hole in the bucket…) maar we besloten de emmers toch maar mee naar “De Volharding” te nemen. En warempel, bij de pluk kwamen ze goed te pas als spoelemmer, vooral nadat ik er met een 10 mm boortje nog wat extra gaten had bij geboord. 

Toen in het bestuur het idee geopperd werd om een veiling te organiseren hebben we er dan ook meteen mee ingestemd. We houden een veiling van producten die iets met het maken of drinken van wijn, bier of likeur te maken hebben.

Ieder van ons kan (overbodige, maar nog in goede staat verkerende) artikelen mee brengen, en ter veiling aanbieden. De inbrenger bepaalt dan de inzet. De artikelen worden geveild door vanaf de inzet het bod steeds met € 1,- te verhogen. De hoogste bieder komt in het bezit van het artikel, en betaalt het bod. De opbrengst is bestemd voor de kas van het Gilde. Onverkochte goederen dienen door de inzender weer mee naar huis te worden genomen.

Als jullie goederen op de veiling willen aanbieden, verdient het aanbeveling om vooraf aan mij door te geven om welk(e) artikel(en) het gaat en wat de minimum inzet gaat zijn. Bijvoorbeeld: “Steekhevel inzet €5,-“ , of  “Alcoholmeter inzet € 3,-“. Ik zal dan een veilinglijst met een logische volgorde proberen samen te stellen. Mocht je het vergeten, dan kan de veilinglijst ter plekke worden aangevuld. (harrie.driessen@gmail.com).

 Drievoudig voordeel van de veiling: je bent van overbodige (dubbele) zaken verlost en krijgt weer ruimte voor nieuwe, een ander lid is weer geholpen met die spullen voor een schappelijke prijs, en de kas van de vereniging vaart er wel bij.

Het is niet alleen veiling geblazen. Nu het seizoen ten einde is en alle wijnen liggen te rusten in hun respectievelijke vaten, fusten, containers en flessen, (dan wel in kannen en kruiken) is het een goed moment om elkaar op de hoogte te brengen van onze ervaringen in het afgelopen seizoen. José en ik hebben best wel wat te vertellen (en ook te vragen!), en wij zijn zeker niet de enigen. Daarnaast hebben we niet alleen ervaringen, maar ook resultaten die we jullie willen laten proeven. We nodigen jullie dan ook uit ons te laten delen in jullie belevenissen van het afgelopen jaar (en indien mogelijk ook om ervan te proeven!).

Met jullie medewerking zal het dan vast weer een geweldige Gilde-avond worden.

 

 

                                ----00000-----

Ik kan het niet laten, nog even een Sinterklaasgrapje…

 

Kleine Liesje zit aan tafel en vraagt:” mamma, wat is eigenlijk schimmel?” Zegt mama: ”schimmel is een wit paard, zoals het paard van Sinterklaas”. Zegt Liesje:” ik snap niet wat het paard van Sinterklaas op mijn brood doet!”

 

 

 

Tenslotte….

………….rest mij niets dan de wens uit te spreken dat we jullie allemaal mogen ontmoeten op de gildeavond van 18 november.

Harrie

 

Nieuwsbrief september/oktober 2016

Beste vrienden.

Als een goed begin echt het halve werk is, zijn we meteen goed opgeschoten. Achttien aanwezigen bij de opening van het jaar is niet niks. En dan hadden Toos en Ruud Hazendonk zich keurig afgemeld, evenals Teunie Middelkoop. Ook José en ik konden niet aanwezig zijn.  We zitten midden in de oogst van wat een goed wijnjaar belooft te worden. Enfin, jullie proeven het later wel! Wel hebben we weer veel last gehad van valse meeldauw, zodat we regelmatig hebben moeten spuiten. De oorzaak ligt naar onze mening in nabijgelegen verwaarloosde wijngaarden. En over de gebruikte lokale spuitmiddelen zijn we niet echt tevreden. Wie kent een spuitmiddel dat goed helpt? Laat het ons weten!

Gildeavond 16 september

Onze eerste WBR gildeavond van het seizoen 2016/2017, vrijdag de 16de september, (vakantiedrankjesavond) is een daverend succes geworden!. De herinneringsmails van Harrie en Wouterjan hebben hun vruchten afgeworpen. Vorig jaar waren er 5 gildeleden en nu waren Inge, Wouterjan, Frans, Piet, Margriet, Alfred, Wim, Johan, Jenny, Jaap, Astrid, Raymond, Wil, Teun, Joke, Ernest et moi aanwezig. De avond werd geopend met enkele praktische zaken. Wat heel erg fijn was dat Alfred aangaf dat hij de koffie etc. voor de komende gildeavonden  voor zijn rekening wilde gaan nemen. Alfred ontzettend bedankt!. Ook werd stilgestaan bij de hele leuke, leerzame  en door vele leden bezochte 20-jarige jubileumviering van de wijngaard van Teun.  

Daarna kon het proeven van de diverse vakantiedrankjes beginnen. Als eerste was Wim aan de beurt. Hij schonk voor ons een witte Muller Turgau uit Heidelberg  in. Echter dat deze wit was, was voor Wim een verrassing want hij had gedacht een rode wijn te hebben gekocht. Johan en Jenny, die de Pfalz hadden bezocht, vervolgden met een witte Riesling uit Leistadt.

Ik mocht als 3de een vlierbloesemwijn, gemaakt door Marijke in 2007, offreren die iets van zijn vlierbloesemgeur had verloren, maar volgens iedereen nog erg goed smaakte. Op de jubileumviering bij Teun waren we er achter gekomen dat de “suikermeters” van Wouterjan en die van Teun forse verschillen (10 punten!)  in suikergehalte aangaven. Dat was  de aanleiding dat Wouterjan aan een ieder gevraagd had vanavond zijn “suikermeter” mee te nemen om te testen of er veel verschillen in meetresultaten optraden. De verschillen waren nu minder, maar bedroegen altijd nog wel zo’n 4 punten. Alfred liet ons na dit “meetfestijn” een door hem gemaakte medewijn proeven, die wonderwel niet echt zoet was en erg lekker smaakte. Inge en Wouterjan schonken een Muskat  2015 uit Slovenië in, die mooi geurde en verder ook bij iedereen in de smaak viel. Teun volgde met een Dornfelder uit 2015 die het  exorbitante bedrag van  2 euro had gekost. Piet en Margriet hadden nog lekkere druiven uit eigen tuin meegnomen die regelmatig “de ronde deden”. Jaap en Astrid offreerden vervolgens een lekkere likeurachtige drank gemaakt van Armagnac en grapefruit. De 8ste vakantiedrank kwam van Piet en Margriet en was een rode wijn (Pays Doc 2012) gekocht in Montpelier, ook deze viel in de smaak. Wil en Raymond waren naar British Columbia geweest en hadden de lekkerste rode wijn, die ze op een wijnproeverij hadden gedronken, meegenomen. Iedereen was het er over eens, een lekkere “houtige” wijn. Het bal werd afgesloten met een heerlijke Kroatische wijn (2013) van Harrie en José.  Beste mensen, de 1ste gezellige en leerzame gildeavond zit er op.

De 2de , op 21 oktober, gaat Alfred ons verrassen met een bieravond.  Hopelijk is de opkomst dan weer zo hoog.

 

Groet, Theo        .

 

                                   -----00000-----

Twee oenen lopen door de stad, als de ene opeens een spiegel vindt.  Hij pakt hem op, kijkt erin en zegt: "Dat is toevallig, die persoon ken ik.  Ik heb hem beslist eerder gezien." De andere oen pakt de spiegel, kijkt er ook in en zegt:  "Natuurlijk ken je die persoon. Dat ben ik!"

 

                            -----00000-----

 

Hier had het artikel van uw hand kunnen staan .

 

                             -----00000-----                                                                                        

21 oktober: Bieravond

De komende Gilde-avond zal worden verzorgd door Alfred. Nog niet eens zo gek lang lid, en nu al voor de troepen! Alfred gaat ons verrassen met een heuse bieravond. Hij verdient ons aller belangstelling, dus ik reken erop dat het (weer) een goed bezochte avond gaat worden.

Nu is bier niet ieders ding, dus als jullie voor de gezelligheid ons van jullie wijn willen laten proeven is dat natuurlijk geen punt. Gewoon meebrengen, dat mag altijd! Glazen zijn er genoeg. Hup Alfred!!

 

 

 

Tenslotte….

………….rest mij niets dan de wens uit te spreken dat jullie allemaal aanwezig bent op de gildeavond van 21 oktober. Laten we de trend maar gewoon doortrekken.

Harrie

 

 

 

 

Nieuwsbrief juni 2016

Beste vrienden.

En weer is een Gildejaar afgesloten…., een jaar dat weliswaar moeizaam op gang kwam, maar dat toch succesvol verliep en in stijl werd afgesloten. Dat lezen jullie zo dadelijk in het verslag dat Theo maakte van de slotmiddag en avond bij Ans en Jos in Beusichem. Verder in deze nieuwsbrief de data van onze gildebijeenkomsten van het volgende jaar en weer een traditionele vooruitblik op onze eerst gildeavond van het nieuwe seizoen.  Maar eerst laten we dus Theo aan het woord.

Slotbijeenkomst 2016 bij Ans en Jos

Het was weer een gezellige slotbijeenkomst van het  WBR Gildejaar 2015/2016!

Zaterdagmiddag 18 juni zo rond  16.00 uur kwamen Marijke en ik op de fiets Beusichem binnengereden.  Het kostte overigens nog een kwartiertje “zoekwerk” -  omdat jullie voorzitter het adres van Jos niet goed in het snotje had -  voordat we bij Jos en Ans arriveerden om de jaarlijkse WBR-slotbijeenkomst bij te wonen.  Er waren toen al een behoorlijk aantal leden in de wijngaard van Jos om hem te bevragen over allerlei wijngaardzaken en vooral ook om zijn Johannieters  te bewonderen.  Deze stonden er prima bij,  de bloei en vruchtvorming was al in volle gang en ze waren prima opgebonden. In een woord een prachtige wijngaard. Nu maar wachten op veel zon en warmte. Regen hebben we komende maanden niet meer nodig, die is er inmiddels genoeg gevallen.

Na onze gastvrouw Ans van een bloemetje te hebben voorzien,  passeerde het succesvolle WBR-Gildejaar 2015/2016 toch ook nog even de revue.

De eerste alcoholische nuttiging  - feitelijk een gezamenlijke toost -  bestond uit heerlijke zelfgemaakte “bubbels” van Wouterjan. Daarna konden we ons gaan storten op de meegenomen drankjes en de overige lekkernijen. Een  heerlijke  door Ans zelfgemaakte groentesoep viel bijzonder in de smaak, in een mum van tijd was de pan leeg. De barbecue van Wouterjan was ook weer van de partij en hierop werden heerlijke sateetjes geroosterd. De middag en avond verliepen zoals we het al vele jaren gewend zijn.

Lekker eten, wat kletsen, een drankje, weer een praatje, opnieuw een loopje naar “het buffet” voor wederom een drankje en natuurlijk ook weer een hapje, weer een praatje, een drankje  etc. etc. . Samengevat, een hele leuke, gezellige, goed bezochte, lekkere, onderhoudende  en vooral ook goed georganiseerde slotbijeenkomst. Jos en Ans bedankt!

 

Theo

 

.

                                  000000000000000000000000000

 

Oma heeft zin in een ijsje. Opa biedt heel lief aan om dat te halen. Wat voor ijsje ze dan wil. “Een bolletje vanille, chocolade en aardbei. Zal ik het opschrijven?” Vraagt ze lief.
Nee, hoeft echt niet. “Echt niet?” “Nee, echt niet.” Hij hield bij hoog en bij laag vol dat hij dat heus nog wel kon onthouden.
Komt ie terug met 2 zakken patat.
Foetert oma: “Zie je nou wel! Ben je toch nog de mayonaise vergeten!”

 

                 00000000000000000000000000

 

Data Gildebijeenkomsten 2016/2017

Theo heeft met de beheerder van ons clublokaal de data vastgesteld waarop de gildebijeenkomsten gaan plaatsvinden.  Hier komen ze:

September 16

Oktober 2 1

November 18

December 16

Januari 7

Februari 17

Maart 17

April 21

Mei 19

Juni 17

Voorkom teleurstellingen, noteer deze data meteen maar in je agenda! 

Voor wat betreft het programma worden jullie nog geïnformeerd. Vast staat in ieder geval dat we gaan beginnen met de vertrouwde vakantiedrankjes!  Scroll verder naar beneden voor meer info.

                            -----00000-----

Huwelijks jubileum

En niet zo maar een! Flora en Wim de Keijzer zijn op 28 juli maar liefst 55 jaar in de echt verbonden zoals dat heet. Altijd opgewekt trotseren zij de lichamelijke ongemakken die gepaard gaan met een hoge leeftijd. Altijd vrolijk als je er op de koffie komt.  Trouwe leden van ons Gilde, die alleen niet komen als ze écht niet kunnen.

Ik ken het geheim van hun lange huwelijksleven: ze zorgen liefdevol voor elkaar. Zorgzaam zijn ze ook voor anderen. Niemand doet ooit vergeefs een beroep op hen. Wij wensen hun nog vele jaren samen! Natuurlijk zorgen we voor een bloemetje!

                            -----00000-----

Oproep!

Florian wil bier gaan brouwen! Hij schreef me onlangs dat hij er echt zin in had, maar dat hij graag wilde samenwerken met een van onze leden die al wat ervaring hebben opgedaan. Was je nu net van plan om een vaatje te gaan brouwen, neem dan even contact op met hem op. Je vindt zijn co-ordinaten op de ledenlijst (om privacy-redenen worden die niet op de site geplaatst). Je kunt ook mij even een mailtje sturen.

                             -----00000-----                                                                                        

16 september: Vakantiedrankjes

Joke en Ernest Cartigny waren in mei in Triest (Noord Italië, op de grens met Slovenië aan de Adriatische Zee), en hebben daar een plaatselijke specialiteit “gescoord” .  

Wat ze hebben meegebracht gaan we ervaren op de eerste Gildeavond van het seizoen 2016-2017 op 16 september als we weer bij elkaar komen om over onze vakantie  ervaringen te vertellen. De vakantiedrankjes zijn leuk, maar de verhaaltjes zijn vaak ook erg amusant. Vaak laten we de drankjes gepaard gaan met (eveneens) plaatselijke specialiteiten die geen alcohol bevatten (maar calorieën!).

Ga je dus op vakantie± kijk om je heen en ontdek de plaatselijke specialiteit. Breng die mee op 16 september en laat ons er samen van genieten. Overigens genieten we ook van de leuke verhalen. Om misverstanden te voorkomen: ook als je niet op vakantie bent geweest ben je van harte welkom! Breng je gewoon een fles mee uit de kelder of een van je eigengemaakte likeurtjes.

Tenslotte….

………….rest mij niets dan de wens uit te spreken dat jullie allemaal aanwezig bent op de gildeavond van 16 september. Laten we meteen vanaf het begin er met elkaar een mooi seizoen van maken.

Harrie

 

 

 

Nieuwsbrief mei/juni 2016

Beste vrienden.

Normaal beginnen we de Nieuwsbrief altijd met een inleiding. Die is soms wat filosofisch, maar heeft meestal alleen tot doel om de afgelopen gildeavond in te leiden.  Die inleiding slaan we nu over en we gaan meteen naar het verslag van de avond.

Gildeavond mei 2016

Hoewel, het is geen echt verslag, maar meer een weergave van wat er zoal gebeurde. Als je wordt gevraagd om wat over de avond op te schrijven hoef je dus heus niet als een stenotypist (M/V) alles op te schrijven. Je kunt gewoon gezellig aan de avond deelnemen.

Dat deed ik dus ook. Onder de afmeldingen  was die van Theo, zodat we dus zonder voorzitter waren. Zonder het Hoofd, maar zeker niet als een kip zonder kop. Ik heb mijn best gedaan om Theo zo goed mogelijk te vervangen.

Na het vragenuurtje begonnen we met een introductie door Inge over het geheim van een goede likeur. en wat daarbij belangrijk is. Smaak, presentatie, sfeer, een aantrekkelijke geur. Het gaat erom dat je de verschillende componenten goed op elkaar afstemt. Koffie en chocolade bijvoorbeeld, die dan goed in balans moeten zijn.

Kortom, de geest die in de fles zit, moet uitnodigen om eruit gehaald te worden. Leuk is het enthousiasme waarmee Inge haar presentaties houdt: het voorkomt dat je je ook maar een moment verveelt. (Dat geldt  ook voor Wouter Jan, maar daarover later).

Tussen de presentaties door deden we een “adviesbeoordeling” van de rondo’s van Bart en José. Die vielen zeker niet tegen. Belangrijkste advies: niets meer aan doen! Zoals Jos het uitdrukte: “misschien kan je er een ietsje aan verbeteren, maar je weet nooit wat je er daardoor aan verslechtert”. Mijn persoonlijke mening: als je zulke lekkere wijnen kunt maken ben je niet voor niets lid van het Gilde.

De sfeer zat er inmiddels goed in, en ik heb daarvan gebruik gemaakt door de leden er nog even op te wijzen, dat het altijd een goed gebruik is geweest, en ook moet blijven, dat aan het eind van de avond de zaal weer in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht, en dat dat een gezamenlijke activiteit is.

Na die intermezzi  namen we de draad weer op. We gingen aan de slag met de “Soep van Toos”, oersterk en kraakhelder. Als je er over nadenkt is het toch wel heel bijzonder dat Toos met een 19 jaar oude nalatenschap van haar man Wim deze avond tot een feest maakt. Vanaf hier, nogmaals dank Toos!

Ik  schreef: we gingen aan de slag…”, maar het was voornamelijk Wouter Jan die aan de slag ging en ons een overzicht gaf van alle manieren waarop je geur en smaak van vruchten en fruit in de likeur terecht kunt laten komen: macereren, digereren, percoleren en ophangen, om de belangrijkste maar eens te noemen, maar voor de gemakzuchtige: je  kunt de essences ook gewoon kopen (in de Wijkgaard bijvoorbeeld)

Zoals we dat bij Wouter Jan inmiddels gewend zijn laat hij het niet bij woorden. Hij bracht een  notenlikeur mee in 4 verschillende gradaties ven zoetheid, (of van droogte als je aan de andere kant begint). De likeur werd gemaakt van onrijpe noten, en was zó lekker dat je je erover verbaast dat ze niet allemáál al in juni worden geplukt!

Vervolgens verliep de avond zoals we dat bij het Gilde gewend zijn, met een “nazit”. We probeerden de bramenlikeur van Alfred waarvan we nu weten dat hij werd gemarcereerd. Magda (ja, ja, still going strong) had ook nog even rond gekeken in de kelders van haar chateau en de rondo-restanten hoefden ook niet meer mee terug naar huis. Een goede avond, met nog een bijeenkomst te gaan.

 

 

                                  000000000000000000000000000

 

De tip van oma:

"Drink ’s avonds een glaasje wijn, dat is goed voor je gezondheid…..

 

 

….en de rest van de fles is goed voor de gezelligheid.

 

                 00000000000000000000000000

 

18  juni: slotmiddag

Het seizoen 2015-2016 is uitermate bevredigend geweest, niet in het minst door de beter dan verwachte opkomst van onze leden op de gilde-bijeenkomsten. En de koek is nog niet op!

Op 18 juni vindt de slotmiddag plaats, in de wijngaard van Jos en Ans Koster in Beusichem. De slotmiddag begint omstreeks 16.00 uur

Even een uitleg over de slotmiddag.

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: we komen bij elkaar en brengen een gerecht mee en een fles eigengemaakte dan wel bij de slijter gekochte wijn (likeur). Die eten en drinken we dan met elkaar op, terwijl we met elkaar praten en lachen.

Een steeds terugkerende vraag betreft de hoeveelheid eten en drinken. Dat is eigenlijk eenvoudig: zoveel als je zelf op kunt. Meer niet, en minder liever ook niet.  Wat je kookt, bakt of braadt bepaal je zelf; doe maar wat je zelf lekker vindt, want meestal kun je dat ook het beste. We zorgen ervoor dat er een BBQ aanwezig is, dus als je vleeswaren meebrengt kun je ze zelf grillen.

(Ik heb overigens nooit de vraag gekregen betreffende de hoeveelheid praten en lachen. Dat is nooit een probleem kennelijk)

Het is wel handig als je voor jezelf een tuinstoel of kampeerstoel meebrengt. Dan ben je zeker van een zitplaats. 

 

 

                     00000000000000000000000000000

 

Tenslotte….

………….rest mij niets dan hier nog even het adres van Jos (en van Ans natuurlijk) te vermelden: Beijerdstraat 4 , 4112 NE Beusichem. Voor alle zekerheid ook nog hun telefoonnummer: 0345-502147.

Harrie               

 

 

Nieuwsbrief mei/juni 2016

Beste vrienden.

Normaal beginnen we de Nieuwsbrief altijd met een inleiding. Die is soms wat filosofisch, maar heeft meestal alleen tot doel om de afgelopen gildeavond in te leiden.  Die inleiding slaan we nu over en we gaan meteen naar het verslag van de avond.

Gildeavond mei 2016

Hoewel, het is geen echt verslag, maar meer een weergave van wat er zoal gebeurde. Als je wordt gevraagd om wat over de avond op te schrijven hoef je dus heus niet als een stenotypist (M/V) alles op te schrijven. Je kunt gewoon gezellig aan de avond deelnemen.

Dat deed ik dus ook. Onder de afmeldingen  was die van Theo, zodat we dus zonder voorzitter waren. Zonder het Hoofd, maar zeker niet als een kip zonder kop. Ik heb mijn best gedaan om Theo zo goed mogelijk te vervangen.

Na het vragenuurtje begonnen we met een introductie door Inge over het geheim van een goede likeur. en wat daarbij belangrijk is. Smaak, presentatie, sfeer, een aantrekkelijke geur. Het gaat erom dat je de verschillende componenten goed op elkaar afstemt. Koffie en chocolade bijvoorbeeld, die dan goed in balans moeten zijn.

Kortom, de geest die in de fles zit, moet uitnodigen om eruit gehaald te worden. Leuk is het enthousiasme waarmee Inge haar presentaties houdt: het voorkomt dat je je ook maar een moment verveelt. (Dat geldt  ook voor Wouter Jan, maar daarover later).

Tussen de presentaties door deden we een “adviesbeoordeling” van de rondo’s van Bart en José. Die vielen zeker niet tegen. Belangrijkste advies: niets meer aan doen! Zoals Jos het uitdrukte: “misschien kan je er een ietsje aan verbeteren, maar je weet nooit wat je er daardoor aan verslechtert”. Mijn persoonlijke mening: als je zulke lekkere wijnen kunt maken ben je niet voor niets lid van het Gilde.

De sfeer zat er inmiddels goed in, en ik heb daarvan gebruik gemaakt door de leden er nog even op te wijzen, dat het altijd een goed gebruik is geweest, en ook moet blijven, dat aan het eind van de avond de zaal weer in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht, en dat dat een gezamenlijke activiteit is.

Na die intermezzi  namen we de draad weer op. We gingen aan de slag met de “Soep van Toos”, oersterk en kraakhelder. Als je er over nadenkt is het toch wel heel bijzonder dat Toos met een 19 jaar oude nalatenschap van haar man Wim deze avond tot een feest maakt. Vanaf hier, nogmaals dank Toos!

Ik  schreef: we gingen aan de slag…”, maar het was voornamelijk Wouter Jan die aan de slag ging en ons een overzicht gaf van alle manieren waarop je geur en smaak van vruchten en fruit in de likeur terecht kunt laten komen: macereren, digereren, percoleren en ophangen, om de belangrijkste maar eens te noemen, maar voor de gemakzuchtige: je  kunt de essences ook gewoon kopen (in de Wijkgaard bijvoorbeeld)

Zoals we dat bij Wouter Jan inmiddels gewend zijn laat hij het niet bij woorden. Hij bracht een  notenlikeur mee in 4 verschillende gradaties ven zoetheid, (of van droogte als je aan de andere kant begint). De likeur werd gemaakt van onrijpe noten, en was zó lekker dat je je erover verbaast dat ze niet allemáál al in juni worden geplukt!

Vervolgens verliep de avond zoals we dat bij het Gilde gewend zijn, met een “nazit”. We probeerden de bramenlikeur van Alfred waarvan we nu weten dat hij werd gemarcereerd. Magda (ja, ja, still going strong) had ook nog even rond gekeken in de kelders van haar chateau en de rondo-restanten hoefden ook niet meer mee terug naar huis. Een goede avond, met nog een bijeenkomst te gaan.

 

 

                                  000000000000000000000000000

 

De tip van oma:

"Drink ’s avonds een glaasje wijn, dat is goed voor je gezondheid…..

 

 

….en de rest van de fles is goed voor de gezelligheid.

 

                 00000000000000000000000000

 

18  juni: slotmiddag

Het seizoen 2015-2016 is uitermate bevredigend geweest, niet in het minst door de beter dan verwachte opkomst van onze leden op de gilde-bijeenkomsten. En de koek is nog niet op!

Op 18 juni vindt de slotmiddag plaats, in de wijngaard van Jos en Ans Koster in Beusichem. De slotmiddag begint omstreeks 16.00 uur

Even een uitleg over de slotmiddag.

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: we komen bij elkaar en brengen een gerecht mee en een fles eigengemaakte dan wel bij de slijter gekochte wijn (likeur). Die eten en drinken we dan met elkaar op, terwijl we met elkaar praten en lachen.

Een steeds terugkerende vraag betreft de hoeveelheid eten en drinken. Dat is eigenlijk eenvoudig: zoveel als je zelf op kunt. Meer niet, en minder liever ook niet.  Wat je kookt, bakt of braadt bepaal je zelf; doe maar wat je zelf lekker vindt, want meestal kun je dat ook het beste. We zorgen ervoor dat er een BBQ aanwezig is, dus als je vleeswaren meebrengt kun je ze zelf grillen.

(Ik heb overigens nooit de vraag gekregen betreffende de hoeveelheid praten en lachen. Dat is nooit een probleem kennelijk)

Het is wel handig als je voor jezelf een tuinstoel of kampeerstoel meebrengt. Dan ben je zeker van een zitplaats. 

 

 

                     00000000000000000000000000000

 

Tenslotte….

………….rest mij niets dan hier nog even het adres van Jos (en van Ans natuurlijk) te vermelden: Beijerdstraat 4 , 4112 NE Beusichem. Voor alle zekerheid ook nog hun telefoonnummer: 0345-502147.

Harrie               

 

Nieuwsbrief april-mei 2016

Beste vrienden.

Volop werk weer in de wijngaard. Zojuist hebben we de “reserves” afgeknipt. Bij de wintersnoei laten we altijd een extra scheut staan als reserve voor het geval de nachtvorst ons overvalt of voor het geval de gekozen scheut niet wil doen wat we er van verwachten. Als we de reserves verwijderen betekent dat, dat de groei voorspoedig gaat en dat eventuele nachtvorst geen grote schade meer kan aanrichten. Kortom, het prille is uit het voorjaar, en het wordt zomer!

Voor ons gilde betekent dat, dat we nog twee bijeenkomsten hebben te gaan. Na een echt wel succesvol seizoen verwachten we toch nog twee hoogtepunten: de slotbijeenkomst,  maar voor we zover zijn nog een bijzonder evenement: “de soep van Toos” .

Maar eerst nog even een sfeertekening van de april bijeenkomst van de hand van Jos:   

Gildeavond april 2016

De opkomst was zeker niet slecht: 17 belangstellende leden bezochten de avond, en we mochten een introducé verwelkomen.

 De oproep van Harrie om onze voorraad aan wijnen aan te vullen is succesvol geweest. Een ieder hartelijk dank hiervoor.

De voorzitter opende de avond met enkele huishoudelijke mededelingen. Tevens maakt hij melding van het feit dat Han Joling ons gilde gaat verlaten. Han heeft de beslissing genomen om zijn grondboor (als bodemonderzoeker) bij het grove vuil te zetten en een nieuwe start te gaan maken als bakker. Wij wensen Han  hierbij veel succes.

Gisten en andere toeslagstoffen, het hoofdonderwerp van de avond. Als spreker is uitgenodigd Peter van der Laar. Peter is voedseltechnoloog, afgestudeerd in Wageningen en al ruim 30jaar actief als hobby wijnmaker. Vooral als maker van vruchtenwijnen. De rode draad in de presentatie is vooral je zelf beperkingen opleggen bij het maken van wijn.

 Als we een catalogus van een willekeurige leverancier van wijnmakers -  benodigdheden opslaan zien we tientallen artikelen (toeslagstoffen) om problemen in de wijn op te lossen. Klaringsmiddelen, geurverdrijvers, smaakverbeteraars, ontzuurders enz. om maar enkele groepen te noemen. Het toevoegen van deze stoffen is min of meer “het paard achter de wagen spannen”  We sleutelen aan de wijn en weten niet exact het effect hiervan op termijn. Niet alleen de hobby wijnmaker maar vooral ook de commerciële wijnmakers maken overvloedig gebruik deze toeslagstoffen. Veel beter is het voorkomen van “problemen” in de wijn.

Het maken van een goede wijn start dus in de wijngaard.  Een goede bodemcultuur en juiste teelt zijn voor bepalend voor de geur en smaak van de wijn. Deze (groene) componenten worden in de druiven opgeslagen en door de gist vrijgemaakt. Cruciaal in het maakproces is de vergisting. Immers hierbij komen de geur – en smaak componenten vrij, zowel de goede als slechte. Door de keuze van gistsoort en procesbesturing bij het vergisten kunnen we de aard en intensiteit hiervan beïnvloeden.

Als voorbeeld: te zuur:

 Oorzaak:                                   appelzuur

Oplossing chemisch                    behandel conform dubbelzout methode

                                                   risico  zoute wijn

Oplossing procesbesturing:          koude stabilisatie

                                                   malolactische gisting bevorderen

 

Zo kan de wijnmaker door het spelen met de temperatuur, gist keuze, besturing gistingsproces de geur en smaak van de wijn sterk beïnvloeden zonder gebruik te maken van extra toeslagstoffen. Ook de commerciële wijnmakers uit de nieuwe wijnlanden passen deze methode toe. Ter afsluiting van de presentatie hebben we 2 Franse wijnen en 2 Nieuw-Zeelandse wijnen geproefd om het verschil tussen de beide methoden te kunnen onderscheiden.

 

Al met al een leerzame avond gecombineerd met de nodige gezelligheid. Om ca 11.30uur hebben we de zaal kunnen sluiten.

 

 

                                  000000000000000000000000000

 

Wat is het beroep van je vader?"

"Hij is een goochelaar."

"Wat spannend. Wat is zijn beste truc?"

"Die met die zaag en een vrouw in een kist."

"Indrukwekkend!"

"Heb je broers of zussen?"

"Eh... twee halfzussen..."

 

                 00000000000000000000000000

 

20 mei: de soep van Toos

Het was een bijzonder moment op de ALV van 2015, toen Toos Hazendonk het woord nam en vertelde dat de activiteiten van haar man Wim indertijd hebben geleid tot de productie van een bijzondere “fond”. (Een fond is de basis van een soep, een soort bouillon, waar je op alle mogelijke manieren een persoonlijke soep van kunt maken). Toos bood deze “fond” aan het Gilde, om er een bijzondere avond van te maken.

Natuurlijk grepen we dit aanbod met beide handen aan, en op 20 mei is het dan zo ver. Chef kok is Wouter Jan, die samen met Inge de mogelijkheden heeft uitgewerkt. We laten Wouter Jan hier even aan het woord:

Hoi Allen,

 

Zoals  besproken tijdens de afgelopen alv zullen inge en ik iets verzorgen met de soep van toos. Het idee is om met 2 soorten likeuren aan de slag te gaan. Noten-likeur (Frans en ik hebben sterk verschillende recepten) en een cointreau achtige likeur omdat Toos haar man dat veel maakte.

 

De onderwerpen:

·         Stukje kennis opbouw over de verschillende manieren van smaak en geur winnen uit de “oogst” t.b.v. de likeur. Denk hierbij aan trekken, koken/distilleren, macereren, percoleren, enz.. Aandachtspunten zijn wanneer welke, wat zijn voor en nadelen, uitvoeringstips, .....

·         Recepten voor de 2 soorten likeuren, variërend van basis-ingrediënten tot kant en klare essence-flesjes.

·         Geïnteresseerden aanwezigen krijgen een flesje soep van Toos mee om daar zelf mee aan de slag te gaan. Het is natuurlijk leuk om de resultaten op een later moment gezamenlijk te proeven en te beoordelen.

·         Overige ideeën en aanvullingen die jullie hebben.

Tot zover Wouter Jan.  Het doet mij sterk denken aan de avond waarop we kruidenlikeuren hebben gemaakt. Dat was destijds een gigantisch succes, en zo iets zit er nu weer aan te komen. Kom dus allemaal soep trekken uit de pot van Toos (en van Wim dus eigenlijk). Dit is dé gelegenheid om eens iets uit te proberen wat je altijd al hebt willen maken, maar niet goed durfde. Wees eens dapper en stop wat bijzondere ingrediënten in de soep. Je weet wel, een beetje van Maggi en de rest van jezelf….

Niet vergeten om zelf even een flesje mee te brengen!!

 

Het zal best wel een beetje rommelig worden; en dat hoort ook zo. We rekenen er dus op dat je na afloop ook even mee opruimt. Wel zo lekker voor de volgende gebruikers van de zaal.

 

                           0000000000000000

Twee mannen zitten aan de bar. Zegt de ene: ”nou, jij bent ook gezellig, je zit al een uur aan de bar, en je doet je mond niet open. Je zit maar naar de kapstok te staren. Dat doe ik toch ook niet!”

Zegt de ander: “dat heeft ook geen zin, want jouw jas is twee uur geleden al gestolen!”.

                     00000000000000000000000000000

 

Tenslotte….

………….rest mij niets dan de wens uit te spreken dat jullie allemaal aanwezig bent op de gildeavond van 20 mei. Laten we ook van het einde van het seizoen een succes maken.

Harrie               

 

 

Nieuwsbrief maart 2016

Beste vrienden.

Naar goed gebruik hebben we het verslag van de gilde-avond van maart gesplitst. Het eerste deel van de avond was het Algemene Leden Vergadering. Het verslag daarvan kregen jullie al afzonderlijk in jullie mailbox. Dat hoort ook zo, omdat de website voor eenieder toegankelijk is, en de ALV notulen zijn alleen voor leden. Zodoende dus…. 

Nadat de hamer gevallen was die de sluiting van de ALV aankondigde, zijn we niet meteen naar huis gegaan. Écht niet!    

Gildeavond maart 2016

Wat door mij vooraf werd beschouwd als een “sake-avond”, werd dank zij Inge en Wouter Jan een heuse Japanse avond. De heerlijkste sushi ’s werden ter plaatse (!) bereid, en vormden de inleiding tot een leuke nazit na de Algemene Ledenvergadering. Want sake is best lekker, maar de combinatie met de sushi maakt het helemaal onweerstaanbaar.

Het was wel jammer dat ik me zo verschrikkelijk moest concentreren om geen saté te zeggen, maar sake. Na enige tijd begon dat een beetje een obsessie te worden, maar nadat we enige glaasjes hadden geproefd ging het beter.

Doel van de “lezing” was om vast te stellen of de sake nu lekkerder was als hij koud wordt gedronken of warm. Geen wonder dat deze discussie al decennia lang de gemoederen in Japan en ver daarbuiten bezig houdt.  Ook wij kwamen niet tot een eensluidend oordeel.

Wel wisten we dat de sushi lekker was! Tot de laatste verdwenen waren!  

Voor mij altijd weer een fenomeen dat een ALV die bij de meeste verenigingen verafschuwd wordt, bij ons altijd weer uitdraait op een gezellig samenzijn.

 

 

                                  000000000000000000000000000

 

Stond er gisteren in mijn stamcafé

een man aan de toog en die vroeg:

5 pintjes, 2 cola's en 3 koffies.

Vroeg de barman: "Wil je er een dienblad bij?"

Waarop die man antwoordde:

"Nee joh, ik heb m'n handen zo al vol genoeg!"

 

                 00000000000000000000000000

 

8 april: gisten en toeslagstoffen

Gezelligheid is erg belangrijk, wij leden willen méér! Het bleek alweer eens tijdens de ALV: We willen leren en onze techniek verbeteren. Daarom komt iedereen volledig aan z’n trekken tijdens de komende bijeenkomst op 8 april.

In het algemeen weten we allemaal wel dat je van slechte druiven geen lekkere wijn kunt maken (wel lekkere cognac overigens). De smaak van de wijn wordt voor 95% in de wijngaard bepaald. Bodem, druivenras, zon, rijping en verzorging zijn de belangrijkste factoren die de smaak van de wijn beïnvloeden. Maar….., de resterende 5% komen op het conto van de gist, toeslagstoffen en het vakmanschap van de wijnmaker.

Bij alles wat we aan de most, en in een later stadium aan de wijn toevoegen, moeten we ons steeds afvragen wat de invloed hiervan is op de kwaliteit van de wijn. Het is vaak zo dat we proberen één probleem op te lossen en vervolgens twee nieuwe problemen veroorzaken. Om dit te voorkomen willen we aandacht besteden aan de, in grote lijnen, werking en risico’s van gist en toeslagstoffen. Dit betreft (samenvattend) de risico’s ten aanzien van kleur en geur, smaak en afdronk. 

Gisten zijn erg belangrijk: eenzelfde sap geeft twee verschillende wijnen als ze zijn vergist met twee verschillende gisten. Ook bestaan er specifieke gisten voor droge, medium en zoete wijnen.

Toeslagstoffen zijn er onder andere voor het :

- opstarten vergisting (gistvoedingszouten)

- ontzuren most (neerslagkalk)

- verlagen oppervlakte - spanning (enzymen pecto)

- klaringsmiddelen (bentoniet, gelantine/kiselsol en vislijm

- geurverbeteraars (actieve kool)

- ontzuren wijn (dubbel zout)

- smaak verbeteren (chips eiken)

Maar we zijn hier nog niet eens uitputtend; kijk er de catalogus van Brouwland maar eens op na, of grasduin eens in de Wijkgaard.

Jullie weten dat het gemakkelijk is om eenvoudige zaken  moeilijk te maken, maar dat het moeilijk is om moeilijke zaken eenvoudig te maken. We zijn verheugd dat we er in zijn geslaagd om een spreker te “strikken” voor onze Gildeavond van 8 april, die het laatste als geen ander beheerst. Ik beloof jullie dat het de moeite waard wordt.

In de na-zit willen we natuurlijk wel wat proeven. Daarom nodigen we jullie graag uit een fles uit jullie eigen kelder mee te brengen om gezamenlijk te proberen. Het zou vooral leuk zijn als jullie een wijn uit eigen voorraad kunnen meebrengen die op het punt staat gebotteld te worden. Samen zouden we deze kunnen bespreken, met in ons achterhoofd datgenen wat we vanavond hebben gehoord over toeslagstoffen (voor gist is het dan te laat).

Overigens, het lijkt mij weer typisch zo’n avond om een introducé(e) mee te brengen. We bieden de ideale mix van kennis en vermaak!, en misschien levert het wel een nieuw lid op!

                           0000000000000000

Om alles even te relativeren: hier volgt een artikel uit Express.be over wijnkeuringen. Vooral de paragraaf “smaak” is het lezen waard. Mijn conclusie: laat je niet gek maken vooral niet als jouw wijn géén veelbelovende lavendel aroma heeft.

Wijnfraude is van alle tijden. En het is tegen voormelde achtergrond dat de Amerikaan Robert M. Parker, een invloedrijke wijn-journalist uit de VS, in 1978 zijn wijngids zou lanceren. The Wine Advocate en Robert Parker behoren inmiddels tot de meest invloedrijke stemmen in de wijnindustrie. Parker proeft meerdere duizenden wijnen per jaar. Deze wijnen worden ingedeeld op een 100-punten schaal. Wijnen met meer dan 90 punten zijn de A-wijnen. De gouden medailles die Parker uitreikt zijn dermate invloedrijk dat gerenommeerde wijnhuizen makkelijk 1 miljoen dollar besteden om hun wijnen in de competitie te brengen. Een fles die 1 punt stijgt binnen Parker's systeem wordt gemiddeld 7% duurder.

Tot daar het goede nieuws, want in essay dat in The Wall Street Journal verscheen, maakt Robert Hodgson, een gepensioneerd hoogleraar statistiek (en amateur-wijnkenner), brandhout van dit soort gidsen. Hodgson verbaasde zich over het feit dat de uitkomsten van wijnproeverijen en -competities elkaar zo vaak tegenspraken. Een wijn die in de ene competentie aan de top staat, wordt in een andere in de vernieling geschreven. Hij legde een reeks keuringen naast elkaar en kwam tot vaak halucinante conclusies:

1. Smaak: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs de meest doorgewinterde wijnkenner niet meer dan 3 à 4 smaken uit elkaar kan houden, maar een fles Silverado Limited Cabernet Sauvignon uit 2005 werd door de Wine News omschreven als: ‘stofferig, krijtgeuren met een vleugje munt, pruim, tabak en leder. Smaakvolle kers met een parfum van gerookte eik'. 8 geuren of smaken dus. Exact dezelfde wijn krijgt op The Wine Advocate de omschrijving: ‘veelbelovend aroma van lavendel, geroosterde kruiden, bosbessen en zwarte bessen.' 12 smaken dus om een en dezelfde fles te omschrijven en geen enkele van de 12 smaken komt in beide omschrijvingen voor.

2. Beïnvloeding: Tien jaar geleden liet de Franse onderzoeker Fréderic Brochet 57 Franse wijnexperts twee identieke, middelmatige Bordeauxwijnen proeven. Een werd uitgeschonken in een Grand Cru-fles, de andere in een fles waarin normaal huiswijn wordt bewaard. Conclusie: de Bordeaux in de Grand Cru-fles kreeg excellente kritieken; dezelfde wijn uitgeschonken als tafelwijn werd door de meerderheid van de experts omschreven met adjectieven als ‘ongebalanceerd' en ‘plat'.

Daarop vroeg en verkreeg Hodgson de medewerking van een van de belangrijkste jury's van wijnen in de Verenigde Staten (California State Fair Wine Competition) voor een langjarig onderzoek. Die jury van zeventig leden proeft normaliter 100 wijnen in twee dagen. Ook hun gezag is groot, want hun bevindingen bepalen het lot van de wijnen op de markt. Hodgson schotelde deze jury opnieuw 100 wijnen voor, maar zonder dat ze het wisten kwam iedere wijn vier keer voor in de test. Resultaat: eenzelfde wijn kreeg beoordelingen die gemiddeld 4 punten uit elkaar lagen. (85 werd 81 en daarna 89), maar er waren ook verschillen tot 10 punten (waarbij 79 eerst 89 en dan 69 werd). Hodgson deed die testen verschillende jaren na elkaar en ook dat leverde verrassingen op, want juryleden die het ene jaar redelijk consistent waren geweest in hun beoordelingen, bleken een jaar later juist klungels. Hun ogenschijnlijk rechtlijnige bevindingen leken een jaar later gewoon toeval te zijn geweest. De resultaten werden in januari gepubliceerd in het Journal of Wine Economics. En de resultaten waren niet mooi: de jury had geen verstand van wijn. Erger nog, in september maaket de nieuwsbrief The California Grapevine de beste wijnen van het jaar bekend. Toen Hodgson de gegevens onderzocht bleek dat wijnen die in een categorie goud wonnen meestal kansloos waren in andere categorieën. ‘De medailles leken willekeurig te zijn verdeeld, met een kans van 9% dat eender welke deelnemende wijn wel ergens goud zou winnen. De toekenning van de medailles is identiek aan het toekennen van een prijs met een enkel criterium als maatstaf: geluk!', schreef Hodgson in zijn slotconclusie.

Bron: Express.be (17 nov 2009)

(Tussen haakjes) misschien zijn er toeslagstoffen die alsnog voor een veelbelovend aroma van lavendel kunnen zorgen….

 

                     00000000000000000000000000000

 

Tenslotte….

………….rest mij niets dan de wens uit te spreken dat jullie allemaal aanwezig bent op de gildeavond van 8 april. Laten we ook van het einde van het seizoen een succes maken.

Harrie               

 

nieuwsbrief februari 2016

Beste vrienden.

We raken  al weer lekker op stoom met het Gilde. Na een geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst volgde alweer een buitengewoon geslaagde, soms zelfs hilarische avond over Georgische wijnen. Lees meer in het hierna volgend verslag van de hand van Piet. Als jullie dat hebben gelezen kom ik er weer in om jullie voor te bereiden op onze volgende bijeenkomst.

 

Verslag gildebijeenkomst februari 2016

GILDEAVOND 12/2 1016

 

Programma: kennismaking met een geheim wijnland. Goede opkomst, 22 man/vrouw.

Theo Verhoorn maakte er een hele leuke voorstelling van. Het was GEORGIE . Theo was hier ook nog nooit geweest, of de wijn gedronken.

Hij had in Nederland drie wijnen gekocht, die we met traditioneel gezang( en plezier) geproefd hebben.

 

We kregen een complete beeld van  de geschiedenis van Georgië :oudste wijnland, vondsten van 8000! jaar oud, in de 17e eeuw was er geen land met zoveel kwalitatief goede wijnen. Er zijn 525 soorten wijnstok bekend,, waarvan er nog 38 worden gebruikt. We zagen de opbouw van de stenen kruiken en het ingraven, voor een stabiele temperatuur en het openen van de kruiken onder luid gezang.

De wijn heeft dan alle tijd op de most gestaan. We zagen in een volgend filmpje de moderne werkwijze, met RVS vaten, in mooie wijnhuizen.

We hebben twee witte en een rode geproefd. De eerste wit, MTSVANE wordt de Riesling van de Kaukasus genoemd.  Goeie waardering ,niet complex wel smakelijk, voor een prijs van € 8 euro.  De 2e, gemaakt van de RKATSITELLI druif  kwam uit zo'n stenen vat. Deze kreeg de minste waardering. Zoals Teun zei:  Wijn van een beginner, die je niet aan je gasten schenkt. Deze is te koop voor € 13 euro. De derde wijn was een Rode SAPERAVI druif uit 2011, waar Wim een 8,5 voor gaf.  José : “hier drink je makkelijk teveel van”. Krachtig rood, oorzaak rode schil en vruchtvlees, veel eikenhout. Prijs €10 .

Tot besluit een onderzoek of we goed opgelet hadden. Heel streng, een letter fout mocht net. Uitslag 2--3-4-5 vragen goed.

Harrie en José hadden er beide 7 goed en hebben in een shoot out nog een laatste gevecht geleverd. Het was uiteindelijk Harrie die won.

 

Mij was geruststellend gezegd dat het verslag een weergave van de sfeer hoefde te zijn. Dit was een leuke avond.

 

p.s. vergeten dat er bij aanvang, gelegenheid was een vraag te stellen. Ditmaal van mij: “hoe kom ik aan de aceton geur in mijn wijn”. Het kan door slechte hygiëne  komen. Dit betrof  15 liter gemaakt van diverse oude jams. De behandeling en hygiëne was verder hetzelfde als anders. 

Het is de bedoeling dat deze gelegenheid tot het stellen van een vraag , er bij elke bijeenkomst is.

 

piet van liempt

 

Bedankt voor het verslag Piet! Het verslagje hoeft inderdaad niet letterlijk de avond te beschrijven, maar moet iets van de sfeer vertellen. Daar ben je goed in geslaagd.

 Hoewel Theo zich niet helemaal lekker voelde, had hij zich toch met hart en ziel op het onderwerp gestort, met een vooral vrolijk resultaat. Maar dat vrolijke kwam dan voornamelijk door het gezang van de Georgiers, en vervolgens van de Rivierenlanders. Als we geen wijn meer maken beginnen we gewoon een zangkoor. En die quiz achteraf…net als met de laatste veilingen worden de regels ter plekke bijgesteld. Maar leuk was het wel!

                                    ---000---

Even twee mopjes

Karel is bergbeklimmer maar geen al te beste, Tijdens een winterse klimtocht komt hij op een berg vast te zitten en belt in paniek 112.

 

Na verloop van tijd draait en een helicopter om te berg en een man roept: “dit is het Rode Kruis”

Waarop Karel terugroept:  ik heb al gegeven!”

 

                                  ---000---

 

Een Groningse boer wou een brommer kopen; had gehoord, dat ze in "Holland" veel goedkoper zouden zijn, als in het Groningse land. Dus ging hij met z'n knapzak met de trein naar Amsterdam. Aangekomen op het Waterlooplein had hij al gauw een brommer op het oog, die hem wel zinde. De Amsterdamse verkoper meende dat de boer nog wat twijfelde en dacht; ik moet er nog even een schepje bovenop doen en zei: "Meneer, dit is zo'n puik brommertje; als u op maandagochtend om 8 uur uit Amsterdam vertrekt, bent u om 8.15 uur al in Zaandam." Waarop de Groningse boer zei: "Dan moet ik die brommer niet." "Waarom niet?" vroeg de verkoper. De Groningse boer: "Ik zou niet weten wat ik op maandagochtend om 8.15 uur in Zaandam zou moeten doen!"

 

                                    ---000---

 

In het kader van de rubriek “nutteloze informatie” volgt hier een bijdrage over ….. Glazen kurken


In 2002 werd in Duitsland (waar anders?) een glazen kurk ontwikkeld en gepatenteerd. Deze glazen kurk heeft alle voordelen die een schroefdop ook heeft – geen TCA overdracht, makkelijk te openen en sluiten én de mogelijkheid om lucht door te laten. Uiteraard is deze afsluiting duurder dan de schroefdop, maar niet duurder dan een goede natuurlijke kurk. Een goede, hoge kwaliteit natuurkurk kost tussen de 1 en 2 euro. Daarnaast kan de consument deze glazen kurk ook voor andere flessen (her)gebruiken of in de glasbak deponeren. Iets wat hem ook nog eens natuurvriendelijker maakt, een voordeel dat een schroefdop niet heeft. Bovendien geeft het ook niet zo’n supermarktgevoel wanneer je de wijn opent. Sterker nog, deze afsluiting kan er juist zeer chique uitzien en biedt volop mogelijkheden om er iets moois mee te doen qua design. Een betere én natuurvriendelijke oplossing voor het kurkprobleem dus.

 

( trichlooranisol (TCA) besmetting is een besmetting van de wijn veroorzaakt door de kurk)

                                         ---000---

 11 maart 2016

Het is weer Algemene Leden Vergadering. Ik stuur jullie separaat met een email de agenda van de ALV alsmede het jaarverslag van de secretaris, het financieel verslag van de penningmeester, en het verslag van de vorige ALV. Jullie kunnen je daar tijdens de ALV over uitspreken.

Vervolgens hebben we nog wat bestuurszaken te regelen. (zie daarvoor de agenda), en dan komt het belangrijkste deel van de avond. Dan mogen jullie inspreken hoe de koers van het Gilde in het komend jaar moet zijn. Misschien hebben jullie wel ideeën voor een leuke avond, of wensen ten aanzien van het programma. Let wel : de vereniging is niet van het bestuur maar van de leden!!

Nu kan het natuurlijk zijn, dat je die avond niet kunt, maar toch een goed idee hebt (of een wens) . Schrijf hem op en stuur hem voor de vergadering naar mijn email adres harrie.driessen@gmail.com. Ik zorg dan dat het in de vergadering besproken gaat worden.

En dan,  is het dan klaar? Natuurlijk niet!

José en ik zijn vorig jaar naar Japan geweest en we hebben daar kennis gemaakt met land en volk, maar ook met de nationale drank : de SAKE.

We zijn daar erg van gecharmeerd geraakt en ik heb er wat over uitgezocht dat ik graag met jullie wil delen. En natuurlijk heb ben we ook wat flessen buitgemaakt, want ik kan er wel over praten, maar dan weten jullie nog niet hoe het smaakt.

Het wordt vast weer een toppertje…

                                    ---000---

Tenslotte…

…..hoop ik dat we weer een “full house” hebben op vrijdag de elfde.

harrie

                 

 

nieuwsbrief januari/februari 2016

Beste vrienden.

De eerste nieuwsbrief van 2016 alweer: niet al te lang maar wel weer informatief . We starten met het verslag dat Astrid maakte van de nieuwjaarsreceptie, en we eindigen met de uitnodiging voor de volgende bijeenkomst. Misschien komt daar nog wat tussenin, hoewel…. Onze leden zijn niet zo “schrijfgraag”. Het woord is dus aan Astrid.

 

Verslag gildebijeenkomst januari 2016

Hallo allemaal 

 

Nieuw jaar wensen is toch altijd weer een goed begin van het jaar .

Ondanks  deze roerige tijd is het fijn om met elkaar er een klein feestje van te maken.

 

De champagne vloeide overvloedig, en naar mijns  inziens prima te drinken

Er waren ook weer tongstrelende hapjes. Vooral het vruchten toetje was overheerlijk

Ik zou het recept graag willen hebben. Als klap op de vuurpijl , kon iedereen nog meedoen aan de verkoping bij opbod van champagne emmers en een prachtige fles in een soort krat.  De gelukkige bezitters kunnen weer aan de slag. Nadat iedereen was bijgepraat en verzadigd was, kan ik terug zien op een zeer geslaagde bijeenkomst .

 

Uiteraard wens ik iedereen die er niet was een voorspoedig  gelukkig en gezond 2016 toe 

vriendelijke groet Astrid Kok

 

 

Bedankt voor het verslag Astrid!  Met je hartenkreet over het vruchtentoetje ben ik met roerend eens.  Ook ik weet niet wie de keukenprins of prinses was die het heeft gemaakt, maar ik wil hem of haar graag uitnodigen mij het recept toe te sturen, zodat ik via de nieuwsbrief er iedereen van kan laten genieten.

                                    ---000---

Even een mopje

 

Elke vrijdagavond ontvangt een café-eigenaar het doofstomme vrijgezellenclubje. Als hij op vrijdagochtend ziek blijkt te zijn, belt hij zijn broer op: "Zeg Jan, ik ben ziek. Maar vanavond komt dat doofstomme vrijgezellenclubje, en dat zijn goeie vaste klanten. Dus ik kan het niet maken om het café gesloten te houden. Zou jij vanavond voor mij willen invallen?" Zijn broer vindt het niet erg om in te vallen. Hij gaat van te voren nog even langs bij Kees om instructies te krijgen. "Het is helemaal niet moeilijk," zegt Kees, "die jongens drinken de hele avond alleen maar bier en borrels. Als ze een vinger opsteken, dan willen ze bier, en als ze twee vingers opsteken dan willen ze een borrel. Dat is alles."
Die avond gooit Jan het café open, en daar komt de doofstomme club. Jan neemt de bestellingen op: bier, borrel, bier, bier, borrel... Alles gaat goed. Maar plotseling beginnen de doofstommen allemaal met hun hoofden te draaien en hun monden te happen. Jan weet niet goed wat hij moet doen. Hij gooit 50 frikadellen in de frituur, en serveert daarna broodjes frikadel uit. De doofstommen beginnen te eten, drinken nog wat, en even later beginnen ze weer met hun hoofden te draaien en hun monden te happen. Ten einde raad belt Jan zijn broer op: "Zeg Kees, in het begin ging het goed, maar nou beginnen ze steeds met hun hoofden te draaien en hun monden te happen. Ik snap echt niet wat ze willen." "O sorry," zegt Kees, "dat ben ik vergeten te zeggen: dan zitten ze het clublied te zingen."

                                    ---000---

 

In het kader van de rubriek “nutteloze informatie” volgt hier een bijdrage over karaffen.

 

Wijnkaraf reinigen of schoonmaken

Karaffen worden gebruikt om de wijn te decanteren. Bijkomend voordeel is, dat de kleur van de wijn al is te controleren voordat deze in het glas wordt geschonken.

 

Het is lastig om met een borstel de wijnkaraf schoon te maken. U kunt er niet bij. Als wijn wat langer in de karaf staat (wat natuurlijk niet de bedoeling is), of andere drank in de karaf heeft gezeten kan er wel aanslag ontstaan.

 

U kunt een karaf goed schoon krijgen door deze te vullen met lauw water en bleekwater. Even laten draaien en laten weken. Hierna goed spoelen.

Soms koop ik wel eens een oude karaf op de antiekmarkt. Meestal zit er nogal hardnekkige aanslag in.

Ik gebruik dan altijd een alternatieve methode: de karaf vullen met water en er dan een steradent tablet in oplossen. De vorm van de karaf is toch zodanig dat je er niet per ongeluk ook je gebit in gaat reinigen!

 

 

                                         ---000---

 12 februari 2016

De eerste reguliere gilde-avond van 2016 kunnen we weer het een en ander verwachten, maar ik weet nog niet precies wat. Het is nog een verrassing, en, Theo kennende, wordt het weer een plezierige verrassing.

Hij heeft er zelf het volgende over geschreven:

?  WIJNLAND  ?

 

Op de Wijngildeavond van 12 februari staat een land centraal, waarvan ik vermoed dat er maar weinigen (of niemand) van jullie zijn, die ooit een wijntje uit dit land hebben geproefd.

Het is een land waar archeologische vondsten hebben aangetoond, dat de inwoners van dit land hier al 6000 jaar voor Christus grote hoeveelheden wijn produceerden.

Tot nu toe de oudste “wijnvondsten” ter wereld. De 12de februari ga ik meer over dit land vertellen, laten zien, laten horen en natuurlijk laten PROEVEN, en er afsluitend ook nog wat vragen over stellen (waarbij misschien ook nog wat te verdienen valt). Wie weet tot de 12de februari!

 

Groet, Theo

 

                                    ---000---

Tenslotte…

…..hoop ik dat we weer een “full house” hebben op vrijdag de twaalfde.

harrie