Voorgaande nieuwsbrieven

Home

Beste vrienden,

Welkom bij de nieuwsbrief van maart 2014, als vanouds met een terugblik op de gildeavond van februari en met aandacht voor de komende gildebijeenkomsten

Ik hoop dat jullie evenveel plezier beleven aan het lezen als ik aan het samenstellen.

Gildeavond februari 2014

De wijnmakers gingen vreemd, en ze hebben er behoorlijk van genoten!!

Om de Gildeavond van februari vorm te geven togen we in groten getale naar de Wijkgaard in Meteren, waar we werden ontvangen door een inmiddels landelijk bekende Whisky-stoker. Nog maar onlangs hebben we kennis kunnen nemen van een paginagroot interview met René  in het landelijk dagblad “De Telegraaf”.  Vooral de toon van het interview sprak ons aan: er hing een waas (maar niet meer dan dat) van clandestien stoken omheen. Mogelijk is dat ook de reden dat de opkomst ver boven gemiddeld was. Er kon letterlijk geen kip meer in.

René begon naar goed gebruik met een inleiding. Dat bier de basis is. Daarom ging de inleiding ook over het brouwproces. Vervolgens kwam het destillatieproces aan de orde, en tenslotte het op smaak maken door middel van lagering in eiken vaten die om praktische redenen werden vervangen door eiken chips. En proeven…..heerlijk! Met een oog op de deur gericht om te zien of er controleurs op het vinkentouw zaten.

Gerda had erg gastvrij nog een berg hapjes klaargezet die er ook aan moesten geloven. Laat, zeer laat, namen we allemaal twee royale monsters mee, met het vaste voornemen om zelf ook eens een vaatje bier te brouwen en er vervolgens Originele Betuwse Whisky van te stoken.

Nieuw: vraag en antwoord

Nieuw in de Nieuwsbrief : ter verlevendiging van het geheel (en om te voorkomen dat jullie boven de pc in slaap vallen) vinden jullie af en toe een parate kennisvraag tussen de artikelen in. Aan het eind van de nieuwsbrief vinden jullie dan de antwoorden.

Vraag 1: Welke Franse wijnstreek staat er doorgaans voor Aligoté?

Zo, en dan nu verder met de….

Gildeavond maart 2014

Maart is traditioneel de maand van de Algemene Ledenvergadering.  Bij veel verenigingen is dat een stiefkindje. Gortdroog soms, en vaak gemeden omdat er dan  weer een beroep op de leden wordt gedaan om een bestuursfunctie te bekleden.

Zo niet bij ons. Natuurlijk hebben wij ook bestuursleden die aan het einde van hun ambtstermijn zijn gekomen. Om maar eens dicht bij huis te blijven, dat geldt voor José en voor mezelf.  Maar….wij vinden het nog steeds leuk en stellen ons herkiesbaar. Natuurlijk kunnen de leden van het  democratisch recht gebruik maken en tot een tegenkandidaatuur  besluiten. De vergadering zal dan beslissen.

Anders is het met het voorzitterschap. René was vorig jaar al “over de datum”, maar bleef nog een jaar aan om de vereniging niet in de problemen te brengen . Nu is het echter genoeg geweest, de Wijkgaard vraagt inmiddels  teveel aandacht.

Met groot genoegen kunnen we echter melden dat Theo Verhooren zich bereid heeft verklaard het voorzitterschap over te nemen.  Theo is een kundig wijnmaker en een trouw clublid. Hij is creatief en als het moet doortastend. Het bestuur heeft derhalve besloten Theo te benoemen  als kandidaat voorzitter. Natuurlijk hebben alle gildeleden het recht te kandideren. Op de ALV zullen we in het geval van meerdere kandidaten democratisch besluiten.

Hoe dan ook, ik ben er van overtuigd dat het allemaal weer goed voor elkaar komt en dat we met een enthousiast en kundig bestuur de vereniging zullen kunnen opstuwen in de vaart der volkeren.

 

Minstens even belangrijk als de bestuurssamenstelling is het programma voor het komende verenigingsjaar. En daaraan kunnen jullie zelf bijdragen door suggesties en ideeën te opperen.  Natuurlijk hebben we een aantal vaste waarden (nieuwjaarsreceptie, ALV bijvoorbeeld)  , maar er is altijd plaats voor vernieuwing. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Quiz van het najaar 2013, een initiatief van Theo en Frans.

Wil je dus veranderingen of verbeteringen : Grijp die kans! En kom naar de Algemene Ledenvergadering die zal worden gehouden in de Wijkgaard, aan de Dorpsstraat in Meteren

 

Na de vergadering gaan we nog niet naar huis (nog lange niet, nog lange niet…),

maar gaan we weer eens proeven.

Jullie herinneren je nog wel dat we in November 2013 limoncello hebben gemaakt , en een likeur met de romantische naam “Auberge d’ Auzon”.  We hebben jullie toen gevraagd ook zelf een van deze (of een andere likeur) te produceren en deze mee te brengen naar de ALV. Na de officiële vergadering gaan we dan weer gezellig napraten.  Het wordt vast weer een dijk van avond.  Enne, je mag gerust ook een fles wijn meebrengen. Likeur is nu eenmaal niet een ieders smaak.

Vraag 2: Hoe lang is in Saint Emilion de status van “grand cru” geldig?

Gildeavond April.

We hadden jullie een bieravond beloofd, en jullie krijgen dan ook een bieravond. We zijn er in geslaagd een lokale brouwer  te strikken om de avond te verzorgen. En niets Heineken of Grolsch, maar een brouwer uit het Rivierenland, het brouwatelier Vijfheerenland  uit Leerdam.   Wat mij echt aanspreekt is dat de inleider, Goof van Ameide, ook iets zal vertellen over de historie van het brouwen in ons eigen Rivierenland.  Het wordt een avond om naar uit te kijken. Een bijzonder aspect is nog, dat de avond gaat plaats vinden in een alternatieve locatie in Beesd. We willen graag jullie mening over deze locatie horen.

Gildewijn 2013-2014 (door Wouter Jan Fellinga)

Zoals jullie al hadden begrepen uit mijn reacties met betrekking tot een suikerbieten wijn, was ik niet meteen overtuigd van een positief eindresultaat. Maar, als je het niet probeert heb je ook geen reden om te spreken, dus ook ik heb in november de vuile en met modder bedekte bieten meegenomen.

Het wijn maakproces en heb recept heb ik met enige vrijheid toegepast. Nadat ik was begonnen met het boenen van de bieten had ik daar al snel genoeg van en heb ik de rest geschild. Modder lijkt me geen goede toevoeging aan wijn dus weg er mee!  Eigenlijk is het raar om de fijngesneden bieten te koken en met water te verdunnen want zeggen we niet altijd dat water bij de wijn zonde is. En bij een appelwijn doen we toch ook geen water om het sap en de suikers er uit te krijgen? Toch het recept gevolgd en daar heb ik nu wel een beetje spijt van.

Het waterige sap had geen zuur en te weinig suiker dus heb ik 6 g/l wijnsteenzuur en onder andere 2 potten Hollandse stroop toegevoegd. Stroop is immers ook van suikerbieten gemaakt maar is alleen minder in de fabriek gereinigd dan kristalsuiker. Zou er nog extra smaak uit de stroop komen? En zo ja, is dat dan lekker?

Het gebruikte koudgist, UVAferm 228 heeft bij een temperatuur van 14°C zijn werk prima gedaan en na een maandje is de gisting gestopt en had de wijn een dichtheid van 998 g/l en een geschat alcohol percentage van 12%. Dit betekent dat er nog ongeveer 10 g/l suiker aanwezig is en dat proef je ook, de wijn is niet gortdroog.

Een groot probleem is dat door het koken van de bieten er veel eiwitten en andere stoffen zijn gevormd en opgelost, en die zorgen nu voor een zeer troebele wijn. Inmiddels heb ik geprobeerd de wijn te klaren met bentoniet (dus toch weer klei) maar kristal helder is de wijn nog niet. Geduld is een schone zaak, maar hoe schoon wordt deze wijn?

De Fransen zouden over de smaak als volgt oordelen:  “Veel belovende wijn”, maar of dat altijd positief is, is onduidelijk. Eventueel passen we de Cubaanse oplossing toe want voor het maken van rum zijn de eerste processtappen ongeveer gelijk aan wat ik tot nu toe heb gedaan.

Aan het eind van dit jaar zullen we een mooi overzicht hebben van de verschillende wijnen.

Wouterjan

 

Excursie

De voorbereidingen voor de excursie zijn nagenoeg rond. De afspraken zijn allemaal gemaakt en bevestigd. Het is nu aan José en aan mij om  het programma in woord en geschrift samen te vatten en met jullie te communiceren. De redactionele activiteit gaan we samen vanonder de nog kale notenboom op de Volharding uitvoeren.

Ik kan mij voorstellen dat je je nog niet hebt aangemeld, om wat voor reden dan ook, maar dat je bij nader inzien toch wel meewilt. Dat kan alsnog, met enige restricties. Neem contact op met jose.driessen@gmail.com  voor nadere informatie.

 

Keuring FAWBG

Wanneer jullie mee willen doen met de keuring van het FAWBG, maar je bent niet in staat om zelf naar de keuring te gaan, dan wil Wouter Jan de flessen mee naar Wijchen nemen. Neem wel even vooraf contact met hem op om een afspraak te maken: wj.fellinga@planet.nl   Je moet echter niet vergeten om je tijdig bij het FAWBG aan te melden. Meer informatie vinden jullie in mijn eerdere email over dit onderwerp, of op www.fawbg.nl

 

Tenslotte

Nu ben ik jullie de antwoorden nog schuldig op de vragen.

Vraag 1: De aligoté-druif is net als de chardonnay typisch Bourgondisch. Maar de aligoté vind je buiten de bourgogne bijna niet. Meestal zijn het de witte instapwijnen die hiervan gemaakt worden- zeer fris, met zuren van groene appeltjes en citroen.

Vraag 2: een jaar; voor (premier) grand cru classés is het in principe 10 jaar

Saint-Émilion is een  Appellation d'origine contrôlée (AOC) voor wijn in de Bordeaux streek. Het gebied is gelegen in the Libourne op de rechteroever van de Dordogne.

De wijnen van Saint Émilion zijn typische mengsels van verschillende druif variëteiten. De drie belangrijkste zijn Merlot (60%) Cabernet Franc (30%) en Cabernet Sauvignon (10%).

Zo, dat was het dan weer  voor deze nieuwsbrief. Ik zou het ook wel op prijs stellen om reacties op de nieuwsbrief te krijgen. (en bijdragen natuurlijk) Laat eens wat van je horen.

Gegroet, 
Harrie

 

 

Februari 2014

Beste vrienden.

Traditioneel blikken we in onze nieuwsbrieven altijd even over onze schouder naar de laatst gehouden bijeenkomst. Dat deden we echter al in de tweede nieuwsbrief van januari, zodat we in deze nieuwsbrief   alleen vooruit kijken. 

Als we vooruit kijken zien we allereerst de komende gildeavond, in het teken van de Betuwse Whiskey. Wat verder in de toekomst zien we de algemene ledenvergadering, en aan de einder daagt dan ook nog de excursie.

Ook vinden jullie in deze nieuwsbrief een bijdrage van Theo Verhooren. Theo heeft spontaan gevolg gegeven aan mijn oproep om de nieuwsbrief geen one-man-show van mezelf te laten worden, en is direct in de pen geklommen. Dit voorbeeld verdient navolging!!

21 februari 2014 Whiskey-avond

Dat wordt spannend. Voor mezelf, maar ook voor de meesten van ons is het onbekend terrein. Dat geldt niet voor de venue, want de whiskey avond gaat plaats vinden bij René in de Wijkgaard te Meteren. (Dorpsstraat 30).

Op deze avond gaan we met zijn allen het hele proces van tarwe tot whiskey beleven.  Het wordt een echte praktijkavond, want we gaan dan zelf whisky maken. We beginnen bij het schroten en maïschen van de tarwe, en we eindigen bij het destilleren.  Daarna gaan we zelf hiervan een flesje whiskey maken, gebruik makend van het gestookte destillaat, water en eikenhout.

Natuurlijk gaan we  ook een paar whisky’s proeven die door René op De Wijkgaard zijn gemaakt.  Deze avond kan natuurlijk niet meer stuk als je vervolgens met je eigen gemaakte whisky naar huis gaat.

De whiskey avond vraagt nogal wat voorbereiding. Daarom is het noodzakelijk dat je je opgeeft, zodat René de nodige voorbereidingen kan treffen. Je aanmelding moet uiterlijk  dinsdag 18 februari binnen zijn op info@dewijkgaard.nl 

Nog even dit: het kan natuurlijk zijn dat je niet van whiskey houdt. Neem dan zelf een drankje mee wat je wel lekker vindt zodat je niet de hele avond water hoeft te drinken

 

Theo’s ervaring met de Gildewijn

In een van de laatste nieuwsbrieven nodigde Jos de leden, die de gildewijn van dit jaar aan het “fabrieken” zijn, uit hun ervaringen aan de digitale nieuwsbrief toe te vertrouwen. Ook Harrie nodigde iedereen uit om zo nu en dan kopij aan te leveren voor de nieuwsbrief. Ik dacht, laat ik eens ingaan op de uitnodiging van deze bestuursleden, en mijn “suikerbietenwijn-ervaringen” met jullie delen.

Mijn bereiding was in grote lijnen zoals in het door Jos meegegeven recept was beschreven. Ik heb wel de toe te voegen ingrediënten iets aangepast. Een deel van het toe te voegen water heb ik vervangen door “bananenwater” (i.v.m. de volle smaak die daardoor zou moeten ontstaan) en een deel van de suiker door gewelde en gehakte rozijnen.

Wat niet in het recept stond, maar wat er natuurlijk wel bij moest, was zuur. Ik heb gekozen voor wijnsteenzuur. Wat ik niet heb gedaan, maar wel had moeten doen is meten. Want het gezegde is niet voor niets ‘meten is weten en gissen is missen’. Ik weet ook niet meer precies hoeveel gram wijnsteenzuur ik er bij heb gedaan. Ik vermoed dat ik er zoveel gram bij heb gedaan dat ik uiteindelijk zo rond 5 á 6 gram/liter uit zou komen.

De gisting was niet hevig maar hield redelijk lang aan. De most binnen 1 maand twee keer overgeheveld en de al redelijk heldere suikerbietenwijn in wording staat nu verder te klaren in de kelder. Of hij straks zal smaken, is een groot …….. ?

Theo Verhooren

                  

Algemene Ledenvergadering

Ondanks het feit dat Algemene Ledenvergaderingen bij veel verenigingen niet echt populair zijn, was het vorig jaar bij onze ALV een vrolijke boel. Een ALV is niet alleen de plaats waar het bestuur verantwoording aflegt over het gevoerde beleid, maar het is vooral een bijeenkomst waar de leden van een vereniging hun wensen kunnen uiten.

 

Ik roep jullie daarom op om de ALV dit jaar niet links te laten liggen, maar actief gebruik te komen maken van jullie recht op inspraak.  Houdt daarom ook 28 maart vrij in je agenda.

Wanneer je echt niet kunt komen maar je hebt wel een vraag of opmerking, suggestie of raadgeving waarvan je vindt dat die in de vergadering aan de orde moet komen, stuur die dan tijdig naar het secretariaat (harrie.driessen@gmail.com)

Ik zorg er dan voor dat je stem wordt gehoord!

De excursie

De excursie begint al echt vorm te krijgen. Maar liefst 20 deelnemers hebben zich aangemeld zodat we nu al van een succes kunnen spreken.

We hebben al een plaatsje gevonden waar we Jaap zullen treffen die vanuit zijn camper leiding gaat geven aan de lunch in Wezemaal. Van daar wandelen we naar het Infocentrum van de Hagelandse wijn voor multimediavoorstelling en “explicatie”.

Na rondwandeling over de wijnberg en wijnproeven gaan we naar Leuven, waar we 7 kamers huurden in hotel “Professor” (www.hotelprofessor.be), en een standplaats vonden voor de campers.

Inmiddels hebben we ook een reservering gemaakt voor het diner op zaterdagavond in restaurant Domus, (www.domusleuven.be), heel erg gezellig en betaalbaar (we blijven “ollanders” nietwaar?), enne, op loopafstand van het hotel. Restaurant en Hotel beide in hartje Leuven!

Na het ontbijt op zondag bezoeken we dan Brouwerij “de Kroon” in Neerijse, op een vijftiental kilometers van Leuven. (www.brouwerijdekroon.be)

Brouwerij De Kroon is een speciaal adres voor wie van speciaalbieren houdt. Hier worden ze bedacht, gemaakt, gedronken en bewaakt. Een unieke combinatie van brouwkunst en gastronomie. Een creatief familiebedrijf in een prachtig historisch kader. Hier zie je hoe er vroeger en nu wordt gebrouwen. Hier kan je lekker eten. Hier drink je bier met smaak.

Tijdens de ALV zal ik nog een update geven van de presentatie die ik op de nieuwjaarsbijeenkomst heb gegeven.  Dan zijn jullie weer helemaal “bij” .

Was het alvast maar mei……………

Hartelijke groet,

harrie

 

 

 

Januari 2014 nummer 2

Beste vrienden.

Dit wordt dan al weer de tweede nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Deze nieuwsbrief is nodig om uitgebreid in te gaan op de excursie op 17 mei a.s., Het is nodig om daar nu al spijkers met koppen over te slaan, omdat de organisatie de nodige afspraken en reserveringen moet gaan maken. Maar voordat we het over de excursie gaan hebben kijken we eerst nog even terug op de nieuwjaarsbijeenkomst van 19 januari.

Voor dat we dat doen, eerst nog even een reminder: Van de 30 enquêteformulieren met betrekking tot de huisvesting kregen we er inmiddels 15 ingevuld retour. Het bestuur is echter reuze benieuwd naar de mening van de leden die (nog) niet gereageerd hebben. Laat ons niet in de steek, het is uiteindelijk eenieders belang!

18 Januari 2014 (nieuwjaarsbijeenkomst)

Op de eerste bijenkomst van het nieuwe jaar hadden we weer een goede opkomst, en, wat meer is, ook weer een uitstekende sfeer. De tafel boog door onder het gewicht van de culinaire prestaties van de aanwezigen. Merkwaardig dat er altijd een grote verscheidenheid aan gerechten is; doublures zijn echt zeldzaam, als ze er al zijn.

Nadat René iedereen welkom heette, werd er met een prachtige champagne uit de kelders van Jos  geproost op het nieuwe jaar. Het was goed te proeven dat de winst van Jos bij de wijnkeuring geen toevalstreffer was, maar dat hij ook op het gebied van bubbels hoge kwaliteit produceert.

Daarna heb ik uitgebeid lichtbeelden vertoond en gesproken over de plannen en over de stand van zaken met betrekking tot de excursie in mei. Daarover later meer. Na de presentatie hebben we ons tegoed gedaan aan de vele lekkernijen en hebben we geproefd van de meegebrachte flessen tot alleen het statiegeld nog overbleef.

Gezellig was het, wat bleek uit het feit dat het weer later werd dan was gepland. Maar omdat na de afsluitende koffie van Flora iedereen ook weer mee opruimde, maakten vele handen weer licht werk.

 

 

Excursie

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst hebben we bekend gemaakt wat het reisdoel wordt van onze excursie: Wezemaal in het Belgische Hageland. We hebben daarbij voor een opzet gekozen die het voor ieder mogelijk maakt om dat er uit te halen wat hij zelf wil, waardoor ieder ook baas is over zijn eigen tijd en kosten.

Plan

We zijn van plan om rond 09.00 uur te vertrekken vanaf “De Wijkgaard” . We hebben daar ruime parkeergelegenheid. Bij voorkeur carpoolen we, als je  gildevrienden vindt die een gelijk programma als jij willen volgen.

Onderweg stoppen we even voor een kopje koffie en rijden dan door naar Wezemaal waar we omstreeks lunchtijd aankomen. De lunch neem je zelf mee; ons Gilde zorgt voor een locatie . Na de lunch gaan we naar het “Bezoekerscentum van de Hagelandse wijn”. 

Wezemaal hebben we niet voor niets gekozen. Je ontdekt er in het bezoekers- centrum waarom het mogelijk is dat in deze verrassend mooie streek met succes aan wijnteelt kan worden gedaan. De Hagelandse wijn werd al meerdere keren uitgeroepen tot de beste Belgische wijn.

Het bezoekerscentrum is ingericht in een prachtig gerestaureerd, negentiende-eeuws, neogotisch gebouw, pal gelegen in de dorpskom van Wezemaal. Ontdek in de tentoonstellingsruimte hoe het heuvelachtige landschap van het Hageland is ontstaan, welke druiven hier groeien, wanneer en hoe de wijnbouwers in deze streek aan wijnbouw doen en waar je de wijnbouwers kan vinden.

Neem zeker ook eens een kijkje op de bovenste verdieping. Hier kan je kiezen om de diavoorstelling of de film te bekijken. Sfeervolle beelden nemen je mee naar de wijnboeren en hun wijngaarden, de Wingevallei en het Hageland.

De multimedia show wordt gevolgd door een wandeling over de wijnberg, bij uitstek de gelegenheid om de wijnstreek te leren kennen. Ben je niet (meer) zo goed ter been, kun je ook een wandelingetje maken door het dorp Wezemaal gevolgd door een bezoek aan het terras van café “De Ster”.

Na de wandeling gaan we dan in het sfeervolle lokaal de lokale wijnen proeven. En denk er om, die gastvrije Vlamingen laten met volle teugen proeven. Het wijnproeven (degustatie zeggen de Vlamingen) duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Wie dan de terugreis naar Nederland wil aanvangen, kan dan op eigen gelegenheid huiswaarts keren; in een uurtje of twee ben je dan weer thuis.

Voor de overigen is er dan de mogelijkheid om aan een diner deel te nemen. Voor degenen onder ons die vaker in België komen: het zijn fijnproevers niet alleen met drinken maar ook met eten. Vermoedelijk dineren we dan in Leuven; in Wezemaal is geen gelegenheid die groot genoeg is. 

Na het diner heb je dan weer de keuze: of in de auto en spoorslags terug naar het noorden of wel je blijft overnachten. Dat laatste houdt in dat we dan nog een extra dag hebben om (na het ontbijt) zowel gezamenlijk als individueel te genieten van de schoonheid van het Vlaamse land. Als hiervoor voldoende belangstelling is, zullen we voor de zondag ook nog een aantrekkelijk programma  bedenken.

Kosten

Natuurlijk wil je weten wat dat gaat kosten (per persoon):

Heen en terugreis per auto: per persoon ongeveer € 12,00 (als je met 4 man een auto deelt).

Bezoek aan het Hagelandse wijncentrum inclusief wijnproeven en begeleide wandeling : gratis.  Ga je daarna naar huis zijn de totale kosten  dus € 12,00 p.p. Maar de kans is natuurlijk groot dat je wilt blijven tot het diner. In België is dat best wel goedkoper dan hier, maar omdat ik bijna zeker weet dat jullie er een glaasje wijn bij willen drinken, reken ik daarvoor nu voorzichtig €50,-  Ga je na het diner naar huis dan zijn je totale kosten voor deze dag €62,00

Wil je echter na de vermoeienissen van deze dag willen blijven slapen , dan zul je een twee persoonskamer moeten nemen. In de hotels van de grote ketens (Mercure, Ibis ) kosten die ongeveer €70,00 per nacht dus € 35,00 per persoon. Dat brengt de totale kosten op € 97.00 per persoon.

Daar zal nog wat bij komen afhankelijk van hoe we dan de zondag invullen.

Aanmelden

Jullie begrijpen dat de organisatie van een dergelijk grensoverschrijdend project niet kan zonder voorinschrijving. We moeten weten of je mee gaat en aan welke programma-onderdelen je wilt deelnemen. De hotels in Leuven zijn goed bezocht en moeten tijdig gereserveerd worden. Ook voor de reservering van het diner moeten we toch ongeveer weten met hoeveel personen we zullen zijn.

Binnenkort valt er daarom een e-formulier in je mailbox dat je kunt gebruiken om je aan te melden. Laat ons niet in de steek, vul het formulier in en retourneer het (indien mogelijk) per ommegaande. Laatste “buslichting” van de retouren is 31 januari. Als je later besluit om mee te gaan kan dat, maar dan moet je zelf voor  de hotelreservering zorgen.

Nog even een tip: check even of je 17 mei al hebt geblokkeerd in je agenda. (en blokkeer ook maar vast 18 mei, je weet maar nooit).

Tenslotte

Wij hebben echt zin in de excursie. José en ik hebben al heel wat voorwerk gedaan en zijn erg enthousiast. Het wordt weer een prachtige gelegenheid om beter met elkaar kennis te maken. Ook wordt het weer een leerzaam weekend; we zullen weer heel wat op kunnen steken. 

En bedenk wel: een vereniging als de onze kan alleen bestaan als de leden zoveel mogelijk betrokken zijn, en de evenementen die worden georganiseerd op waarde weten te schatten en er aan deel nemen. Ik reken op jullie!

Mocht je nog vragen hebben kun je me bellen. Je vindt mijn nummer op de onlangs toegezonden ledenlijst

harrie

 

 

Januari 2014

Beste vrienden.

Dit wordt dan al weer de eerste nieuwsbrief van de jaargang 2014. Ga er maar eens goed voor zitten, want er valt een heleboel te vertellen deze keer. Traditiegetrouw kijken we terug op de Gildeavond van december 2013, en blikken we vooruit op de volgende bijeenkomst, de Nieuwjaarsreceptie,  waarin een tipje van de sluier van de excursie wordt opgelicht. We maken jullie deelgenoot van onze huisvestingsproblemen en blikken vooruit naar de bestuursmutaties die in de Algemene Ledenvergadering zullen moeten plaatsvinden.  Tenslotte (maar niet “last but not least”) zullen jullie hier een bijdrage vinden van Jos Koster over zijn ervaringen met de “Gildewijn” .

Dat laatste zal ik maar eens als een “bruggetje” gebruiken. De nieuwsbrief is in de huidige vorm een uitstekend communicatiemiddel voor het bestuur om de leden te informeren. Het is een snel en goedkoop medium. Voor mij persoonlijk is het iedere keer weer een uitdaging om de juiste toon aan te slaan en om Kofschip dan wel Fokschaap correct in de haven respectievelijk in de stal te krijgen. Maar het is langzamerhand wel een beetje een one-man-show geworden. De nieuwsbrief zou ook gebruikt kunnen worden om meningen van individuele leden te verspreiden.  Ik nodig jullie dan ook allen uit om, wanneer daartoe aanleiding bestaat (of gewoon voor de gezelligheid), de pen ter hand te nemen en een bijdrage te leveren.

Stuur je artikel per email naar mij en ik zal dan samen met de webmaster voor plaatsing zorg dragen. Het kan van alles zijn; positieve dan wel negatieve kritiek, recepten, of ideeën . Ook kijken we bijvoorbeeld uit naar reisverslagen door wijngebieden of naar interieurbeschrijvingen van Belgische biercafeetjes of brouwerijtjes. Toen we dit in de laatste bestuursvergadering bespraken, heeft Jos meteen de mogelijkheid aangegrepen en is direct in de pen geklommen. Zijn bijdrage tref je in deze nieuwsbrief aan.

Gildeavond 13 december

Op 13 december 2012 vond de jaarlijkse wijnkeuring plaats. Deze keer was gekozen voor de categorieën:

wit droog druiven
rood droog druiven
vrije klasse (dit mochten alle soorten wijn zijn)

Hoewel de inschrijving traditioneel moeilijk op gang kwam hebben we weer een behoorlijk aantal inzendingen voor de keuring bij elkaar gekregen. Uiteindelijk bleek het aantal in de vrije klasse ingeleverde flessen zo groot, dat het protocol behoorlijk in het gedrang kwam. Daardoor ging toch de mogelijkheid om te discussiëren en te leren jammer genoeg verloren.

De vereniging had voor een keurmeester van de Federatie gezorgd, die met zijn assistente separaat in het keukentje  zes flessen rood en twee flessen wit hebben gekeurd. Tegelijkertijd hebben we met z’n allen in drie groepen deze flessen ook gekeurd  alsmede 8 flessen  in de vrije klasse. Merkwaardigerwijze liepen de resultaten ver uiteen, maar jammer genoeg hadden we geen tijd om doormiddel van “cross-examinations” achter de oorzaak daarvan te komen. Uiteindelijk mocht Jos de fel begeerde trofee mee naar Beusichem nemen.

Mag ik op persoonlijke titel een uitspraak doen?  Los van keuringsrapporten en protocollen vind ik dat er binnen ons gilde best goede wijn wordt geproduceerd. Ik vind het echt geen straf om te proeven en af en toe wat door te slikken. Wel vind ik, wederom persoonlijk gesproken, dat we erg kritisch naar elkaar zijn, soms wel wat te kritisch .

Het bestuur heeft zich hierover beraden en zal in de Algemene Ledenvergadering met een voorstel komen voor een nieuwe opzet, waardoor het plezier weer terugkomt en we ook weer meer van elkaar kunnen leren

18 Januari 2014 (zaterdag)

We sluiten hier 2013 definitief af en gaan ons nu volledig richten op de nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwe leden: als jullie verwachten dat het zoiets is als bij de Gemeente, waar burgemeester en wethouders mooi op een rijtje staan om de beste wensen en veel heil en zegen in ontvangst te nemen, dan heb je het mis. Waar wel een overeenkomst is: het is weinig formeel. Natuurlijk is er een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels (gedoneerd uit de cave van Wouter Jan).  Dan volgt er een eenvoudige doch spannende presentatie met betrekking tot de jaarlijkse excursie die in mei gehouden gaat worden.

Waar het verschil in zit is het volgende: alle leden maken voorafgaand aan de receptie een gerecht klaar en brengen dat mee (met een fles om te besproeien) . Altijd komen dan weer twee vragen naar boven:

1.       Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2.      Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Het is net als bij de belastingdienst: gemakkelijker kunnen we het niet maken.  Mocht je desondanks nog raad en daad nodig hebben, bel dan met José (je vindt haar telefoonnummer op de ledenlijst) José weet namelijk bijna overal raad op.

Na de presentatie over de excursie gaan we al die lekkere dingen opeten en er een wijntje bij drinken. En dan wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, prangende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct……..

Huisvesting

De nieuwjaarsreceptie zal een van de laatste –zoniet de laatste- gelegenheid zijn dat we gebruik maken van ons gildelokaal naast de Gereformeerde Kerk in Geldermalsen.

Het Kerkbestuur gaat zich extra inspannen voor de jeugd van de Gemeente en heeft besloten dat dit het beste kan op vrijdag avond. Daarom werd ons huurcontract beëindigd, en moeten we met spoed uitzien naar een ander onderkomen.  Dat zouden we het liefst wederom op vrijdagavond realiseren en bij voorkeur kosten neutraal. Ook willen we een centraal gelegen en goed bereikbare locatie. Echter, hoe meer wensen, hoe kleiner het aanbod.

Nu hebben we al wel een paar alternatieven, maar we willen geen beslissingen nemen zonder te luisteren naar de wensen van de leden. Om dat op een efficiënte manier te realiseren heeft René een elektronische enquête ontwikkeld. Hierin worden jullie onder meer in de gelegenheid gesteld aan te geven welke avond(en) uw voorkeur hebben en welke (financiële) consequenties je aanvaardbaar acht. 

Voor één keer wil ik jullie vragen om de enquête die een dezer dagen op de mat valt nu eens niet in je e-brievenbus te laten zitten en die eens echt serieus te bekijken, in te vullen en te retourneren. Slechts dan kunnen we een beslissing nemen die zo goed mogelijk aan al jullie wensen en verlangens tegemoet komt.

Bestuurswisseling

René weet al niet eens meer precies hoe lang hij inmiddels voorzitter is van het Gilde. In zijn eigen beleving is hij nu over de uiterste houdbaarheidsdatum heen. Wij, in dit geval de overige leden van het bestuur, vinden dat echt jammer omdat het met René buitengewoon prettig samenwerken is. Maar ja, we weten hoe druk hij is in de Wijkgaard, en moeten zijn wens respecteren.

En jullie weten, regeren is vooruitzien, dus dat betekent dat we op zoek moeten naar een nieuwe voorzitter. Ik kom er nog op terug, maar denk er vast eens over na!

Excursie

We weten allemaal hoe het met de excursie van vorig jaar is afgelopen, maar we hebben ons voorgenomen om vooruit te kijken en zijn manmoedig aan de slag gegaan om van de excursie van 2014 een succesvolle onderneming te maken.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie zal ik uitleg geven over het doel van de tocht en wat we er allemaal gaan meemaken. Dat ga ik nu natuurlijk nog niet doen want dan wil er niemand meer luisteren! Maar wat ik wel al kan zeggen: het wordt echt weer een combinatie van leerzaam en gezellig! We hebben voor een opzet gekozen die het voor ieder mogelijk maakt om dat er uit te halen wat hij zelf wil, waardoor ieder ook baas is over zijn eigen kosten. Meer zeg ik er niet over.

Wie onverhoopt verhinderd is voor de nieuwjaarsreceptie: Wanhoop niet! Spoedig ná de receptie zal ik in een nieuwsbrief het geheel nog eens uitleggen en krijgen jullie allemaal een elektronisch aanmeldingsformulier.

Nog even een tip: check even of je 17 mei al hebt geblokkeerd in je agenda. (en blokkeer ook maar vast 18 mei, je weet maar nooit).

Slotmiddag

Traditioneel sluiten we het verenigingsjaar af met een gezellige bijeenkomst bij een van de leden thuis. Iedereen brengt net als bij de nieuwjaarsreceptie zelf hapjes en drankjes mee. De vrijwillige gastheer en gastvrouw faciliteren het geheel.  Het is wel zo leuk als de aanmelding als gastheer/vrouw spontaan wordt gedaan. Enne… niet bang zijn, er zijn altijd helpende handen voor het schoonmaken , de afwas etcetera.

Tenslotte

Ik ben nu klaar, en kan even tevreden achterover leunen. Jullie nog niet, jullie moeten nu nog verder lezen want nadat ik jullie heb gegroet volgt nog een bijdrage van Jos Koster over de Gildewijn.

Het gaat jullie goed en tot ziens op de nieuwjaarsreceptie.

harrie

 

Gildewijn 2013 / 2014

Met dit artikel wil ik mijn eerste ervaring met het maken van de gildewijn met u delen. Zaterdag 23 november ben ik gestart met de mostbereiding.  De bieten heb ik grof gereinigd  (de vette klei verwijderd) met de hogedrukspuit, fijn gereinigd met een harde borstel onder de kraan en in dobbelsteentjes van ca 1 X 1 cm gesneden. Na het koken, toevoegen  van suiker en gember het brouwsel  laten afkoelen tot ca. 20graden Celsius.

Meten is weten, in het kader van deze wetenschap metingen uitgevoed met als resultaat: een dichtheid  1115 (Öchsle 115) en een zuurgraag van 0 gram/liter. Vervolgens heb ik wijnsteen tot  een waarde van 7 gram/liter. Om oxidatie te voorkomen 0,5gram/5liter sulfiet toegevoegd.

Op zondag 24 november heb ik de wijn opgezet. Als eerste de voorklaring uitgevoerd. Na ca. 24 uur heb ik de most overgeheveld in een schoon vat. Hieraan heb gistvoeding en gist toegevoegd. Vervolgens in spanning gewacht tot het moment dat de natuur haar werk gaat doen.

Op 27 november nog geen enkel  teken van vergisting. Dit heeft mij doen besluiten om de most nogmaals over te hevelen in een schoon vat en heb opnieuw gist toegevoegd.  Binnen 2 uur gaf deze actie een zichtbaar resultaat. De gisting heb ik na 4 weken afgestopt door de het vat te verplaatsen van een ruimte op kamertemperatuur naar een ruimte van ca. 10 graden Celsius.  Mijn volgende stap in de planning is hevelen. Over de kwaliteit kan ik nog niets zeggen.

Ten slotte wil ik jullie uitnodigen je ervaringen op papier te zetten zodat we dat in een volgende nieuwsbrief kunnen publiceren en /of bij de volgende bijkomst kunnen bespreken.

Jos Koster

 

 

December 2013

Beste vrienden.

Alle rompslomp van de Sinterklaasviering ligt weer achter ons. Gedichten en surprises gemaakt en gekregen, de dubbele geschenken inmiddels geruild en de sokken en zakdoeken netjes opgeruimd in de kast. Op naar Kerstmis dus. Maar, ….voor we aan de kerst gaan beginnen staat eerst de jaarlijkse wijnkeuring op het programma.

Aan de wijnkeuring, en aan de vorige gilde-avond wordt in deze nieuwsbrief aandacht gegeven

Gildeavond November

Eerst even een algemene opmerking: de avond was weer erg goed bezocht en we vonden het verheugend een aantal nieuwe leden te mogen verwelkomen. Goed voor de vereniging!

Om de nieuwe leden te verwelkomen waren er uiteraard feestelijke bubbels uit de kelders van Wouter Jan, die naar believen konden worden opgeleukt met zwarte bessenlikeur van Inge. Een echte Kir-royal, die ook echt koninklijk smaakte.

Deze avond ging dan gewijd worden aan de likeuren. Doelstelling van het bestuur voor dit jaar is, om naast wijn ook bier en likeur aan de orde te laten komen. Daarvoor hadden we november benoemd tot “maand van de likeuren”.

José had zich voor deze avond goed voorbereid en toverde met citroenen en sinaasappels.  Ze had zelfs voor een moderator gezorgd die haar activiteiten met een uitgebreide presentatie ondersteunde.

Zo leerden we niet alleen hoe we limoncello moeten maken, maar tevens waar het drankje zijn oorsprong vond. De wreef van de laars van Italië is een gebied dat weliswaar bekend staat om de criminele organisaties die er huizen, maar is tevens de plaats waar de citroenen vandaan komen die voor limoncello worden gebruikt.

Hét moment is dan altijd het moment waarop het “louche-effect” (ook we ouzo-effect genaamd) plaats moet vinden. En jawel hoor, het drankje werd mooi troebel. Toen kwam het ogenblik waarop geproefd zou worden, want mooie drankjes zijn mooi, maar lekkere drankjes zijn beter. Om te kunnen vergelijken had José een fles echte italiaanse limoncello meegebracht, en zonder chauvinisme doch met licht trots toch kan ik melden dat de aanwezigen verreweg de voorkeur gaven aan José’s product. (Dat was dan wel kersvers!).

Vervolgens ging ze aan de slag om de likeur “l’Auberge d’Auzon” te vervaardigen. Haar moderator lichtte ons in omtrent de plaats van oorsprong en omtrent de naamgeving.  Deze likeur oogt tijdens de bereiding zeer decoratief, maar het kost enige tijd om te laten “trekken”. Daarom had José van huis een proeffles meegebracht, zodat iedereen kon proeven dat het niet alleen een decoratief maar ook een lekker drankje is.

Om te proeven hadden we ook nog een mispellikeur. Ikzelf had van een bevriende buurman een paar emmers mogen plukken. Deze werden aan de aanwezigen ter beschikking gesteld, zodat ieder ermee aan de slag kon. Tenslotte waren er nog notenlikeuren.  Vooral die van René (noten/amandelen) was erg in trek. De recepten van de likeuren staan op deze site onder het kopje “Recepten”.

Al met al een geslaagde avond, die een extra hoogtepunt kreeg in de uitreiking van de suikerbieten voor de gildewijn 2013-2014. Het had wel iets van Jacobse en Van Es zoals ze bij Jos uit de kofferbak werden gedistribueerd. Benieuwd naar de ervaringen op de eerstkomende Gildeavond.

 

Gildeavond 13 december

Op 13 december 2012 vindt de jaarlijkse wijnkeuring plaats. Dit keer is gekozen voor de categorieën:

wit droog druiven
rood droog druiven
vrije klasse (dit mogen alle soorten wijn zijn)

Hoewel de inschrijving traditioneel moeilijk op gang kwam hebben we weer een behoorlijk aantal inzendingen voor de keuring bij elkaar gekregen. Het beloofd dus weer een prima avond te worden, leerzaam maar toch gezellig.

Nog even voor alle zekerheid de hoofdpunten uit het reglement:

Wit droog druiven
Druivenwijn dient gemaakt te zijn van uitsluitend druiven. Meerdere druivenrassen kunnen daarbij in de samenstelling voorkomen.
Nagenoeg kleurloos tot alle facetten van lichtgeel tot geelgroen.
Minder dan 10 g restsuiker per liter.
Alcoholgehalte 9 – 14 vol.%, licht van smaak, bouquet en alcohol; met een korte afdronk.

Rood droog druiven
Ook deze wijn dient gemaakt te zijn van uitsluitend druiven. Alle kleurschakeringen van rood; een paarse schijn is toegestaan en soms een lichtbruine rand.
Minder dan 10 g restsuiker per liter.
Alcoholgehalte 9 – 14 vol.%, licht van smaak, bouquet en alcohol; met een korte afdronk.

Vrije klasse
In deze klasse kunt u alle soorten wijn t/m bubbelwijnen aanbieden.
Versterkte wijn en als port vallen hier niet onder.

Inschrijven wijnkeuring
Op de keuringsavond dient u uw fles(sen) tussen 19.30 en 19.45 uur in te leveren.
Per klasse kunt u één wijn ter keuring aanbieden. Van elk soort dient u twee flessen mee te nemen (1 fles voor de keurmeester en 1 fles voor de gildeleden).    In de vrije klasse volstaat één fles

Hoe de te keuren wijnen aanbieden
- in een witte (transparante)
bordeauxfles van 0,75 liter
- met een
champagnestop als afdichting
- zonder etiket of andere kenmerken
- afgevuld tot 1 cm onder de champagnekurk
- op kamertemperatuur
- een apart blaadje met hierop gebruikte vruchtsoort en de klasse waarin deze gekeurd moet worden.
- bij de vrije klasse ook een apart blaadje met daarop vruchtsoort, alcohol % en of deze droog of zoet is.

Uw wijn zal niet gekeurd worden als
- een verkeerde fles of afsluiting is gebruikt
- een etiket of andere kenmerken op de fles aanwezig zijn
- de fles niet afgevuld is zoals aangegeven
- de wijn gekoeld is
- in een uitgesproken verkeerde klasse is ingediend
- u te laat bent bij het inleveren

Hoe gaat er gekeurd worden
De witte druiven wijn en de rode druivenwijn zullen zowel door een keurmeester en door gildeleden (in groepjes) gekeurd gaan worden.
De uitlag van de keurmeester is hierbij bindend.
De wijnen uit de vrije klasse worden alleen door de gildeleden gekeurd. Hiervoor is dan ook maar één fles wijn nodig.
De wisselbeker gaat naar degene die in de klassen “witte druivenwijn” en “rode druivenwijn” de hoogste score heeft behaald (uitslag keurmeester) .

Ook op deze avond zijn introducés welkom!

18 Januari 2014

Jullie konden het al raden: in januari plannen we geen gilde-avond maar houden we de traditionele nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwkomers: ieder lid brengt een culinair hoogstandje naar eigen idee mee (en natuurlijk wat te drinken!). Het geheel wordt op een grote tafel geplaatst en nadat we elkaar over en weer het allerbeste voor het nieuwe jaar hebben gewenst eten en drinken we alles op. Heel erg gezellig altijd. En genoeg tijd om ervaringen uit te wisselen over het project Gildewijn.

Vriendelijke groet,

Harrie

 

 

November 2013

Beste vrienden.

De komst van de Goedheiligman is  weer aanstaande , het zal jullie niet zijn ontgaan. Zoals voorgaande jaren is er weer volop maatschappelijke  discussie over de kleur van de helpende Pieten.

Ik ga mij uiteraard niet in de discussie mengen (immers: te kinderachtig voor woorden), maar mocht Piet het loodje leggen, dan raad ik de Sint aan zich voortaan te laten assisteren door “Blonde Marie” en/of “Rooie Marie”.  Het zal zijn oude hart verwarmen. Discussie gesloten!

(Blonde Marie en Rooie Marie zijn bieren die worden gebrouwen door Marijke Verhooren)

 

Gildeavond oktober

Ik had het vol vertrouwen jullie aangekondigd: de Gildeavond van oktober zou een groot succes worden ! Frans en Theo (in alfabetische volgorde) hebben er een leerzame maar bovenal vermakelijke quizavond van gemaakt.

In de goede traditie van ons Gilde was er ook weer voldoende te proeven.

Uiteindelijk was het Teun, die met trots zijn visite kan wijzen op de kennistrofee van het Gilde. Teun,als een van de oudste leden van het Gilde, werd bij de prijsuitreiking vergezeld door het nieuwste lid, Yvonne, die ook een prijs behaalde.

We hopen dan ook dat we Theo en Frans (in omgekeerde alfabetische volgorde) kunnen bewegen om in het volgende seizoen nog eens op herhaling te gaan.

Gildeavond November

Hoewel de oktober avond lang zal worden herinnerd, moeten we nu toch ook onze blik vooruit werpen op het komende “event”, de Gildeavond van 15 november.

Bij de vaststelling van het jaarprogramma proberen we naast wijn ook bier en likeur aan de orde te laten komen. November wordt dit seizoen dus de maand van de likeuren.

Niets menselijks is ons vreemd, dus werden we aangestoken door de alom heersende “limoncello-koorts”.  Eigenlijk is limoncello helemaal niet zo moeilijk om te maken, en het resultaat is verrukkelijk. Limoncello wordt deze avond de “hoofdschotel”.

Als jullie mee willen doen (hoeft niet hoor, kijken en keuren mag ook!) gelieve mee te brengen:

·     Een stopfles of weckglas van minimaal 0,5 liter

·     250 cl alcohol van 95% (kan besteld worden bij de Wijkgaard!)

·     3 citroenen

·     Een rasp. (geen rasp? Gebruiken we die van mij bij toerbeurt)

Wil je meer dan 250cl maken breng dan in verhouding meer citroenen mee (en een fles die groot genoeg is).

Er zal een uitgebreide inleiding worden gegeven waarin de achtergronden en de geografische oorsprong aan de orde komen. We zorgen ook dat er een fles “gereed product” aanwezig is. (Wat is het Gilde zonder proeven)

Limoncello is de hoofdschotel,  maar er zijn ook bijgerechten nodig om het proeven tot een feest te maken. Zelf heb ik er al een in de gedachte, maar het is natuurlijk leuk als jullie ook een likeurtje uit eigen stokerij ter keuring aanbieden. Maak je geen likeur? Breng gerust een (wit) wijntje mee. Let wel: niets moet, alles mag.

 

 

Gildeavond december

De blik nog verder vooruit brengt ons in december. Moet dat nu? Ja, dat moet nu echt even, want in december is er weer de jaarlijkse wijnkeuring.

Op 13 december 2012 vindt de jaarlijkse wijnkeuring plaats. Dit keer is gekozen voor de categorieën:

wit droog druiven
rood droog druiven
vrije klasse (dit mogen alle soorten wijn zijn)

Vanaf 15 november kunnen jullie alle informatie vinden op onze web-site onder het hoofd “Jaarprogramma”. Bij 13 december klik je dan op “meer info” waarna het reglement verschijnt.

Belangrijk is, dat je je voor 26 november inschrijft.
Dit kan bij René via e-mail
info@dewijkgaard.nl

 

Tenslotte

Op de gilde-avonden zal Jos nadere informatie geven over de voortgang van het project "Gildewijn 2013-2014". Mis dit niet, en, zoals gebruikelijk, breng gerust een introducé mee!

Vriendelijke groet,

Harrie

 

 

 

Oktober 2013

Beste vrienden.

Als de herfst de druivenbladeren kleurt, de appels geuren in de kisten en de watersloten enthousiast blubberen, weten we dat het nieuwe gildejaar is begonnen. Dat is een wetmatigheid, die hoort bij de natuur. Het is daarom niet vreemd dat ons gildejaar in september begint

Seizoensopening

Op 20 september 2012 opende ons Gilde het nieuwe seizoen traditioneel met het afsluiten van de vakantie. Gelukkig waren weer veel leden de eerste gildeavond komen bezoeken om hun favoriete vakantiedrankjes te komen presenteren. Ik vernam dat het weer een genoeglijke avond geworden is. Bij terugkomst hoor ik er meer van (onze vakantie is nog niet om!), en zal jullie er uitgebreider over berichten als dat nodig is.

De avond werd ingeleid door Jos Koster, die ook het initiatief nam om dit jaar weer te komen tot een Gildewijn. Met het gilde gaan we een suikerbietenwijn met gember maken. Maar liefst 11 leden meldden zich aan voor deze co-productie, waaraan eenieder zijn eigen “touch” kan geven.  Als je je nog niet hebt aangemeld, doe dat dan snel op j.a.koster@planet.nl          .

Gildeavond oktober

Nieuw! Nieuw! Een kreet die in de reclamewereld goed is voor een aanmerkelijke stijging van de omzet, liefst gevolgd door een stijging van de winst. Wij roepen nu ook Nieuw!, Nieuw, en vertrouwen er dan ook op, dat een nieuwe activiteit voor nieuw animo zal zorgen en voor een toename van de bezoekers aan onze gilde avond.

 Je fronst de wenkbrauwen en vraagt je af wat dat nu weer is. Harrie, zul je denken, vanwaar dat vertrouwen? Welnu, voor vrijdag 18 oktober hebben Theo en Frans o.a. op basis van een spel wat geloof ik Triviant heet, een aantal zaken op papier gezet.

Dat resulteert in een luchtige en amusante kennistoets, waarbij alle zintuigen aan bod komen. Theo en Frans kennende, ben ik er van overtuigd dat het geen droog (letterlijk) kennisexamen wordt, maar een vrolijke bijeenkomst waar ook beginners volop kans hebben om te worden uitgeroepen tot de grootste drankkenner van 2013 (met oorkonde!).

Ook de minst scorende krijgt een prijsje. Prijzen en prijsjes zijn leuk, maar het gaat toch vooral om de ambiance, en om wat je ervan kunt leren.

Welnu, komt dus allen in groten getale, en laat je verrassen door Frans en Theo.

Tenslotte

Gedurende de avond zal Jos nadere informatie geven over de voortgang van het project "Gildewijn 2013-2014". Mis dit niet, en, zoals gebruikelijk, breng gerust een introducé mee!

Vriendelijke groet,

Harrie

 

 

September 2013

Beste vrienden.

Hier is-t-ie dan weer, de eerste nieuwsbrief van het nieuwe seizoen 2013-2014! Bij ons in Hongarije vertonen de wijnstokken al herfstkleuren, en de refractometer geeft al weer waarden aan die weer veelbelovend zijn. Vóór het komende weekend kan er al worden geplukt!

Zoals gebruikelijk gaan we jullie door middel van de nieuwsbrief op de hoogte houden van op handen zijnde activiteiten, en doen we verslag van wat er in de voorbije periode zoal is gebeurd.

Open dag Teunishof

De eerste gebeurtenis in het nieuwe seizoen is traditioneel de open dag van de Teunishof. Ondanks mindere voorspellingen viel het weer alleszins mee. Teun ontvangt tijdens de open dagen zo’n 40 bezoekers per dag, die na een rondleiding over de tuin aan kunnen schuiven voor een gezellige wijnproeverij. Teun laat zijn gasten daarbij kennis maken met zo’n 8 verschillende wijnen. Geen wonder dat het dan gezellig wordt!

Seizoensopening

Op 20 september 2012 opent ons Gilde het nieuwe seizoen traditioneel met het afsluiten van de vakantie. Dat doen we door jullie in de gelegenheid te stellen jullie favoriete vakantiedrankjes te presenteren. Dat zullen vaak wijnen zijn maar dat kunnen ook likeuren of bieren zijn.

Zoals gebruikelijk zullen we dan weer veel verhalen horen. Dat kan bijna niet anders, ook dat hoort bij de traditie. Het wordt vast weer heel interessant om te vernemen wat jullie zoal onderweg hebben gedronken en wat jullie daarbij hebben meegemaakt.

De avond zal worden ingeleid door Jos Koster, die ook het initiatief nam om dit jaar weer te komen tot een Gildewijn. Tijdens deze Gildeavond zal Jos de aftrap verrichten.

Breng gerust een introducé(e) mee naar de Gilde avond. In het bijzonder het project “Gildewijn” leent er zich voor om nieuwe leden en ook belangstellenden “in te leiden” in de kunst van het wijnmaken. Laat het wel even van tevoren weten als U een introducé meebrengt!

Tenslotte

Ik hoop van harte dat stijgende lijn in de opkomst dit seizoen zal worden doorgetrokken. Het programma is dit jaar weer gevarieerd en interessant. Voor de (bestuurs-)leden die zich inzetten om een bijdrage te leveren aan het programma is het plezierig dat er van de kant van de leden belangstelling wordt getoond!

 

Vriendelijke groet,

Harrie

Juli 2013

Ik ben er weer eens goed voor gaan zitten, voor deze eerste nieuwsbrief van het seizoen 2013-2014. We kijken nog even terug op de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren, maar ook meteen vooruit naar het nieuwe seizoen. Als bestuur proberen we samen met jullie de lijn van het afgelopen seizoen door te trekken en er een fantastisch jaar van te maken. In grote lijnen is het jaarprogramma weer gereed, en het ziet er weer goed uit. Enfin, het komt in deze nieuwsbrief vanzelf aan de orde.

Slotmiddag 22 juni in Heteren

Op 22 juni was de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren.  Ikzelf ondervond bij aankomst een lichte teleurstelling omdat er op de kermis geen schiettent aanwezig was, en ik voor José dus geen roos kon schieten. Ze had er zo naar uitgekeken!  Wil en Raymond wonen pal naast het kermisterrein, en gek genoeg, kwam dat de sfeer echt ten goede. Wat de sfeer ook ten goede kwam was de geweldige opkomst. Het was weer zo gezellig dat we totaal geen last hadden van het oer-Hollandse weer op deze zaterdag. 

Traditioneel zorgden de gasten weer zelf voor lekkernijen en wijnen uit de eigen productie. Daarvan was aan het eind van de middag niet veel meer over.  Het bleef niet bij eten en drinken en gezellige conversatie; bij toerbeurt gingen we met Raymond naar de bijen kijken. Hartverwarmend, het enthousiasme waarmee Raymond over zijn bijen kan vertellen, en verbazingwekkend om te vernemen over het voortplantingsproces van deze dieren.  Van mijn eigen perceptie van de voortplanting, waarbij de bloemetjes en de bijtjes toch een belangrijke rol speelden, bleef niet veel meer over! Bijen “doen” het toch anders….

Bedankt Wil en Raymond voor deze bijeenkomst die dank zij jullie buitengewoon is geslaagd.

Café René

Vorig seizoen hebben we op verzoek van een van de leden geprobeerd om ook een activiteit te ontwikkelen in de zomermaanden, zodat leden de mogelijkheid hebben om elkaar in deze “gildeavond-loze” periode informeel te ontmoeten.

René had hiervoor op een aantal avonden zijn winkel opengesteld. Echter, het is gebleken dat de opkomst in de vakantiemaanden maar magertjes is. We hebben daarom besloten met deze activiteit te stoppen.

Gildewijn 2014

Met genoegen kan ik jullie meedelen, dat we dit seizoen weer een “gildewijn” gaan aanzetten. Oorspronkelijk hadden we als titel “van pluk tot keuring”, maar aangezien we besloten hebben om gezamenlijk een wijn van suikerbieten te produceren, kan er moeilijk van “pluk” worden gesproken. “Gildewijn 2014“ dus.

Jos Koster, de initiatiefnemer van dit project, gaat het werkplan opstellen. Dit werkplan zal tijdig op deze website worden gepubliceerd. De introductie zal plaatsvinden tijdens de gildeavond van september. Iedere gildeavond zal de volgende stap worden besproken. Uiteindelijk zal tijdens de slotmiddag in 2014 de keuring plaatsvinden, en tenslotte de prijsuitreiking. Alle deelnemers zullen worden uitgenodigd om een “personal touch” aan de wijn te geven, waardoor de deelnemers zich kunnen onderscheiden. Die “personal touch” kan worden gerealiseerd door eigen toevoegingen aan de wijn. Techniek is dus niet alleen belangrijk; ook creativiteit gaat een rol spelen.

Een van de doelstellingen van het project is, om nieuwe leden en aspirant leden op een aangename en leerzame manier de basisbeginselen van het wijnmaken bij te brengen. Meer ervaren leden kunnen dan daarbij helpen door als “mentor”op te treden. We hopen ook dat er zich lezers van deze nieuwsbrief die nog geen lid zijn zich aan zullen melden. We verwachten er veel van!

Jaarplan

Het valt niet mee om ieder seizoen weer een gevarieerd, interessant jaarplan op te stellen, maar volgens mij is het weer gelukt. Ik verwijs gemakshalve naar het schema elders op deze site, maar ik wil hier toch wel een tipje van de sluier oplichten.

Zo wordt er in oktober een quiz gespeeld, georganiseerd door Theo Verhoorn met medewerking van Frans Hack. De quiz zal niet alleen om kennis draaien, maar ook ludieke elementen bevatten. Geweldig toch?

Evenals vorig jaar hebben we likeur proeven gepland na de Algemene Ledenvergadering in maart.  Bijzonder is dat de likeuren dit keer van dezelfde soort zijn; namelijk het vandaag de dag zo populaire limoncello. Jullie kunnen zelf leren limoncello te maken tijdens de gildeavond van 15 november.

Ook zullen we dit seizoen weer een bieravond op de agenda zetten. Steeds meer leden van ons gilde brouwen inmiddels zelf bier, zodat we verwachten dat ook deze avond weer veel belangstellenden zal trekken.

Op de traditionele keuring in december onderscheiden we de volgende categorieën:

·        Druiven rood

·        Druiven wit

·        Vrije klasse

We rekenen ook dit jaar weer op een groot aantal inzendingen, om de wisselbeker van Flora over te nemen.

Vanzelfsprekend staat er ook dit jaar weer een slotmiddag gepland. We weten alleen nog niet wie onze gastheer en gastvrouw zullen zijn. Is het dit jaar jouw beurt? Als je het leuk vindt om ook eens een slotmiddag te organiseren, meld je dan aan bij een van de bestuursleden! En let op: er zijn altijd een boel handen die het werk licht maken.

Gildebijeenkomsten zijn meestal gezellig en leerzaam; echter alleen als er ook (zoals de laatste maanden) veel bezoekers komen. Daarom hebben we bij het vaststellen van het schema veel aandacht besteed aan de timing, zodat samenloop met feestdagen en vakanties zoveel mogelijk wordt vermeden. Neem daarom even de tijd om de data uit het schema in jullie agenda op te nemen. Samen gaan we er dan weer een “lekker” jaar van maken.

harrie

 

 

 

 

Nieuwsbrief juni 2013

 

Beste vrienden

Onder de koepel van onze notenboom op “De Volharding” in Hongarije schrijf ik de laatste nieuwsbrief van het seizoen 2012-2013. Een seizoen dat wat moeizaam op gang kwam, maar wat uiteindelijk tot een einde kwam wat hoop geeft voor de toekomst. Was de bijeenkomst in april (kaasjes en glaasjes) een succes, het avondje port maken onder leiding van Frans was dat zeker.

Gildeavond mei 2013

Op deze avond was het onderwerp: “PORT”.

Deze titel maakte meteen duidelijk waarom het ging: Wat is port en hoe wordt het geproduceerd. Welke zijn de mythes omtrent dit product, wat is waar en wat niet. (of zoals de Duitsers het zo treffend uitdrukken, wat is “Wahrheit oder Dichtung”

Jos Koster had voor de nodige publiciteit gezorgd, en er waren daardoor een aantal belangstellenden van buiten de vereniging  die “acte de présence” gaven. Goede publiciteit voor ons Gilde dus.  Wat zeker zo belangrijk is, is dat ook weer een groot aantal leden de bijeenkomst bezochten. Een vereniging heeft immers alleen bestaansrecht als de leden het onderlinge contact niet schuwen.

De avond was natuurlijk een genoeglijk samenzijn. Naast de inbreng van Frans had ook Teun een staaltje van zijn kunnen meegebracht. Wat zou het Gilde zijn zonder de mogelijkheid van proeven.

Dat misten we wel hier in Hongarije op de “Volharding”.  We probeerden een lokale variant die onder de naam port werd verkocht, maar zonder de gezelligheid van de Gilde-avond was er niets aan.  Daarom verheugen we ons nu al op de slotavond!

 

Slotmiddag 22 juni in Heteren

Op 22 juni is de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren. Traditioneel zorgen de leden dan zelf voor eten en drinken. Wil en Raymond zorgen dan voor de gastvrijheid en de bijen. In de aankondigende e-mail hebben jullie een uitgebreide beschrijving gevonden van de route naar Heteren. Om privacy redenen geven we die natuurlijk hier niet prijs.

Wat jullie wel moeten weten is, dat de burgemeester van Heteren in zijn wijsheid heeft besloten om de jaarlijkse kermis te verplaatsen en die te laten samenvallen met onze slotmiddag. Het kan dus zijn dat de knallen van onze champagnekurken samenvallen met de knallen van de “Kop van Jut” We hebben overwogen om ons slotevenement te verplaatsen, maar vonden uiteindelijk dat iets wat al zo lang van te voren gepland is, toch doorgang moet vinden. We hopen dat de bijen zich normaal zullen gedragen. 

Wat we vooral hopen is dat de trend van de laatste maanden doorgetrokken zal worden, en dat veel leden de weg naar Heteren zullen vinden. Wil en Raymond hebben er immers hun ziel en zaligheid in gestoken om er een succes van te maken. IJs en weder dienende hopen wij jullie daar dan ook allemaal in goede gezondheid te mogen begroeten.

Tot ziens dus op de afsluiting van het seizoen 2012-2013, en misschien schiet je nog een roos op de schiettent op de kermis in Heteren!  Ik ga het in ieder geval proberen voor José! Jeugdsentiment!!

harrie

 

Nieuwsbrief mei 2013

 

We starten deze keer weer met een terugblik op de vorige gildeavond (april 2013), en kijken met jullie vooruit naar de komende avond, vrijdag 24 mei, waarop Frans Hack ons bij de hand gaat nemen met betrekking tot het maken van port.

Gildeavond 19 april 2013

Op deze avond was het onderwerp: “Kaasjes en Glaasjes”.

Deze titel maakte meteen duidelijk waarom het ging: Hoe kunnen kaas en wijn, volgens hun smaakkarakteristieken, het best gecombineerd worden? Zijn daar regels voor? En is het waar dat bij een goede kaas altijd een rode wijn geschonken moet worden?

Vooraf had ik in de vorige nieuwsbrief al gesteld dat “smaken verschillen”. Ook dat er in de wereld van de epicuristen en de wijnkenners (niet noodzakelijk dezelfde personen!) verschillend over wordt gedacht.

Hierover wilden we ons eigen oordeel kunnen geven. En, verrassenderwijs, een groot aantal leden eveneens. De opkomst op deze avond was gewoon weer ouderwets goed en de sfeer optimaal. We werden ook niet teleurgesteld in het programma. Inge had een duidelijke presentatie voorbereid, en voor de beloofde kazen en wijnen gezorgd.

De uitkomst van de experimenten was toch verrassend te noemen: Bij een halfzoete wijn waren de meningen over de bijpassende kazen verdeeld, evenals bij de Sauvignon Blanc. Dat zou voeding kunnen geven aan de gedachte dat inderdaad smaken verschillen. Echter, de combinatie Edammer kaas en Côtes du Rhone viel bij praktisch iedereen in de smaak.

Dit onderstreept de gedachte dat het de moeite waard is de mogelijke combinaties te blijven proberen. Misschien kom je op een gegeven moment ook een combinatie tegen die voor jou het “einde” is! (……en laat het ons dan weten…)

Gildeavond mei 2013

In mei gaat Frans Hack op de Gildeavond port maken. Voor deze avond heeft Jos Koster voor extra publiciteit gezorgd, waardoor we mogelijk nieuwe leden kunnen werven. Maar dan zou het extra plezierig zijn als jullie voor een ambiance zouden zorgen als bijvoorbeeld op de Gildeavond van april.

Frans gaat jullie laten zien hoe je van rood fruit een heerlijke wijn kunt maken. En, Frans kennende, zal hij die ook laten proeven!  Op het recept berust géén copyright (nihil obstat) en je krijgt het aan het eind van de avond gewoon mee naar huis.

Als je in je vrienden- of kennissenkring nog mensen kent die er al eens over nagedacht hebben om zelf wijn te gaan maken, dan is dit de gelegenheid om ze op de best mogelijke manier met ons Gilde te laten kennismaken. De avond is toegankelijk voor iedere volwassene tegen een kleine vergoeding. Wie een introducé mee wil brengen dient deze (zoals gebruikelijk) wel even aan telefonisch aan te melden bij Frans of René.

We leren natuurlijk steeds weer nieuwe dingen! Op de Gildeavond van april leerden we dat er uitstekende combinaties mogelijk zijn van kaas en wijn, maar dat je ze wel moet proberen om te kunnen bepalen of het jouw smaak is. Welnu, een van die standaard geroemde combinaties is port met een blauwschimmelkaas.  Frans heeft beloofd dat hij ons deze combinatie zal laten proberen!

Slotmiddag

Op 22 juni is de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren. Traditioneel zorgen de leden dan zelf voor eten en drinken. Wil en Raymond zorgen dan voor de gastvrijheid en de bijen. Ook dit evenement heeft weer alles in zich om een succes te worden.

Veel plezier op de komende Gildeavond!

harrie

Nieuwsbrief April 2013

Normaal begin ik de nieuwsbrief met een verslagje van de laatste Gildeavond.  Een uitgebreid verslag van de algemene ledenvergadering en het daarop volgende “bubbels” proeven is echter al in jullie bezit, zodat ik deze keer alleen maar mijn licht hoef te laten schijnen op de komende Gildeavonden. (en op een PRIMEUR!!)

Gildeavond 19 april 2013

Op deze avond is het onderwerp: “Kaasjes en Glaasjes”.

Dat wijn en kaas prima samengaan is algemeen bekend. Het is echter niet zo dat elke wijn goed combineert met elke kaas. Verfijnde wijnen leggen het vaak af tegen sterke kazen.

Hoe kunnen kaas en wijn, volgens hun smaakkarakteristieken, het best gecombineerd worden? Zijn daar regels voor? En is het waar dat bij een goede kaas altijd een rode wijn geschonken moet worden? Volgens mij bestaan hier geen echte normen voor en moeten we ons houden bij de premisse dat “smaken verschillen”. Maar enkele richtlijnen kunnen er toch wel gegeven worden. Nog beter is het die richtlijnen zelf proberen te bepalen.

Dat is nu precies wat we de komende Gildeavond gaan doen. We gaan experimenteren met een 4-tal kazen en een drietal wijnen, en daarbij uitzoeken welke combinaties juist wel of net niet geschikt zijn. 

Daarenboven worden jullie uitgenodigd je eigen wijn (of bier) mee te brengen om vast te kunnen stellen hoe die met de kazen combineert. Het belooft weer een gezellige avond te worden waarbij je ook weer wat kunt opsteken. De avond wordt gemodereerd door Inge Verdonk.

Gildeavond mei 2013

In mei gaat Frans Hack op de Gildeavond port maken. Noteer 24 mei in je agenda, als je dat nog niet hebt gedaan. Voor deze avond zullen we proberen wat extra publiciteit te verzorgen, waardoor we mogelijk nieuwe leden kunnen werven. Jullie worden dan ook van harte uitgenodigd om introducés mee te brengen (wel aanmelden bij Frans!).

Slotmiddag

Op 22 juni is de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren. Traditioneel zorgen de leden dan zelf voor eten en drinken. Wil en Raymond zorgen dan voor de gastvrijheid en de bijen. Ook dit evenement heeft weer alles in zich om een succes te worden.

PRIMEUR:  “Van pluk tot keuring”

“Van pluk tot keuring” is een nieuw project, geïnitieerd door Jos Koster, dat ons gedurende het komende seizoen zal bezighouden. Het plan zal op de slotmiddag in Heteren worden geïntroduceerd. Uiteraard zal ook in de komende nieuwsbrieven ruim aandacht worden besteed aan dit project.

Tot ziens op de komende Gildeavond!

harrie

 

 

Nieuwsbrief maart 2013

Vanzelfsprekend  kijken jullie allemaal al halsreikend uit naar de algemene ledenvergadering van 15 maart, maar eerst moeten we nog even terugkijken naar onze gildeavond van 15 februari. Het ging om “Fouten in wijn, en de correctie ervan”. Wie van ons heeft er niet eens een brouwsel in het afvalputje laten lopen omdat er een “nare” geur van af kwam? Misschien was dat helemaal niet nodig geweest!

Gildeavond 15 februari

Wouter Jan had een uitgebreide en heldere presentatie voorbereid over foute geuren, en foute smaken. Fouten, die beginnen als een verbeterbaar gebrek zoals onbalans, oxidatie en lichte zwavelgeur, maar die bij verwaarlozing een ongeneeslijke ziekte kunnen worden.

Vervolgens kregen we een opsomming van de standaard foute geuren met sprookjesachtige namen als o.a.  “paard” en “gekookte bloemkool”. Dit werd ondersteund met een set geurmonsters, die je de eetlust ontnamen.  Ook de oorzaken van de fouten kwamen uitgebreid aan bod, tot leering ende vermaack maar vooral ter voorkoming.  Uitgebreid hebben we daarna gesproken over de remedies die zoal gebruikt worden om fouten te herstellen, zodat niet alle wijnen in de handen van de likeurmakers hoeven te vallen.

Nadat de ergste geuren weer waren weggewaaid had Wouter Jan, als beloning voor hen die volhielden een drietal verrukkelijke wijnen meegebracht uit het zuiden van Frankrijk.  Mijn persoonlijke favoriet was de Grenache, met een geringe voorsprong op de Carignan, maar de meeste stemmen gingen naar de Bicentenair, waarin Grenache, Carignan Mourvedre zijn verwerkt.  Zo was het dan toch weer “eind goed, al goed”! 

15 Maart 2013 : Algemene Ledenvergadering

De ALV is dé kans om invloed uit te oefenen op de gang van zaken binnen de vereniging. Het bestuur zal aan jullie verantwoording afleggen over het gevoerde beleid, en graag voorstellen horen over hoe jullie over de toekomst denken.

Er zal ook een nieuwe penningmeester worden benoemd. (zie vorige nieuwsbrief). De agenda en de stukken voor de ALV stuur ik jullie separaat als bijlage bij een speciale e-mail.

Een van de belangrijkste onderdelen van de avond wordt het agendapunt “Wensen en suggesties voor het nieuwe seizoen”. Vooral voorstellen met betrekking tot de excursie zien we met belangstelling tegemoet. Ook kunnen jullie hier je mening geven over de wijnen die in de traditionele wijnkeuring aan bod zouden moeten komen.

Tenslotte houden we natuurlijk ook een rondvraag waar alles, maar dan ook letterlijk alles aan bod kan komen wat niet eerder op de avond is besproken.

Na het officiële gedeelte gaan we natuurlijk niet meteen op huis aan. In het “na-programma” gaan we “bubbels” proeven en beoordelen!  José heeft gezorgd voor een aantal interessante flessen, maar jullie worden van harte uitgenodigd een monster uit eigen vinotheek mee te brengen en ter keuring aan te bieden.  Zeker weten dat het weer een interessante avond gaat worden.

FAWBG

De wijngaardeniersdag en de landelijke keuring van de FAWBG vormen ook dit jaar weer één evenement: de dag voor kennis, ontmoeting en wijnkeuring. De dag staat open voor iedere amateur wijn- en likeurmaker.

Daarnaast zijn er een aantal interessante workshops. Deelnemers aan de dag kunnen twee workshops kiezen uit een aanbod van vier.

Het FAWBG roept onze leden dan ook op om mee te doen aan de enige landelijke keuring van amateur wijnen en likeuren in Nederland die gehouden wordt op zaterdag 13 april te Wijchen. Nadere informatie kunnen jullie vinden op de website van het FAWBG (onze bond!), onder www.fawbg.nl .

Tevens zal ik jullie de complete documentatie in een aparte email doen toekomen.

Nog even dit: als je wijn of likeur wilt laten keuren, maar je bent niet in staat om de dag in Wijchen bij te wonen, neem dan even contact op met Jos Koster, die als keurmeester op deze dag aanwezig zal zijn, en uw fles graag mee zal nemen.

Vriendelijke groet,

harrie

 

 

Nieuwsbrief 5 februari 2013

 

Beste vrienden.

Hier is-t-ie dan weer, de eerste nieuwsbrief van 2013! Zoals gebruikelijk houden we jullie door middel van de nieuwsbrief op de hoogte van op handen zijnde activiteiten, en doen we verslag van wat er in de voorbije periode zoal is gebeurd.

Gildeavond december 2012

Voor het eerst hadden we een clubavond in december, en tot ons genoegen kunnen we berichten dat dit een succesvolle avond is geworden. We hadden dan ook een wijnkeuring op het programma staan, waarbij maar liefst 17 flessen gekeurd moesten worden.

 De wijnen werden in twee groepen geroken, gewalst en gedronken (soms zelfs in de daarvoor bestemde containers geretourneerd) en vervolgens besproken en beoordeeld. Tegelijkertijd werden de wijnen in afzondering beoordeeld door de heer J.Krijgsman, keurmeester van de FAWBG.  

De resultaten werden daarna opgeteld waarbij Flora de Keijzer als winnaar uit de bus kwam. Flora mag de wisselbeker nu een jaar in de woonkamer tentoon stellen. (Wim mag er natuurlijk ook wel trots op zijn!).

 Januari 2013 Nieuwjaarsreceptie

Enige trouwe bezoekers moesten helaas  verstek laten gaan, maar desalniettemin hadden we een goede opkomst, en, wat meer is, ook weer een uitstekende sfeer. De tafel boog door onder het gewicht van de culinaire prestaties van de aanwezigen. Merkwaardig dat er altijd een grote verscheidenheid aan gerechten is; doublures zijn echt zeldzaam, als ze er al zijn.

 Op de achtergrond werd een videopresentatie vertoond over de grote wijngebieden van Hongarije, waarbij passende muziek ten gehore werd gebracht.

Nadat René iedereen welkom heette, werd er met echte rabarberbubbels (zoveel b’s in een woord!) van Wouter Jan geproost op het nieuwe jaar. Gezellig was het, wat bleek uit het feit dat het weer later werd dan was gepland. Maar omdat iedereen ook weer mee opruimde, kon de zaal weer “spic and span” worden achtergelaten.

 

Februari 2013

Op de komende clubavond, op 15 februari, is het thema “fouten en correcties (in wijn)”. Het zal ons allemaal wel eens overkomen zijn dat er een vreemde geur rond het pulpvat of de gistfles hangt. Zelf heb ik eens meer dan 100 liter weggegoten omdat er een akelige zwavelgeur werd voorgebracht, die achteraf misschien best had kunnen worden verwijderd. 

Op deze avond gaan we het daarom eens hebben wat er zoal fout kan gaan tijdens het vinificatieproces, en of en hoe er herstel mogelijk is. Om de moderator van de avond daarbij te helpen zou het aardig zijn als jullie zelf ook een wijn meebrengen waarvan de kwaliteit op een of andere manier twijfelachtig is. Die kunnen we dan ruiken en (voorzichtig!) proeven, en daarna bespreken, zodat we er allemaal iets van kunnen leren. 

Ter geruststelling: Wouter Jan heeft beloofd ook een paar goede flessen mee te brengen, zodat we als gildeleden toch ook weer wat goeds te proeven zullen hebben.

 

15 Maart 2013 : Algemene Ledenvergadering

De ALV is dé kans om invloed uit te oefenen op de gang van zaken binnen de vereniging. Het bestuur zal aan jullie verantwoording afleggen over het gevoerde beleid, en graag voorstellen horen over hoe jullie over de toekomst denken.

Er zal ook een nieuwe penningmeester moeten worden benoemd. (zie vorige nieuwsbrief). De agenda en de stukken voor de ALV kunnen jullie in de volgende nieuwsbrief tegemoet zien.

Na het officiële gedeelte gaan we natuurlijk niet meteen op huis aan. In het “na-programma” gaan we “bubbels” proeven en beoordelen!

 

T