Voorgaande nieuwsbrieven

Home

Nieuwsbrief maart 2016

Beste vrienden.

Naar goed gebruik hebben we het verslag van de gilde-avond van maart gesplitst. Het eerste deel van de avond was het Algemene Leden Vergadering. Het verslag daarvan kregen jullie al afzonderlijk in jullie mailbox. Dat hoort ook zo, omdat de website voor eenieder toegankelijk is, en de ALV notulen zijn alleen voor leden. Zodoende dus…. 

Nadat de hamer gevallen was die de sluiting van de ALV aankondigde, zijn we niet meteen naar huis gegaan. Écht niet!    

Gildeavond maart 2016

Wat door mij vooraf werd beschouwd als een “sake-avond”, werd dank zij Inge en Wouter Jan een heuse Japanse avond. De heerlijkste sushi ’s werden ter plaatse (!) bereid, en vormden de inleiding tot een leuke nazit na de Algemene Ledenvergadering. Want sake is best lekker, maar de combinatie met de sushi maakt het helemaal onweerstaanbaar.

Het was wel jammer dat ik me zo verschrikkelijk moest concentreren om geen saté te zeggen, maar sake. Na enige tijd begon dat een beetje een obsessie te worden, maar nadat we enige glaasjes hadden geproefd ging het beter.

Doel van de “lezing” was om vast te stellen of de sake nu lekkerder was als hij koud wordt gedronken of warm. Geen wonder dat deze discussie al decennia lang de gemoederen in Japan en ver daarbuiten bezig houdt.  Ook wij kwamen niet tot een eensluidend oordeel.

Wel wisten we dat de sushi lekker was! Tot de laatste verdwenen waren!  

Voor mij altijd weer een fenomeen dat een ALV die bij de meeste verenigingen verafschuwd wordt, bij ons altijd weer uitdraait op een gezellig samenzijn.

 

 

                                  000000000000000000000000000

 

Stond er gisteren in mijn stamcafé

een man aan de toog en die vroeg:

5 pintjes, 2 cola's en 3 koffies.

Vroeg de barman: "Wil je er een dienblad bij?"

Waarop die man antwoordde:

"Nee joh, ik heb m'n handen zo al vol genoeg!"

 

                 00000000000000000000000000

 

8 april: gisten en toeslagstoffen

Gezelligheid is erg belangrijk, wij leden willen méér! Het bleek alweer eens tijdens de ALV: We willen leren en onze techniek verbeteren. Daarom komt iedereen volledig aan z’n trekken tijdens de komende bijeenkomst op 8 april.

In het algemeen weten we allemaal wel dat je van slechte druiven geen lekkere wijn kunt maken (wel lekkere cognac overigens). De smaak van de wijn wordt voor 95% in de wijngaard bepaald. Bodem, druivenras, zon, rijping en verzorging zijn de belangrijkste factoren die de smaak van de wijn beïnvloeden. Maar….., de resterende 5% komen op het conto van de gist, toeslagstoffen en het vakmanschap van de wijnmaker.

Bij alles wat we aan de most, en in een later stadium aan de wijn toevoegen, moeten we ons steeds afvragen wat de invloed hiervan is op de kwaliteit van de wijn. Het is vaak zo dat we proberen één probleem op te lossen en vervolgens twee nieuwe problemen veroorzaken. Om dit te voorkomen willen we aandacht besteden aan de, in grote lijnen, werking en risico’s van gist en toeslagstoffen. Dit betreft (samenvattend) de risico’s ten aanzien van kleur en geur, smaak en afdronk. 

Gisten zijn erg belangrijk: eenzelfde sap geeft twee verschillende wijnen als ze zijn vergist met twee verschillende gisten. Ook bestaan er specifieke gisten voor droge, medium en zoete wijnen.

Toeslagstoffen zijn er onder andere voor het :

- opstarten vergisting (gistvoedingszouten)

- ontzuren most (neerslagkalk)

- verlagen oppervlakte - spanning (enzymen pecto)

- klaringsmiddelen (bentoniet, gelantine/kiselsol en vislijm

- geurverbeteraars (actieve kool)

- ontzuren wijn (dubbel zout)

- smaak verbeteren (chips eiken)

Maar we zijn hier nog niet eens uitputtend; kijk er de catalogus van Brouwland maar eens op na, of grasduin eens in de Wijkgaard.

Jullie weten dat het gemakkelijk is om eenvoudige zaken  moeilijk te maken, maar dat het moeilijk is om moeilijke zaken eenvoudig te maken. We zijn verheugd dat we er in zijn geslaagd om een spreker te “strikken” voor onze Gildeavond van 8 april, die het laatste als geen ander beheerst. Ik beloof jullie dat het de moeite waard wordt.

In de na-zit willen we natuurlijk wel wat proeven. Daarom nodigen we jullie graag uit een fles uit jullie eigen kelder mee te brengen om gezamenlijk te proberen. Het zou vooral leuk zijn als jullie een wijn uit eigen voorraad kunnen meebrengen die op het punt staat gebotteld te worden. Samen zouden we deze kunnen bespreken, met in ons achterhoofd datgenen wat we vanavond hebben gehoord over toeslagstoffen (voor gist is het dan te laat).

Overigens, het lijkt mij weer typisch zo’n avond om een introducé(e) mee te brengen. We bieden de ideale mix van kennis en vermaak!, en misschien levert het wel een nieuw lid op!

                           0000000000000000

Om alles even te relativeren: hier volgt een artikel uit Express.be over wijnkeuringen. Vooral de paragraaf “smaak” is het lezen waard. Mijn conclusie: laat je niet gek maken vooral niet als jouw wijn géén veelbelovende lavendel aroma heeft.

Wijnfraude is van alle tijden. En het is tegen voormelde achtergrond dat de Amerikaan Robert M. Parker, een invloedrijke wijn-journalist uit de VS, in 1978 zijn wijngids zou lanceren. The Wine Advocate en Robert Parker behoren inmiddels tot de meest invloedrijke stemmen in de wijnindustrie. Parker proeft meerdere duizenden wijnen per jaar. Deze wijnen worden ingedeeld op een 100-punten schaal. Wijnen met meer dan 90 punten zijn de A-wijnen. De gouden medailles die Parker uitreikt zijn dermate invloedrijk dat gerenommeerde wijnhuizen makkelijk 1 miljoen dollar besteden om hun wijnen in de competitie te brengen. Een fles die 1 punt stijgt binnen Parker's systeem wordt gemiddeld 7% duurder.

Tot daar het goede nieuws, want in essay dat in The Wall Street Journal verscheen, maakt Robert Hodgson, een gepensioneerd hoogleraar statistiek (en amateur-wijnkenner), brandhout van dit soort gidsen. Hodgson verbaasde zich over het feit dat de uitkomsten van wijnproeverijen en -competities elkaar zo vaak tegenspraken. Een wijn die in de ene competentie aan de top staat, wordt in een andere in de vernieling geschreven. Hij legde een reeks keuringen naast elkaar en kwam tot vaak halucinante conclusies:

1. Smaak: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs de meest doorgewinterde wijnkenner niet meer dan 3 à 4 smaken uit elkaar kan houden, maar een fles Silverado Limited Cabernet Sauvignon uit 2005 werd door de Wine News omschreven als: ‘stofferig, krijtgeuren met een vleugje munt, pruim, tabak en leder. Smaakvolle kers met een parfum van gerookte eik'. 8 geuren of smaken dus. Exact dezelfde wijn krijgt op The Wine Advocate de omschrijving: ‘veelbelovend aroma van lavendel, geroosterde kruiden, bosbessen en zwarte bessen.' 12 smaken dus om een en dezelfde fles te omschrijven en geen enkele van de 12 smaken komt in beide omschrijvingen voor.

2. Beïnvloeding: Tien jaar geleden liet de Franse onderzoeker Fréderic Brochet 57 Franse wijnexperts twee identieke, middelmatige Bordeauxwijnen proeven. Een werd uitgeschonken in een Grand Cru-fles, de andere in een fles waarin normaal huiswijn wordt bewaard. Conclusie: de Bordeaux in de Grand Cru-fles kreeg excellente kritieken; dezelfde wijn uitgeschonken als tafelwijn werd door de meerderheid van de experts omschreven met adjectieven als ‘ongebalanceerd' en ‘plat'.

Daarop vroeg en verkreeg Hodgson de medewerking van een van de belangrijkste jury's van wijnen in de Verenigde Staten (California State Fair Wine Competition) voor een langjarig onderzoek. Die jury van zeventig leden proeft normaliter 100 wijnen in twee dagen. Ook hun gezag is groot, want hun bevindingen bepalen het lot van de wijnen op de markt. Hodgson schotelde deze jury opnieuw 100 wijnen voor, maar zonder dat ze het wisten kwam iedere wijn vier keer voor in de test. Resultaat: eenzelfde wijn kreeg beoordelingen die gemiddeld 4 punten uit elkaar lagen. (85 werd 81 en daarna 89), maar er waren ook verschillen tot 10 punten (waarbij 79 eerst 89 en dan 69 werd). Hodgson deed die testen verschillende jaren na elkaar en ook dat leverde verrassingen op, want juryleden die het ene jaar redelijk consistent waren geweest in hun beoordelingen, bleken een jaar later juist klungels. Hun ogenschijnlijk rechtlijnige bevindingen leken een jaar later gewoon toeval te zijn geweest. De resultaten werden in januari gepubliceerd in het Journal of Wine Economics. En de resultaten waren niet mooi: de jury had geen verstand van wijn. Erger nog, in september maaket de nieuwsbrief The California Grapevine de beste wijnen van het jaar bekend. Toen Hodgson de gegevens onderzocht bleek dat wijnen die in een categorie goud wonnen meestal kansloos waren in andere categorieën. ‘De medailles leken willekeurig te zijn verdeeld, met een kans van 9% dat eender welke deelnemende wijn wel ergens goud zou winnen. De toekenning van de medailles is identiek aan het toekennen van een prijs met een enkel criterium als maatstaf: geluk!', schreef Hodgson in zijn slotconclusie.

Bron: Express.be (17 nov 2009)

(Tussen haakjes) misschien zijn er toeslagstoffen die alsnog voor een veelbelovend aroma van lavendel kunnen zorgen….

 

                     00000000000000000000000000000

 

Tenslotte….

………….rest mij niets dan de wens uit te spreken dat jullie allemaal aanwezig bent op de gildeavond van 8 april. Laten we ook van het einde van het seizoen een succes maken.

Harrie               

 

nieuwsbrief februari 2016

Beste vrienden.

We raken  al weer lekker op stoom met het Gilde. Na een geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst volgde alweer een buitengewoon geslaagde, soms zelfs hilarische avond over Georgische wijnen. Lees meer in het hierna volgend verslag van de hand van Piet. Als jullie dat hebben gelezen kom ik er weer in om jullie voor te bereiden op onze volgende bijeenkomst.

 

Verslag gildebijeenkomst februari 2016

GILDEAVOND 12/2 1016

 

Programma: kennismaking met een geheim wijnland. Goede opkomst, 22 man/vrouw.

Theo Verhoorn maakte er een hele leuke voorstelling van. Het was GEORGIE . Theo was hier ook nog nooit geweest, of de wijn gedronken.

Hij had in Nederland drie wijnen gekocht, die we met traditioneel gezang( en plezier) geproefd hebben.

 

We kregen een complete beeld van  de geschiedenis van Georgië :oudste wijnland, vondsten van 8000! jaar oud, in de 17e eeuw was er geen land met zoveel kwalitatief goede wijnen. Er zijn 525 soorten wijnstok bekend,, waarvan er nog 38 worden gebruikt. We zagen de opbouw van de stenen kruiken en het ingraven, voor een stabiele temperatuur en het openen van de kruiken onder luid gezang.

De wijn heeft dan alle tijd op de most gestaan. We zagen in een volgend filmpje de moderne werkwijze, met RVS vaten, in mooie wijnhuizen.

We hebben twee witte en een rode geproefd. De eerste wit, MTSVANE wordt de Riesling van de Kaukasus genoemd.  Goeie waardering ,niet complex wel smakelijk, voor een prijs van € 8 euro.  De 2e, gemaakt van de RKATSITELLI druif  kwam uit zo'n stenen vat. Deze kreeg de minste waardering. Zoals Teun zei:  Wijn van een beginner, die je niet aan je gasten schenkt. Deze is te koop voor € 13 euro. De derde wijn was een Rode SAPERAVI druif uit 2011, waar Wim een 8,5 voor gaf.  José : “hier drink je makkelijk teveel van”. Krachtig rood, oorzaak rode schil en vruchtvlees, veel eikenhout. Prijs €10 .

Tot besluit een onderzoek of we goed opgelet hadden. Heel streng, een letter fout mocht net. Uitslag 2--3-4-5 vragen goed.

Harrie en José hadden er beide 7 goed en hebben in een shoot out nog een laatste gevecht geleverd. Het was uiteindelijk Harrie die won.

 

Mij was geruststellend gezegd dat het verslag een weergave van de sfeer hoefde te zijn. Dit was een leuke avond.

 

p.s. vergeten dat er bij aanvang, gelegenheid was een vraag te stellen. Ditmaal van mij: “hoe kom ik aan de aceton geur in mijn wijn”. Het kan door slechte hygiëne  komen. Dit betrof  15 liter gemaakt van diverse oude jams. De behandeling en hygiëne was verder hetzelfde als anders. 

Het is de bedoeling dat deze gelegenheid tot het stellen van een vraag , er bij elke bijeenkomst is.

 

piet van liempt

 

Bedankt voor het verslag Piet! Het verslagje hoeft inderdaad niet letterlijk de avond te beschrijven, maar moet iets van de sfeer vertellen. Daar ben je goed in geslaagd.

 Hoewel Theo zich niet helemaal lekker voelde, had hij zich toch met hart en ziel op het onderwerp gestort, met een vooral vrolijk resultaat. Maar dat vrolijke kwam dan voornamelijk door het gezang van de Georgiers, en vervolgens van de Rivierenlanders. Als we geen wijn meer maken beginnen we gewoon een zangkoor. En die quiz achteraf…net als met de laatste veilingen worden de regels ter plekke bijgesteld. Maar leuk was het wel!

                                    ---000---

Even twee mopjes

Karel is bergbeklimmer maar geen al te beste, Tijdens een winterse klimtocht komt hij op een berg vast te zitten en belt in paniek 112.

 

Na verloop van tijd draait en een helicopter om te berg en een man roept: “dit is het Rode Kruis”

Waarop Karel terugroept:  ik heb al gegeven!”

 

                                  ---000---

 

Een Groningse boer wou een brommer kopen; had gehoord, dat ze in "Holland" veel goedkoper zouden zijn, als in het Groningse land. Dus ging hij met z'n knapzak met de trein naar Amsterdam. Aangekomen op het Waterlooplein had hij al gauw een brommer op het oog, die hem wel zinde. De Amsterdamse verkoper meende dat de boer nog wat twijfelde en dacht; ik moet er nog even een schepje bovenop doen en zei: "Meneer, dit is zo'n puik brommertje; als u op maandagochtend om 8 uur uit Amsterdam vertrekt, bent u om 8.15 uur al in Zaandam." Waarop de Groningse boer zei: "Dan moet ik die brommer niet." "Waarom niet?" vroeg de verkoper. De Groningse boer: "Ik zou niet weten wat ik op maandagochtend om 8.15 uur in Zaandam zou moeten doen!"

 

                                    ---000---

 

In het kader van de rubriek “nutteloze informatie” volgt hier een bijdrage over ….. Glazen kurken


In 2002 werd in Duitsland (waar anders?) een glazen kurk ontwikkeld en gepatenteerd. Deze glazen kurk heeft alle voordelen die een schroefdop ook heeft – geen TCA overdracht, makkelijk te openen en sluiten én de mogelijkheid om lucht door te laten. Uiteraard is deze afsluiting duurder dan de schroefdop, maar niet duurder dan een goede natuurlijke kurk. Een goede, hoge kwaliteit natuurkurk kost tussen de 1 en 2 euro. Daarnaast kan de consument deze glazen kurk ook voor andere flessen (her)gebruiken of in de glasbak deponeren. Iets wat hem ook nog eens natuurvriendelijker maakt, een voordeel dat een schroefdop niet heeft. Bovendien geeft het ook niet zo’n supermarktgevoel wanneer je de wijn opent. Sterker nog, deze afsluiting kan er juist zeer chique uitzien en biedt volop mogelijkheden om er iets moois mee te doen qua design. Een betere én natuurvriendelijke oplossing voor het kurkprobleem dus.

 

( trichlooranisol (TCA) besmetting is een besmetting van de wijn veroorzaakt door de kurk)

                                         ---000---

 11 maart 2016

Het is weer Algemene Leden Vergadering. Ik stuur jullie separaat met een email de agenda van de ALV alsmede het jaarverslag van de secretaris, het financieel verslag van de penningmeester, en het verslag van de vorige ALV. Jullie kunnen je daar tijdens de ALV over uitspreken.

Vervolgens hebben we nog wat bestuurszaken te regelen. (zie daarvoor de agenda), en dan komt het belangrijkste deel van de avond. Dan mogen jullie inspreken hoe de koers van het Gilde in het komend jaar moet zijn. Misschien hebben jullie wel ideeën voor een leuke avond, of wensen ten aanzien van het programma. Let wel : de vereniging is niet van het bestuur maar van de leden!!

Nu kan het natuurlijk zijn, dat je die avond niet kunt, maar toch een goed idee hebt (of een wens) . Schrijf hem op en stuur hem voor de vergadering naar mijn email adres harrie.driessen@gmail.com. Ik zorg dan dat het in de vergadering besproken gaat worden.

En dan,  is het dan klaar? Natuurlijk niet!

José en ik zijn vorig jaar naar Japan geweest en we hebben daar kennis gemaakt met land en volk, maar ook met de nationale drank : de SAKE.

We zijn daar erg van gecharmeerd geraakt en ik heb er wat over uitgezocht dat ik graag met jullie wil delen. En natuurlijk heb ben we ook wat flessen buitgemaakt, want ik kan er wel over praten, maar dan weten jullie nog niet hoe het smaakt.

Het wordt vast weer een toppertje…

                                    ---000---

Tenslotte…

…..hoop ik dat we weer een “full house” hebben op vrijdag de elfde.

harrie

                 

 

nieuwsbrief januari/februari 2016

Beste vrienden.

De eerste nieuwsbrief van 2016 alweer: niet al te lang maar wel weer informatief . We starten met het verslag dat Astrid maakte van de nieuwjaarsreceptie, en we eindigen met de uitnodiging voor de volgende bijeenkomst. Misschien komt daar nog wat tussenin, hoewel…. Onze leden zijn niet zo “schrijfgraag”. Het woord is dus aan Astrid.

 

Verslag gildebijeenkomst januari 2016

Hallo allemaal 

 

Nieuw jaar wensen is toch altijd weer een goed begin van het jaar .

Ondanks  deze roerige tijd is het fijn om met elkaar er een klein feestje van te maken.

 

De champagne vloeide overvloedig, en naar mijns  inziens prima te drinken

Er waren ook weer tongstrelende hapjes. Vooral het vruchten toetje was overheerlijk

Ik zou het recept graag willen hebben. Als klap op de vuurpijl , kon iedereen nog meedoen aan de verkoping bij opbod van champagne emmers en een prachtige fles in een soort krat.  De gelukkige bezitters kunnen weer aan de slag. Nadat iedereen was bijgepraat en verzadigd was, kan ik terug zien op een zeer geslaagde bijeenkomst .

 

Uiteraard wens ik iedereen die er niet was een voorspoedig  gelukkig en gezond 2016 toe 

vriendelijke groet Astrid Kok

 

 

Bedankt voor het verslag Astrid!  Met je hartenkreet over het vruchtentoetje ben ik met roerend eens.  Ook ik weet niet wie de keukenprins of prinses was die het heeft gemaakt, maar ik wil hem of haar graag uitnodigen mij het recept toe te sturen, zodat ik via de nieuwsbrief er iedereen van kan laten genieten.

                                    ---000---

Even een mopje

 

Elke vrijdagavond ontvangt een café-eigenaar het doofstomme vrijgezellenclubje. Als hij op vrijdagochtend ziek blijkt te zijn, belt hij zijn broer op: "Zeg Jan, ik ben ziek. Maar vanavond komt dat doofstomme vrijgezellenclubje, en dat zijn goeie vaste klanten. Dus ik kan het niet maken om het café gesloten te houden. Zou jij vanavond voor mij willen invallen?" Zijn broer vindt het niet erg om in te vallen. Hij gaat van te voren nog even langs bij Kees om instructies te krijgen. "Het is helemaal niet moeilijk," zegt Kees, "die jongens drinken de hele avond alleen maar bier en borrels. Als ze een vinger opsteken, dan willen ze bier, en als ze twee vingers opsteken dan willen ze een borrel. Dat is alles."
Die avond gooit Jan het café open, en daar komt de doofstomme club. Jan neemt de bestellingen op: bier, borrel, bier, bier, borrel... Alles gaat goed. Maar plotseling beginnen de doofstommen allemaal met hun hoofden te draaien en hun monden te happen. Jan weet niet goed wat hij moet doen. Hij gooit 50 frikadellen in de frituur, en serveert daarna broodjes frikadel uit. De doofstommen beginnen te eten, drinken nog wat, en even later beginnen ze weer met hun hoofden te draaien en hun monden te happen. Ten einde raad belt Jan zijn broer op: "Zeg Kees, in het begin ging het goed, maar nou beginnen ze steeds met hun hoofden te draaien en hun monden te happen. Ik snap echt niet wat ze willen." "O sorry," zegt Kees, "dat ben ik vergeten te zeggen: dan zitten ze het clublied te zingen."

                                    ---000---

 

In het kader van de rubriek “nutteloze informatie” volgt hier een bijdrage over karaffen.

 

Wijnkaraf reinigen of schoonmaken

Karaffen worden gebruikt om de wijn te decanteren. Bijkomend voordeel is, dat de kleur van de wijn al is te controleren voordat deze in het glas wordt geschonken.

 

Het is lastig om met een borstel de wijnkaraf schoon te maken. U kunt er niet bij. Als wijn wat langer in de karaf staat (wat natuurlijk niet de bedoeling is), of andere drank in de karaf heeft gezeten kan er wel aanslag ontstaan.

 

U kunt een karaf goed schoon krijgen door deze te vullen met lauw water en bleekwater. Even laten draaien en laten weken. Hierna goed spoelen.

Soms koop ik wel eens een oude karaf op de antiekmarkt. Meestal zit er nogal hardnekkige aanslag in.

Ik gebruik dan altijd een alternatieve methode: de karaf vullen met water en er dan een steradent tablet in oplossen. De vorm van de karaf is toch zodanig dat je er niet per ongeluk ook je gebit in gaat reinigen!

 

 

                                         ---000---

 12 februari 2016

De eerste reguliere gilde-avond van 2016 kunnen we weer het een en ander verwachten, maar ik weet nog niet precies wat. Het is nog een verrassing, en, Theo kennende, wordt het weer een plezierige verrassing.

Hij heeft er zelf het volgende over geschreven:

?  WIJNLAND  ?

 

Op de Wijngildeavond van 12 februari staat een land centraal, waarvan ik vermoed dat er maar weinigen (of niemand) van jullie zijn, die ooit een wijntje uit dit land hebben geproefd.

Het is een land waar archeologische vondsten hebben aangetoond, dat de inwoners van dit land hier al 6000 jaar voor Christus grote hoeveelheden wijn produceerden.

Tot nu toe de oudste “wijnvondsten” ter wereld. De 12de februari ga ik meer over dit land vertellen, laten zien, laten horen en natuurlijk laten PROEVEN, en er afsluitend ook nog wat vragen over stellen (waarbij misschien ook nog wat te verdienen valt). Wie weet tot de 12de februari!

 

Groet, Theo

 

                                    ---000---

Tenslotte…

…..hoop ik dat we weer een “full house” hebben op vrijdag de twaalfde.

harrie

 

 

nieuwsbrief december 2015

Beste vrienden.

De laatste nieuwsbrief van 2015 alweer, dus niet vanonder de notenboom op De Volharding, maar vandaag vanonder de kerstboom in Beusichem, wat op zichzelf ook niet verkeerd is. We laten eerst Theo aan het woord, die verslag gaat doen van de Gilde-avond van november. Het woord is dus aan Theo.

 

Verslag gildeavond december 2015

Een Hongaarse wijngildeavond,

Op deze laatste WBR - gildeavond van dit jaar hadden José en Harrie aangekondigd hun Hongaarse wijngeheimen te willen gaan delen (en laten proeven) met de aanwezigen. Zoals jullie weten wonen deze import Beusichemers (maar wel échte Tilburgers, zoals ik) al weer enkele jaren, voor een groot deel van het jaar, in het land van de goulash.  Het was weer afwachten hoeveel WBR-leden zich geroepen hadden gevoeld om te komen.  Dat waren er gelukkig een hoop. Ruim 20 leden wilden  die Hongaarse geheimen wel eens aanhoren en vooral proeven!

Harrie had snel de beamer en zijn notebook in de startpositie dus we konden beginnen.Hij presenteerde zich als “Theo Eerdmans” met zijn lieftallige assistente “Maud” (alias José).Deze aankondiging werd door de “ouderen” onder de WBR-leden (en dat zijn er behoorlijk wat ) met luid applaus ontvangen.  

 Harrie’s  presentatie begon met het tonen van de belangrijkste wijnregio’s van Hongarije. Dat waren Tokaj, Eger, Villany, Noord- en Zuid Balaton. Zo zou ook de volgorde van het nader informeren en proeven ook verlopen. Harrie had, zoals aan het einde van zijn presentatie zou blijken,  93!  sheets op het witte doek getoverd. Jullie zullen begrijpen dat ik als “verslaglegger” van deze happening deze niet allemaal ga toelichten. Er waren een groot aantal afbeeldingen/foto’s bij en die kunnen vooralsnog niet opgenomen worden in de WBR-nieuwsbrief. 

De eerste regio was dus de Tokaj. Deze wijnstreek ligt  in het uiterste noorden van Hongarije. De te proeven wijn uit deze streek was de “Harslevelü . Een droge witte wijn, maar over de droogheid verschilden de meningen. Lekker vonden we hem wel.

 De tweede wijnregio Eger, is genoemd naar de stad Eger, volgens Harrie de mooiste stad van Hongarije. De trots van Eger is de Egri Bikaver (“Stierenbloed”) een stevige, kruidige rode  wijn met een alcoholgehalte van 13 à 14½%. Volgens de legende deden de vrouwen van Eger stiekem Stierenbloed in de wijn, om hun mannen meer “pit” te geven! Deze werd ook geproefd, en over het resultaat (of de WBR-mannen ook meer pit hadden na het proeven) horen we wel van onze vrouwen op de WBR-nieuwjaarsbijeenkomst.

 Toen was de streek ten noorden van het Balatonmeer aan de beurt. Een streek die volgens Harrie zich kenmerkt als liefelijk en pretentieloos. De te proeven wijn, die zich iedereen liet welgevallen, was de Furmint.  De tweede wijn uit deze streek was de Juhfarkú, waarvan de trossen lijken op lammerenstaarten. Deze, volgens de presentator, wat boerse wijn werd ook geproefd en goed bevonden. Overigens op deze Hongaarse wijnavond zijn veel wijnen geproefd, niet zo verwonderlijk de organisatoren zijn per slot van rekening Brabanders, die lusten wel een slokje.   

Daarna ging de reis naar de zuidelijke streken van het Balatonmeer, daar was de wijn liefelijk, pretentieloos maar vooral charmant, zoals Harrie vertelde. De uit deze streek afkomstige “Italiaanse Riesling” de Olaszriszling,  konden we ook met onze neus en smaakpapillen  beoordelen. De proefavond werd, na de Irsai oliver (Gewürtzstraminner-achtig) geproefd te hebben, afgesloten met  een glaasje Kékfrankos uit de Villany .

 Ter afsluiting vatte Harrie de Hongaarse wijnen samen door deze te karakteriseren als eenvoudige (eerlijke) wijnen, meer wit dan rood en voor iedereen betaalbaar! Ik vond de geproefde wijnen een ieder geval lekker.

Bij het legen van de laatste glaasjes ontspon zich overigens nog een waar veilingspektakel.  

Frans had een cursusmap “Wijn maken voor gevorderden” in de aanbieding, en deze werd geveild. De spelregels van deze veiling, zijnde een  “Amerikaanse veiling”, werden ons pas achteraf door Piet uitgelegd. Resultaat was, Piet had de cursusmap, en de overige leden die geboden hadden moesten, evenals Piet natuurlijk,  ook het beursje trekken.  Al met al weer een zeer geslaagde WBR-wijngildeavond en nu op naar onze nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari!

 

Groet, Theo.

 

Bedankt voor het verslag Theo! José en ik vonden het leuk om te doen. Hilarisch was echter de veiling. Echt een “toppertje”.  Moeten we vaker doen, achteraf de regels uitleggen….

                                  ---000---

Even een mopje

Een bus met dwergen is op weg naar een dwergencongres.

Binnen 5 minuten na vertrek staat een dwerg bij de chauffeur: "Ik moet plassen!" De chauffeur knorrig:" Ja, heb ik dat, dadelijk wil iedereen plassen. Ik stop bij het eerste beste café en daar stapt IEDEREEN uit en gaat plassen, begrepen?" Zogezegd, zo gedaan, bij het eerste het beste café stappen alle dwergen uit en gaan naar de WC. Als ze klaar zijn, lopen ze met z'n allen in een rij het café weer uit.

Een dronken klant ziet dan pas de meute het café uit sjokken. "Krijg nou wat!" roept ie tegen de caféhouder, "heb je dat gezien: Je voetbalspel loopt weg!"

                                  ---000---

Hier had jouw bijdrage aan de nieuwsbrief kunnen staan.

                                  ---000---

 

In het kader van de rubriek “nutteloze informatie” volgt hier een bijdrage over wijnglazen. (had overigens net zo goed over andere glazen kunnen gaan).

 

Wat is een goed wijnglas? Dat hangt natuurlijk af van het soort wijn dat u wilt drinken. In het algemeen gelden de volgende normen waaraan een goed wijnglas moet voldoen:

Er zijn wijnglazen die naar boven juist breed toelopen, dat is eigenlijk voor geen enkele wijn wenselijk.


afwassen van glazen:

Een wijnglas kan het best afgewassen worden in lauw water. Hierna even naspoelen met lauw water en gelijk afdrogen. Voor een glimmend glas kunt u het glas nog even oppoetsen met een speciale glazendoek.

Eventuele kalkresten die bij het gebruik van een vaatwasmachine kunnen ontstaan verwijdert u het best met een beetje verwarmde azijn (met een borsteltje).

 

wegzetten van wijnglazen:

Een wijnglas zet u niet omgekeerd weg. Dan komt er weliswaar geen stof in, maar de geur van de kast blijft hangen in de kelk. Omgekeerde glazen moeten dan meestal weer goed gewassen worden voor gebruik, terwijl normaal neergezette glazen meestal alleen afgestoft hoeven te worden.

 

extra glazen:

Wijnglazen zijn redelijk kwetsbaar. In de meeste huishoudens breekt met enige regelmaat een glas. Indien u een mooi wijnglas in de winkel heeft gevonden is het verstandig enige extra glazen als reserve te kopen. De collectie wil nogal eens wijzigen en het staat bij een diner beter als een tafel gedekt is met dezelfde wijnglazen.

 

Tijdens mijn zoektocht op het wereldwijde web naar informatie over wijnglazen, vond ik nog een belangwekkende visie op een Belgische site over de vorm van wijnglazen die ik jullie niet wil onthouden:

 

“Het is algemeen aanvaard dat de vorm van het ‘ondiepe en brede-mond’ wijnglas een eerbetoon is aan de vorm van de borsten van Marie Antoinette!. Echter, de Grieken beweren dat het is in feite een soortgelijk eerbetoon is aan de voorgevel van Helena van Troje. Aangezien deze laatste even wat warmbloederig was, zijn we geneigd om de Grieken geloven! “ Einde citaat.

Nadat ik dit had gelezen, kan ik er niet meer onderuit: drink ik ergens een glas wijn, probeer ik er steeds maar niet aan te denken wie de vormgeefster zou kunnen zijn van het gebruikte glas!

                                       ---000---

 9 Januari 2016 (zaterdag)

We sluiten hier 2015 definitief af en gaan ons nu volledig richten op de nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwe leden: als jullie verwachten dat het zoiets is als bij de Gemeente, waar burgemeester en wethouders mooi op een rijtje staan om de beste wensen en veel heil en zegen in ontvangst te nemen, dan heb je het mis. Waar wel een overeenkomst is: het is weinig formeel. Natuurlijk is er een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels. 

Waar het verschil in zit is het volgende: alle leden maken voorafgaand aan de receptie een gerecht klaar en brengen dat mee (met een fles om te besproeien) . Altijd komen dan weer twee vragen naar boven:

1. Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2. Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Het is net als bij de belastingdienst: gemakkelijker kunnen we het niet maken.  Mocht je desondanks nog raad en daad nodig hebben, bel dan met José (je vindt haar telefoonnummer op de ledenlijst) José weet namelijk bijna overal raad op.

Na de presentatie over de excursie gaan we al die lekkere dingen opeten en er een wijntje bij drinken. En dan wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, prangende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct…….. Plaats van samenkomst is het vertrouwde lokaal naast de kerk in de Emmastraat in Geldermalsen

                                  ---000---

Tenslotte…

…..rest mij niets dan jullie genoeglijke, prettige, gelukkige, zalige kerstdagen en een bubbelige jaarwisseling toe te wensen.

harrie

 

nieuwsbrief november 2015

Beste vrienden.

Zo, qua bezoekers aantal zitten we in november weer op een prima niveau. Vorige maand stegen we van 5 naar dertien; nu bezochten maar liefst 23 leden de gilde-avond. Ik had een groter stijging al een beetje voorspeld. Immers, het onderwerp van de avond,  “Champagne” doet het erg goed binnen ons Gilde. Desalniettemin is het voor de mensen die hun best doen iets leuks en/of interessant te presenteren altijd belangrijk dat er een goede opkomst is, Enfin, we gaan het volgende maand zien…

 

Nieuw lid

Tot onze blijde verrassing mochten we deze avond een nieuw lid verwelkomen: Alfred van Hemert uit Meteren. Alfred is 24 jaar oud en is de rechterhand van René in de Wijkgaard. Hij is geïnteresseerd in wijnmaken, bierbrouwen en likeur maken. Welkom Alfred, en we hopen dat je je bij ons thuis zult voelen.

 

Verslag gildeavond november

De nieuwe “koffieservice bij toerbeurt” werd deze avond waargenomen door Joke en Ernest Cartigny. Dat was meteen raak: het blijkt op deze manier heel goed te kunnen. Vrij zorgeloos kijken wat dit betreft dan ook uit naar december als Frans voor de koffie gaat zorgen.

 

De beamer stond al aan  en Wouter Jan startte de avond met overtuiging en verve. Hij had deze avond met Jos voorbereid en we weten dat dit duo voor vakmanschap en meesterschap staat op het gebied van champagne.

 

Eerst werden we meegevoerd naar de streek die Champagne heet en die grofweg ligt rond de stad Reims en zich uitstrekt van Wallonië in het noorden tot nabij Parijs in het zuiden. In deze streek ligt de Abdij van Hautvillers waar  de monnik Dom Perignon een methode bedacht om belletjes in de wijn te krijgen. Deze ontdekking heeft de streek voorspoed gebracht  en is de basis onder de grote huizen zoals Heidsieck en Taittinger. Meer dan 2 miljoen hectoliter wordt er jaarlijks van geproduceerd.

 

Van een aantal rassen zoals Chardonnay, pinot meunier en pinot noir wordt wijn gemaakt zoals we dat eigenlijk allemaal doen. Maar dan komt het: er wordt niet gewoon gebotteld, maar er wordt opnieuw suiker en gist toegevoegd. Een plastic dopje erin (wat zou Dom Perignon gebruikt hebben?), kroonkurk erop en dan minstens 15 maanden laten rijpen. Wel steeds draaien en hals naar beneden wegzetten in de “pupitre” zodat de gist naar boven in de hals wegzakt. Tenslotte “afschieten” en aanvullen (met champagne, eau de vie of iets dergelijks) . Tot zover de theorie van het proces.

 

Ademloos hadden we toegehoord, maar nu konden we dan ook gaan proeven. Zelf krijg ik altijd behoorlijk dorst van theorie, dus het kwam goed uit dat we kennis konden maken met de Johanniter champagne  van Jos. Later genoten we natuurlijk ook van het lekkers (muscat-bleu) uit de kelders van Wouter Jan.

 

Het tweede deel van de theorie had betrekking op gradaties van “Extra Brut” tot “Doux”, wat wel nuttig was, want ik sta in de super altijd te schutteren omdat ik het verschil niet weet tussen “brut” en “extra sec”. Dat gaat me nu dus niet meer overkomen!

Verder kregen we uitleg over de soorten (champagne, cremant spumante etc) en de verschillende glazen. (Flûtes of coupes) en de mogelijke grondstoffen (rabarber!).

 

Tenslotte waar het om draait bij champagne: het “dégorgement” of ontgisting.

Eerst de theorie: Alle flessen op de kop, en koelen tot het vriespunt. Dan de hals bevriezen in glycol van -18 graden Celcius. Afspoelen met ijswater. De fles voorzichtig rechtop draaien en openen met een hefboom-opener.  Het stopje verwijdert zichzelf en de duim komt er voor in de plaats. Aanvullen met champagne, cognac, of siroop. (als je siroop gebruikt, ook een gist stop als kalium-sorbaat toevoegen). Dan de stop erin slaan, muilkorven, en minstens twee weken laten rusten. Dat laatste is misschien wel het moeilijkste.

 

Dan volgt de praktijk van het “dégorgement”. Omdat het niet zonder risico van schade is, laten Jos en Wouter Jan dit buiten plaatsvinden, heel sfeervol in het licht van helle bouwlampen.

Hier bleek, dat de hulpmiddelen die zijn gemaakt door Toos’ echtgenoot Wim Hazendonk nog steeds voldoen. Moeiteloos werd de bak met glycol onder het houten flessenrek geschoven en konden de flessen met hun hals erin worden gedompeld. Dan even wachten tot de natuur zijn werk heeft gedaan (ondertussen binnen even een glaasje) en konden de kroonkurk en het stopje worden verwijderd. Wouter Jan’s duim erop, beetje siroop erbij, stop erop en muilkorfje erom.

 

Iedereen blij, en toen nog de “nazit”. Zoals altijd veel verhalen, vragen, tips en nog een slokje voor het slapen gaan. Prima avond, veel geleerd en gelachen. Dank aan Jos en Wouter Jan!

                               -----00000-----

 

2 Mopjes

Een jongen komt voor het eerst in een café, en drinkt wat pilsjes.
De kastelein valt het op, dat met elk pilsje ook het viltje verdwenen is.
'Wil je nog een pilsje?', vraagt de kastelein.
'Doe maar', zegt de jongen, 'maar zo'n koekje hoef ik er niet meer bij.'

 

Een man heeft eindelijk iets gewonnen met bingo: een fles whisky. Hij is dolblij, hij stopt de fles in zijn jaszak en gaat naar huis. Vlak bij zijn huis struikelt hij over een uitstekende steen en als hij overeind krabbelt, voelt-ie iets nats langs zijn been lopen. Hij jammert: "O heer, lieve lieve lieve heer ... laat het asjeblieft bloed zijn ..."

                             -----00000-----

Weetje

Dan heb ik nog een weetje dat ik zelf nauwelijks kan geloven: sommige mensen zijn bang voor….wijn!, als we het volgende artikel mogen geloven, en waarom zouden we niet?

Er zijn bepaalde mensen over de hele wereld die lijden aan een intense angst of haat van de wijn. Deze ziekte staat bekend als oenophobia. Dit is een echte ziekte, maar het komt niet erg vaak voor en de oorzaak is onbekend. Sommige experts geloven dat het misschien iets te maken met een vorm van sociale angststoornis hebben.

                                  -----00000-----

 

Gilde-avond 11 december

De Sint is dan weer vertrokken, en Kerstmis is nog ver, dus dat wordt een volle bak (hoop ik). Oorspronkelijk hadden we “koken met wijn” op de agenda geplaatst, maar daar konden we eerlijk gezegd geen “handjes en voetjes” aan geven. Er zijn wel ideeën, maar het is lastig om daar op een avond in het verenigingsgebouw vorm aan te geven.

Om jullie toch volledig aan jullie trekken te laten komen, hebben we als alternatief een Hongaarse wijnavond georganiseerd. (Zoiets als de Portugeese proeverij tijdens de jubileumviering, maar dan natuurlijk over Hongarije). Een uitgelezen variëteit aan wijnen staan in onze wijnkast op de juiste temperatuur te komen, en ik heb moeite om er vanaf te blijven.

Vanzelfsprekend wordt het geheel opgefleurd met lichtbeelden, en heb ik de nodige achtergrond informatie verzameld om het geheel niet alleen smakelijk, maar ook leerzaam te maken.

Tot ziens dus, op de gildeavond van 11 december!

 

harrie

 

nieuwsbrief oktober 2015

Beste vrienden.

Als je op de eerste gildeavond een opkomst van vijf leden hebt, moet je dan tevreden zijn als je op de tweede avond tweeëneenhalf keer zoveel bezoekers (13) mag verwelkomen? We houden het er maar op,  dat als we in dit tempo doorgaan, we in november 30 bezoekers mogen verwelkomen Doorrekenen naar december doe ik nog maar even niet…..

Verslag gildeavond oktober, door Jos Koster

Gilde avond vrijdag 2 oktober

De voorzitter opende de avond met enkele huishoudelijke mededelingen.

Ook de ontvangst en de verzorging van de koffie is ter tafel geweest. Afgesproken is dit bij toerbeurt door een van de gilde leden te laten verzorgen. Voor de eerstkomende gilde avond zullen Joke & Ernest dit voor hun rekening nemen. 

Als eerste onderwerp stond op de agenda etiketten. Wat moet er zoal opstaan en hoe te maken. Het onderwerp is voorbereid door Wouter Jan. Het demonstreren van een computer programma voor het maken van etiketten is niet zinvol. Wat we erop zetten is veel belangrijker. De commerciële wijnmakers zijn gehouden aan wettelijke voorschriften inzake gebruikte grondstoffen, jaartal, alcohol % en volume. Wij als amateur wijnmakers hebben hier niet mee te maken. Wij zijn vrij om op het etiket te zetten wat we willen. Als advies is wel naar voren gebracht om dat gene op het etiket te plaatsen waardoor we ook volgend jaar of over twee jaar nog kunnen terug lezen wat de kenmerken van de wijn is.

Om ca. 8.45uur waren we al toe aan het hoofdonderwerp “proeven” van deze avond. Er stonden 2 bieren, 4 wijnen en een brandewijn op het programma. Gestart zijn we met het door Marijke gemaakte bier “Rooie Marie”. Een stevig biertje met een alcohol percentage van 8,2%. Gebotteld in mei 2014. Vervolgens een door Wouter Jan gemaakt biertje waarvoor we nog een naam moeten bedenken. Wederom een stevig biertje met ca. 8% alcohol en gebotteld in augustus 2015. Beide bieren zijn tongstrelend. Het recept ben ik in mijn enthousiasme vergeten volledig op te schrijven.

 

Na het bier zijn we verder gegaan met de vakantie wijnen. Als eerste de vakantiewijn van Yvon & Laurens,  ontdekt in het Rhône gebied. Clairette de Die is een licht mousserende en halfzoete wijn gemaakt van de druivensoorten Muscat en Clairette. Joke & Ernest zijn op vakantie geweest in Noorwegen. Een land waar helaas geen wijn wordt geproduceerd. Ze hebben daar echter toch iets op gevonden, de reis is gemaakt met een Italiaans cruise schip, dan kies je voor een Italiaanse wijn. Geproefd hebben we “Tarantella Nero d’Avola, afkomstig van Sicilië en gemaakt van het druivenras “Nero d’Avola”

Wil & Raymond hebben hun wijn gevonden in de grotten bij Strasbourg. Een grottenstelsel waarin sinds 1365 wijn wordt gemaakt en bewaard. Een heerlijke wijn met de naam Hospices gemaakt van de druivensoort Pinot Noir. Richard had een zelfgemaakte wijn meegebracht. De basisgrondstof van deze wijn is morellen sap. Een heerlijk wijntje wat goed paste in de hele reeks van geproefde wijnen. Tenslotte hebben we de proeverij afgesloten een Palinka. Een brandewijn gestookt uit appels, pruimen en peren. Een pittig drankje erg populair in Hongarije en Transsylvanië.

Al met al een drukke (het proeven van 2 bieren, 4 wijnen en 1 brandewijn ) maar gezellige en geslaagde avond.

 

 

 Bedankt Jos, en nu maar meteen verder met de aankondiging van de volgende Gildeavond

 

 

 

                                          ----00000---

 

Gildeavond 6 november: Bubbels!!

 

Altijd weer feestelijk, of je nu de formule 1 race in Francorchamps hebt gewonnen, of je toast op het nieuwe jaar, alles wat echt gevierd moet worden gaat gepaard met bubbels. Wij prijzen ons gelukkig met twee leden die zich hebben gespecialiseerd in dit verrukkelukke drankje, en die er ook nog met ons over willen praten.

Wouter Jan nodigt jullie als volgt uit:

Op 6 november zal onze gildeavond in het teken staan van “Champagne”, oftewel wijn met een bubbel. Jos en ondergetekende zullen jullie aan de hand van een paar schema’s het maakproces en de benodigde technieken uitleggen en waar mogelijk ook een paar technieken demonstreren. Vooral de laatste stap, het “afschieten” van het depot in de champagnefles is een secuur maar ook weer niet al te moeilijk kunstje.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we zorgen voor bijpassende consumpties.

Groet en hopelijk tot vrijdagavond 6 november.

 

Gezien de belangstelling die er altijd is geweest voor het maken van champagne, denk ik, dat mijn inschatting in de introductie over het aantal bezoekers nog niet eens zo gek is geweest. Het wordt vast weer een gezellige avond.

                                  ---00000---

En dan nu de tweede aflevering van de serie “Nutteloze Informatie”. In de eerste aflevering in september ging het over het decanteren, waarbij de conclusie was, dat je het vooral moest doen als je het leuk vindt. In de nu volgende tweede aflevering gaat het over het proosten

 

Proost!!

Proosten is een handeling waarbij twee of meer mensen hun glazen heffen of tegen elkaar klinken. Bij deze handeling wordt vaak een uitspraak gedaan als (in het Nederlands) “proost”.

Het was me opgevallen dat iedereen het doet, en dat zelfs jonge kinderen hier enthousiast in meegaan. De Roosvicee zat bij ons bijna aan het plafond! Men doet het overal. In China, met het uitspreken van het woord “lespect” (respect), in Rusland (Na Strovje)  en waar ook ter wereld. Men zegt dat de Scandinaviërs proostten met bier in de schedels van hun verslagen vijanden. Hun “skoll” zou zijn afgeleid van het Britse woord skull, wat schedel betekent. Maar waar komt die gewoonte nu eigenlijk precies vandaan?

Al in de oudheid brachten Grieken en Romeinen een heildronk uit. Net als tegenwoordig proostte men om elkaar veel geluk (en een goede maaltijd) te wensen. Er zijn verschillende verhalen over de herkomst van het proosten. Zo zou men door middel van het klinken van de glazen boze geesten verjagen. Een ander verhaal is dat door het klinken van de bierglazen het bier van het ene naar het andere glas spatte, waardoor beide partijen er zeker van konden zijn dat er geen gif in het bier was gedaan.

Immers in de donkere middeleeuwen beheersten ridders de grondgebieden in Europa. Veelal vochten zij onderling oorlogen uit, maar gelukkig waren ze af en toe wijs genoeg om vrede te sluiten. Echter, tijdens de vredesbesprekingen wantrouwden zij elkaar nog zo zeer dat een zekere voorzorg nodig wordt geacht.

Bij officiële gelegenheden is klinken eigenlijk taboe, al wordt het regelmatig toch gedaan. Het is belangrijk dat je je proostpartner recht in de ogen kijkt terwijl het glas tot kinhoogte wordt geheven. Daarnaast drink je het glas nooit in een teug leeg, maar neem je slechts een of enkele slokjes.

Wijnkenners zijn van mening dat het klinken van de wijnglazen nog een andere functie heeft. Het drinken van wijn is een spel met de zintuigen zeggen zij. Want eerst bekijk je de kleur van de wijn. Daarna ga je ruiken, en tenslotte proeven. Door het klinken hebben de oren dan ook wat!

Dat brengt me bij een volgende theorie. Door te klinken met de glazen kan de gastheer resp. de gastvrouw laten horen dat hij of zij het fijnste kristal in huis heeft!

Een mooi verhaal over het proosten hoorde ik hier in Hongarije. Na de opstand van de Hongaren in 1848 tegen de Habsburgse (Oostenrijkse) overheersing, werden de 150 leiders en generaals van de verslagen Hongaren door de Oostenrijkers geëxecuteerd (de Geneefse Conventie bestond nog niet) . Na de executie dronken de Oostenrijkers enorme hoeveelheden bier.  De Hongaren zworen daarop om 150 jaar lang niet met bierglazen of bierkruiken te proosten. Dat hebben ze inderdaad volgehouden. Ofschoon het na 1998 weer mag, doen de meeste Hongaren het nog altijd niet.

Wat moeten we er nu van denken? De oplossing is dezelfde als van deel 1 in de rubriek “nutteloze informatie” in de vorige nieuwsbrief over het decanteren. Toen was de conclusie : “als je het leuk vindt moet je het doen”. Hetzelfde geldt wat mij betreft ook voor het proosten: het doet er niet zoveel toe waarom, als je het leuk vindt moet je het doen. Gelukkig drinken die van ons allang geen Roosvicee meer…

 

 

Tot de volgende keer!

harrie

 

 

       

 

 

nieuwsbrief september 2015

Beste vrienden.

Na een echt leuk verenigingsjaar (ik houd er niet zo van om superlatieven te gebruiken, maar echt leuk was het zeker) begonnen we vol goede moed aan het Gildejaar 2015- 2016. Traditioneel zijn we gestart met de vakantiedrankjes. Op de Algemene Ledenvergadering  vragen we steeds ideeën  voor het programma, en dan blijkt ieder jaar weer dat de vakantiedrankjes, natuurlijk met de bijpassende verhalen, een vaste waarde op de agenda blijkt te zijn.

Dat houden we er dus in, dacht het bestuur, en zette de vakantiedrankjes weer op de agenda.  Maar wat gebeurde?? Lees hieronder het verslag dat Theo erover heeft samengesteld…..

                                     harten 5.png

 

Met z’n vijven kan het ook leuk zijn!

 

Na een zeer succesvol WBR-seizoen 2014/2015, zit de eerste WBR-gildeavond van het nieuwe seizoen, de “vakantiewijntjes-avond”, er weer op.

Vrijdag 4 september was het zover. Het is altijd maar weer afwachten hoeveel gildeleden komen opdagen. Eerdere peilingen onder hen gaven aan dat de “vakantiewijntjes-avond” zeker in het WBR-programma moest blijven. Dus had ik goede hoop dat er een behoorlijk aantal gildeleden zouden komen en vertellen waarom ze juist dit drankje, of dat hapje hadden meegenomen.

Het weer werkte echter niet mee, met bakken kwam het uit de lucht, toen ik zo rond 19.30 uur op mijn fietsje - met de paraplu geopend - richting onze vaste stek reed.

Samen met Wouterjan werden de glaasjes neergezet, de waxinelichtjes ontstoken, koffie gezet en de kletskoppen van hun verpakking ontdaan.  En toen maar wachten op onze WBR-gasten.

Toos en Marijke waren de eersten die binnenkwamen, daarna Piet en toen………………… niemand meer!. Ik denk dat we daarmee een “triest” record hebben neergezet.

De reden van deze zeer matige start van het WBR-seizoen 2015/2016 kan divers zijn. Een aantal leden hadden overigens wel doorgegeven andere verplichtingen te hebben of door gezondheidsperikelen niet te kunnen komen. Het eerder genoemde pokkenweer kan natuurlijk ook de spelbreker zijn geweest, misschien waren een aantal leden nog op vakantie, wie zal het zeggen?

 

Niet getreurd overigens, want al waren we maar met z’n vijven, we hebben er een hele leuke avond van gemaakt. Klein maar fijn moet je maar denken!.

 

Piet was degene die het vakantiebal opende met het laten proeven van zijn “Glorie van Boskoop” die zich in zijn kas hadden ontwikkeld tot ontzettend lekkere druiven. Een druivensoort die zich overigens minder goed leent voor het maken van wijn.

Daarna presenteerde Toos een fles “Lingewit” die ze had gekocht tijdens de zomerfair op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Volgens Wouterjan had deze wijn, gefabriceerd door het ”Betuws Wijndomein” uit Erichem, ook al prijzen in de wacht gesleept. We vonden hem in ieder geval alle vijf een “toppertje”.

Het vakantieverhaal van Wouterjan begon een beetje in mineur, hij en Inge hadden tijdens hun fietsvakantie naar België te maken gehad met veel wind en regen. Dat was natuurlijk minder leuk, maar het Belgische bier hebben ze zich goed laten smaken. Hij liet ons een “Tripel Karmeliet” en een “Chimay Triple” proeven.  Ook deze vielen bij alle vijf in de smaak.

Toen waren wij (Marijke en ik) aan de beurt. Ik vertelde dat onze meegebrachte geurige rode vakantiewijn afkomstig was van een klein wijnboertje op de grens van Tsjechië en Oostenrijk. 

Die hadden we ontdekt op onze kampeerreis naar Harrie en José. Wij hebben namelijk dit jaar het wijndomein “De Volharding” van Harrie en José in Hongarije bezocht. Nadat de eerste slokken waren genuttigd werd natuurlijk gevraagd naar “hoe hij beviel?”. Het oordeel was eensluidend, iedereen vond het een lekkere stevige wijn. Toen heb ik het “geheim” maar onthult, het was namelijk een wijn van “De Volharding”. Inmiddels hadden we ook al wat Hongaarse salami gegeten die Harrie en José ons hadden meegegeven om op de “vakantiewijntjes-avond” te presenteren. Het sluitstuk van de avond vormde de heerlijk zachte Palinka (soort Hongaarse  jenever) met kweeperen die ook door onze secretaris was meegegeven om te laten proeven. Zo tegen elven was alles weer opgeruimd, sloten we af en konden we terugkijken op een slecht bezochte maar toch hele leuke eerste WBR-gildeavond van het seizoen 2015/2016. Al kan het met z’n vijven ook heel leuk zijn, ik hoop wel dat de volgende gildeavonden, de eerstvolgende  op 2 oktober, beter bezocht gaan worden.

 

Groet, Theo.    

 

                                          ----00000---

 

Gildeavond 2 oktober: Dubbele herkansing

Wat gaan we doen op 2 oktober? Deze avond gaan we twee zaken rechtzetten die in de laatste twee gildebijeenkomsten niet tot hun recht zijn gekomen. Wij vinden dat niet juist tegenover die leden die zich hebben ingespannen om iets te presenteren, maar daar geen gelegenheid toe kregen.

We gaan daarom op deze avond proeven van de zelfgemaakte bieren van Inge , Han  en Teun, die deze hadden meegebracht voor de slotmiddag, en nu dus tot nog vollere rijpheid zijn gekomen.

Daarnaast gaan we jullie in de gelegenheid stellen om de vakantiedrankjes die nog in de koelkast staan alsnog te presenteren. Van Theo hoorde ik dat er van de palinka en de salami nog voldoende over was om een leuk beginnetje te maken.

Maar wat als je niet op vakantie bent geweest, of in Noord Yemen, waar absoluut geen drankjes worden verkocht, of je bent het gewoon vergeten…..

Dan ben je natuurlijk toch van harte welkom! Waar het om gaat is, dat we een vereniging zijn met leden, die in hun doelstelling hebben staan dat ze zich op een aangename wijze bezig houden met alles wat met wijn, likeur en bier te maken heeft. Iedereen heeft daarin in meer of mindere mate zijn eigen inbreng, maar zonder goede reden wegblijven van de bijeenkomsten doet de andere  leden tekort!

Ik ben normaal niet zo prekerig, maar ik hoop dat het druk wordt op 2 oktober.  

Daarnaast willen we het deze avond ook nog hebben over etiketten. Ook zo´n onderwerp waarop we op de ALV hebben besproken en dat we graag nog een beetje handjes en voetjes willen geven. Etiketten zijn  immers best belangrijk, want een lekkere wijn hoort in een lekkere fles, als je begrijpt wat ik bedoel. Nog een reden dus om op 2 oktober te proberen een stoel op de eerste rij te bemachtigen!

 

                                  ---00000---

Jaarprogramma

Het kan best zijn dat de september avond slecht werd bezocht omdat jullie in de vorige nieuwsbrief het jaarprogramma hadden gemist. Daarom hier nog even een herhaling. Neem nu!……..even de tijd om alle gilde-bijeenkomsten alvast in jullie agenda op te nemen.

2 oktober : herkansing bierproeven, herkansing vakantiedrankjes en   etiketten maken

6 november: champagne avond

11 december: koken met wijn

9 januari: nieuwjaarsreceptie

12 februari: Aziatische wijnen

11 maart ALV, aansluitend: Japanse sake

8 april: toeslagstoffen en gisten

20 mei: we plannen iets te gaan doen met het destillaat van Toos. Ze heeft al jarenlang een hoeveelheidje op zolder staan, en ze bood dat op de laatste ALV aan het gilde aan. We vinden het aanbod van Toos zo leuk dat we het niet konden laten om hier een avond aan te besteden. Heeft er iemand suggesties? Stuur een mailtje!

18 juni: Slotmiddag

Jullie zien, dat er met jullie wensen, zoals geuit op de laatste ALV, weer terdege rekening is gehouden. We denken dat we weer een gevarieerd programma hebben samengesteld, waarvan we weer veel kunnen leren, maar dat ook voor veel plezier zal zorgen.

                                  ---00000---

De Suzuki Fruitvlieg

Hier in Hongarije  hebben we gemonitord, maar geen drosophila suzukii aangetroffen. Dat verbaast ons niet met de temperaturen die hier heersten. Als de mussen dood van het dak vallen, kunnen de suzukis er niet op blijven zitten.  Ons experiment met de fleece zakjes vinden we geslaagd. Het doet de druiven en hun ontwikkeling geen kwaad en voorkomt vogel en wespenvraat. Netten zijn overbodig, zodat we ongestoord kunnen blijven spuiten, en de buren vinden het heerlijk dat de roofvogelgeluiden achterwege kunnen blijven.

Wel is het erg bewerkelijk om de zakjes te bevestigen en om ze na afloop te ontsmetten in sulfietwater. Maar het is een grappig gezicht aan de waslijn overigens!

 

Tot de volgende keer!

harrie

 

 

                

 

 

Nieuwsbrief juli 2015

Beste vrienden.

Zoveel leuke bijeenkomsten hadden we al gehad dit verenigingsjaar, en dan denk je dat er een grote kans is dat het eens een keer tegen gaat vallen. Statistisch heel normaal toch? José en ik moesten hier een aanval van peronospora afslaan en konden Hongarije even niet verlaten. Ietwat gespannen hebben we de berichten afgewacht. Maar gelukkig, ook de slotmiddag is weer een groot succes geworden.

Die er bij waren hebben het ervaren. Zij die er niet aanwezig konden zijn, kunnen hieronder het enthousiaste verhaal lezen, dat Teun erover geschreven heeft. Op  de site vind je ook nog een fotoverslag, heel handzaam in aparte foto-afdeling rechtstreeks vanaf het hoofdmenu.

(Overigens lijkt het erop dat we de peronospora aanval –voorlopig althans – hebben afgeslagen met het afwisselend spuiten van kalium fosfiet  en Dithane M45)

                          ---00000---

De slotbijeenkomst 2015

 

Een persoonlijk verslag.

 

Dit jaar werden we uitgenodigd om naar Inge en Wouterjan te komen aan de Lingedijk in Geldermalsen. Voor sommigen was het misschien even zoeken maar ik ben daar al vaker geweest en weet de weg te vinden zonder GPS. Alleen was er het verzoek om de auto niet op de Lingedijk te zetten (te smal en kritische buren?). Het effect daarvan was dat de autorit van Culemborg naar Geldermalsen ongeveer net zo lang duurde als de wandeling van de geparkeerde auto op de Willem de Zwijgerlaan naar het landgoed van de gastheer en -vrouw. Maar niet getreurd, het was er al gezellig en na een kopje thee met een zoete versnapering was dat leed snel vergeten.

 

Na de thee was het werken geblazen, daarvoor waren we al gewaarschuwd. Desondanks (of juist daardoor) waren er veel leden op komen dagen, kennelijk hongerend naar kennis  (en/of lekkernijen). Je kon kiezen uit snoeien in de wijngaard o.l.v. Wim de Keijzer of koken in de schuur onder begeleiding van Wouterjan. Voor ik het wist zat ik in de schuur omhuld door heerlijke geuren, die uit de keuken kwamen, nadat wij daar de fijnste ingrediënten culinair hadden toebereid. We hebben het overleefd en ook nog geleerd wat "aanbranden"is en wat "blussen"is. Wat wil je nog meer op een zaterdagmiddag in juni met een schaars zonnetje en een weinig zomerse temperatuur van rond de 18 graden?

 

Nou dat werd al snel duidelijk toen de bar open ging en het eten op tafel kwam. Vele flessen wijn zijn er door heen gegaan en de lamskoteletten, zorgvuldig door Bart op de BBQ gegaard, heb ik niet eens gezien: voordat ik er aan dacht waren ze al op! Ter compensatie kon ik wel net zoveel stukken kip krijgen als ik maar wilde. Ik heb gehoord dat Inge ’s avonds haar kippen heeft geteld om te weten te komen hoeveel Bart er in de BBQ heeft geroosterd! Gelukkig waren er ook nog balletjes, salades, satéstokjes etc. zodat we niets te kort kwamen. En er was ook warme soep, dat smaakt prima. Enkele juniorleden brachten nog wat hapjes rond op het terras, een welkome aanvulling bij de verschillende wijnen. En tenslotte was er nog een heerlijk dessert ook. Samen met een glaasje port ging dat er best in.

 

En er waren sprekers. Natuurlijk onze voorzitter, die een kort openingswoord ten gehore bracht. Maar de ‘tafelrede’ van Richard zal me nog lang bij blijven. Uitgebreid wist hij de geneugten van en de kennis over wijn te verwoorden, daarmee zijn eruditie etalerend. Jammer Richard dat je niet meer zo actief bent als wijnmaker. Maar ook Wouterjan liet zich niet onbetuigd; als een soort dirigent regelde hij, samen met Inge, dat alles volgens plan en op prettige wijze verliep. Regelmatig vroeg hij de aandacht als er weer wat moest gebeuren. En, hoe kan het anders, Theo moest het laatste woord hebben; Inge en Wouterjan werden in het zonnetje gezet, figuurlijk dan. Als dank overhandigde hij aan de organisatoren een fles met iets sterks erin.

 

Inmiddels was de haard aangestoken en kwamen de gesprekken op gang; zo hebben we aan onze tafel uitgebreid de gemeentelijke politiek in Neerijnen besproken. Nou dat is wat hoor, daar is Den Haag niks bij… Na nog een kopje thee trokken we, inmiddels toch wel wat afgekoeld en begeleid door een enkele druppel uit de hemel, weer huiswaarts. Het oude wijnjaar was beëindigd, op naar het nieuwe!

 

Teun B. te C.

 

Dank aan Teun (B. te C.), die zich de moeite getroostte om dit evenement voor het nageslacht vast te leggen. Overigens, heb je wat op je lever, wil je wat kwijt, wil je je laten horen, neem gerust contact met me op, dan zorg ik dat het in de nieuwsbrief komt.

                                  ---00000---

Gildebijeenkomst 4 september

Voor het geval jullie in de vorige nieuwsbrief de aankondiging van de gildebijeenkomst van 4 september niet hebben gelezen (moe geworden van het verslag van de jubileumviering) laat ik het belangrijkste hier nog eens passeren:

Traditioneel starten we het nieuwe seizoen met de meegebrachte vakantiedrankjes. Was je op vakantie in de provincie Drenthe? Dan zou dat bijvoorbeeld een heidelikeur kunnen zijn. Die neem je dan mee naar de Gildeavond en die proeven we dan samen. Daarbij komen dan vaak de mooiste verhalen los.

Vorig jaar september hadden we bedacht dat het wel aardig zou zijn als je je drankje vergezeld zou doen gaan van een plaatselijke specialiteit. Als je de gedachte aan Drenthe nog even vasthoudt, zou dat een Roldese veenkoek kunnen zijn, of Ruiner turfmoppen. De provincie Drenthe leent zich uitermate voor dit soort lekkernijen, maar ook andere plaatsen brengen zonder problemen prachtige streekproducten voort.

Omdat jullie straks allemaal van een welverdiende vakantie gaan genieten, meld ik het nu nog maar eens, zodat je na terugkomst van vakantie niet hoeft te denken: “sh*t, helemaal vergeten om een vakantiedrankje en een vakantie lekkernij mee te brengen”.

Het wordt vast weer een heel bijzondere avond!

                                  ---00000---

Jaarprogramma

Om jullie in staat te stellen om alle gilde-bijeenkomsten alvast in jullie agenda op te kunnen nemen, volgt nu de lijst met data. De onderwerpen liggen grotendeels vast, maar kunnen nog aangepast of veranderd worden. De data niet meer, omdat deze zijn afgesproken met de beheerder van ons “clubgebouw”.

4 september : vakantiedrankjes (en snacks)

2 oktober : etiketten maken

6 november: champagne avond

11 december: koken met wijn

9 januari: nieuwjaarsreceptie

12 februari: Aziatische wijnen

11 maart ALV, aansluitend: Japanse sake

8 april: toeslagstoffen en gisten

20 mei: we plannen iets te gaan doen met het destillaat van Toos. Ze heeft al jarenlang een hoeveelheidje op zolder staan, en ze bood dat op de laatste ALV aan het gilde aan. We vinden het aanbod van Toos zo leuk dat we het niet konden laten om hier een avond aan te besteden. Heeft er iemand suggesties? Stuur een mailtje!

18 juni: Slotmiddag

Jullie zien, dat er met jullie wensen, zoals geuit op de laatste ALV, weer terdege rekening is gehouden. We denken dat we weer een gevarieerd programma hebben samengesteld, waarvan we weer veel kunnen leren, maar dat ook voor veel plezier zal zorgen.

                                  ---00000---

De Suzuki Fruitvlieg

Niets is zo goed tegen de fruitvlieg als een hittegolfje op zijn tijd. Wat dat betreft worden we wel verwend dit jaar. Maar die temperaturen van boven de dertig moeten wel regelmatig terugkomen, en daar kunnen we dus niet op rekenen. Dat betekent: de omstandigheden aanpakken (mesthopen, fruitresten) en blijven speuren naar verdachte sujetten. Hoe je de vallen ervoor kunt maken heb ik in een vorige nieuwsbrief al eens beschreven.

Maar ja, dan is je tuintje schoon aangeharkt en vind je in de vallen de eerste suzuki’s, wat dan? Tot voor kort was er maar een echte oplossing: fleece zakjes, om iedere tros hermetisch in te verpakken. Ik heb er al een aantal in huis en ga het zeker uitproberen (vanaf 60 graden Oechsle). Maar het blijft een heidens karwei!

Er beginnen nu ook spuitmiddelen op de markt te verschijnen. Er zijn er die veelbelovende resultaten laten zien. Nadeel is wel, dat bij al die middelen vanaf 60 graden Oechsle tot aan de pluk om de zeven dagen gespoten moet worden. Je kunt er dus niet even tussenuit voor een dagje of 10 all inclusive in Alanya (als je dat al zou willen) .

Een van die middelen is een combinatie van DS Kalk, Cuprum en ManZincum. Het middel is ontwikkeld door Plantosys (www.plantosys.com). Ik kan dat hier allemaal wel uit proberen te leggen, maar ik liever laat hier de tekst van hun flyer integraal volgen:  

 

 Alwin Scholten | +31 (0)6 49 33 49 30 | alwin.scholten@plantosys.nl | www.plantosys.com

 

 Drosophila suzukii – Japanse fruitvlieg

een geduchte plaag, die we zo snel mogelijk de baas willen worden!

De opmars van de Japanse fruitvlieg is een feit. Inmiddels verspreidt hij zich ook in Europa in rap tempo. Naast rijp fruit tast deze fruitvlieg ook onrijp fruit aan. Vooral bramen, kersen, frambozen, aardbeien en blauwe bessen zijn geliefd bij deze fruitvliegen. En ze zijn in staat ook bij lagere temperaturen te vliegen. Slecht nieuws voor (klein)fruitkwekers.

PlantoSys heeft - mede getoetst door C. Baroffio - een aanpak ontwikkeld die werkt. Naast inzet van monitoringsvallen adviseren we (indien mogelijk) aangetast fruit weg te halen. Deze vliegen kunnen zich namelijk ook vermenigvuldigen in rottend fruit. Daarnaast hebben we een aantal producten die – gecombineerd toegepast – de planteigen afweer tegen Drosophila suzukii versterkt. Ze bewerkstelligen een aantal fysiologische veranderingen waardoor de plant zelf deze plaag (en infecties) kan terugdringen.

De aanpak is dan ook meerledig:

 inzet monitoringvallen

 hygiënische maatregelen: weghalen overrijpe vruchten

 toepassen Ds-Kalk (Ca(OH)2)

 toepassen Cuprum

 toepassen ManZincum

 

Door deze combinatie toe te passen, gebeurt het volgende:

Door de kalk (Ca(OH2) gaat het pH-niveau omhoog. Met 175 gram calciumhydroxide in 100 liter water wordt een pH van ca. 12 op het blad verkregen. Voor het blad en de vruchten zelf is dit geen probleem, maar de eitjes en larven van de Drosophila verstikken hierdoor.

Daarnaast beïnvloedt de hoge pH ook een schimmel als Botrytis. Deze kunnen niet leven in een pH van 12.

Voeg 0,25 liter Cuprum + 0,25 liter ManZincum / ha toe. De micro-koper (Cuprum), micro-mangaan en micro-zink partikels (ManZincum) hebben een positieve elektrische lading. Deze lading zorgt ervoor dat de partikels aan de negatief geladen bladeren blijven plakken als kleine magneetjes. Zo treedt er een aantal effecten naast elkaar op:

o De kalk blijft veel langer op het blad zitten. Geen effect van slechts 2 dagen - zoals bij toepassing van alleen kalk - maar van 6 á 7 dagen. De Cuprum heeft een uitvloeiend en hechtend effect.

o Uit onderzoek lijkt te volgen dat door de hoge pH de ademhalingsbuisjes van zowel het Drosophila-eitje als van de -larve worden 'dicht gebrand'. Door het tekort aan zuurstof verstikken de eitjes en larven.

o Omdat daarnaast de Botrytis vermindert (zie uitleg bij kalk), worden er minder geursignalen uitgezonden die de Drosophila-vliegen naar de plant lokken en worden de lokvallen aantrekkelijker.

 

o Mn en Zn zelf hebben een afwerende werking op insecten in het algemeen. Dus op Drosophila, maar ook op spint, galmijten en wespen. Vooral wespen prikken gezonde vruchten aan, waarmee er vanuit deze vruchten extra geursignalen worden afgegeven, die op hun beurt weer Drosophila suzukii aantrekken. Minder wespen, minder geursignalen, minder Drosophila.  

Behandeling: elke 7 dagen spuiten met een mix van 175 gram kalk Ca(OH)2/100 liter water + 0,25 liter Cuprum/ha + 0,25 liter ManZincum/ha. Hoeveelheid water/ha 500 à 1.000 liter/ha

Aanvullende voordelen:

 Deze dosering van Ds-Kalk (175 gram, 97% Ca(OH)2) in 100 liter water geeft geen residu.

 De proef in aardbei werd afgesloten met een smaakpanel. Geen enkele persoon vond de aardbeien niet lekker. 90% van de proevers gaf aan geen verschil te proeven tussen behandeld en onbehandeld en 10% gaf aan een klein verschil te proeven, maar kon niet aangeven wat precies.

 

Tot zover de tekst van de flyer. Ik heb contact opgenomen met Alwin Scholten en gevraagd of de genoemde middelen in de handel zijn. En dat zijn ze, maar je moet er wel wat voor doen, want ze hebben geen webwinkel.

Leverancier is Agro Klep,

Korte Brugstraat 100

4871 XT Etten-Leur

Telefoon 076 5012831

                         ---00000---

Tenslotte een Mopje

Om niet al te zwaar te eindigen nog even een mopje:

Een bejaard koppel zit op een zondagochtend in de kerk. Halverwege de dienst leunt de vrouw naar haar man en zegt : "Ik heb juist een stil windje gelaten. Wat moet ik nu doen? " Haar man leunt naar voren en zegt: "Voorlopig niets. Als we thuis zijn zal ik een nieuw batterijtje in je hoorapparaat steken."

 

 

Tot de volgende keer!

harrie

 

 

       

Nieuwsbrief juni 2015

Beste vrienden.

Wat een leuke groep was het toch, waarmee we op 30 mei het jubileum mochten vieren. Alles voegde zich vanzelf, de organisatoren hadden er “een makkie aan”. Goed ook om er nog zoveel leden van het eerste uur er  bij te hebben. Met zo’n groep kun je elk weertype aan.

Het was natuurlijk wel even schrikken toen we bij het naderen van Den Bosch het idee kregen dat de winter er aan kwam. Regen en storm en temperaturen waar de IJsheiligen nog rillingen zouden hebben gekregen. Gaandeweg werd het alleen maar erger. Hadden we nou maar een viering bedacht die binnenshuis gehouden kon worden….

Tijdens de samenkomst met koffie, thee en orange jus bleek echter dat onze gilde-leden uit het goede hout zijn gesneden. Hoewel de regen letterlijk tegen de ramen kletterde, was het vanaf het eerste moment gezellig. En niemand liet verstek gaan; iedereen had er duidelijk zin in.

En warempel, tijdens de wandeling naar de boot hoefden de paraplus niet op (die waren sowieso wel weggewaaid). Ruim op tijd waren we bij de steiger. Hoewel, de werkzaamheden aan de Hekellaan bleken juist voor dit weekend uitgebreid te zijn,  waardoor het kruispunt volledig was afgesloten (en als ik zeg volledig dan bedoel ik ook volledig), waardoor degenen die de voorkeur gaven aan vervoer per auto de kade echt niet konden bereiken, en uiteindelijk toch nog een flink stuk moesten wandelen

Maar ook zij bleken uit extra goed hout te zijn gesneden, want ze slaagden er allemaal in om op tijd bij de boot te zijn, al was het ook op het nippertje. En toen ging het weer regenen…. Hoos-emmers waren er niet aan boord, maar volgens onze “kapitein” zou dat ook niet nodig zijn

Het was toch wel een grappig gezicht om twee volle boten te zien die overkapt werden door paraplus, maar vanuit de boten kon je niets meer zien. Zo voeren twee scheepjes de Binnendieze op en onder de eerste boog door. Nu konden de plus worden ingeklapt, en geloof het of niet, vanaf toen behoefden ze niet meer te worden gebruikt.

Vaak hebben José en ik in Den Bosch gewandeld, maar het was toch wel heel bijzonder om de stad nu eens van de onderkant te zien. Interessant was het vooral door het deskundige  (en ook soms geestige) commentaar van de beide kapiteins. Het was  leuke ervaring, waarbij de nog overgebleven broodjes met smaak werden verorberd.

Van de Hekellaan naar het Jeroen Bosch Art Center is een relatief korte wandeling, nu door bovengronds Den Bosch. Hoewel nog steeds niet echt warm was het tenminste zonnig. De niet-wandelaars konden echter niet bij hun vervoer komen en besloten moedig om zich bij de wandelaars aan te sluiten. Uit het goede hout dus.

Museum bezoek klinkt een beetje duf.  Zou dat wel passen in een jubileumviering? Ja dus, mede door het aanstekelijk enthousiasme van onze gidsen . Ze brachten ons met de lift naar de top van de toren van de voormalige kerk waarin het museum is gevestigd. Velen van ons konden vandaar hun geboorteplaats of woonplaats zien liggen, nu de hemel weer helemaal schoon gewassen was. Vanaf de torenspits gingen we etage na etage de donkere middeleeuwen in en al ben je geen kunstminnaar, je komt toch onder de indruk van het werk van Bosch. De rondleiding werd, eigenlijk veel te vroeg, besloten door een uitleg over het middeleeuwse uurwerk uit de Sint Jan, dat in het museum wordt getoond. Gelukkig konden we daarbij even gaan zitten.

Daarna ging het terug naar “In de Roos”, soms via een uitnodigend terrasje. Frans had zijn auto weer weten te bemachtigen en kon nu de anti-lopers geriefelijk terug afleveren.  In de Roos was alles al in gereedheid gebracht voor het proeven van een aantal Portugese wijnen. Je bent immers Wijnmakersgilde of je bent het niet!

Florus Wanszink van wijnhuis DiVinho uit Rosmalen (www.divinho.nl) had een aantal flessen op volgorde gezet die leeg mochten. Via de witte “Pluma  Vinho Verde branco” uit 2014, “Fonte de Nico” en “Casal de Condo Alvahrino”, bereikten we de rode wijnen.  Mijn toppertje was de “Status Grande Escolha”,  waarna ik de tel een beetje kwijtraakte. Het geheel wed besloten met een Tawny 10 jaar oude port “Quita do Bucheiro”, die me bijna deed besluiten om Portugees te gaan leren.

Begon tijdens de terug wandeling van het museum buiten de zon te schijnen, tijdens de proeverij scheen de zon nu ook binnen! Nu werd het tijd voor het buffet. Daar kun je eigenlijk niet over schrijven, dat moet je proeven. Om met Ronny Tober te spreken: “in een woord geweldig”.  Theo nam weer met verve zijn voorzittersrol waar door een aantal goedgekozen woorden te spreken. Hij feliciteerde daarin alle leden met hun jubileum, en bedankte de leden van de feestcommissie voor hun inzet. Hij memoreerde ook de jubileum-uitgave van de Bottelaer, die toch ook weer een sfeer van vervlogen tijen opriep. En gelukkig hield hij het kort genoeg om het feestgedruis niet al te zeer te onderbreken.

Zoals gebruikelijk konden we tijdens en na het buffet onze eigen producten proeven. Een staaltje “Eenheid in Verscheidenheid”. Verscheidenheid , omdat er geen twee wijnen (of likeuren) die meegebracht worden hetzelfde zijn, en eenheid, omdat we allemaal met elkaar proeven, vertellen, en vooral genieten van al het moois dat wordt veroorzaakt door het gistingsproces.

Het klinkt wat obligaat als ik schrijf dat we kunnen terugkijken op een geslaagde jubileum viering, maar ik kan er echt niets anders van maken.

Harrie

 

Volgende Gildebijeenkomst: 20 juni

Het seizoen 2014-2015 is uitermate bevredigend geweest, niet in het minst door de beter dan verwachte opkomst van onze leden op de gilde-bijeenkomsten. En de koek is nog niet op!

Op 20 juni vindt de slotmiddag plaats, ten huize (maar liever in de hof als dat zou kunnen) van Inge en Wouter Jan.  Vanzelfsprekend brengen we allemaal weer onze kwalitatief hoogstaande spijzen mee en de wijnen die niet tijdens het jubileum zijn geofferd.

Inge en Wouter Jan zijn  er niet de personen naar om zo’n dag zonder activiteit te laten verlopen.  Wouter Jan zal jullie rechtstreeks uitnodigen, inlichten over parkeergelegenheid en wat dies meer zij, en ik zal hier nu zwijgen om hem het gras niet voor de voeten weg te maaien.

 

Gildebijeenkomst 4 september

Regeren is vooruitzien. Op 4 september begint het nieuwe seizoen, waarvan we natuurlijk hopen dat het nog beter wordt dan het lopende seizoen. In onze volgende nieuwsbrief zal ik jullie uitgebreid informeren over de data, en over de activiteiten die tot dusverre zijn gepland. Wel wil ik alvast melding maken van de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen op 4 september. (Even niet verder lezen, eerst de agenda pakken en deze datum noteren! Staat het er in? Dan gaan we nu verder).

Waarom vermeld ik hier nu al de start van het nieuwe seizoen?  Dat ga ik even uitleggen.

Traditioneel starten we het nieuwe seizoen met de meegebrachte vakantiedrankjes. Was je op vakantie in de provincie Drenthe? Dan zou dat bijvoorbeeld een heidelikeur kunnen zijn. Die neem je dan mee naar de Gildeavond en die proeven we dan samen. Daarbij komen dan vaak de mooiste verhalen los.

Vorig jaar september hadden we bedacht dat het wel aardig zou zijn als je je drankje vergezeld zou doen gaan van een plaatselijke specialiteit. Als je de gedachte aan Drenthe nog even vasthoudt, zou dat een Roldese veenkoek kunnen zijn, of Ruiner turfmoppen. De provincie Drenthe leent zich uitermate voor dit soort lekkernijen, maar ook andere plaatsen brengen zonder problemen prachtige streekproducten voort.

Omdat jullie straks allemaal van een welverdiende vakantie gaan genieten, meld ik het nu alvast, zodat je na terugkomst van vakantie niet hoeft te denken: “sh*t, helemaal vergeten om een vakantiedrankje en een vakantie lekkernij mee te brengen”.

Het wordt vast weer een heel bijzondere avond!

Decanteren

Decanteren is eigenlijk niets anders dan een fles wijn overschenken in een karaf. Dat gebeurt in principe om twee redenen:

1)   Om de wijn te laten ademen. Door wijn aan lucht bloot te stellen komen geuren en smaken vrij. Vooral jonge rode wijn heeft hier baat bij. De tannine in de rode wijn wordt namelijk zachter en dus zal hij minder hard smaken. Een Rondo is bijvoorbeeld zo’n tanninerijke wijn.

2)  Om de droesem te verwijderen. Droesem is het bezinksel van tannine en andere deeltjes in de wijn die na 7 á 8 jaar gaan samenklonteren en naar de bodem van de fles zakken. Door de op en neer gaande beweging tijdens het schenken zal de droesem mee in het glas komen, en kan bitter smaken. 

Om de wijn te laten ademen (bij jonge wijn dus) gebruik je een karaf die ruim is en breed, zodat de mogelijkheid  om de wijn met de lucht in aanraking te laten komen het grootst is. In dit geval kun je het ook al ruim van te voren doen. Zelfs een beetje schudden kan geen kwaad.

Oude wijn decanteer je voorzichtig in een smalle karaf, vlak voor de consumptie, zodat er nauwelijks oxidatie kan plaatsvinden, en er geen azijnsteek kan plaatsvinden. Azijnsteek wordt veroorzaakt doordat azijnzuur bacteriën azijnzuur maken van ethanol en zuurstof. Daarna reageert het azijnzuur weer met alcohol waarbij ethylacetaat ontstaat. Deze stof zorgt voor een typische lijmgeur. Daarnaast krijgt de wijn een scherpe smaak. Dat kan al na enkele uren gebeuren!

Daarnaast is er nog een derde reden om te decanteren: het is natuurlijk ook een ritueel waardoor je in een feestelijke stemming komt. Daarom zeg ik: altijd doen!

De Suzuki Fruitvlieg

Natuurlijk ben ik niet vergeten dat ik jullie op de hoogte zou houden over de strijd tegen dit Japanse monster. Helaas kan ik nog niets definitiefs melden. Een vriend van een vriend (de wereld is soms wel erg klein) is biochemicus die onder andere aan dit probleem werkt. Hij vertelde mij dat er een product wordt ontwikkeld op basis van DsKalk, Cuprum en Manzincum (ik ben een oude bankbediende en snap hier dus niets van) dat in Zwitserland is getest en hoopgevende resultaten belooft. Het middel wordt momenteel in de handel gebracht, maar bij mijn pogingen om het te bestellen ving ik bot.

Ik heb mij zojuist wederom met de vriend van mijn vriend in verbinding gesteld en probeer uit te vissen hoe de distributie van dit middel gaat verlopen. Zodra ik het weet zal ik jullie ervan op de hoogte stellen.

Overigens…hier in Hongarije is het de laatste twee weken al een aantal malen boven de dertig graden geweest. Er is geen betere methode om van de fruitvlieg af te komen!

Tenslotte een Mopje

Om niet al te zwaar te eindigen nog even een mopje, dat door René werd ingestuurd:

 

We geven thuis een feestje. Als het huis al aardig vol loopt, breekt de tijd aan voor een hapje en een drankje. De kinderen lopen vol enthousiasme mee te delen en te schenken.

Even lijkt er wat te stagneren in de keuken en met een licht verschrikte blik neemt zoonlief (12) me even apart. „Mam, hebben we ook nog goede wijn? Deze zijn allemaal over de datum, ze zijn van 2013.”

Tot de volgende keer!

harrie

 

 

 

              

 

Nieuwsbrief mei 2015

Beste vrienden.

Zo vlak voor de jubileumviering zit ik weer onder onze notenboom op “De Volharding”. De bladerenkroon is in twee dagen tijd volledig dichtgegroeid en beschermt tegen de felle zonnestralen. Wat ik zoal doe? Ik heb zojuist wespenvallen opgehangen, die de koninginnen moeten verleiden een bezoek te brengen en zo een roemloos einde tegemoet te gaan. De vallen betekenen geen wisse dood voor bijen, die er aan kunnen ontsnappen. Wespen-koninginnen vang ik echter ook niet, wel bromvliegen.  De tuin ziet er overigens goed uit. Het is mooi zonnig weer, niet te droog en niet te nat.

José heeft zojuist de tickets voor de rondvaart en voor het museum ontvangen. Geweldig toch dat je met telefoon en internet vanuit Hongarije je feest in Nederland kunt mee-organiseren. We zien erg uit naar het jubileum.

We hebben ook een verslag ontvangen van de Calvados-avond. Het is geschreven door Inge; geen wonder dus dat het enthousiasme er weer van afspat. Echt lezenswaard, en een stimulans om zelf ook weer eens wat nieuws te proberen. Lidl had Sloveens pils in de reclame en we hebben meteen een tray-tje gekocht om Sloveense whiskey te stoken.  José gelijk aan de slag en het ruikt al heerlijk ….

Gilde avond april 2015

Verslag calvados avond 17 april 2015 door Inge, met een wetenschappelijk nawoord van Wouter Jan.

 

17 April kwamen we met een select gezelschap bijeen bij René, we hadden ons allen op tijd aan weten te melden om er bij te kunnen zijn. De ‘Wijkgaard’ is een mooie locatie, en maar net groot genoeg voor onze enthousiaste ledengroep met belangstelling voor dit thema.

De avond begon met koffie en cake, maar een snelle inventarisatie van de klaarstaande appelproducten en de meegebrachte drank, liet zien dat we het daar niet bij zouden laten.

René hield een presentatie over de drie stappen in het calvados proces: appelsap maken, vergisten en stoken. Met tussendoor veel aandacht voor het proeven van de tussen producten! Helaas geen aandacht voor de feitelijk allereerste stap; de bloesem die we deze en de komende dagen zo mooi kunnen aanschouwen.

René rekende ons voor dat de cider pakketten die hij voor de avond gebruikte, goedkoper waren dan de winkelprijzen van 1€ per kilo die voor appels worden gevraagd. Per liter calvados komt de eerste exclusief accijns op €11,40 en de ander op €28,57. Maar ja, het bleek toch wel weer een stuk duurder dan de € 0,00 die de gemiddelde betuwnaar voor appels ‘betaald’ (toch?!). Er zijn meestal wel kennissen of buren met een fruit overschot te vinden.

Er was een levendige discussie welke betuwse appels het best waren, met als conclusie dat een mix van diverse rassen het beste is. Hoewel sommigen aanwezigen het bijmengen van rotte appels ook een goede optie vinden, vroegen anderen zich af of er wel ‘edele rotting’ bij appels bestond? Voor het maken van sap heb je nodig een hakselaar en een pers (beide zijn bij het gilde en bij René te huur) en pectoënzym. Het pectoënzym zorgt voor een veel hogere sap opbrengst. Natuurlijk is de mobi-pers in Zoelen ook een optie vooral als je grote hoeveelheden appels wilt verwerken.

Vervolgens wordt het sap vergist, waarbij Rene uitlegde dat het helemaal niet de bedoeling is om een zo’n hoog mogelijk alcohol percentage in de appelwijn (cider) te krijgen, het gaat er immers om zoveel mogelijk geur en smaak mee te krijgen. Dus geen suiker toevoegen, en gewoon een cider met relatief laag alcohol percentage produceren. De vergisting duurt 4-7 dagen tot een SG (soortelijk gewicht) van minder dan 1000 is gerealiseerd. De precieze waarde hangt af van het aanwezige alcohol percentage, de zuren en andere opgeloste stoffen. Vergisten gebeurt bij voorkeur bij lage temperatuur om meer smaak en geur te behouden / mee te krijgen. Aan het einde van de gisting mag de temperatuur wel iets omhoog om ook het laatste restje suiker om te zetten tot alcohol. Kijk voor de juiste temperatuur op de gistverpakking en kies de onderwaarde van de temperatuur range.

 We mochten de cider proeven, eerst een ‘platte’ cider, die de grondstof is voor calvados, daarna een cider met bubbels, die René had gemaakt door na de eerste gisting 9 gram suiker per fles (van 0,75 l) toe te voegen en dan op fles (kies een stevige fles ivm. de op te bouwen druk) na te laten gisten. Men vond de cider met bubbels lekkerder (ook omdat men dat gewend is).

Vervolgens werden ook wat meegebrachte wijnen geproefd. Een pruimen wijn van het Isle of Wight, waarvan de conclusie was dat de Engelsen het beter bij cider maken konden houden.  Ook een echte ‘gilde’ bieten wijn ontbrak niet, dit keer van Han met gember en kruidnagel.

Maar daarna mochten we dan toch de calvados proeven, eerst puur en als tweede met een vleugje eikenhout. De meningen waren divers, sommige konden de appel er niet goed in proeven, en vonden het een mooie alcohol, maar niet echt anders dan de whisky van vorige keer. Anderen konden de appels er wel in herkennen en sommigen zeiden dat ze eigenlijk nooit sterk dronken en dus geen mening hadden. Ondertussen werd ook de kook/stook ketel getoond en ontstond een discussie of wij als gilde die ook nodig hadden?

Daarna wilde Teun graag onze mening over een bijzonder ‘lichte’ rode wijn, die hij had gemaakt door al na anderhalve dag pulpgisting een deel van het sap af te laten (zodat de rest in de vervolg pulp gisting extra veel smaak krijgt. Deze wijn is nog niet geproefd.). Maar dat bleek helaas het verkeerde moment voor het proeven van een lichte wijn, de combi met de restje calvados hangend  in het glas en in de mond was ieder geval niet ideaal. Spoelen, zoals het ons is geleerd, is dus noodzakelijk!

En dan zelf aan de slag. René gaf een zeer simpele manier om uit te rekenen hoe we de calvados van 58% procent konden mengen met water om tot het gewenste percentage van 40% te komen. Dit bleek toch nog lastig voor de benevelde geesten en de notuleerder  heeft alleen doorgekregen dat er 1400 delen calvados en 420 delen water waren…maar of het klopt? Dat kunnen we proeven in de flesjes die we mee kregen.

Met extra belangstelling kijken we nu naar de bloesem…. en ruiken al bijna de calvados…

Uiteindelijk ging iedereen voldaan en met nieuwe inspiratie huiswaarts.

 

“Wetenschappelijke” aanvulling.

René vertelde ook dat het belangrijk was om eerst de alcohol in mengbeker te doen en dan het water al mengend toe te voegen omdat het mengsel anders ‘blind’ kan slaan en ook dat bij dit proces het mengsel warm wordt. Waarom dit zo is door Wouter Jan opgezocht…:

Mengwarmte:

Het mengen van ethanol en water is exotherm wat betekent dat er warmte vrij komt. Dit is niet het gevolg van een chemische reactie want water en alcohol reageren niet met elkaar tot een andere stof. In dit geval komt er warmte vrij doordat de 'buren' van een watermolekuul deels vervangen worden door alcohol molekulen.  Bij het mengen van water en alcohol bij 25 graad Celcius kan de mengwarmte (afhankelijk van de gebruikte mengverhouding) oplopen tot 777 J/mol. In lekentaal betekent dit een mogelijke temperatuur verhoging van 10 graden Celcius.

Overigens is het omgekeerde, dus afkoeling bij menging ook mogelijk. Wanneer men een zout toevoegt aan smeltend ijs, dan zal er, doordat er wat zout oplost in het aanwezige water, een systeem ontstaan dat niet in evenwicht is. Om nu de evenwichtstoestand te kunnen bereiken, zal er ijs smelten en zout oplossen, waarvoor warmte nodig is. Die warmte wordt aan het mengsel onttrokken, dat daardoor afkoelt. De opname van warmte en dus afkoeling van het mengsel gaat door totdat het zout is opgelost of het ijs gesmolten is. Bij een mengsel van keukenzout en ijs kan een temperatuur van -21°C worden bereikt.

En verder:

Als ethanol en water worden gemengd is het volume van het mengsel altijd kleiner dan de som van de bij elkaar gevoegde volumina. Er treedt bijgevolg volumecontractie op. Als gelijke volumes van ethanol en water samengevoegd worden, is het totaalvolume slechts 1,92 maal het volume van elk der vloeistoffen. De oorzaak hiervoor is dat water een kleiner molecuul is dan ethanol, waardoor de bijeengevoegde volumes niet additief zijn. (Vergelijk het mengen van een emmer zand met een emmer grind.) Bij een mengsel van alcohol en water treedt er een duidelijke volumecontractie op. Als men bijvoorbeeld 48 ml water mengt met 52 ml ethanol, dan is het totaalvolume 96,3 in plaats van 100 ml. De vermindering van het volume hangt niet-lineair (dit betekent dat het allemaal niet zo eenvoudig is) van de mengselverhouding af.

 

 

 

                                  000000000000000000000000000

Wijsheid: er is nog nooit iemand jong gestorven die tot op hoge leeftijd flink gepimpeld had!

                 00000000000000000000000000

 

 

30 mei : zilvereren jubileum

Eigenlijk heb ik er al genoeg over geschreven. De deelnemers hebben een uitgebreide uitnodiging gekregen. Spijtig genoeg hebben we ook een aantal afzeggingen gekregen, omdat de agenda’s van niet iedereen een leeg blaadje hadden op 30 mei.  Voor die leden de aansporing om gewoon lid te blijven tot het 6de lustrum in 2020. Proberen we het gewoon weer.  Over “weer” gesproken: we hopen van ganser harte dat het op de 30ste mooi weer gaat zijn. Dat kon de jubileumcommissie niet regelen: zonneschijn is nu eenmaal niet in de aanbieding. De commissie heeft alle evenementen  “onder dak” laten plaatsvinden, maar de verplaatsingen moeten nu eenmaal door de buitenlucht. Buienradar volgen en paraplu meenemen is het devies.

                           0000000000000000

 

“Goeiemorgen, wil je een borreltje?”

“Nee dank je. Ten eerste is het vandaag vastendag, Ten tweede heb ik mijn vrouw beloofd nooit meer te drinken, ten derde heb ik er vanmorgen al drie op en ten vierde….nu ja, geef me er toch maar eentje”.

                     00000000000000000000000000000

 

Uit “De Oude Doos”

En dan nu deel 6 uit de serie “uit de oude doos”, getiteld:

JAAROVERZICHT 1999

 

9 januari

Er was weer van 15.00 - 17.00 uur de nieuwjaarsreceptie. De organisator Jaap wilde nog weten wie er allemaal iets meebracht van eten en drinken, zodat hij kon zien of er zonodig iets gekocht moest worden door het bestuur. Zoals te verwachten was dat ook dit jaar weer overbodig en was de tafel in de Gerfkamer weer rijkelijk bedekt! En het waren géén restjes van de voorbije feestdagen.

19 februari

Deze avond over snoeien in de moestuin werd verzorgd door de hr. v. Toorn, afdeling Tiel van Groei en Bloei. Met zeer veel ervaring achter zich, vertelde hij hoe te snoeien voor de grootste fruitopbrengst. Ook hoe ziekten te weren. Het was boeiend, leerzaam en het werd laat!

19 maart

Hier hielden we onze jaarvergadering. De avond is bedoeld om het bestuur te helpen d.m.v. wensen, beslissingen , kritiek , enz. De gevolgen daarvan ziet u voor een deel in dit jaarverslag terug. Na de pauze, halverwege de avond, is er altijd iets minder ernstigs bedacht. In dit geval had het met zelfgemaakte likeur te maken.

23 april

De bier-proef-avond. Er werden 7 minder bekende commerciële bieren aangeboden en drie zelfgemaakte bieren. De smaken van het bier liepen zeer uiteen evenals de persoonlijke smaken. Uit de inleiding bleek dat bier per liter altijd goedkoper is dan wijn wanneer we naar prijs/kwaliteit kijken.

29 mei

Op deze prachtige zomerse dag was de excursie naar Genoels-Elderen in België. De zon kwam als geroepen, want de helft van de rondleiding was buiten het wijnkasteel. Het is een prachtig complex waarvan de wijngaard jaarlijks wordt uitgebreid. De kwaliteit van de wijn was fantastisch en leidde in 1999 naar een médaille d’or. Tot de excursie behoorde ook camping- of hotelovernachting, een lunch en een maaltijd evenals een bezoek aan de antiekstad Tongeren .

19 juni

De slotavonden zoals ook die van 19 juni, zijn een niet meer weg te denken begrip geworden voor allen die dan nog niet op vakantie zijn. Een van de leuke facetten hierbij is de steeds wisselende plaats van handeling bij gilde-leden die een beetje de ruimte hebben. Leden met wat minder ruimte kunnen het trouwens ook organiseren, denk maar aan een paar jaar geleden, toen we heerlijk buiten zaten bij Opus 5 in Geldermalsen.

24 september

Voor de verandering hadden we onze openingsavond niet in de Gerfkamer, maar in Pand 47 waar ons een wijnproeverij wachtte. De locatie was leuk ondanks de wat krappe bar en de kwaliteit van de wijn en de hapjes was voortreffelijk. Over de gastheer waren de meningen nogal verdeeld.

25 september

Iedere derde zaterdag van september houden de Nederlandse wijngaardeniers een open dag. Ook onze eigen leden dus. Omdat dit de meeste leden ontgaan is, zal er in het jaar 2000 beter op gelet worden (dit jaar is het op 2 september).

22 oktober

“Professor” Verjans gaf likeurcollege. Dat was weer prima, zoals we van hem gewend zijn. Hij liet ons achter met heel veel zin in likeur maken en gelukkig daarom met de nodige recepten. Wie het heeft gemist vindt deze recepten en de lessen in de bibliotheek van Richard.

26 november

Wijnkeuring nieuwe stijl. Dit hield weer in dat iedereen z’n lekkerste wijn kon laten meedingen naar de wisselbeker. Ongeacht de klasse. Het was weer verbluffend wat een goede kwaliteit iedereen inbracht. Wim mocht de beker aan Teun overhandigen!

 

Naast deze vaste data gebeurt er natuurlijk nog van alles tussen en achter de coulissen. Velen werken daaraan mee en houden ons gilde in beweging. Zoals ik al eens zei: het bestuur is het hart, maar de leden zorgen voor de bloedtoevoer; we kunnen absoluut niet zonder elkaar .

                                                                                                                      Frans Hack

 

Noot van de samensteller van deze nieuwsbrief

Ik vind het geweldig dat het verslag van een 10 jarig jubileum eindigt met eenzelfde opmerking die onze voorzitter bij het 25 jarig jubileum maakt. Misschien niet precies op hetzelfde tijdstip of in dezelfde bewoordingen, maar in ieder geval met dezelfde bedoeling: de leden zijn de druivenstokken, het bestuur helpt de georganiseerde groei van de wijngaard. Het klinkt wel wat bijbels…..

 

Tenslotte

………….rest mij niets dan de wens uit te spreken dat we een geslaagd jubileum mogen vieren.

Harrie              

 

 

 

 

Nieuwsbrief april 2015

Beste vrienden.

Naar goed gebruik hebben we het verslag van de gilde-avond van maart gesplitst. Het eerste deel van de avond was het Algemene Leden Vergadering. Het verslag daarvan kregen jullie al afzonderlijk in jullie mailbox. Dat hoort ook zo, omdat de website voor eenieder toegankelijk is, en de ALV notulen zijn alleen voor leden. Zodoende dus…. 

Nadat de hamer gevallen was en de sluiting van de ALV aankondigde, zijn we niet meteen naar huis gegaan. Kun je net denken!    

Gildeavond maart 2015

Wat was je grootste teleurstelling in je wijnbouw (-brouw, likeur) carrière, en wat was je vrolijkste belevenis?  De Gildeavond van maart bood een podium aan eenieder die zijn hart eens wilde luchten. Nadat we “genoten “ hadden van de tomatenwijn gingen de remmen los! Merkwaardig was dat de verhalen over de teleurstellingen veruit in de meerderheid waren. Als notulist heb ik het niet precies bijgehouden, maar ieder had wel een nare ervaring.

Vrolijke verhalen waren er veel minder. Alleen Toos kwam met een verhaal waar we allemaal hartelijk om hebben gelachen. Nu is het zo, dat we om de teleurstellingen van anderen ook kunnen lachen, zodat het weer een genoeglijke avond werd. De teleurstellingen waren ook heel divers: van kraantjes die abusievelijk open stonden tot tsunami’s van vlierbessenwijn en van vallende flessen tot broeikas vergisting, het was er allemaal. Uiteindelijk kwam ook de drosophila suzukii nog voorbij, toen hadden we het allemaal wel gehad.

We zouden er ook nog een glaasje bij drinken. Er was weer genoeg en het was ook góed. Dornfelder van Teun en Rondo van José, die de rondo had gebotteld in een fles met het nieuwe etiket van de “Volharding” .Suikerbietwijn, opgeleukt met suikerstroop (niet die met het Zeeuws meisje, maar die andere) uit de kelders van Wouter Jan en Inge, en tenslotte een likeur van …..asperges!

Nadat we de glazen weer terug in de dozen hadden en de vaat in de afwasmachine was deze avond voorbij. Voor mij altijd weer een fenomeen dat een ALV die bij de meeste verenigingen verafschuwd wordt, bij ons altijd weer uitdraait op een gezellig samenzijn.

 

 

                                  000000000000000000000000000

Een man schenkt een heerlijk glaasje wijn uit in het bijzijn van zijn echtgenote en zegt : “Ik hou héél véél van je, ik weet niet of ik zou kunnen leven zonder jou”.

Waarop zijn echtgenote zegt: “Ben jij het die praat, of is het de wijn?” De man antwoordt: “Ik ben het die praat, tegen de wijn!

                 00000000000000000000000000

 

Rooie Marie

Voor iedereen die de “Rooie Marie” van Marijke eens zelf wil brouwen. Om deze overheerlijke tripel te kunnen brouwen heb je vanzelfsprekend allerlei ingrediënten nodig.

 

Op 27 februari heeft Marijke - ondanks haar griep/verkoudheid - dit allemaal duidelijk verteld. Ook heeft Harrie inmiddels haar recept “online” gezet. Om het verkrijgen van deze ingrediënten wat eenvoudiger te maken het volgende.

 

Iedereen die deze “Rooie Marie” ook zelf wil gaan brouwen, kan dit uiterlijk 7 april melden aan René.  René zorgt er dan voor dat hij je bestelling in huis heeft op onze “Calvadosavond” op 17 april, die ook

bij hem gehouden zal worden. Als je kort daarna ook meteen gaat brouwen, dan kunnen we op de slotmiddag/avond op 20 juni bij Inge en Wouter Jan jullie eigen “Rooie Marie” gaan proeven.

 

Als je je aanmeldt voor de Calvados avond door in het onderstaande artikel op het linkje te klikken, kun je  je belangstelling voor  het “Rooie Marie pakket” kwijt in het vakje “Opmerkingen”.

 

Proost!

 

17 april: Zelf Calvados maken

Vooraf even dit: De avond vindt plaats in Meteren, in het opleidingscentrum annex de wijnwinkel  van René. Kom dus in geen geval naar de Emmalaan, maar naar Dorpsstraat 30 Meteren

Voor deze avond is aanmelden verplicht.
Dit kan door je aan te melden via deze link: AANMELDEN GILDEAVOND

Wat gaan we doen op deze avond?
Calvados maak je van appels die zonder verdere toevoegingen vergist tot een cider. Deze cider moet via destillatie omgezet worden naar een hoog (niet drinkbare) alcohol houdende drank die daarna op eikenhout moet rijpen.
Na rijping aanlengen tot drinksterkte en je hebt een calvados.

Al dit alles gaan we ook doen op deze gildeavond.
Eerst een uitleg hoe je calvados maakt, met daarna:
- 23 liter appelcider maken
- 23 liter appelcider destilleren
- van het destillaat zelf calvados maken (flesje mee naar huis als je actief hebt meegewerkt)

Natuurlijk gaan we ook wat proeven.
Dit zal zijn appelcider het beginproduct van de calvados.
Natuurlijk ook wat het eindproduct de calvados zal zijn gaan we proeven.

Als aanvulling ook graag eigen dranken meenemen voor nog meer gezelligheid.

Vergeet je niet aan te melden via deze link AANMELDEN GILDEAVOND

De aanmelding moet uiterlijk op 9 april binnen zijn.

Overigens, het lijkt mij weer typisch zo’n avond om een introducé(e) mee te brengen. Wie wil nou niet zelf calvados maken. Wel vooraf even contact opnemen met René.

                           0000000000000000

 

Twee broers hebben al jarenlang de gewoonte om op zondag samen een pilsje te drinken in de plaatselijke kroeg.

Op een goede dag emigreert een van de broers naar Canada, Ze spreken echter af dat ze hun goede gewoonte voort gaan zetten, zij het op een iets andere manier. Beide zullen voortaan op zondag twee pilsjes drinken, één voor zichzelf en één voor de ander.

Op een dag komt de broer die in Nederland was gebleven de kroeg binnen en bestelt één biertje.  Verontrust vraagt de kroegbaas: "uw broer is toch niet overleden?". "Nee", antwoordt de man, "maar ik ben opgehouden met drinken!"

 

                                00000000000000

Uit “De Oude Doos”

En dan nu deel 5 uit de serie “uit de oude doos”, getiteld:

De bierbuik bestaat, maar wijn maakt slank (uit Bottelaer 20 van maart 1997)

Aansluitend op het artikel in de vorige Bottelaer over de mysteries, welke met wijn verbonden zijn, kunnen nog de volgende interessante feiten worden gekoppeld.

Een groep onderzoekers van de universiteit van North Carolina in Chapel Hill is via onderzoek tot de conclusie gekomen, dat er een noodzakelijk verband bestaat tussen bierdrinken en vetafzetting rond het middel. Vooral bier , maar ook sterke drank, wordt verantwoordelijk gehouden voor de vele extra kilo’s, die sommige mensen verzamelen. Bierdrinkers slaan hun glas sneller achterover en doen vaak voor of na de maaltijd, terwijl wijndrinkers hun wijntje meestal langzaam en bedachtzaam om er zo veel mogelijk van te genieten, tijdens het eten nuttigen.

Mogelijk vindt het uitpuilende vet van de bierbuik zijn oorzaak in een onbalans tussen alcohol en het verteringsproces in het menselijk lichaam.

De oude Grieken  wisten het al: Wijn is de spiegel van de geest. Maar ook dat wijn niet alleen pijn en zo zorgen verdrijft, maar daarbij nog tal van gunstige lichamelijke effecten teweeg brengt, met name op het risico van hart en vaarziekte en kanker. Dit verschijnsel wordt tegenwoordig wel aangeduid als de “Franse paradox”. Het verbaasde  Amerikaanse onderzoekers al geruime tijd, dat de Fransen het laagste risico ter wereld hebben op dat gebied. Paradoxaal omdat Fransen stevige sigarettenrokers zijn en ook zich regelmatig te goed doen aan hun verzadigde vetzuren bevattende kaasjes!

In het Engelse medische tijdschrift “The Lancet” van juni 1992 is uiteengezet waarom dat zo is: Rode wijn bevat in vergelijking met andere dranken veel tannines, hoewel het slechts om ongeveer 1 gram per liter gaat.

Bovendien stelde Edwin Frankel van de universiteit van Californië vast, dat de zgn. Fenolen in de rode wijn, de vernietiging voorkomen van moleculen, die in  ons lichaam de cholesterol verpakken.

Heeft witte wijn vooral een remmende werking op maag/darm-infecties, rode wijn verlaagt het risico van dementie.

In het algemeen bevordert wijn de urineproductie en gaat het aderontstekingen tegen.

 

Het ligt dus voor de hand, dat het drinken van wijn een prettigere manier is om gezond te blijven, dan via het innemen van pillen en drankjes! Maar zoals de Romeinse dichter Horatius reeds schreef: “Est modus in rebus”, d.w.z. er is een maat in alle dingen en zo is dat ook hier weer het geval. De gunstige effecten van wijndrinkentreden alleen op bij het nuttigen van maximaal een halve fles (rode) wijn per dag. Omgerekend dus 2 tot 4 glazen! Dit wordt dan wel genoemd ADI : Acceptabele Dagelijkse Inname!

Wellicht bent U het dan ook eens met de uitspraak: “Een vaatje wijn bewerkt meer wonderen dan een kerk vol heiligen”!!!

Richard

 

 

Drosophila Suzukii

Op mijn kruistocht tegen de Suzukivlieg kwam ik Johan Rippen tegen, van de Wijngaard El Placer Groene Velden 140 te Lelystad. Johan ontwikkelde en verkoopt de vlieszakjes die ik op de Algemene Ledenvergadering heb getoond. Op de site van El Placer zit een link naar de druivenzakjes met de mogelijkheid deze te bestellen. www.wijngaardelplacer.nl

 

Voor zover ik weet, tot nu toe de enige manier om de Suzukivlieg te slim af te zijn!!

 

 

Tenslotte

………….rest mij niets dan de wens uit te spreken dat jullie allemaal van eigengemaakte Calvados kunnen gaan genieten!

 

 

Nieuwsbrief maart 2015

Beste vrienden.

We gaan maar gelijk beginnen met het verslag van de bieravond op  27 februari. Er moet nogal wat informatie in deze nieuwsbrief, en ik wil jullie niet teveel belasten. Daarom maar meteen over naar de bieravond van februari.   

Trappist is abdijbier, maar abdijbier is geen trappist!

De Gildeavond van februari 2015 was de eerste Gildeavond dat Marijke en Theo met de auto naar het verenigingslokaal kwamen. Dat moest ook wel, want de bieravond werd helemaal door hen verzorgd. Voor alles hadden ze gezorgd: nootjes en kaas, worst en brood, maar vooral voor de bieren waarover deze avond zou worden gesproken. Zelfs voor de prijzen van de afsluitende quiz hadden ze gezorgd!

Nadat de klanken van de gregoriaanse muziek waren weggeëbd begonTheo de avond met het theoretische gedeelte. Allereerst ging het over de geschiedenis van de trappisten die hun oorsprong vonden in de abdij “Notre Dame de la grande Trappe” een cisterciënzer abdij gesticht in 1140. De meeste abdijen ontstaan in België in 1830 na de vrijmaking van dat land, als abdijen weer “mogen”.

Vervolgens ging het over het ontstaan van de trappistenbieren vooral dus na 1830 als de abdijen de regel instellen dat zij “moeten leven van het werk hunner handen” met een boost na 1836 als het Vaticaan besluit dat kloosterlingen best wel bier mogen drinken. Het echte ontstaan van het trappistenbier begon in 1856 als de abdij van Westmalle begint met het brouwen van zwaar bier, zowel dubbel als tripel. (De benaming dubbel of tripel houdt verband met het percentage mout).

Als dan in 1919 de “Wet Vandervelde” verordonneert dat in dranklokalen geen sterke drank meer mag worden geschonken begint de opmars van de trappist, die wordt versterkt in 1934 als de abdij het bier via concessiehouders gaat distribueren.

Hoewel het ongetwijfeld waar is dat “Religie verkoopt”, was het niet voldoende om wildgroei tegen te gaan. Omdat de trappisten zich met hun bier wilden onderscheiden werd in 1997 het ATP merk gedeponeerd. ATP  staat voor Authentiek Trappisten  Product. Daaraan voldoen bieren die (grofweg) gebrouwen zijn door monniken binnen de muren van het klooster en waarvan de opbrengst bestemd is voor het klooster en voor goede werken. Tot zo ver Theo.

Als je nu een goede tripel wilt drinken, moet je dan bier drinken van een van de 10 trappistenkloosters? De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Nee dus! Want de tripel die we daarna voorgezet kregen was gewoon heerlijk. Het was een “Rooie Marie”, gebrouwen door Marijke. Het etiket laat zien dat niet alleen religie verkoopt, maar dat wulpse rondingen ook heel aantrekkelijk ogen.

Marijke vertelde levendig over het brouwproces dat zij volgt. Interessant en leerzaam, het viel bij de aanwezigen in de smaak, wat bleek uit de vele vragen die op Marijke werden afgevuurd. Over de ingrediënten (moutextract, hop, suiker, koriander, gist)  en over het proces. Theo vertoonde er de beelden bij. (Pas op weg naar huis realiseerde ik me dat de videootjes een datum in november 2014 vertoonden, zo lang zijn zij er al mee bezig geweest!)

 

 

 

 

Was er in het verleden nog wel eens twijfel of bier bij een wijngilde past Toen ik zo tegen 16.00 uur arriveerde waren er al een fors aantal leden aanwezig en was men druk bezig om de tafels met lekkere drankjes en hapjes te rangschikken. Na een kort welkomstwoordje van de voorzitter werd meteen het “champagneglas” geheven op het nieuwe jaar. WouterJan was de maker van de eerste twee voortreffelijke “bubbels”. Er zouden nog meer lekkere “bubbels” volgen van Harrie en Jos.

Daarna nam onze voorzitter weer het woord. Hij memoreerde dat precies 25 jaar en 1 dag geleden - op 16 januari 1990 - ons wijngilde, ten overstaan van notaris Waiboer in Tiel, werd opgericht. Verder keek hij terug op een naar zijn mening prima WBR-jaar 2014. Aangestipt werd dat de  nieuwe leden veelvuldig acte de présence gaven op de prima georganiseerde gildeavonden. Ook passeerde nog even de zeer succesvolle excursie naar Vlaanderen de revue.

Voor 2015 staat de jubileumexcursie centraal. Harrie (als lid van de jubileumcommissie) meldde trots  - en blij - dat  inmiddels 30 deelnemers zich hebben aangemeld. Zo’n aantal motiveert de jubileumcommissie bij het verder uitwerken van het excursieprogramma. Harrie lichtte verder een behoorlijke tip van de excursiesluier op, en vertelde in grote lijnen het programma van de 30ste mei.

Ook stond Theo nog even stil bij de eerstkomende gildeavond op 27 februari. Deze staat in het teken van bier en dan zal ik vertellen hoe ik mijn “Rooie Marie” (een Tripel) brouw. Deze “Rooie Marie” had ik meegenomen zodat de aanwezigen dit bier alvast konden proeven.

Toen kwam het moment dat een gildelid in het zonnetje gezet zou gaan worden. Het bleek Flora te zijn. Zoals we weten is Flora gestopt met “de koffiekar” en het “maken van de hapjes”. Dit heeft zij ruim 15 jaar gedaan en daar wilde het bestuur Flora voor bedanken. Een “officiële” dankbetuiging, een bos bloemen, enkele kussen van de voorzitter en een door José (en niet door Jos Flora!) gefabriceerde likeur vielen haar ten deel.

Aansluitend gaf Harrie nog een aantal praktisch tips om dit jaar de Suzuki fruitvlieg te slim af te zijn. Daarna werd het buffet geopend en konden we aanvallen. Na een aantal lekkere drankjes en hapjes genuttigd te hebben en her en der leuk gekletst te hebben, was de tijd van vertrek weer aangebroken. Ik mocht samen met de voorzitter weer op het fietsje naar huis en kan terugkijken op een zeer geslaagde en gezellige nieuwjaarsbijeenkomst. Een goed begin van het jubileumjaar dus!

Marijke Verhooren

 

                                                   00000000000000000000000000000000000

Komt een vrouw bij de dokter. Ze zegt: “ Dokter als ik wijn drink, wordt ik erg opgewonden!  Zegt de dokter: Hmmmmm.... trek je kleren maar vast uit, dan ehhhh.... schenk ik vast een wijntje in.

                                          000000000000000000000000000000000000000

 

Dank je wél, Marijke  voor het verslag van de nieuwjaarsreceptie. Als de tafels doorbuigen onder het gewicht van de aangevoerde spijzen en dranken, vraag ik me steeds af, of dat allemaal wel óp zal gaan. Achteraf blijkt dat nooit een probleem op te leveren…..

Marijke heeft het hiervoor al aangekondigd: in februari houden we onze welhaast traditionele bieravond.

 27 februari 2015 : Bieravond

Theo gaat de avond inleiden met een uitleg over trappistenbieren.  In mijn jeugd moesten we daarvoor de grens over om die in Vlaanderen te kunnen genieten. Ik heb in die tijd nog wel eens (heel kort) overwogen om ook maar trappist te worden, zo lekker vond ik het. Maar ja, dan zouden er toch te veel andere geneugten bij inschieten. Vandaag de dag staan ze in de supermarkt te kust en te keur. Maar al staan ze voor het grijpen, het is veel leuker als je er iets meer van te weten kunt komen en vooral als je ze zelf kunt brouwen.

Na Theo’s inleiding gaat Marijke vertellen, en vooral ook laten zien hoe zij haar “Rooie Marie” brouwt. Dat is een tripel met een ongeëvenaarde smaak (en een ongeëvenaarde naam!) waarmee we op de nieuwjaarsreceptie al konden kennismaken. Marijke verstopt haar licht echt niet onder de korenmaat: we krijgen allemaal een recept mee voor een recept van 10 liter waarmee we zelf aan de slag kunnen. Denk eens even in: je eigen tripel !!  En een namen dat je daarbij kunt verzinnen. Bart Geervliet maakt zijn eigen “Broeder Bart”, Frans Hack brouwt “Frater Franciscus”, en ga zo maar door. Mijn fantasie slaat hierbij bijna op hol. De ingrediënten en benodigdheden zijn verkrijgbaar bij “De Wijkgaard”.

Marijke vertelt niet alleen, ze gaat ons ook laten proeven. Ik verzeker jullie dat de stemming er danig in gaat komen,  temeer omdat er ook nog liedjes over bier ten gehore zullen worden gebracht. Als we zover zijn gekomen is er ter verhoging van de feestvreugde en ter verdieping van de kennis nog een quizje, waarin vragen aan de orde komen over de inleiding van Theo en de presentatie van Marijke. En geen quiz zonder prijzen: er zijn leuke (bier)prijsjes te verdienen.

Overigens, het lijkt mij weer typisch zo’n avond om een introducé(e) mee te brengen. Bier brouwen is erg in de mode momenteel!

                                                         0000000000000000000000000000

Er komen drie vrouwen uit de camping kantine die behoorlijk aangeschoten zijn. Midden op het terrein van de camping struikelt er een over een dronken kerel. Hé, wie zou dat zijn?  De eerste zegt: “nou het is mijn piet niet ,die heeft veel groter neus”. Nummer twee voelt hem aan zijn oren en zegt: nee het is “Henk ook niet” Dan komt de derde, voelt hem in zijn kruis, en zegt: “het is niet iemand van deze camping”.

     00000000000000000000000000000

 

Uit “De Oude Doos”

En dan nu deel 4 uit de serie “uit de oude doos”, getiteld “Uit de tijd der Gilden”. De Auteur is Frans Hack. Dit aardige stukje verscheen in de Bottelaer van maart 2001 en is gebaseerd op de namen van de (toenmalige) leden. Misschien is er onder de huidige leden iemand die hieruit inspiratie opdoet om een nieuwe versie te maken? We zijn benieuwd…

UIT DE TIJD DER GILDEN.

 

De Bakker was net uit Beths en de Bikker nog niet bezig met de muur van de Burgh toen de Koetsier van de Heuvel afreed, richting Versluis van Wijk Rivierenland.

Ik Wijk niet; geen Spaander, dacht hij; voor geen Hazen in het donk ; voor geen Kauwen op de berg of voor een Fisscher.

Alleen bang van Putten  in de weg, reed Hendriksen koets vol Hoogmoed naar de Keijzer in de Rodenburg. Daar sloeg de Gast Wansingig veel wijn achterover.

Zijn vrouw Petra had namelijk Barendsweën en dat Hackt er op in bij zo’n Goosink.

De Peters en meters spraken er schande van! Wordt verVoigt.         

Frans Hack.

 

Drosophila Suzukii

Op mijn kruistocht tegen de Suzukivlieg kwam ik een artikel tegen over het zelf maken van vliegenvallen. Of met vallen de plaag voorkomen kan worden is twijfelachtig, maar het is een goed hulpmiddel om de populatie in het oog te kunnen houden.

Hoe maak ik een val?

Neem een lege, doorzichtige 5 dl PET-fles. Verwarm een soldeerbout met fijne punt tot 370 graden. In de bovenste helft van de fles met de soldeerbout rondom 8 tot 10 kleine gaatjes smelten met een doorsnee van 3 – 4 mm. Als je aan een kant geen gaatjes maakt kun je de fles na gebruik beter leeggieten. Helemaal boven twee gaatjes tegenover elkaar om het touwtje door te rijgen. Lokmiddel erin, dopje erop en klaar.

Welke lokstof gebruik ik in de val?

Maak een mengsel bestaande uit 1/3 appelazijn, 1/3 rode wijn en 1/3 water. Voeg 10 druppels afwasmiddel per liter toe.

Waar plaats ik de vliegenval?

Het wordt aanbevolen de vallen aan de buitenkant van de aanplant aan de rand op te hangen. Gecontrolleerd  wordt op de aanwezigheid van mannelijke drosophilae met de zwarte puntjes op de vleugels. Constateer je de aanwezigheid van de vliegjes, kun je om massaal te vangen de vallen met een tussenafstand van 5 meter ophangen. Duur is het niet….

 

Landelijke dag Wijngaardeniersgilde en FAWBG 

Op 21 maart a.s. wordt de jaarlijkse landelijke dag van de combinatie FAWBG en Wijngaardeniers gehouden in zaal Verploegen in Wijchen.Als lid van ons gilde zijn wij ook allemaal lid van het FAWBG en dus zijn we ook allemaal uitgenodigd. Hieronder geef ik globaal de uitnodiging weer, en verwijs ik naar de website van het FAWBG waarop alle informatie wordt gegeven (in de flyer) en waarvan alle inschrijvingsformulieren kunnen worden gedownload.

Landelijke dag Wijngaardeniersgilde en FAWBG op 21 maart 2015

Interessante workshops, Nederlandse wijnen proeven, ontmoetingen met collega-wijngaardeniers en -wijnmakers, de keuring en een inspirerend verhaal van een Nederlandse wijnboer in het buitenland.

Wijngaardbenodigdheden nodig: de standhouders zijn er weer met hun materialen. Dit alles biedt de landelijke dag van het Wijngaardeniersgilde en de FAWBG op zaterdag 21 maart 2015 in Wijchen. (Zaal Verploegen, Woeziksestraat 100, Wijchen) Uniek, deze dag voor iedere amateur wijn- en likeurmaker of belangstellende in Nederland en België. Dè dag voor kennis, proeven van wijn, kopen van wijnbenodigdheden, ontmoeting en wijnkeuring. Er is een keuze uit vier wijn/likeur workshops en een speciale bloemschikworkshop voor partners

De workshops/lezingen

Op het programma staan vier verschillende workshops over onderwerpen waar vaak vragen over komen. Ze worden elk twee keer gegeven. Daardoor kunt u deelnemen aan tweeworkshops. Op het inschrijvingsformulier kunt u aangeven welke onderwerpen uw voorkeur hebben. Op 21 maart worden lijsten opgehangen waarop u kunt zien bij welke workshops u bent ingedeeld.

A Likeur maken van A tot Z                                                                                                                                                                               Inleider: Ad Coumou, specialist in likeur maken

B “Grond om te boeren”                                                                                                                                                                                 Inleider: Geert Horlings, teeltadviseur HLB

C Practicum zelf meten (=weten) van o.a zuur, sulfiet en suiker                                                                                                                             Inleider: Dik Beker

D Een degelijk vinificatieplan, te weinig bekend en gebruikt en  toch uiterst belangrijk!                                                                                Inleider: Antoon Balis, auteur van het boek Succesvol wijn maken

Lunch                                                                                                                                                                 Tussen de middag kunt u gebruikmaken van een smakelijk lunchbuffet, waarbij u gezellig ervaringen kunt uitwisselen met collega’s. Aansluitend volgt een inspirerend verhaal van een Nederlandse wijnboerin in Frankrijk: Chantal Smeets van Chateau Cadaulan in de Bordeaux.

Inschrijven dagprogramma en speciaal programma partners

In verband met de voorbereiding dient u zich voor het dagprogramma vóór 7 maart aan te melden. U doet dit door het aanmeldingsformulier volledig ingevuld te mailen naar fuchsiade@hotmail.com. Of per post naar Marjo van der Laan, Drogedijk 55, 4796 RH Oudemolen.

Deelname aan de dag kost voor leden van bij de FAWBG aangesloten gilden of van het Wijngaardeniersgilde € 27,50 p.p.  U kunt het betreffende bedrag overmaken op bankrekening IBAN NL92 RBRB 0827 4823 88 t.n.v. FAWBG, onder vermelding FAWBG/WGN-dag. Wilt u tegelijk met uw aanmelding ook het betreffende bedrag overmaken.

Inschrijven keuring

Deelname aan de keuring is i.v.m. het grote aantal verwachte inzendingen alleen mogelijk bij voorinschrijving en betaling. Inschrijving en betaling voor wijn en likeur uiterlijk 7 maart 2015. Inleveren flessen wijn en likeur op dag van de keuring (21 maart) tussen 9.00 en 10.00 uur. Inschrijven voor de keuring kunt u met het hiervoor bedoelde inschrijvingsformulier. Mail dit volledig in gevuld naar: fuchsiade@hotmail.com., of per post naar Marjo van der Laan, Drogedijk 55, 4796 RH Oudemolen

Maak het bedrag van € 3,75 per wijn/likeur (niet-leden € 5,00 per fles) over op bankrekening IBAN NL92 RBRB 0827 4823 88 t.n.v. FAWBG, onder vermelding van FAWBG/WGN keuring.

Inschrijven en/of meer weten?

Wil je je inschrijven voor een van de workshops of voor een van de keuringen? Dan kun je de inschrijvingsformulieren downloaden van de site http://www.fawbg.nl/downloads/

 

Tenslotte

………….rest mij niets dan de wens uit te spreken dat ik jullie allemaal in goede gezondheid mag zien op de 27ste !

 

Harrie                                       

 

 

Nieuwsbrief februari

Beste vrienden.

De kop is er weer af. Het is al weer februari, en bij mij begint het al weer te kriebelen. Januari hebben José en ik grotendeels weer in Hongarije doorgebracht en het was er (met de Suzuki fruitvlieg in het achterhoofd) lekker koud. Te koud echter om te snoeien, dat dan weer wel.

We gaan deze nieuwsbrief beginnen met een verslag van de Nieuwjaarsreceptie door Marijke Verhooren:   

 

Goed begin van het WBR-jubileumjaar!

Toen ik zo tegen 16.00 uur arriveerde waren er al een fors aantal leden aanwezig en was men druk bezig om de tafels met lekkere drankjes en hapjes te rangschikken. Na een kort welkomstwoordje van de voorzitter werd meteen het “champagneglas” geheven op het nieuwe jaar. WouterJan was de maker van de eerste twee voortreffelijke “bubbels”. Er zouden nog meer lekkere “bubbels” volgen van Harrie en Jos.

Daarna nam onze voorzitter weer het woord. Hij memoreerde dat precies 25 jaar en 1 dag geleden - op 16 januari 1990 - ons wijngilde, ten overstaan van notaris Waiboer in Tiel, werd opgericht. Verder keek hij terug op een naar zijn mening prima WBR-jaar 2014. Aangestipt werd dat de  nieuwe leden veelvuldig acte de présence gaven op de prima georganiseerde gildeavonden. Ook passeerde nog even de zeer succesvolle excursie naar Vlaanderen de revue.

Voor 2015 staat de jubileumexcursie centraal. Harrie (als lid van de jubileumcommissie) meldde trots  - en blij - dat  inmiddels 30 deelnemers zich hebben aangemeld. Zo’n aantal motiveert de jubileumcommissie bij het verder uitwerken van het excursieprogramma. Harrie lichtte verder een behoorlijke tip van de excursiesluier op, en vertelde in grote lijnen het programma van de 30ste mei.

Ook stond Theo nog even stil bij de eerstkomende gildeavond op 27 februari. Deze staat in het teken van bier en dan zal ik vertellen hoe ik mijn “Rooie Marie” (een Tripel) brouw. Deze “Rooie Marie” had ik meegenomen zodat de aanwezigen dit bier alvast konden proeven.

Toen kwam het moment dat een gildelid in het zonnetje gezet zou gaan worden. Het bleek Flora te zijn. Zoals we weten is Flora gestopt met “de koffiekar” en het “maken van de hapjes”. Dit heeft zij ruim 15 jaar gedaan en daar wilde het bestuur Flora voor bedanken. Een “officiële” dankbetuiging, een bos bloemen, enkele kussen van de voorzitter en een door José (en niet door Jos Flora!) gefabriceerde likeur vielen haar ten deel.

Aansluitend gaf Harrie nog een aantal praktisch tips om dit jaar de Suzuki fruitvlieg te slim af te zijn. Daarna werd het buffet geopend en konden we aanvallen. Na een aantal lekkere drankjes en hapjes genuttigd te hebben en her en der leuk gekletst te hebben, was de tijd van vertrek weer aangebroken. Ik mocht samen met de voorzitter weer op het fietsje naar huis en kan terugkijken op een zeer geslaagde en gezellige nieuwjaarsbijeenkomst. Een goed begin van het jubileumjaar dus!

Marijke Verhooren

 

Dank je wél, Marijke  voor het verslag van de nieuwjaarsreceptie. Als de tafels doorbuigen onder het gewicht van de aangevoerde spijzen en dranken, vraag ik me steeds af, of dat allemaal wel óp zal gaan. Achteraf blijkt dat nooit een probleem op te leveren…..  

 

                                                   00000000000000000000000000000000000

Komt een vrouw bij de dokter. Ze zegt: “ Dokter als ik wijn drink, wordt ik erg opgewonden!  Zegt de dokter: Hmmmmm.... trek je kleren maar vast uit, dan ehhhh.... schenk ik vast een wijntje in.

                                          000000000000000000000000000000000000000

 

 

 27 februari 2015 : Bieravond

Marijke heeft het hiervoor al aangekondigd: in februari houden we onze welhaast traditionele bieravond.

Theo gaat de avond inleiden met een uitleg over trappistenbieren.  In mijn jeugd moesten we daarvoor de grens over om die in Vlaanderen te kunnen genieten. Ik heb in die tijd nog wel eens (heel kort) overwogen om ook maar trappist te worden, zo lekker vond ik het. Maar ja, dan zouden er toch te veel andere geneugten bij inschieten. Vandaag de dag staan ze in de supermarkt te kust en te keur. Maar al staan ze voor het grijpen, het is veel leuker als je er iets meer van te weten kunt komen en vooral als je ze zelf kunt brouwen.

Na Theo’s inleiding gaat Marijke vertellen, en vooral ook laten zien hoe zij haar “Rooie Marie” brouwt. Dat is een tripel met een ongeëvenaarde smaak (en een ongeëvenaarde naam!) waarmee we op de nieuwjaarsreceptie al konden kennismaken. Marijke verstopt haar licht echt niet onder de korenmaat: we krijgen allemaal een recept mee voor een recept van 10 liter waarmee we zelf aan de slag kunnen. Denk eens even in: je eigen tripel !!  En een namen dat je daarbij kunt verzinnen. Bart Geervliet maakt zijn eigen “Broeder Bart”, Frans Hack brouwt “Frater Franciscus”, en ga zo maar door. Mijn fantasie slaat hierbij bijna op hol. De ingrediënten en benodigdheden zijn verkrijgbaar bij “De Wijkgaard”.

Marijke vertelt niet alleen, ze gaat ons ook laten proeven. Ik verzeker jullie dat de stemming er danig in gaat komen,  temeer omdat er ook nog liedjes over bier ten gehore zullen worden gebracht. Als we zover zijn gekomen is er ter verhoging van de feestvreugde en ter verdieping van de kennis nog een quizje, waarin vragen aan de orde komen over de inleiding van Theo en de presentatie van Marijke. En geen quiz zonder prijzen: er zijn leuke (bier)prijsjes te verdienen.

Overigens, het lijkt mij weer typisch zo’n avond om een introducé(e) mee te brengen. Bier brouwen is erg in de mode momenteel!

                                                         0000000000000000000000000000

Er komen drie vrouwen uit de camping kantine die behoorlijk aangeschoten zijn. Midden op het terrein van de camping struikelt er een over een dronken kerel. Hé, wie zou dat zijn?  De eerste zegt: “nou het is mijn piet niet ,die heeft veel groter neus”. Nummer twee voelt hem aan zijn oren en zegt: nee het is “Henk ook niet” Dan komt de derde, voelt hem in zijn kruis, en zegt: “het is niet iemand van deze camping”.

     00000000000000000000000000000

 

Uit “De Oude Doos”

En dan nu deel 4 uit de serie “uit de oude doos”, getiteld “Uit de tijd der Gilden”. De Auteur is Frans Hack. Dit aardige stukje verscheen in de Bottelaer van maart 2001 en is gebaseerd op de namen van de (toenmalige) leden. Misschien is er onder de huidige leden iemand die hieruit inspiratie opdoet om een nieuwe versie te maken? We zijn benieuwd…

UIT DE TIJD DER GILDEN.

 

De Bakker was net uit Beths en de Bikker nog niet bezig met de muur van de Burgh toen de Koetsier van de Heuvel afreed, richting Versluis van Wijk Rivierenland.

Ik Wijk niet; geen Spaander, dacht hij; voor geen Hazen in het donk ; voor geen Kauwen op de berg of voor een Fisscher.

Alleen bang van Putten  in de weg, reed Hendriksen koets vol Hoogmoed naar de Keijzer in de Rodenburg. Daar sloeg de Gast Wansingig veel wijn achterover.

Zijn vrouw Petra had namelijk Barendsweën en dat Hackt er op in bij zo’n Goosink.

De Peters en meters spraken er schande van! Wordt verVoigt.        

Frans Hack.

 

Drosophila Suzukii

Op mijn kruistocht tegen de Suzukivlieg kwam ik een artikel tegen over het zelf maken van vliegenvallen. Of met vallen de plaag voorkomen kan worden is twijfelachtig, maar het is een goed hulpmiddel om de populatie in het oog te kunnen houden.

Hoe maak ik een val?

Neem een lege, doorzichtige 5 dl PET-fles. Verwarm een soldeerbout met fijne punt tot 370 graden. In de bovenste helft van de fles met de soldeerbout rondom 8 tot 10 kleine gaatjes smelten met een doorsnee van 3 – 4 mm. Als je aan een kant geen gaatjes maakt kun je de fles na gebruik beter leeggieten. Helemaal boven twee gaatjes tegenover elkaar om het touwtje door te rijgen. Lokmiddel erin, dopje erop en klaar.

Welke lokstof gebruik ik in de val?

Maak een mengsel bestaande uit 1/3 appelazijn, 1/3 rode wijn en 1/3 water. Voeg 10 druppels afwasmiddel per liter toe.

Waar plaats ik de vliegenval?

Het wordt aanbevolen de vallen aan de buitenkant van de aanplant aan de rand op te hangen. Gecontrolleerd  wordt op de aanwezigheid van mannelijke drosophilae met de zwarte puntjes op de vleugels. Constateer je de aanwezigheid van de vliegjes, kun je om massaal te vangen de vallen met een tussenafstand van 5 meter ophangen. Duur is het niet….

 

Landelijke dag Wijngaardeniersgilde en FAWBG 

Op 21 maart a.s. wordt de jaarlijkse landelijke dag van de combinatie FAWBG en Wijngaardeniers gehouden in zaal Verploegen in Wijchen.Als lid van ons gilde zijn wij ook allemaal lid van het FAWBG en dus zijn we ook allemaal uitgenodigd. Hieronder geef ik globaal de uitnodiging weer, en verwijs ik naar de website van het FAWBG waarop alle informatie wordt gegeven (in de flyer) en waarvan alle inschrijvingsformulieren kunnen worden gedownload.

Landelijke dag Wijngaardeniersgilde en FAWBG op 21 maart 2015

Interessante workshops, Nederlandse wijnen proeven, ontmoetingen met collega-wijngaardeniers en -wijnmakers, de keuring en een inspirerend verhaal van een Nederlandse wijnboer in het buitenland.

Wijngaardbenodigdheden nodig: de standhouders zijn er weer met hun materialen. Dit alles biedt de landelijke dag van het Wijngaardeniersgilde en de FAWBG op zaterdag 21 maart 2015 in Wijchen. (Zaal Verploegen, Woeziksestraat 100, Wijchen) Uniek, deze dag voor iedere amateur wijn- en likeurmaker of belangstellende in Nederland en België. Dè dag voor kennis, proeven van wijn, kopen van wijnbenodigdheden, ontmoeting en wijnkeuring. Er is een keuze uit vier wijn/likeur workshops en een speciale bloemschikworkshop voor partners

De workshops/lezingen

Op het programma staan vier verschillende workshops over onderwerpen waar vaak vragen over komen. Ze worden elk twee keer gegeven. Daardoor kunt u deelnemen aan tweeworkshops. Op het inschrijvingsformulier kunt u aangeven welke onderwerpen uw voorkeur hebben. Op 21 maart worden lijsten opgehangen waarop u kunt zien bij welke workshops u bent ingedeeld.

A Likeur maken van A tot Z                                                                                                                                                                          Inleider: Ad Coumou, specialist in likeur maken

B “Grond om te boeren”              

Inleider: Geert Horlings, teeltadviseur HLB

C Practicum zelf meten (=weten) van o.a zuur, sulfiet en suiker                                                                                                                 Inleider Dik Beker

D Een degelijk vinificatieplan, te weinig bekend en gebruikt en  toch uiterst belangrijk!                                                                  Inleider: Antoon Balis, auteur van het boek Succesvol wijn maken

Lunch                                                                                                                                                                 

Tussen de middag kunt u gebruikmaken van een smakelijk lunchbuffet, waarbij u gezellig ervaringen kunt uitwisselen met collega’s. Aansluitend volgt een inspirerend verhaal van een Nederlandse wijnboerin in Frankrijk: Chantal Smeets van Chateau Cadaulan in de Bordeaux.

Inschrijven dagprogramma en speciaal programma partners

In verband met de voorbereiding dient u zich voor het dagprogramma vóór 7 maart aan te melden. U doet dit door het aanmeldingsformulier volledig ingevuld te mailen naar fuchsiade@hotmail.com. Of per post naar Marjo van der Laan, Drogedijk 55, 4796 RH Oudemolen.

Deelname aan de dag kost voor leden van bij de FAWBG aangesloten gilden of van het Wijngaardeniersgilde € 27,50 p.p.  U kunt het betreffende bedrag overmaken op bankrekening IBAN NL92 RBRB 0827 4823 88 t.n.v. FAWBG, onder vermelding FAWBG/WGN-dag. Wilt u tegelijk met uw aanmelding ook het betreffende bedrag overmaken.

Inschrijven keuring

Deelname aan de keuring is i.v.m. het grote aantal verwachte inzendingen alleen mogelijk bij voorinschrijving en betaling. Inschrijving en betaling voor wijn en likeur uiterlijk 7 maart 2015. Inleveren flessen wijn en likeur op dag van de keuring (21 maart) tussen 9.00 en 10.00 uur. Inschrijven voor de keuring kunt u met het hiervoor bedoelde inschrijvingsformulier. Mail dit volledig in gevuld naar: fuchsiade@hotmail.com., of per post naar Marjo van der Laan, Drogedijk 55, 4796 RH Oudemolen

Maak het bedrag van € 3,75 per wijn/likeur (niet-leden € 5,00 per fles) over op bankrekening IBAN NL92 RBRB 0827 4823 88 t.n.v. FAWBG, onder vermelding van FAWBG/WGN keuring.

Inschrijven en/of meer weten?

Wil je je inschrijven voor een van de workshops of voor een van de keuringen? Dan kun je de inschrijvingsformulieren downloaden van de site:

                                                     http://www.fawbg.nl/downloads/

 

Tenslotte

………….rest mij niets dan de wens uit te spreken dat ik jullie allemaal in goede gezondheid mag zien op de 27ste februari!

 

Harrie      

januari 2015

Beste vrienden.

Dit wordt dan al weer de eerste nieuwsbrief van de jaargang 2015. Ga er maar eens goed voor zitten, want er valt een heleboel te vertellen deze keer. Traditiegetrouw kijken we terug op de Gildeavond van december 2014, en blikken we vooruit op de volgende bijeenkomst, de Nieuwjaarsreceptie,  waarin een tipje van de sluier van de excursie wordt opgelicht. Ook gedurende de nieuwjaarsbijeenkomst: het laatste nieuws over de Suzuki Fruitvlieg. Tevens vinden jullie weer een bijdrage “uit de oude doos”.

Voor ik aan deze nieuwsbrief begon, heb ik nog even teruggekeken naar de nieuwsbrief van januari 2014. Daarin schreef ik: “De nieuwsbrief is in de huidige vorm een uitstekend communicatiemiddel voor het bestuur om de leden te informeren. Het is een snel en goedkoop medium. Voor mij persoonlijk is het iedere keer weer een uitdaging om de juiste toon aan te slaan en om Kofschip dan wel Fokschaap correct in de haven respectievelijk in de stal te krijgen. Maar het is langzamerhand wel een beetje een one-man-show geworden. De nieuwsbrief zou ook gebruikt kunnen worden om meningen van individuele leden te verspreiden.  Ik nodig jullie dan ook allen uit om, wanneer daartoe aanleiding bestaat (of gewoon voor de gezelligheid), de pen ter hand te nemen en een bijdrage te leveren”.

En wonder, de laatste maanden ontvang ik iedere keer weer een bijdrage van een van de leden met betrekking tot de gildeavonden. Dit keer een artikel van de hand van Frans over de december-avond. En wat meer is, de artikelen zijn erg leesbaar en smaken naar meer…Vorig jaar gaf ik de suggestie dat ook recepten , reisverslagen door wijngebieden en wat al meer welkom zijn. Stuur je artikel per email naar mij en ik zal dan samen met de webmaster voor plaatsing zorg dragen!

 

VERSLAG VAN DE GILDE-AVOND op 12 DECEMBER 2014

Na welkom en mededelingen van onze voorzitter Theo, stond de avond in het teken van pittige, kruidige drankjes. Het werd voor het grootste deel verzorgd door Inge Verdonk en haar onderwerp heette “van Martini tot Martinitoren”.

Bij binnenkomst stond er al een tafel te lonken met 8 of 9 tapflesjes waar max. 35 % alcohol in zat. Naast ieder flesje lag een kruid, wat ook in deze alcohol was verwerkt. Het kon zijn steranijs, kümmel, fenegriek, gember, kaneel, laos, kalmoes, alsem, enz. Maar we mochten nog niet aanvallen! Eerst kennis opdoen met behulp van Power- point over het geschiedkundig ontstaan van bv. Beerenburg. Weduwe Joustra ging dit maken en stoken en maakte er een patent van. Het was een scheepsdrankje uit de Amsterdamse haven en dat maakte ze na. Zo valt er van veel bekende drankjes wel wat te vertellen. We kregen ook aardrijkskundeles van onze kruidenjuf, zodat we nu weten dat Martini niet uit Italië maar uit Frankrijk komt. Ondanks het zeer boeiende verhaal van Inge, zaten we wel steeds naar die tafel met drank te gluren! Gelukkig bood Teun uitkomst. Hij wilde onze mening weten over zijn Rubensdruiven, die hij tot een vrij zoete witte wijn had omgetoverd. Iets veranderen? NEE!! Hij was heerlijk zoals die nu was.

Nu de afkickverschijnselen verdwenen waren, luisterden we weer naar interessante zaken zoals een “kruidenbelt” die dwars door Europa loopt, zoals de streng gelovige lijn in Nederland loopt van Zeeland naar Groningen. Veel kruiden worden op alcohol gezet, maar je kunt ze ook toevoegen bij het stoken. Kruidendranken heb je dus met en zonder destillatie. Vroeger waren dat soms heksendrankjes, maar ook wel gezondheidsdrankjes. Minder gezond als er gif in zat; dat proef je dan niet door de kruiden. De kloosterlingen bestudeerden dit alles en hadden een kruidentuin. Ze schreven boeken over kruidenkunde.

Na deze en nog veel, veel meer informatie, gingen we mengen en proeven. Met een pipet konden we mengsels maken uit de gereedstaande flesjes en zo kon je een eigen recept samenstellen waar iedereen wat over kon zeggen. Verder ging het nog over fruitbier van vroeger. Ook over (zelfgemaakte) Hyprocas. Het was te proeven en het recept was te verkrijgen. Iedereen vond het heerlijk. Het is een Frans recept van kruiden in rode wijn en er was ruim voldoende van te genieten!

Als klap op de vuurpijl ging Wouter-Jan nog vertellen over verschillende manieren van destilleren. Ook hier kwam weer een power-point presentatie bij met plaatjes. Alles bij elkaar een prima avond dank zij een paar enthousiaste leden. We mochten ook nog kruiden mee naar huis nemen om te experimenteren. Bij het weggaan was het zó koud, dat de kruidendrankjes hun dienst bewezen.

Frans Hack

 

Dank je Frans, voor dit artikel.  En ook dank aan Inge en Wouter Jan  die zo gezegd “kosten noch moeite “ (maar vooral geen moeite) gespaard hadden om er een boeiende avond van te maken. Het was waarlijk een pareltje aan het einde van een toch wel erg succesvol gildejaar.

Vol goede moed gaan we nu dan beginnen aan 2015. Het is geen verassing hoe we het jaar gaan openen. Zoals ieder jaar doen we dat weer met zo’n oer-gezellige nieuwjaarsbijeenkomst. Een “makkie” voor het bestuur: je hoeft er bijna niets voor te doen (de leden doen het zelf) en het is altijd weer erg leuk om erbij aanwezig te zijn. 

                                                   00000000000000000000000000000000000

                                          000000000000000000000000000000000000000

 

 17 Januari 2015 (zaterdag)

We sluiten hier 2014 definitief af en gaan ons nu volledig richten op de nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwe leden: als jullie verwachten dat het zoiets is als bij de Gemeente, waar burgemeester en wethouders mooi op een rijtje staan om de beste wensen en veel heil en zegen in ontvangst te nemen, dan heb je het mis. Waar wel een overeenkomst is: het is weinig formeel. Natuurlijk is er een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels.  Als alles goed gaat lichten we dan een tipje op van de sluier die nog over het jubileum hangt.

Waar het verschil in zit is het volgende: alle leden maken voorafgaand aan de receptie een gerecht klaar en brengen dat mee (met een fles om te besproeien) . Altijd komen dan weer twee vragen naar boven:

1. Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2. Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Het is net als bij de belastingdienst: gemakkelijker kunnen we het niet maken.  Mocht je desondanks nog raad en daad nodig hebben, bel dan met José (je vindt haar telefoonnummer op de ledenlijst) José weet namelijk bijna overal raad op.

Na de presentatie over de excursie gaan we al die lekkere dingen opeten en er een wijntje bij drinken. En dan wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, prangende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct…….. Plaats van samenkomst is het vertrouwde lokaal naast de kerk in de Emmastraat in Geldermalsen

 

Drosophila Suzukii

Ik probeer de ontwikkelingen in de strijd tegen de suzuki fruitvlieg zo goed mogelijk te volgen. Ik heb me voorgenomen (je moet je altijd wat nuttigs voornemen in het nieuwe jaar!) om jullie hiervan op de hoogte te houden. De eerste mededelingen over mogelijke bestrijding van dit ongedierte kunnen jullie op de nieuwjaarsbijeenkomst tegemoet zien.

 

                                                         0000000000000000000000000000

     00000000000000000000000000000

 

Uit “De Oude Doos”

En dan nu deel 3 uit de serie “uit de oude doos”. Wie de auteur is van het stuk uit de Bottelaer van maart 2002 vermeldt de historie niet, maar het gaat over Richard en het is echt de moeite waard om te lezen. Hier komt-ie:

Wie van de drie?

Gewend als we zijn aan de spelletjes op de TV heeft het bestuur op 16 februari j.l. een gildeavond georganiseerd onder die titel. Ik had al een idee dat we niet gevraagd zouden worden om de echte brandweerman of wijnbouwer te raden uit een drietal in uniform uitgedoste mannen, laat staan wie de echte moeder was van één van de Spice Girls. Nee hoor het ging (natuurlijk) om wijn, wijn, wijn (6x).

Maar voordat het zover was had ondergetekende nog een flesje beschikbaar om te proeven. Met zijn allen kwamen we er wel uit: een Chardonnay della Marche uit Italië: zeker smaakvol, met iets restzoet, wat harde zuren in de afdronk en een hoog alcoholgehalte (14%). Qua prijs f12,50 à f15,00 waard maar voor de echte prijs van f25,= toch te duur volgens de gildeleden.

Tijd nu voor “wie van de 3”. Richard had zoals gezegd 6 wijnen geselecteerd en de etiketten geblindeerd. Voor elke wijn had hij drie beschrijvingen gemaakt van een schoonheid die de kwaliteit van de wijn veelal verre overtrof. Wat te denken van: “deze ronde zachtgele wijn heeft een frisse bloemige geur met rijpe fruitaroma’s ondersteund met een vleugje eikenhout” of “een uitnodigende neus met fijne nuances van kruiden, bospaddestoelen en een vleugje leer neigend naar stalgeur”? Weten jullie hoe citrusbloesems ruiken of bemeste truffels? Volgens mij komen die in de Betuwe niet voor en hebben we die geuren ook niet geoefend bij Pand 47.

Toch moesten we bij elke wijn kiezen uit 3 van dat soort mystieke teksten (voorgelezen door 3 slachtoffers) en werd ons oordeel getoetst aan de harde waarheid van Richard. Volgens hem ging dat best goed en we kregen zelfs complimenten voor ons oordeel. Zelf waren we wat gematigder over ons oordeel: vaak werkten we volgens de methode van het afstrepen van al te dolle beschrijvingen en bleef de meest waarschijnlijke mogelijkheid over, zonder dat we nou overtuigd waren van een groot waarheidsgehalte van de “goede” tekst. Maar ja dat hoort bij het spel zullen we maar zeggen…

Al met al zijn we toch een uur of twee bezig geweest met het proeven van wijnen en het benoemen van de eigenschappen van die wijnen. Dat is een essentieel (maar moeilijk) onderdeel van onze hobby. Dank zij Richard is onze vocabulaire aanzienlijk uitgebreid zodat we voortaan onze eigen wijnen beter kunnen aanprijzen!

Dan is het nu tijd voor de huiskamervraag: in welke van de drie onderstaande beschrijvingen herkennen jullie onze Richard het meest:

A.  Een uiterst charmante man met grote interesse in Duitse romantische literatuur, speciaal Goethe;

B.  Een hartstochtelijk en niet onverdienstelijk vinoloog met duidelijke voorkeur voor Rieslingachtige wijnen met complexe zuren en een vleugje peper;

C.  Een enthousiaste bestuurder van het wijngilde, wiens ideeën en inzet een voorbeeld is voor ons allen?

Op de volgende vergadering zal Richard zelf het (goede) antwoord geven, in alle bescheidenheid blijk gevend van een flinke portie zelfkennis. Richard bedankt voor de leerzame en genoeglijke avond die je ons bezorgd hebt.

Was getekend: Anonymus

 

Als je dat zo leest dan spat de pret er wel van af. Het is vast een gebeurtenis geweest. Wat denk je Richard, kunnen we dat onder jouw leiding binnenkort nog eens spelen? En die huiskamervraag, was het A, B, én C?

 

 

Tenslotte

.............................wens ik jullie alvast een gezond en gelukkig nieuwjaar en tot ziens op de nieuwjaarsbijeenkomst.

 

harrie                                                                           

 

Nieuwsbrief december 2014

 

Traditie getrouw beginnen we de nieuwsbrief weer met het verslag van de vorige gilde-avond in november. Jammer genoeg kon ik er zelf niet bij zijn, maar Jos heeft er een fijn verslag van geschreven. Nu was de bietenwijn ook wel een beetje “zijn kindje”! Maar ik moet zeggen, hij is er terecht trots op, want het was een boeiend en leerzaam experiment. Hier volgt het verslag:

 

 

 

Gildeavond 21-11-2014 Proeven van de bietenwijn

In 2013, omstreeks deze tijd, zijn we gestart met het project “suikerbietenwijn”. In de aanvang hebben zich 12 deelnemers gemeld. 8 hiervan hebben de door hen gemaakte suikerbietenwijn aangeboden om te proeven. Centraal stond de vraag of je van suikerbieten ook daadwerkelijk wijn kon maken. Om antwoord te krijgen op deze vraag was deze proeverij gepland.

Voor meer achtergrondinformatie over de gebruikte basisgrondstof “suikerbiet” heeft Wouter-Jan een studievriend, Menno Reukema werkzaam bij de suikerunie, uitgenodigd om het een en ander te vertellen over het productieproces bij het maken van suiker en het maken van alcohol bij de suikerunie.

 

Menno werd direct bij de aanvang van zijn presentatie met de vraag geconfronteerd “kan je van suikerbieten wijn maken” ja of nee? In de loop van zijn verhaal zou hij hierop terugkomen. Het was boeiend om te horen om welke hoeveelheden het gaat en hoe zo’n proces verloopt. Naast suiker maakt de suikerunie ook alcohol. Bijzonder was te horen dat de suikerunie tijdens het vergisten met de zelfde knelpunten te maken krijgt als wij “de wijnmakers”, met name het risico op bacteriële besmetting. In zijn antwoord op de openingsvraag bleef hij sceptisch.

 

Het tweede deel van de avond is besteed aan het proeven van de suikerbietenwijn. Aan Menno is gevraagd aan het eind van de proeverij de meest smaakvolle wijn aan te wijzen. Bij de start van het project in 2013 is het basisrecept uitgereikt. Iedere wijnmaker mocht naar eigen inzicht ingrediënten toevoegen. Het resultaat hiervan was verbazingwekkend. 8 Compleet verschillende smaken in uiteenlopende kleuren. De stemming zat er al snel in. Na een kleine toelichting van de maker werd de wijn door de 18 aanwezige “keurmeesters” geproefd. Deze waren het snel met elkaar eens. De wijnmakers waren er in geslaagd om van suikerbieten een lekker wijntje te maken. De bietenwijn van Harrie werd door Menno als meest smaakvolle aangewezen.

 

Een ieder was het er over eens, het project suikerbietenwijn is geslaagd. Ook de vraag of het voor herhaling in aanmerking komt is positief beantwoord. Als suggestie voor het volgende project is het maken van een appelwijn voorgedragen. Bent u in het bezit van een recept voor de appelwijn nodig ik u dit aan mij te doen toekomen. Email: j.a.koster@planet.nl

 

 

 

Dank je Jos, voor het artikel maar ook voor je bijdrage aan dit project “Gildewijn”, dat een vast onderdeel zal gaan worden van ons jaarprogramma.

En dan nu: op naar de afsluiting van het (nu al succesvolle) jaar: de Gildeavond van december. In het jaarprogramma vermeld als “van martini tot Martinitoren”

Die titel is al net zo raadselachtig als het ontstaan van kruidendrankjes gemaakt door middeleeuwse kruidenvrouwtjes en monniken. Maar geen angst, op die soms duistere praktijken zal nu een helder licht gaan schijnen, ontstoken door Inge, die in het hier volgende artikel duidelijk maakt wat we kunnen verwachten. 

 

 

 

12 december een kruidige avond over kruidenbitter

‘Alleen het bittere brengt het zoete voort'

Nergens hangt een grotere waas van geheimzinnigheid omheen dan om kruiden drankjes. Hebben ze alleen een medicinale functie of zijn ze nog lekker ook ? De vroegere kruidendokters, vaak monniken of andere kloosterlingen, al of niet voorzien van vermeende magische krachten, stookten er in de donkere vroeg-middeleeuwse jaren al lustig op los. Het levenselixer; hèt wonderdrankje waarnaar al sinds de oudheid werd gezocht en dat onsterfelijkheid zou geven, werd echter nimmer gevonden. Wel leerde men hoe langer hoe meer over de eigenschappen van de diverse kruiden, de geneeskracht ervan en de wijze waarop men deze het beste productief kon maken. Zo werden in de loop van de jaren de vermeende toverkrachten van natuurlijke kruiden en wortels tot aanvaardbare proporties teruggebracht en in recepten vastgelegd. De steevast geheime receptuur werd van moeder op dochter, van vader op zoon of van kloosterling op kloosterling overgebracht tot heil van de na hen komende mensheid.

 De kruidendokters van weleer zijn opgevolgd door nuchtere distillateurs, maar de kruidige drankjes doen hun reputatie nog steeds eer aan. Wie een glaasje Be(e)renburg, Jenever of Jägermeister drinkt, doet dit omdat 't gewoon lekker is. Kruiden worden nu op vele wijzen toegepast in alcoholische dranken, in wijn, bier, likeuren en destillaat.

We gaan op 12 December op zoek naar de oorsprong van een aantal van deze dranken. We verdiepen ons in de meest gebruikte kruiden wat is het, hoe ziet het eruit, hoe ruiken en smaken ze. We gaan terug in de geschiedenis en proeven de middeleeuwse Hypocras, en wie wil krijgt recept en kruiden mee om het zelf thuis te proberen te maken. Daarnaast verbazen we ons over de ontstaansgeschiedenis en legendes rondom vele kruiden dranken zoals berenburg, gruitenbier, jenever....etc.

 

Het belooft dus weer een zeer bijzondere avond te worden in ons verenigingsgebouw in Geldermalsen. Inge’s spreekwoordelijke enthousiasme staat garant voor een boeiend spektakel. Typisch zo’n avond om eens een geïnteresseerde invité(e) mee te brengen. (Wel even van tevoren aanmelden bij een van de bestuursleden).

En dan nu deel 2 uit de serie “uit de oude doos”. Het aantal positieve reacties met betrekking tot de eerste aflevering was een veelvoud van het aantal negatieve, zodat ik heb besloten om de serie voort te zetten tot aan de apotheose: de viering van het zilveren jubileum.

Deze tweede “doos” is van de hand van Teun. Goed geschreven, met een probleemstelling die (in ieder geval voor mij) nog steeds actueel is!

 

Uit de Bottelaer 5 van april 1992

 

DE WIJNKEURAVOND

 

Op vrijdag 22 november jl. hebben we een leerzame keuravond beleefd in aanwezigheid van de heer Willemsen. Nu de belevenissen enkele dagen hebben kunnen rijpen, heb ik behoefte wat opmerkingen te maken, die wellicht ook voor de andere deelnemers interessant zijn.

Wat opviel was de deskundigheid van onze voorproever: ongelooflijk wat hij allemaal weet, proeft en ruikt! En dat hij ook nog mijn wijn als de beste (of minst slechte) aanwees was mooi meegenomen. Toch ging ik met wat gemengde gevoelens naar huis, waarom wist ik toen nog niet zo precies. Ik zal proberen dit onder woorden te brengen en ben benieuwd of jullie dat ook zo ervaren (of juist niet).

Ten eerste: wat is nu eigenlijk mijn hobby, wijnmaken of wijnkeuren? Het antwoord is en blijft: wijnmaken. Alleen maar proeven en keuren is best leuk, maar dat kun je ook met een gekochte wijn doen en daarvoor is wijnmaken geen noodzaak. Andersom is dat echter niet zo, als je wijn maakt moet je het ook kunnen proeven. Je wilt immers het resultaat van je werk kunnen beoordelen. Het is geen noodzaak je wijn ter keuring aan te bieden in wedstrijdverband, maar je bent toch wel geïnteresseerd in het oordeel van anderen over je wijn, zonder het gevoel te hebben dat je moet winnen. Je zou het kunnen vergelijken met tennissen voor je plezier of tennissen om te winnen, anders gezegd recreatief of prestatief bezig zijn. Kortom, ik blijf doorgaan met wijnmaken, wil graag nog meer ervaring opdoen met proeven, maar ben niet van plan om op prijzen te gaan jagen.

Ten tweede: wat voor wijnkan/wil ik maken? Van onze Belgische leermeesters heb ik steeds begrepen, dat je bij vruchtenwijnen ook het karakter van de oorspronkelijke vruchten moet kunnen terugvinden. Ik heb ergens gelezen dat dat je toch wel minstens 90% vruchten van één soort moet gebruiken om het de naam van die vrucht te mogen geven. (b.v. een wijn moet minstens 90% bramen bevatten om het bramenwijn  te mogen noemen).  De heer Willemsen beoordeelde de wijn echter zonder te willen weten, welke vruchten gebruikt zijn. Hij wilde zelfs een zo breed mogelijk smaak- en geurenspectrum. Als je uitgaat van druivenwijn kan ik me zijn  standpunt wel voorstellen, maar voor vruchtenwijnen ligt dat voor mij anders.  Als je vlierbessenwijn maakt moet het toch naar vlierbessen proeven/ruiken en niet naar druivenwijn? Tenzij je druivenwijn wilt nabootsen met een mengsel van vruchten (geen druiven). Sommige mensen doen dat inderdaad, ook hier weer een persoonlijke keuze.

Ten derde: Een suggestie voor het volgende seizoen. Kunnen we een wijnproefcursus organiseren van een aantal avonden om onze tong en neus wat meer blijvend te trainen? Ik heb daar wel behoefte aan, want de theorie kun je wel uit een boekje halen, maar de oefening in de praktijk is moeilijk in je eentje en zonder begeleiding door een “meester”

Tenslotte nog de opmerking dat het een gezellige avond was; hulde voor de organisatoren.

Teun Bikker

 

Tenslotte: wens ik jullie een vrolijk Sinterklaasfeest en tot ziens op de gilde-avond van 12 december.

 

harrie

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief november 2014

 

Beste vrienden,  

De oktober avond werd  jammer genoeg niet erg goed bezocht. Een 16=tal leden gaven acte de presence, terwijl ik had verwacht dat het onderwerp van de avond en de reputatie van de presentatoren voor een uitverkocht huis zouden zorgen. Het was niet anders…. Desalniettemin was het voor de aanwezigen een zeer interessante avond, zo interessant dat Flora de kaas erbij vergat. Jos Koster en Wouter Jan Fellinga (in alfabetische volgorde van de voornamen) behandelden technische aspecten van het wijnmaken.   Lees hieronder het verslag:

 

Gildeavond oktober 2014

 Bijdrage: Jos Koster

 Technische ondersteuning bij het wijnmaken, stond in de vooraankondiging van  de gildeavond 24 oktober.  In ons enthousiasme dachten we dit wel in een paar uur te kunnen behandelen.  De praktijk was echter anders, één avond voor dit onderwerp is onvoldoende. We hebben een kleine selectie gemaakt uit het hele pakket van handelingen, keuringen en proeven.

 WouterJan startte met het stappenplan waarin het maakproces op hoofdlijnen is uitgewerkt. Na behandeling hiervan zijn, op basis van vragen, verschillende onderwerpen uitgediept. Naast het maakproces is ook aandacht besteed aan de wijngaard, immers 95% van de kwaliteit van de wijn wordt bepaald in de wijngaard. Van slechte druiven kan men geen goede wijn maken.

 Informatie over het telen van druiven en het maken van wijn is voorhanden op de website van de Brabantse wijnbouwers(www.brabantsewijnbouwers.nl) Hier treft u aan een schat werkschema,s en planningen, overzichtelijk en handzaam gerubriceerd.

 Keuren en proeven is door Jos behandeld. De kunst van het keuren is je eigen voorkeur uit te schakelen. Bij proeven gaat het vooral om je eigen voorkeur. Met andere woorden bij keuren wordt getoetst of de wijn voldoet aan de normen terwijl bij proeven wordt gekeken of de wijn voldoet aan je eigen smaakpatroon.

Je neus is een belangrijk instrument bij het keuren.  Fouten in de wijngaard en in het maakproces vertalen zich in een “luchtje”.  Het gebruik van te veel zwavel, te vroeg plukken en te hardpersen zijn goed met de neus waar te nemen.  Zo ook onvoltooide gisting en niet hygiënische werken. Veel van de fouten zijn, mits vroeg gesignaleerd, behandelbaar. Tot slot heeft een ieder de “luchtjes” van de 5 meest- voorkomende fouten kunnen ruiken. Dit aan de hand van een officiële geurdoos.

gildeavond november 2014

Urenlang heb ik vorig najaar suikerbieten zitten wassen, schoonmaken kleinmaken, en koken! Het moest buiten van José, haar keuken mocht niet onder de klei! Uiteindelijk ging het met een dunschillertje best wel goed, maar het was best wel een vies karweitje. Voor zover ik heb gehoord, verging het andere leden ongeveer hetzelfde. De afkeer verdween toen het gisten begon: het leek wel een vulkaan!  Echter, toen de vergisting was gestopt bleek de wijn zog zoet, hoewel het alcoholpercentage toch 12 % bedroeg. Nu is het dan zover dat we onze gildewijn met elkaar kunnen gaan beoordelen.

 Eerst komt Menno Reukema een inleiding houden hoe bio-ethanol wordt vervaardigd. Menno is een procestechnoloog (dat klink saai, maar hij heeft een goed verhaal) en zal aandacht besteden aan grootschalige efficiency tijdens de productie. Vervolgens zal Jos het proeven begeleiden van kleinschalig vervaardigde bietenwijn. .de makers ervan zullen vertellen wat zij wilden bereiken, Het wordt keuren en daarna becommentariëren of zij daarin zijn geslaagd.

Let wel: het is géén wedstrijd!! Desalniettemin zullen we aan Menno, als ervaringsdeskundige, vragen wat zijn favoriet is.

 Graag vraag ik jullie aandacht voor het volgende: teneinde niet in een wervelende smaakorgie terecht te komen zal Wouter Jan vooraf de volgorde bepalen waarin wordt geproefd. Dit om te voorkomen dat zoete en droge wijnen elkaar zo afwisselen dat je helemaal niet meer weet wat je proeft.

 Heb je zelf geen gildewijn gemaakt? Dan ben je toch meer dan welkom! Ik weet zeker dat je er weer veel van kunt leren én dat het weer gezellig gaat worden. Overigens is er nóg een reden om te komen. Teun beloofde ons een fles Barbera d’Asti, maar die is helaas niet aan de orde gekomen. Teun zal deze fles ongetwijfeld nu weer aan onze smaakpapillen willen onderwerpen!!

 

Flora de Keijzer

Het klinkt wat obligaat, maar er is een gezegde dat er een tijd van komen is en een tijd van gaan. Dan heb ik het hier over Flora’s activiteiten op de Gilde avonden waarbij zij ons steeds weer verwent. De tijd van komen is al zo lang geleden, dat Flora zich zelf niet eens meer kan herinneren hoelang ze dit al doet. De tijd staat immers niet stil maar Flora acht nu de tijd van gaan gekomen. Dat is jammer voor de vereniging, maar we begrijpen Flora volkomen en we respecteren haar beslissing.  We gaan haar ook nog in het zonnetje zetten,  Gelukkig blijft ze “in dienst” totdat een opvolger is gevonden. 

Wat is eigenlijk haar “takenpakket”?

Kort gezegd komt dat op het volgende neer:

·        Aankopen en zetten van koffie (in mindere mate thee) met koekjes

·        Aankopen en presenteren van toastjes en kaas

·        Beheer van de kleine kas

en dat alles met een glimlach.        

 Nu zijn we dus op zoek naar een opvolger. Het bestuur roept vrijwilligers op om de werkzaamheden van Flora over te nemen. Dat kan zowel alleen als in groepsverband bij toerbeurt. Bijvoorbeeld: drie dames en heren spreken al dat zij om de beurt deze activiteit op zich nemen. Op die manier ben je maar twee of drie keer per jaar “aan de beurt”’   De bestuursleden hebben al aangeboden om in bijzondere situaties voor back-up te zorgen.

 Laat het Gilde niet in de steek, en draag je steentje bij!

 

Afmelden voor clubavonden

Een beetje in het verlengde van het voorgaande is een oproep om je af te melden voor clubavonden  als je echt niet kunt komen. Ben je lid van een vereniging, dan laat je je natuurlijk regelmatig zien op de verenigingsavonden. Medeleden organiseren iets, en spannen zich in om er iets goeds van te maken. Het is dan heel teleurstellend als er weinig bezoekers zijn. Het is echter heel vervelend dat organisatoren steeds in het duister tasten omtrent het aantal gasten waarop gerekend kan  worden. Hoeveel kaas en toastjes moest Flora inkopen? Hoeveel bieren moet de leverancier op een bierkeur avond  meebrengen? Omwille van de zekerheid is dat dan altijd teveel. Onnodige uitgaven zijn het gevolg. Ik zou graag met jullie afspreken dat jullie in geval van verhindering even een berichtje sturen naar mij: harrie.driessen@gmail.com. Ik verzamel de gegevens en licht dan de belanghebbenden in. Dat moet toch kunnen…..

 

Jubileum

Het is toch niet niks, een zilveren jubileum! Vijfentwintig jaar, da’s zo’n beetje tweehonderdvijftig gilde bijeenkomsten!! En nog altijd bloeit de vereniging. De jubileumviering moet daarom een succes worden. Het programma van de dag is door de jubileumcommissie al in de steigers gezet, en de commissieleden zijn druk doende om alle ideeën te beoordelen en de goede uit te werken.

 Bij het beoordelen van de mogelijkheden doet zich echter steeds weer de vraag voor, hoeveel deelnemers we zullen hebben. Op die vraag moet binnen niet al te lange tijd antwoord komen. Binnenkort, als ik iets meer over het programma bekend kan maken,  ga ik jullie in een mail vragen of je op 30 mei aanwezig zult zijn (naar beste weten natuurlijk). Laat de commissieleden niet in de steek!

 

Nieuwe rubriek: uit de oude doos.

Nu het jubileumjaar eraan komt, begint het bij mij toch wel een beetje te kriebelen. Ik heb me een beetje in de geschiedenis van het Gilde verdiept, en dan is het zeker aardig om dingen uit een grijs verleden weer aan het daglicht te brengen. En als ik het leuk vind, vinden jullie dat misschien ook. Ik heb daarom een nieuwe rubriek aan de nieuwsbrief toegevoegd : uit de oude doos. In deze rubriek zal ik de komende maanden steeds een artikel uit een oude Bottelaer plaatsen, waardoor jullie een idee krijgen hoe het er “vroeger” aan toe ging. Welke activiteiten vonden er plaats en welke BG-ers (Bekende Gildeleden) komen we dan tegen?

 Vandaag het eerste artikel in de reeks: uit de Bottelaer van  vrijdag 25 november 1994, een artikel van de hand van Frans: 

 

De BIER PROEFAVOND

 

Omdat bier ook in het gildevaandel staat, opperde ik een keer het idee om een bierproeverij te houden. Martin van Wijk wilde hier enthousiast aan meewerken en zo kwam het dat wij op 25 nov. negen zeer uiteenlopende soorten bier hadden klaarstaan waarvan elk flesje in viervoud. 

Door de mate van opkomst waren er hier maar drie van nodig en de vierde was aan het eind van de avond beschikbaar voor overname. Ook lag er die avond veel papier klaar; niet om de flesjes in te pakken, maar om te lezen en om op te schrijven.

 Er was: GULPENER DORT, HANNEN ALT, BELLE VUE GEUEZE LAMBIEK, HOEGAARDE OUD WIT,

            DUVEL, JOHN BULL BITTER ALE, HERTOG JAN PRIMATOR, WEST MALLE TRIPEL, EN GUINESS EXTRA STOUT

Hieruit blijkt dat er drie landen vertegenwoordigd waren en als het aan de Ieren lag zelfs vier. De prijs van deze bijzondere bieren komt overeen met een goedkope wijn. 

Met bierproeven houdt men net als bij wijn een bepaalde volgorde aan. Onder andere is dit van licht naar zwaar en van helder naar donker. Opvallend was dat, naarmate de avond vorderde, de neuzen, oren en wangen van de bierproevers dezelfde volgorde te zien gaven!! Gelukkig was er veel stokbrood en kaas om als absorbtiemateriaal voor al dat bier te dienen.

 Het degustatie-formulier dat Teun Bikker voor mij op de Computer had uitgewerkt werd ondanks alles toch serieus ingevuld. Zelfs nog nadat onze voorzitter een paar leden had “vermaand” met: Jij mag niets meer zeggen !!! 

Al met al was het behalve gezellig ook een leerzame avond. Ondanks dat Martin en ik geen echte biermakers zijn , dacht ik dat we toch met succes met iets nieuws gekomen zijn. Voor het bestuur valt het ook niet nee om steeds iets nieuws te bedenken. Op de eerstvolgende bijeenkomst nemen we nog wat overgebleven materiaal mee voor niet-konden-komen-bijzondere-bieren-geïnteresseerden.

Frans Hack

 

Tenslotte

….rest mij niets meer dan jullie te groeten. Tot ziens!

 

harrie

 

 

    

 

Nieuwsbrief oktober 2014

 

Beste vrienden,

 De kop is er weer af; het seizoen is op 5 september traditioneel geopend met de vakantiedrankjes avond. Was het leuk? Ja, het was weer ouderwets gezellig. Hieronder vinden jullie in een bijdrage van Marga van Beek over deze avond.

Maar voor jullie dat gaan lezen eerst nog even de vooraankondiging van onze komende Gilde-avond. Jos Koster en Wouter Jan Fellinga (in alfabetische volgorde van de voornamen) gaan in op technische aspecten van het wijnmaken. Moet je daar bij zijn? Nou, als het ook maar enigszins kan….     

Gildeavond september 2014

 

Bijdrage: Marga van Beek-Montens

 Het nieuwe seizoen 2014-2015 van ons gilde is officieel en met veel plezier van start gegaan en stond in het teken van de afgelopen vakanties met bijpassende drankjes. Vrijdag 5 september vond dit plaats in het bekende zaaltje naast de kerk in Geldermalsen. Dat men er zin in had is wel duidelijk, want er waren 23 leden aanwezig. 

Theo was natuurlijk onze voorzitter, wat hij zeer letterlijk liet zien. Telkens als hij aan het woord was nam hij plaats op een tafel waar hij dus vóór ons zat. De planning voor deze avond en bovendien de planning voor alle volgende bijeenkomsten deelde Theo met ons, waarbij hij bovendien meldde dat e.e.a. sinds vandaag op de site te zien is, geplaatst door Harrie. Secretaris Harrie ontbrak deze avond, wat ertoe leidde dat de voorzitter mij vroeg om een woordje te schrijven over de eerste bijeenkomst van dit seizoen. Een hele eer…  bij deze dus. Het is een genoegen om te mogen vertellen hoe deze bijeenkomst voor het eerst na zoveel jaren voor mij echt een heerlijke ervaring was.

 Logisch, want toen was het belangrijkste onderdeel van het programma aan de beurt: het gezamenlijk proeven van de meegebrachte vakantiedranken. Het assortiment was dus ruim en de wijnen kwamen zeker niet uitsluitend uit Europa.  De herkomst (zo nu en dan uit een slijterij in de omgeving), maar wel  ’t gevolg van mooie herinneringen, was vanzelfsprekend aldoor de aanleiding tot vrolijke verhalen over diverse vakantie-ervaringen. De stonden de glazen al klaar. De witte wijnen vormden het begin. Duidelijk werd dat, zoals gebruikelijk, in de meeste gevallen de meningen over de smaak verschillend waren. In enkele gevallen liep het zo uiteen, dat een wijn benoemd werd tot “vrouwenwijntje”, terwijl bijv. een tanninerijke wijn weer een mannendrank zou zijn.  Niettemin, heel vaak werd een geproefde wijn, meestal ook de voorkeur van degene die deze meebracht, goed gewaardeerd.

Eén van de witte proefwijnen was etiket- en dus naamloos. Wim vertelde dat hij de fles had gevonden en de inhoud niet kende. Iedereen proefde ijverig. Er was zelfs iemand die zei even te denken aan suikerbietenwijn. Tenslotte bleek het een grap. De inhoud was wel degelijk bekend en betrof inderdaad suikerbietenwijn met een aantal toegevoegde smaakmakers.

 Uiteraard werd er gesproken over de druivenontwikkeling dit jaar. Over ’t geheel genomen valt dat tegen. Het weer zit niet mee, dus we moeten nog maar afwachten.  Allerlei vragen,  tips en raadgevingen kwamen ter tafel.  En dan ook: wat doe je tegen (valse) meedauw en waar vind je de nuttige middelen voor tijdige verwijdering. Het werken met een zwavelspuit werd door menigeen aangeraden. 

Inmiddels waren de meegebrachte hapjes aan hun ronde begonnen. Diverse speciale worstsoorten, paté de Provence, enkele kaassoorten, kikkererwtenkaviaar met tamme kastanjes en Ardècher crique.  Lekker blijkbaar, want na afloop bleek alles te zijn opgesmikkeld!  

Het proeven van de rode wijn vroeg meer tijd, want daar was het meeste van meegekomen. De wijn met het opmerkelijkste verhaal bleek afkomstig uit Ethiopië. Smaakte best goed, maar in Ethiopië wordt deze geserveerd vermengd met cola! Die mogelijkheid bestond nu ook. Ernaast snoept men gepofte maïs, hetgeen wij nu ook deden. Verrassing.

Tot slot kwamen “sterke” dranken aan de beurt met alweer zeer “sterk” uiteenlopende reacties op de smaken.

 Uiteindelijk verzocht Theo alle aanwezigen om na te denken over goede ideeën om op 25 mei 2015 het zilveren Gilde-jubileum te vieren.  Geef goede ideeën alsjeblieft door aan Harrie.  Een laatste opmerking:  de gemeenschappelijke belangstelling is er vast de oorzaak van dat de stemming tijdens een Gildeavond en de onderlinge contacten zeer positief zijn.  Een prima begin van dit Gildejaar!

 

Was getekend: Marga.

 

Dank je wel Marga, het enthousiasme spat er van af!

 

Wat we hebben gemist op de openingsavond was een bijdrage van Teun. Teun kan heel smakelijk vertellen, maar hij lag helaas in de lappenmand. Daarbij had hij ook nog de open dagen op de Teunishof. Teun zou echter Teun niet zijn, als hij niet zou proberen om toch zijn bijdrage te leveren. Daartoe had hij mij verzocht om zijn verhaal op de Gilde-avond voor te dragen, maar helaas, doordat ik slechts beperkt toegang heb tot het internet, bereikte mij zijn bijdrage te laat. De nieuwsbrief is echter een geschikt medium om jullie kennis te laten nemen van Teun’s belevenissen.

 Teun vertelde het volgende:

 Samen met vrienden hadden we een huis gehuurd bij Mario, een wijnboer in de buurt van Asti, in Noord Italië . Mario sprak helaas geen woord buitenlands en ik maar heel weinig Italiaans. Dat maakte het gesprek over de wijngaard en de wijn er niet gemakkelijker op. Toch heb ik hem nog wat geholpen met opbinden van de druivenranken. 

Maar het meest spannende avontuur was een tocht naar Barolo, de fameuze Italiaanse wijn met een stevig prijskaartje. Er was een proeverij in het kasteel van Barolo, een klein dorp z’n 50 km van Asti. Bij het kasteel aangekomen zagen we een bus Japanners, dus we wisten dat we de goede plek gevonden hadden. Voor 15 euro konden we Barolo’s proeven uit 2009, die aan de pers en de handel werden gepresenteerd. Toen we binnen kwamen zagen we tot onze verrassing dat er ruim 100 flessen van evenzovele wijnboeren op tafel stonden, allemaal geopend en klaar om in te schenken. Met een lijst en een glas in de hand gingen we aan de slag, na een korte uitleg over de streek en de wijn door de Italiaanse gastvrouw. 

Het viel me niet mee moet ik zeggen. Veel, heel veel hout en nogal harde tonen. Eerlijk gezegd proefde ik niet zo heel veel verschil tussen al die flessen, allemaal hout, hout .... Na dertien wijnen ben ik er mee opgehouden, toen proefde ik helemaal geen verschil meer, ondanks het uitspugen van het edele goed. Mijn vriend scoorde er geloof ik elf, toen was voor hem ook genoeg.

Er lagen ook wijnen om te kopen; de prijzen varieerden tussen de dertig en negentig euro per fles (ouder jaren). Vanzelfsprekend hebben we de duurste merken ook uitgeprobeerd tijdens de proeverij, zo’n kans krijg je immers zelden.

 Vol van het avontuur kwamen we weer thuis en vertelden Mario dat we in Barolo geweest waren. Hij deed een beetje minachtend en nodigde ons uit om naar zijn wijnkelder te gaan. Daar kregen we een fles van zijn wijn, een echte Barbera d’Asti. En die smaakte prima hoor, zonder al teveel hout. Later heb ik een doos van hem gekocht, geen negentig, geen dertig nee voor drie euro per fles....

 Ik had een fles Barbera d’Asti voor jullie klaar staan om te proeven; die houden jullie van mij te goed.

 

Teun

 

Schreef ik in mijn inleiding dat je er bij moet zijn op de Gilde-avond van oktober, vanwege de technische aspecten van het wijnmaken, ook de belofte van Teun om ons de Barbera d’Asti te laten proeven, moet wel voor een vol huis zorgen.

 gildeavond  24 oktober

Op vrijdag 24 oktober hebben we een belangrijk onderwerp op de agenda: de technische ondersteuning bij het wijnmaken. Deze avond wordt verzorgd door Wouter Jan en Jos. Niet alleen belangrijk voor beginnende wijnmaker, maar ook voor de gevorderden.

Op deze avond gaan we met Wouter Jan het proces nog eens doornemen. Hierbij zal onder meer aandacht worden besteed aan de toevoeging van b.v. sulfiet. Na deze voor wijnmakers dramatische zomer zal ook de suikergift zeker aan de orde komen.

Jos zal, vanuit zijn achtergrond als keurmeester, het vooral hebben over ruiken en proeven. Interessant lijkt mij het onderwerp “uitsluiting van persoonlijke voorkeur”. Je kunt je voorstellen dat je een bepaalde wijn lekker vind, maar dat deze toch niet echt volgens de regels is gelukt. Hoe ontdek je dat? En hoe beoordeel je dan de wijn? Het lijkt me een goede opstap naar de suikerbieten-wijn keuring in november!

Jos zal een aantal flessen ter keuring meebrengen, maar zoals gebruikelijk worden leden aangemoedigd zelf niet te schromen om wijnen ter keuring aan te bieden, voor advies of goede raad, of zo maar voor de gezelligheid.

 

Tenslotte

….rest mij niets meer dan jullie te groeten. Tot ziens!

 

harrie

 

 

 

Nieuwsbrief september 2014

 

Beste vrienden,

 

Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft. In de nieuwsbrief van mei schreef ik het volgende: “Ik denk dat we dit jaar weer goede oogsten zullen beleven. Het weer in het voorjaar was natuurlijk veel beter dan op grond van de statistieken kon worden verwacht en we zijn verschoond gebleven van (al te veel) nachtvorst. Ik denk er hard over om maar alvast een nieuw wijnvat aan te schaffen!”

 

Dat nieuwe wijnvat hebben we inderdaad aangeschaft, maar het blijft dit jaar leeg. Een ongekend lange periode met hevige regenval, afgewisseld met korte periodes met hoge temperaturen hebben een dusdanig geschikt milieu opgeleverd voor schimmels, dat alleen de sterkere rassen (rondo en regent) nog wat opleveren. De cabernets, en daar hebben we er nogal wat van, zijn aan valse meeldauw ten onder gegaan. Spuiten mocht niet baten.

 

Ook al het overige fruit hier in de omgeving oostelijk van Boedapest heeft onder de weersomstandigheden geleden. Ik heb begrepen dat het in Nederland al niet veel anders is. Desalniettemin gaan we weer vol goede moed beginnen aan een nieuw Gildejaar.

 

Agenda  

Dank zij de niet aflatende inzet van Theo hebben we met de beheerder van de Kerk in Geldermalsen afspraken kunnen maken over de avonden waarop we met het Gilde gebruik kunnen maken van het zaaltje. Hier volgt het overzicht:

 5 september

24 oktober

21 november

12 december

17 januari

27februari

27 maart

17 april

30 mei

20 juni

Over de invulling van deze data bericht ik jullie een volgend keer. Noteer deze data meteen in je agenda!  Iedereen met een functie in de vereniging is vrijwilliger, en voor vrijwilligers is het belangrijk dat hun activiteiten worden beloond met een grote opkomst van de leden.

 

Gildeavond 5 september 2014

 Traditioneel starten we het seizoen met de vakantiedrankjes. Dé avond om nog eens met elkaar terug te kijken op de afgelopen vakantie. Nog even een uitleg over de avond.

 Uit het gebied waar we op vakantie waren brengen we een alcoholische versnapering mee die we elkaar laten proeven. Dit haar hadden we gedacht dat het ook wel aardig zou zijn om hierbij ook een snack uit die streek mee te brengen. Bij het proeven komen dan de vakantieverhalen vanzelf los. En om die verhalen en de daarbij behorende gezelligheid is het nou juist begonnen.

 José en ik hebben ervoor gezorgd dat er een fles Hongaarse palinka is en een Hongaarse “kolbász” (soort salami), zodat er een beginnetje kan worden gemaakt.

 Het kan zijn dat je nog niet op vakantie bent geweest . Vanzelfsprekend ben je toch welkom, temeer daar Wouter Jan nog een educatieve aap in de mouw heeft!

 Tijdens deze avond zal hij een inleiding houden over een drietal uiterst nuttige onderwerpen:

·        Wat staat ons te komende periode te wachten in de wijngaard en hoe gaan we daar mee om

·        Hoe bepalen we de rijpheid van onze druiven?

·        Alles over mostbehandeling

Dit mag je als wijnmaker natuurlijk niet missen! Je kunt natuurlijk op zo’n avond alle vragen weer kwijt, en vast niet alleen over deze onderwerpen!

 

Tenslotte

….rest mij niets meer dan jullie mee te delen dat we nog geen deelnemersparticipatie kunnen melden ten aanzien van het jubileum. Dat brengt de viering van het jubileum wel in gevaar!

 

harrie

 

 

Nieuwsbrief juli 2014

 

Beste vrienden,

Het verenigingsjaar 2013-2014 zit er weer op. Normaal schrijf ik dan nog even een terugblik naar het laatste gilde-evenement en een vooruitblik naar het nieuwe seizoen.  Het eerste volgt zo dadelijk, maar jullie zullen een beetje geduld moeten oefenen met betrekking tot het laatste. Door de perikelen rondom de zaal van de Gereformeerde Kerk in Geldermalsen kunnen we op dit moment nog niet de precieze data geven van de clubavonden 2014-2015. Dat houden jullie van mij te goed! Vanzelfsprekend doe ik dat meteen als er zekerheid omtrent de data is. 

Wat we overigens wel zeker weten is dat op de gildeavond van september weer traditioneel vakantiedrankjes zullen worden geproefd. De leden brengen dan vanuit de exotische oorden die zij in de zomermaanden bezochten specifieke dranken mee (wijn, maar ook bier of likeur) die zij aan de aanwezigen laten proeven. Vaak horen daar dan ook mooie  verhalen bij, die bijdragen aan een genoeglijke avond. Ging je niet naar een exotisch oord, maar maakte je alleen wat dagtripjes?, geen nood! Alle streken in Nederland kennen streekbieren en typische likeuren waar we heel benieuwd naar zijn. Als aardigheidje bedachten we dat het ook wel leuk zou zijn, als de dranken vergezeld konden gaan van lekkernijen uit dezelfde streek. We sporen jullie daarom aan om je ogen in de vakantie goed de kost te geven met het oog op de september meeting

                                                xxxxxxxx

Voor dat ik over ga tot de orde van de dag, hier eerst nog even een grapje met een knipoog naar onze excursie naar België in mei. We bezochten daar o.a. een bierbrouwerij.

Frans Hack debiteerde aan tafel het volgende toepasselijke mopje:

 

Heb je dat drama gehoord van die bierbrouwer die in het brouwvat viel??

Prompt vroeg mijn buurman twee plaatsen naast mij: was hij dood?

Dat was precies wat iemand vragen moest; kon niet beter.

Mijn antwoord was: nee, hij kwam nog drie keer boven om te pissen!!!

 

                                                  xxxxxxxxx

Slotmiddag op 21 juni 2014

Voor de slotmiddag van het Gildejaar waren we uitgenodigd bij Astrid en Jaap Kok in Wijngaarden. Een hele dag dreigende luchten deden mij besluiten om de fleece-truien en regenjacks mee te nemen, maar bij aankomst in Wijngaarden deed de zon zijn plicht en straalde als vanouds zodat het ook werkelijk de langste dag kon gaan worden. Natuurlijk hadden alle aanwezigen weer het nodige gekookt , gebakken en wat al niet, en was er natuurlijk ook weer genoeg te drinken

Onder de notelaars van de familie Kok was het dan ook uitermate goed toeven.

Nu hadden we tijdens de ALV al eens gezegd, dat het aardig zou zijn als we tijdens de slotmiddag naast eten en drinken ook een of andere toepasselijke activiteit zou kunnen plaatsvinden. Vorig jaar konden we in dat kader de bijen van Raymond bewonderen.

Nu hadden Astrid en Jaap als speciale attractie de heer Jo van Vuren uitgenodigd, Nederlands kampioen forellen roken. Jo, niet alleen begiftigd met rook talent, kon ook smakelijk over zijn hobby vertellen.

Na de rook demonstratie volgde de schoonmaak demonstratie. Ik heb daar veel van opgestoken, temeer omdat we het allemaal zelf mochten proberen. Het bleek dat we allemaal goed hadden opgelet, want ondanks de scherpe messen kwamen we allemaal ongeschonden uit de strijd.

Na het schoonmaken volgde dan het proeven. Jo was niet zuinig op zijn visjes, het had iets bijbels zoveel vis als er werd gerookt en gegeten. (en zelfs bij het afscheid werd meegenomen).

Om een indruk te krijgen, kunnen jullie op  de link klikken voor de foto's. http://www.mijnalbum.nl/Album=48H4FKZH

Al met al werd het dank zij Astrid en Jaap een bijzonder geslaagde afsluiting van een bijzonder geslaagd seizoen. Laten we met elkaar afspreken dat ook het volgende jubileumseizoen ook weer een goed jaar gaat worden.

 

                                                  xxxxxxxxx

Handleiding voor het roken

Geïnspireerd door de slotmiddag ben ik zelf ook maar eens forellen gaan roken Op het internet vind je een aantal recepten/handleidingen om zelf forel te roken. Eentje heb ik er uit gepikt waarmee jullie zonder al te veel te zoeken direct aan de slag kunnen gaan

Benodigdheden

Stappen

1: Bereid forel of zalmforel

Voordat je start met het roken moeten er een aantal handelingen plaats vinden voordat de forel in de rookton kan worden geplaatst. Of je nu forel of zalmforel hebt de bereiding is hetzelfde. Of je nu de forel vers gekocht hebt bij de visboer of zelf gevangen hebt, de volgende handelingen moet je uitvoeren voordat het roken begint. Maak eerst een pekelbad.

·        Voor ongeveer 2 liter pekelbad; 
1,5 ons pekelzout
1 pakje inmaakkruiden
3 laurierblaadjes
± 10  jeneverbessen
1 grote/2 kleine ui(en)

·        Voorbereiding;
Maak de ui schoon en snij hem in grote ringen. Je kan ook ± ½ pond uienringen kopen in de supermarkt. Mag rustig iets meer zijn.  Doe inmaakkruiden, laurier, jeneverbes en uien in 1 liter water en breng dit langzaam aan de kook. Laat het geheel zachtjes pruttelen tot je een mooi geurig “theetje” hebt en de uien glazig worden. Doe het vuur uit, voeg het zout toe en laat dit helemaal oplossen. Hierna de resterende liter koud water toevoegen en het geheel laten afkoelen tot het fris is. Doe alles in een plastic bak en voeg de vis toe aan de frisse/koude vloeistof. De vis moet onder de vloeistof staan. Zet op een koele plek weg. Door het gebruik van deze zout/water verhouding moeten zalmmoten hierin ongeveer 1 ½ uur pekelen. Bij hele forel de dubbele tijd en doe de uien in de buik stoppen.

Neem als de pekeltijd verstreken is de vis uit de vloeistof. Liefs niet meer met de handen aanraken dit om besmetting met bacteriën te voorkomen. Leg ze op de katoenen doek en dep ze voorzichtig goed droog. Binnenkant van de hele vis niet vergeten

 2 :Maak de rookton klaar

Steek de rookton aan. Of je nu een professionele rookkast, een zelfgemaakte ton of een tafelmodel gebruikt. Eerst moet de warmte verdelen over de ton. Deze mag geen warmte meer weg halen van de vis. Zorg ervoor dat de temperatuur minimaal 90 graden Celsius is. Het grootste gedeelte van de smaak komt voort uit het soort hout dat gebruikt is. Eiken, beuken, acacia en fruitboom soorten zijn de lekkerste en meest gebruikte hout soorten om te roken. Gebruik altijd schoon hout, zonder verf, lijm, hars of andere vuiligheden. Door gewoon het vuur flink te laten branden wordt de rookton warm.  

3.    Droog de vis

Als de ton goed warm is kan de vis er worden ingehangen. Vervolgens moet het vuur deze drogen. Zorg ervoor dat de vlammen de forel niet verbranden. Op het moment dat de huid van de vis als papier voelt is deze voldoende gedroogd. Controleer dit op drie punten. De vis die hangt aan de buitenkant en de vis die binnenin hangt. Meestal is dit tussen de 10 en 20 minuten dat de forel voldoende droog is en het roken kan beginnen. 

4: Rook de vis

Nu kan het uiteindelijke roken beginnen.

Het is nu van belang de rookoven tussen de 60 en 80 graden Celsius te houden. Let hierbij ook op het gedrag van de rook. De rook moet er uit de ton worden geperst. Als de rook niet kan ontsnappen krijg je een verzuring van de vis. Dit moet je dus zien te voorkomen. Houd het mot in de gaten en verwissel deze als alles zwart is geworden. Houd ook de vis in de gaten. Deze moeten niet tegen de kanten aankomen en van elkaar los hangen. Soms komen er weer vlammen op. Doof deze door minder zuurstof in de ton te laten. Alles moet smeulen en flink rook veroorzaken. Na minimaal 30 minuten is de forel klaar en kan het festijn beginnen!

                                        xxxxxxxxxxx

Feestcommissie

In 2015 bestaat ons Gilde 25 jaar. In de Groningse Gemeente Haren beginnen ze dan meteen te zingen: "Waar is dat feestje?" Bij ons zijn we echter nog niet zo ver want tot dusverre heeft zich nog niemand van de leden zich aangemeld om deel te nemen aan de jubileum commissie. Wel hebben we echter al vastgesteld dat het jubileum op 30 mei zal worden gevierd. Hoe? Dat kunnen jullie zelf mee bepalen. Om het voor jullie een beetje gemakkelijker te maken, hebben José en ik besloten om een trekkersrol te vervullen. Wil je ook bijdragen? Meld je dan aan met een mailtje aan harrie.driessen@gmail.com 

                                        xxxxxxxxxxx

Nog even een wijnmopje.

Het hoofd van een befaamde wijnhandel lag op sterven en liet zijn zoon komen, die na hem zijn plaats zou moeten innemen. Hij sprak: “jongen, doe eerst alle ramen en deuren dicht en kom vlak bij mij zitten". Met zijn laatste adem kon hij er nog net uitbrengen :"zoon, het succes van het bedrijf is gebaseerd op deze gulden regel: "zelfs van druiven kun je wijn maken."

                                                 xxxxxxxx

Tenslotte

….rest mij niets meer dan jullie te groeten. Tot ziens in het volgend seizoen!

 

harrie

Nieuwsbrief mei 2014

 

Beste vrienden,

Ik denk dat we dit jaar weer goede oogsten zullen beleven. Het weer in het voorjaar was natuurlijk veel beter dan op grond van de statistieken kon worden verwacht en we zijn verschoond gebleven van (al te veel) nachtvorst. Ik denk er hard over om maar alvast een nieuw wijnvat aan te schaffen! 

Over nu tot de orde van de dag.  Jullie hebben nog een verslagje tegoed van de bieravond in april, en een uitgebreider verslag van de excursie naar het verre Wezemaal (B). Ook kijken we weer vooruit; dit keer naar de slotmiddag.

                                                           xxxxxxxxx

Gildeavond april 2014

Van deze avond kreeg ik twee enthousiasten verslagen: van Raymond en van Wim. Ik heb niet willen kiezen uit beide inzendingen, maar ik wilde jullie ook niet twee maal min of meer hetzelfde laten lezen. Daarom heb ik met de moderne schaar en lijmpot (cut and paste) een compilatie gemaakt, overigens niet zonder Raymond en Wim te bedanken voor hun bijdrage!

 

Er waren zowaar 17 personen aanwezig die op 25 april Goof van de Meiden aandachtig toehoorden en zoals gewoonlijk aandachtig kwamen proeven. Goof en Ton van Ameide zijn begonnen zoals wij eigenlijk allemaal zijn begonnen: in de keuken met wat potten en pannen. In hun geval was dat om bier te maken  Uit deze activiteit is het Brouwatelier Vijfheerenland te Leerdam voortgekomen Goof kon goed vertellen over de geschiedenis van het bierbrouwen. 

De bierbrouwer (Latijn: braxator) voorzag de bevolking van bier. Zeker in de steden was het drinkwater van een twijfelachtige kwaliteit en daarom werd er vaak wijn of bier gedronken. Om het bier op smaak te maken , maakten bierbrouwers aanvankelijk gebruik van een mengsel van kruiden dat bekend stond als “gruit” . Dat woord vinden we nog terug in een oud woord voor kruidenier, nl. grutter. Later werd overgestapt op de toevoeging van hop. 

Belangrijk in het brouwproces was (en is nog steeds) de hygiëne. Ook de soort gist die men gebruikte en de toevoeging van vrouwelijke hopbellen waren smaakbepalend.  

Bierbrouwers waren verenigd in het brouwersgilde, ook wel brouwersambt genoemd.  In de archieven van de wat grotere steden vinden we soms nog het archief van deze gilden.  Overigens kon niet iedereen kon zomaar bierbrouwer worden en de steden hadden vaak een monopolie ten opzichte van de omliggende dorpen. Het brouwersberoep heeft op allerlei plaatsen geleid tot de achternaam “Brouwers”

We kregen een aantal soorten bier te proeven. Aardig was de naamgeving van deze bieren. Withut, Hutters, Owens en Zwarthut zijn namen die op de glasfabricage slaan, wat in Leerdam natuurlijk zeer toepasselijk is. Daarnaast probeerden we ook nog een Kuit-bier uit de oudheid en een totaal afwijkende tripel . Al met al was het een zeer interessante avond .

                                          xxxxxxxx

 

Even een mopje tussendoor:

Een man schenkt een heerlijk glaasje wijn uit, in ‘t bijzijn van zijn echtgenote, en zegt:
“Ik hou héél véél van jou, ik weet niet of ik zou kunnen leven zonder jou.”
Waarop zijn echtgenote zegt: “Ben jij het die praat of is ‘t de wijn?”
De man antwoordt: “Ik ben het die praat, tegen de wijn!”

                                         xxxxxxxx

 

 Mei 2014


En dan nu: De Excursie

Vorig jaar nog uitgesteld ”wegens gebrek aan belangstelling”, nu een toppertje, met 24 deelnemers. Knal gezellig volgens mij en gezegend met het mooiste weer dat je je kunt voorstellen. Ingeleid al met een uitgebreide presentatie bij de nieuwjaarsreceptie, nog eens dunnetjes overgedaan tijdens de Algemene Ledenvergadering waren de verwachtingen best wel goed, vooral ook omdat we zoveel aanmeldingen hadden gekregen.  

Hoe het was wordt nu verteld door René, die spontaan de volgende dag al het volgende verslag in mijn elektronische brievenbus liet glijden:

 

Een verslag van het hele weekend:

In Meteren gewacht tot 10.05 uur voor het geval dat er nog gildeleden kwamen die mee wilde rijden. Daarna vertrokken, Valkenswaard in onze Miep ingesteld en daarna Rotselaar voor de sanitaire stop. Opeens borden met een omleiding i.v.m. een fiets tour, maar gelukkig konden wij nog net doorrijden voordat net achter ons de weg werd afgesloten (scheelde volgens andere na ons een half uur)  dus hebben wij geluk gehad.

Jaap stond al (zeg maar zat al lekker voor zijn camper) klaar om ons te ontvangen.  Gelijk met leuke muziek van de jeugd die daar iets aan het voorbereiden waren voor een leuke middag/avond/nacht.

Na aankomst van de na ons komende gildeleden werd het al heel gezellig en dan nog een goed verzorgde lunch en ook nog eens bier dat wij van de jeugd kregen aangeboden. Het kon eigenlijk al niet meer stuk.

Daarna een mooi verhaal over het wijnmaken en een film in het heel mooie oude stadhuis, dat nu het bezoekcentrum is van de Hagelandse Wijn. Daarna een mooie wandeling, zeg maar gerust op een gegeven moment een aardige klim over de wijnberg. Degene die hier nier aan hebben meegedaan hebben de verhalen van onze zeer ludieke gids die zegt dat hij 79 jaar oud was gemist. Af en toe moesten we hem wel even aansporen omdat hij heel veel over zijn dorp wilde vertellen en wij dachten veel over de wijnen te horen te krijgen. Maar na aansporen was het voor velen van ons dan ook weer doorlopen omdat hij de berg zonder problemen op een snel tempo met zijn leeftijd gewoon opliep.

Ondertussen werd het maar warmer en warmer en wij dachten aan onze medereizigers die gekozen hadden voor een verblijf op het terras van café de Ster en daar aan een lekkere pint zaten.

Na de wandeltocht (schat 1,5 uur) eindelijk wijnen proeven, heel divers beginnende met appelwijn en daarna nog een aantal witte druivenwijnen. Elke keer werd gezegd deze is eigenlijk pas op dronk over 2 tot 3 jaar. Probleem was dat hun wijnen altijd al op zijn voordat deze eigenlijk gedronken konen worden. Er is dus duidelijk te weinig productie voor alle rondleidingen die zij geven.

Gelukkig door onze opmerkingen en vragen had de wijnmaker al gauw in de gaten dat wij wel weten hoe we wijn moeten maken en de vrouw van de wijnmaker ging snel naar huis wat ophalen toen zij hoorde dat wij ook wel wat van de rode wijnen wilde proeven.

Resultaat aan onze tafel heel positief ondanks dat wij onze bedenkingen hadden over een pulpgisting van 36 dagen (dit mag absoluut niet korter of langer zijn volgens de wijnmaker). en op 26 graden moest blijven

Vervolgens op naar het hotel in Leuven.
Een studentenstad Leuven, ja dat hebben we gemerkt. Onder het hotel een café met buiten een terras, een aparte ingang voor hotelgasten met daarboven met gelukkig een lift een 9 tal kamers. Na geïnstalleerd en de kamer goed bevonden te hebben naar het restaurant nog geen vijf minuten van het hotel heerlijk gegeten, maar ook voornamelijk goed gedronken. De kaart was goed met voldoenden verschillende gerechten, maar wat nog beter was de uitgebreide bierkaart deze was het dubbele aan A4-tjes dan de al zeer uitgebreide dinerkaart.

Een aantal gildeleden/bestuursleden (noem geen namen) hebben uit de bierkaart wel het nodige geproefd.

Na het diner kwamen de deelnemers die met de camper waren met het idee om nog ergens een ijsje te nemen. Wij, Gerda en ik vonden dit wel een goed idee en al snel zagen we al mensen lopen met een ijsje en een stukje verder weer een paar. We gaan de goede kant op want daar is ijs te krijgen. Het was even schrikken, want bij de ijswinkel stond er een rij. Toch maar aan gesloten en een paar Belgen verzekerden ons dat hier het lekkerste ijs was van Leuven. Heerlijk ijs waarom dan bier drinken (ben zelf geen ijs liefhebber) maar voor deze ene keer toe maar.

Daarna nog wat rondgewandeld om uiteindelijk op het terras bij het hotel aan te schuiven bij Harrie, José Wim en Flora om nog maar een lekker flesje rode wijn te nuttigen.
Na goed slapen en met alle slapers een zeer goed ontbijt te hebben gehad op naar de bierbrouwerij.

 

 


 

Van de bierbrouwerij die in gebruik is hebben we niet veel gezien, maar des te meer van de oude brouwerij (niet meer in gebruik) die heel goed laat zien hoe je bier brouwt. De gids, natuurlijk een Belg kon op een goede manier, maar ook met de nodige humor goed uitleggen hoe hier vroeger bier werd gebrouwen. Eigenlijk is dit principe nog steeds zoals het nu gaat alleen op een modernere manier.
 

Natuurlijk weer proeven (we hebben wat geproefd dit weekend) om daarna af te sluiten met een heerlijke lunch. Al met al voor ons een heerlijk weekend om terug naar te kijken.

Dit moeten we niet elke week doen, maar één keer per jaar voor ons geen enkel probleem.!

Bedankt René! voor dit uitgebreide verslag.

                                                                    xxxxxxxx 

Nog even een mopje:

Een vrouw stuurt haar man naar de winkel. Ze zegt:”Eén krat bier, en als ze eieren hebben neem je er zes.” Na een poosje komt de man thuis. Zegt zijn vrouw: “Waarom heb je nou zes kratten bier meegenomen?” Zegt de man: “Nou, omdat ze nog eieren op voorraad hadden!”

                                                                    xxxxxxxx

Slotbijeenkomst op 21 juni

Met gemengde gevoelens schrijf ik over de slotbijeenkomst. Aan de ene kant is het altijd weer een feest om bij een van de leden thuis samen te komen en te genieten van de spijzen en dranken die door de bezoekers worden meegebracht; aan de andere kant is het weer een afscheid, van een (overigens succesvol verenigingsjaar) , en ook een afscheid van elkaar,. Dat laatste is gelukkig maar tijdelijk (tot september), maar toch….

Dit jaar zijn we uitgenodigd bij Astrid en Jaap Kok in Wijngaarden (een toepasselijker plaatsnaam konden we als wijnmakersgilde niet vinden!). Vanwege de werkzaamheden van Jaap begint de bijeenkomst een ietsje later dan gewoonlijk. We worden zo tegen 17.00 uur verwacht. 

Even een uitleg over de slotmiddag.

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: we komen bij elkaar en brengen een gerecht mee en een fles eigengemaakte dan wel bij de slijter gekochte. Dat eten en drinken we dan met elkaar op, terwijl we met elkaar praten en lachen.

Een steeds terugkerende vraag betreft de hoeveelheid eten en drinken. Dat is eigenlijk eenvoudig: zoveel als je zelf op kunt. Meer niet, en minder liever ook niet.  Wat je kookt, bakt of braadt bepaal je zelf; doe maar wat je zelf lekker vindt, want meestal kun je dat ook het beste.

Het is wel handig als je voor jezelf een tuinstoel of kampeerstoel meebrengt. Dan ben je zeker van een zitplaats. 

Nog even dit: vanzelfsprekend zijn alle leden welkom, maar we zouden het op prijs stellen als jullie even laten weten dat jullie komen! De gastvrouw en gastheer kunnen dan beter anticiperen op jullie komst. Gebruik het linkje in de email, of stuur gewoon even een mailtje naar René die de aanmeldingen coördineert.  (een aantal leden hebben zich al via de link aangemeld; die hoeven dat natuurlijk niet meer te doen).

 

Tenslotte

….rest mij niets meer dan jullie te groeten. Tot ziens in Wijngaarden!

 

harrie

 

 

 

April 2014

Beste vrienden.

In deze nieuwsbrief vinden we bijdragen van de oude” en de “nieuwe voorzitter, alsmede een bijdrage van Teun over zijn “verjus” Terugkijken naar de bijeenkomst van maart is niet opportuun, omdat de notulen van de bijeenkomst van maart reeds in jullie  bezit is. We kijken natuurlijk wel vooruit naar de komende gildeavond, die zal staan in het teken van het bier brouwen in onze eigen regio, het Rivierenland. Maar dan eerst een woord van afscheid als voorzitter” door René.

Beste gildeleden,

Een klein stukje van jullie vroegere voorzitter.
De jaren dat ik voor jullie voorzitter mocht zijn waren jaren die voorbij gevlogen zijn.
Een goed teken, maar ook weer jammer dat het erop zit.
Het heeft mij veel voldoening gegeven om als voorzitter bij te dragen aan het gilde wat het nu geworden is. Een gilde met een goed bestuur die de wensen van de leden goed oppakt en zo elk jaar weer met leuke, leerzame en gezellige dingen komt.
De laatste avond als voorzitter, de algemene ledenvergadering was voor mij een zeer geslaagde avond. Tijdens de vergadering leuke gesprekken en likeuren proeven en daarnaast ook formele zaken die bij een ledenvergadering horen. Het bestuur nu onder leiding van Theo Verhooren  heeft weer voldoende inbreng van de leden gekregen die aanwezig waren.
Na overdracht van de voorzittershamer kwam Theo met zijn eigen voorzittershamer (een heuse moker) op tafel.
Deze bleek het heel goed te doen als er een moment was om iedereen even tot de orde te roepen (gelukkig kan mijn bar wel tegen een stootje).

Iedereen bedankt voor de inzet, inbreng en steun die ik gehad heb.
Theo succes.

René van Wijk

Gildeavond April

Ik denk zelf dat het weer een op zijn minst opmerkelijke avond gaat worden. We zijn er in geslaagd een lokale brouwer te strikken om de avond te verzorgen. En niks beursgenoteerde brouwers, maar een brouwer uit het Rivierenland, het brouwatelier Vijfheerenland uit Leerdam. Wat echt aanspreekt is dat de inleider, Goof van Ameide, ook iets zal vertellen over de historie van het brouwen in ons eigen Rivierenland. Het wordt een avond om naar uit te kijken.

Zo’n bieravond met gastspreker vraagt uiteraard nogal wat voorbereiding. Daarom is het noodzakelijk dat je je opgeeft, zodat de spreker weet hoeveel bier hij mee moet brengen om te laten proeven. Het zal je gebeuren dat je je niet hebt aangemeld, en dat er dan te weinig bier is!!

Aanmelden kan via deze link tot 20 april. Wacht niet tot het laatste moment maar doe het meteen! Dan kan jij het niet vergeten en maak je het voor de organisatie ook weer veel eenvoudiger.

Een bijzonder aspect is nog, dat de avond gaat plaats vinden in een alternatieve locatie in Beesd. We willen graag na afloop jullie mening over deze locatie horen.

 

De avond wordt gehouden in het “Klokhuis “ te Beesd, Jeugdlaan 2, en begint zoals gebruikelijk om 20.00 uur.  In het Klokhuis kun je indien gewenst koffie nuttigen voor één Euro. Het bier wordt gratis geproefd. Als jullie zelf nog wat te proeven willen meebrengen dan kan dat natuurlijk. Houd je niet zo van bier, (maar ben je wel geïnteresseerd in de lezing), breng je toch gewoon een wijntje mee!

Theo’s inaugurele rede

Via de notulen van de ALV hebben jullie kennis kunnen nemen van het heuglijke feit dat Theo Verhooren zich spontaan kandidaat stelde voor het voorzitterschap en vervolgens met algemene stemmen werd verkozen. Ik denk dat (bijna) iedereen Theo wel kent, maar ik vind het toch bijzonder leuk dat hij zich meteen ook via de Nieuwsbrief aan ons presenteert Hier volgt zijn bijdrage:

 

 


 

 

                                                                        Even  voorstellen!

 

Beste gildeleden,

Tijdens de algemene ledenvergadering van 28 maart jl. hebben de aanwezige gildeleden ingestemd met mijn kandidatuur voor het voorzitterschap.  Vanaf dat moment heb ik dus de voorzittershamer van René, welke hij ruim 7 jaar met veel verve gehanteerd heeft, overgenomen. Ik ga me vanzelfsprekend, evenals René heeft gedaan, als bestuurslid inzetten voor ons Wijnmakersgilde Betuws Rivierenland.

 

Het leek me goed, vooral voor de nieuwe leden die we afgelopen seizoen hebben mogen begroeten,  om me even voor te stellen, een oproep te doen en een tweetal vragen te stellen.  Dan weten jullie  - althans voor een deel -  ‘wat voor wijn er in het voorzittersvat zit’.  

Ik ben (samen met mijn vrouw Marijke) denk ik zo ongeveer een jaar of 14 lid van het wijngilde en we wonen al ruim 23 jaar in Geldermalsen.  We zijn van origine Brabanders die al vanaf het begin van  de jaren tachtig - vanwege mijn werk - in dit deel van Nederland zijn beland.  Mijn wijnmakersopleiding heb ik genoten bij een van onze prominente leden namelijk Frans Hack. Ik heb bij hem de  beginnerscursus wijn maken gevolgd en heb daarna ‘werkende wijs’ allerlei wijnzaken bijgeleerd.  Ben overigens nog lang niet uitgeleerd en uitgedronken . Samen met Bart Geervliet, ook een wijngildelid, bestieren we in Buren een kleine wijngaard van ca. 200 wijnstokken. Rood en wit door elkaar en ook verschillende druivenrassen.  Genoeg voorgesteld, nu mijn oproep. 

Het is een oproep die onze secretaris Harrie Driessen laatst, in iets andere bewoordingen, ook al  heeft gedaan. Namelijk dat het essentieel is, wil een vereniging goed kunnen floreren, dat ook de leden initiatieven tonen,  meedenken over de opzet van gildeavonden of andere mogelijke gildeactiviteiten en zo nu en dan ook echt dingen organiseren. Vanzelfsprekend zal het bestuur er alles aan doen om ideeën van gildeleden te ondersteunen. Nu nog de twee concrete vragen. 

Op de algemene ledenvergadering heeft Harrie gevraagd of er ideeën en/of wensen zijn voor de invulling van de wijngilde avonden of voor andere activiteiten. Er zijn toen een behoorlijk aantal leuke ideeën geopperd. In de notulen van de algemene ledenvergadering die al door Harrie verstuurd zijn, hebben jullie  e.e.a. kunnen lezen. Maar ook aan degenen die de 28ste maart niet aanwezig waren  - en vooral aan de nieuwe leden - stel ik deze vraag ook.  Heb je ideeën of wensen, geef ze door aan Harrie.

De tweede vraag heeft te maken met ons 25 jarig jubileum dat we in 2015 hopen te gaan vieren. Welke leden hebben er zin in - en tijd natuurlijk -  om de invulling van dit jubileum vorm te gaan geven? Ook hiervoor geldt:  doorgeven aan Harrie, en het organisatiecomité  krijgt natuurlijk alle medewerking van het bestuur.

Dat was het en hopelijk tot de 25ste april, als we van een regionale bieravond gaan genieten. In de Nieuwsbrief hebben jullie daar al van alles over kunnen lezen.

Groet

Theo Verhooren

  

 Verjus de Teun

Het zal wel geen goed Frans zijn, maar dat maakt de volgende bijdrage van Teun Bikker niet minder interessant. Ik hoef die niet in te leiden, dat doet Teun zelf wel in het volgende artikel van zijn hand:

 

“Twee jaar geleden vroeg een van mijn gasten op de wijngaard of ik ook verjus wilde maken. Maar daar had ik nog nooit van gehoord. De betreffende bezoeker had het in Duitsland gezien en wist in vage termen te duiden wat verjus voor soort drank was. Het wordt in ieder geval, zei hij, van onrijpe druiven gemaakt en wordt gebruikt in de keuken bij het bereiden van gerechten. Niet om te drinken dus was de eerste conclusie op dat moment. 

Nu heb ik onrijpe druiven genoeg als resultaat van de trosdunning in de wijngaard; vele tientallen kilo’s zelfs dus ik vroeg hoeveel van die drank hij wilde hebben. Nou 2 á 3 flessen leek hem wel een aardig idee. Maar daar begin ik niet aan hoor, dacht ik, laat ik maar gelijk 10 liter maken, daar kun je mee uit de voeten als wijn- en verjusmaker. 

Thuis heb ik wat research gedaan op internet en daar kwam wel wat meer informatie bovendrijven. Het was een middeleeuwse drank, die gebruikt werd om voedsel langer te kunnen bewaren of smakelijker te maken. Net zoiets als zout, azijn of mosterd dus. Een echt recept kon ik niet vinden maar ik kreeg toch wel een idee hoe het zo ongeveer zou moeten gaan. 

Welnu  begin augustus was het tijd voor de trosdunning vorig jaar; wat laat maar ja we liepen nog steeds achter t.o.v. andere jaren. Zo ongeveer 20 kg witte en (licht)blauwe druiven heb ik gekneusd en licht geperst, genoeg voor ruim 10 liter sap. De densiteit viel me niet tegen, 1035 Őchsle ofwel 57 g/l volgens Lambrechts. Maar het zuur was voor mijn wijnboerengevoel gigantisch: 23 g/l. Echt niet te drinken dus. 

De gisting ging goed en na 2 maanden was de vloeistof mooi helder, een beetje rosé vanwege de blauwe druiven. Na het hevelen kwam de moeilijkste klus. Volgens de berichten op internet moest er een handjevol zeezout bij 10 liter vergist sap. Nou zeezout is er voldoende te koop maar hoeveel is een handjevol?  

Al peinzend kwam ik tot de conclusie dat er een goed evenwicht moest zijn tussen het zuur en het zout om een optimaal effect te krijgen. Teveel zout, dan proef je geen zuur meer en omgekeerd. Zo kwam ik op het idee om een professional al proevend naar dat evenwicht te laten zoeken. De eigenaar van het restaurant Andermaal in Culemborg is altijd geïnteresseerd in specifieke producten en hij leek mij de aangewezen man.  

Desgevraagd was hij bereid de proeverij (wel alles uitspuwen hoor!) te doen. Gewapend met een flesje vergist (zuur) sap en een ander flesje met opgelost zeezout (eigenlijk sterk zeewater dus) trok ik naar Andermaal. Door verschillende doseringen zoutoplossing in glazen met de ‘wijn’ te doen wist hij het kantelpunt te vinden. Het resultaat was dat er 150 gram zeezout aan de zure oplossing moest worden toegevoegd. In de 10 liter verjus zat nu 230 gram zuur en 150 gram zout, iets wat je zelfs je ergste vijanden niet durft te laten drinken. 

Verjus is dus geen azijn want er zit vooral wijnsteenzuur in en dus ook zout. Wat je er in de keuken mee kan doen is niet helemaal mijn ding. Maar ik hoor wel iets over marineren en als dressing op sla of zoiets. De chef van Andermaal heeft daar meer kaas van gegeten; bij hem kun je een voorgerecht bestellen met de titel: 

Tartaar van tonijn met Hollandse garnaaltjes en vinaigrette van granaatappel en verjus van Teun Bikker uit Culemborg. 

Als je wilt weten hoe het smaakt spoed je dan naar Culemborg, het restaurant zit aan de Havendijk nr. 6. 

Toch wel leuk zo’n experiment, ga het ook eens proberen! En mocht je alvast een flesje verjus willen scoren om zelf wat te kokkerellen: ik heb er nog een paar liggen! 

Culemborg, 10 april 2014.

Tenslotte

Als jullie deze nieuwsbrief lezen kun je tot de conclusie komen dat ik deze maand een “makkie” had. Maar liefst drie substantiële bijdragen! Het was echter niet zo eenvoudig om alles in het internet café tot een geheel te smeden!  Desalniettemin ben ik erg verheugd dat aan mijn oproep om aan de nieuwsbrief bij te dragen zo spontaan gehoor is gegeven. Dank dus aan de inzenders.

Vriendelijke groet,

harrie         

 

 

 

Maart 2014

Beste vrienden,

Welkom bij de nieuwsbrief van maart 2014, als vanouds met een terugblik op de gildeavond van februari en met aandacht voor de komende gildebijeenkomsten

Ik hoop dat jullie evenveel plezier beleven aan het lezen als ik aan het samenstellen.

Gildeavond februari 2014

De wijnmakers gingen vreemd, en ze hebben er behoorlijk van genoten!!

Om de Gildeavond van februari vorm te geven togen we in groten getale naar de Wijkgaard in Meteren, waar we werden ontvangen door een inmiddels landelijk bekende Whisky-stoker. Nog maar onlangs hebben we kennis kunnen nemen van een paginagroot interview met René  in het landelijk dagblad “De Telegraaf”.  Vooral de toon van het interview sprak ons aan: er hing een waas (maar niet meer dan dat) van clandestien stoken omheen. Mogelijk is dat ook de reden dat de opkomst ver boven gemiddeld was. Er kon letterlijk geen kip meer in.

René begon naar goed gebruik met een inleiding. Dat bier de basis is. Daarom ging de inleiding ook over het brouwproces. Vervolgens kwam het destillatieproces aan de orde, en tenslotte het op smaak maken door middel van lagering in eiken vaten die om praktische redenen werden vervangen door eiken chips. En proeven…..heerlijk! Met een oog op de deur gericht om te zien of er controleurs op het vinkentouw zaten.

Gerda had erg gastvrij nog een berg hapjes klaargezet die er ook aan moesten geloven. Laat, zeer laat, namen we allemaal twee royale monsters mee, met het vaste voornemen om zelf ook eens een vaatje bier te brouwen en er vervolgens Originele Betuwse Whisky van te stoken.

Nieuw: vraag en antwoord

Nieuw in de Nieuwsbrief : ter verlevendiging van het geheel (en om te voorkomen dat jullie boven de pc in slaap vallen) vinden jullie af en toe een parate kennisvraag tussen de artikelen in. Aan het eind van de nieuwsbrief vinden jullie dan de antwoorden.

Vraag 1: Welke Franse wijnstreek staat er doorgaans voor Aligoté?

Zo, en dan nu verder met de….

Gildeavond maart 2014

Maart is traditioneel de maand van de Algemene Ledenvergadering.  Bij veel verenigingen is dat een stiefkindje. Gortdroog soms, en vaak gemeden omdat er dan  weer een beroep op de leden wordt gedaan om een bestuursfunctie te bekleden.

Zo niet bij ons. Natuurlijk hebben wij ook bestuursleden die aan het einde van hun ambtstermijn zijn gekomen. Om maar eens dicht bij huis te blijven, dat geldt voor José en voor mezelf.  Maar….wij vinden het nog steeds leuk en stellen ons herkiesbaar. Natuurlijk kunnen de leden van het  democratisch recht gebruik maken en tot een tegenkandidaatuur  besluiten. De vergadering zal dan beslissen.

Anders is het met het voorzitterschap. René was vorig jaar al “over de datum”, maar bleef nog een jaar aan om de vereniging niet in de problemen te brengen . Nu is het echter genoeg geweest, de Wijkgaard vraagt inmiddels  teveel aandacht.

Met groot genoegen kunnen we echter melden dat Theo Verhooren zich bereid heeft verklaard het voorzitterschap over te nemen.  Theo is een kundig wijnmaker en een trouw clublid. Hij is creatief en als het moet doortastend. Het bestuur heeft derhalve besloten Theo te benoemen  als kandidaat voorzitter. Natuurlijk hebben alle gildeleden het recht te kandideren. Op de ALV zullen we in het geval van meerdere kandidaten democratisch besluiten.

Hoe dan ook, ik ben er van overtuigd dat het allemaal weer goed voor elkaar komt en dat we met een enthousiast en kundig bestuur de vereniging zullen kunnen opstuwen in de vaart der volkeren.

 

Minstens even belangrijk als de bestuurssamenstelling is het programma voor het komende verenigingsjaar. En daaraan kunnen jullie zelf bijdragen door suggesties en ideeën te opperen.  Natuurlijk hebben we een aantal vaste waarden (nieuwjaarsreceptie, ALV bijvoorbeeld)  , maar er is altijd plaats voor vernieuwing. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Quiz van het najaar 2013, een initiatief van Theo en Frans.

Wil je dus veranderingen of verbeteringen : Grijp die kans! En kom naar de Algemene Ledenvergadering die zal worden gehouden in de Wijkgaard, aan de Dorpsstraat in Meteren

 

Na de vergadering gaan we nog niet naar huis (nog lange niet, nog lange niet…),

maar gaan we weer eens proeven.

Jullie herinneren je nog wel dat we in November 2013 limoncello hebben gemaakt , en een likeur met de romantische naam “Auberge d’ Auzon”.  We hebben jullie toen gevraagd ook zelf een van deze (of een andere likeur) te produceren en deze mee te brengen naar de ALV. Na de officiële vergadering gaan we dan weer gezellig napraten.  Het wordt vast weer een dijk van avond.  Enne, je mag gerust ook een fles wijn meebrengen. Likeur is nu eenmaal niet een ieders smaak.

Vraag 2: Hoe lang is in Saint Emilion de status van “grand cru” geldig?

Gildeavond April.

We hadden jullie een bieravond beloofd, en jullie krijgen dan ook een bieravond. We zijn er in geslaagd een lokale brouwer  te strikken om de avond te verzorgen. En niets Heineken of Grolsch, maar een brouwer uit het Rivierenland, het brouwatelier Vijfheerenland  uit Leerdam.   Wat mij echt aanspreekt is dat de inleider, Goof van Ameide, ook iets zal vertellen over de historie van het brouwen in ons eigen Rivierenland.  Het wordt een avond om naar uit te kijken. Een bijzonder aspect is nog, dat de avond gaat plaats vinden in een alternatieve locatie in Beesd. We willen graag jullie mening over deze locatie horen.

Gildewijn 2013-2014 (door Wouter Jan Fellinga)

Zoals jullie al hadden begrepen uit mijn reacties met betrekking tot een suikerbieten wijn, was ik niet meteen overtuigd van een positief eindresultaat. Maar, als je het niet probeert heb je ook geen reden om te spreken, dus ook ik heb in november de vuile en met modder bedekte bieten meegenomen.

Het wijn maakproces en heb recept heb ik met enige vrijheid toegepast. Nadat ik was begonnen met het boenen van de bieten had ik daar al snel genoeg van en heb ik de rest geschild. Modder lijkt me geen goede toevoeging aan wijn dus weg er mee!  Eigenlijk is het raar om de fijngesneden bieten te koken en met water te verdunnen want zeggen we niet altijd dat water bij de wijn zonde is. En bij een appelwijn doen we toch ook geen water om het sap en de suikers er uit te krijgen? Toch het recept gevolgd en daar heb ik nu wel een beetje spijt van.

Het waterige sap had geen zuur en te weinig suiker dus heb ik 6 g/l wijnsteenzuur en onder andere 2 potten Hollandse stroop toegevoegd. Stroop is immers ook van suikerbieten gemaakt maar is alleen minder in de fabriek gereinigd dan kristalsuiker. Zou er nog extra smaak uit de stroop komen? En zo ja, is dat dan lekker?

Het gebruikte koudgist, UVAferm 228 heeft bij een temperatuur van 14°C zijn werk prima gedaan en na een maandje is de gisting gestopt en had de wijn een dichtheid van 998 g/l en een geschat alcohol percentage van 12%. Dit betekent dat er nog ongeveer 10 g/l suiker aanwezig is en dat proef je ook, de wijn is niet gortdroog.

Een groot probleem is dat door het koken van de bieten er veel eiwitten en andere stoffen zijn gevormd en opgelost, en die zorgen nu voor een zeer troebele wijn. Inmiddels heb ik geprobeerd de wijn te klaren met bentoniet (dus toch weer klei) maar kristal helder is de wijn nog niet. Geduld is een schone zaak, maar hoe schoon wordt deze wijn?

De Fransen zouden over de smaak als volgt oordelen:  “Veel belovende wijn”, maar of dat altijd positief is, is onduidelijk. Eventueel passen we de Cubaanse oplossing toe want voor het maken van rum zijn de eerste processtappen ongeveer gelijk aan wat ik tot nu toe heb gedaan.

Aan het eind van dit jaar zullen we een mooi overzicht hebben van de verschillende wijnen.

Wouterjan

 

Excursie

De voorbereidingen voor de excursie zijn nagenoeg rond. De afspraken zijn allemaal gemaakt en bevestigd. Het is nu aan José en aan mij om  het programma in woord en geschrift samen te vatten en met jullie te communiceren. De redactionele activiteit gaan we samen vanonder de nog kale notenboom op de Volharding uitvoeren.

Ik kan mij voorstellen dat je je nog niet hebt aangemeld, om wat voor reden dan ook, maar dat je bij nader inzien toch wel meewilt. Dat kan alsnog, met enige restricties. Neem contact op met jose.driessen@gmail.com  voor nadere informatie.

 

Keuring FAWBG

Wanneer jullie mee willen doen met de keuring van het FAWBG, maar je bent niet in staat om zelf naar de keuring te gaan, dan wil Wouter Jan de flessen mee naar Wijchen nemen. Neem wel even vooraf contact met hem op om een afspraak te maken: wj.fellinga@planet.nl   Je moet echter niet vergeten om je tijdig bij het FAWBG aan te melden. Meer informatie vinden jullie in mijn eerdere email over dit onderwerp, of op www.fawbg.nl

 

Tenslotte

Nu ben ik jullie de antwoorden nog schuldig op de vragen.

Vraag 1: De aligoté-druif is net als de chardonnay typisch Bourgondisch. Maar de aligoté vind je buiten de bourgogne bijna niet. Meestal zijn het de witte instapwijnen die hiervan gemaakt worden- zeer fris, met zuren van groene appeltjes en citroen.

Vraag 2: een jaar; voor (premier) grand cru classés is het in principe 10 jaar

Saint-Émilion is een  Appellation d'origine contrôlée (AOC) voor wijn in de Bordeaux streek. Het gebied is gelegen in the Libourne op de rechteroever van de Dordogne.

De wijnen van Saint Émilion zijn typische mengsels van verschillende druif variëteiten. De drie belangrijkste zijn Merlot (60%) Cabernet Franc (30%) en Cabernet Sauvignon (10%).

Zo, dat was het dan weer  voor deze nieuwsbrief. Ik zou het ook wel op prijs stellen om reacties op de nieuwsbrief te krijgen. (en bijdragen natuurlijk) Laat eens wat van je horen.

Gegroet, 
Harrie

 

 

Februari 2014

Beste vrienden.

Traditioneel blikken we in onze nieuwsbrieven altijd even over onze schouder naar de laatst gehouden bijeenkomst. Dat deden we echter al in de tweede nieuwsbrief van januari, zodat we in deze nieuwsbrief   alleen vooruit kijken. 

Als we vooruit kijken zien we allereerst de komende gildeavond, in het teken van de Betuwse Whiskey. Wat verder in de toekomst zien we de algemene ledenvergadering, en aan de einder daagt dan ook nog de excursie.

Ook vinden jullie in deze nieuwsbrief een bijdrage van Theo Verhooren. Theo heeft spontaan gevolg gegeven aan mijn oproep om de nieuwsbrief geen one-man-show van mezelf te laten worden, en is direct in de pen geklommen. Dit voorbeeld verdient navolging!!

21 februari 2014 Whiskey-avond

Dat wordt spannend. Voor mezelf, maar ook voor de meesten van ons is het onbekend terrein. Dat geldt niet voor de venue, want de whiskey avond gaat plaats vinden bij René in de Wijkgaard te Meteren. (Dorpsstraat 30).

Op deze avond gaan we met zijn allen het hele proces van tarwe tot whiskey beleven.  Het wordt een echte praktijkavond, want we gaan dan zelf whisky maken. We beginnen bij het schroten en maïschen van de tarwe, en we eindigen bij het destilleren.  Daarna gaan we zelf hiervan een flesje whiskey maken, gebruik makend van het gestookte destillaat, water en eikenhout.

Natuurlijk gaan we  ook een paar whisky’s proeven die door René op De Wijkgaard zijn gemaakt.  Deze avond kan natuurlijk niet meer stuk als je vervolgens met je eigen gemaakte whisky naar huis gaat.

De whiskey avond vraagt nogal wat voorbereiding. Daarom is het noodzakelijk dat je je opgeeft, zodat René de nodige voorbereidingen kan treffen. Je aanmelding moet uiterlijk  dinsdag 18 februari binnen zijn op info@dewijkgaard.nl 

Nog even dit: het kan natuurlijk zijn dat je niet van whiskey houdt. Neem dan zelf een drankje mee wat je wel lekker vindt zodat je niet de hele avond water hoeft te drinken

 

Theo’s ervaring met de Gildewijn

In een van de laatste nieuwsbrieven nodigde Jos de leden, die de gildewijn van dit jaar aan het “fabrieken” zijn, uit hun ervaringen aan de digitale nieuwsbrief toe te vertrouwen. Ook Harrie nodigde iedereen uit om zo nu en dan kopij aan te leveren voor de nieuwsbrief. Ik dacht, laat ik eens ingaan op de uitnodiging van deze bestuursleden, en mijn “suikerbietenwijn-ervaringen” met jullie delen.

Mijn bereiding was in grote lijnen zoals in het door Jos meegegeven recept was beschreven. Ik heb wel de toe te voegen ingrediënten iets aangepast. Een deel van het toe te voegen water heb ik vervangen door “bananenwater” (i.v.m. de volle smaak die daardoor zou moeten ontstaan) en een deel van de suiker door gewelde en gehakte rozijnen.

Wat niet in het recept stond, maar wat er natuurlijk wel bij moest, was zuur. Ik heb gekozen voor wijnsteenzuur. Wat ik niet heb gedaan, maar wel had moeten doen is meten. Want het gezegde is niet voor niets ‘meten is weten en gissen is missen’. Ik weet ook niet meer precies hoeveel gram wijnsteenzuur ik er bij heb gedaan. Ik vermoed dat ik er zoveel gram bij heb gedaan dat ik uiteindelijk zo rond 5 á 6 gram/liter uit zou komen.

De gisting was niet hevig maar hield redelijk lang aan. De most binnen 1 maand twee keer overgeheveld en de al redelijk heldere suikerbietenwijn in wording staat nu verder te klaren in de kelder. Of hij straks zal smaken, is een groot …….. ?

Theo Verhooren

                  

Algemene Ledenvergadering

Ondanks het feit dat Algemene Ledenvergaderingen bij veel verenigingen niet echt populair zijn, was het vorig jaar bij onze ALV een vrolijke boel. Een ALV is niet alleen de plaats waar het bestuur verantwoording aflegt over het gevoerde beleid, maar het is vooral een bijeenkomst waar de leden van een vereniging hun wensen kunnen uiten.

 

Ik roep jullie daarom op om de ALV dit jaar niet links te laten liggen, maar actief gebruik te komen maken van jullie recht op inspraak.  Houdt daarom ook 28 maart vrij in je agenda.

Wanneer je echt niet kunt komen maar je hebt wel een vraag of opmerking, suggestie of raadgeving waarvan je vindt dat die in de vergadering aan de orde moet komen, stuur die dan tijdig naar het secretariaat (harrie.driessen@gmail.com)

Ik zorg er dan voor dat je stem wordt gehoord!

De excursie

De excursie begint al echt vorm te krijgen. Maar liefst 20 deelnemers hebben zich aangemeld zodat we nu al van een succes kunnen spreken.

We hebben al een plaatsje gevonden waar we Jaap zullen treffen die vanuit zijn camper leiding gaat geven aan de lunch in Wezemaal. Van daar wandelen we naar het Infocentrum van de Hagelandse wijn voor multimediavoorstelling en “explicatie”.

Na rondwandeling over de wijnberg en wijnproeven gaan we naar Leuven, waar we 7 kamers huurden in hotel “Professor” (www.hotelprofessor.be), en een standplaats vonden voor de campers.

Inmiddels hebben we ook een reservering gemaakt voor het diner op zaterdagavond in restaurant Domus, (www.domusleuven.be), heel erg gezellig en betaalbaar (we blijven “ollanders” nietwaar?), enne, op loopafstand van het hotel. Restaurant en Hotel beide in hartje Leuven!

Na het ontbijt op zondag bezoeken we dan Brouwerij “de Kroon” in Neerijse, op een vijftiental kilometers van Leuven. (www.brouwerijdekroon.be)

Brouwerij De Kroon is een speciaal adres voor wie van speciaalbieren houdt. Hier worden ze bedacht, gemaakt, gedronken en bewaakt. Een unieke combinatie van brouwkunst en gastronomie. Een creatief familiebedrijf in een prachtig historisch kader. Hier zie je hoe er vroeger en nu wordt gebrouwen. Hier kan je lekker eten. Hier drink je bier met smaak.

Tijdens de ALV zal ik nog een update geven van de presentatie die ik op de nieuwjaarsbijeenkomst heb gegeven.  Dan zijn jullie weer helemaal “bij” .

Was het alvast maar mei……………

Hartelijke groet,

harrie

 

 

 

Januari 2014 nummer 2

Beste vrienden.

Dit wordt dan al weer de tweede nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Deze nieuwsbrief is nodig om uitgebreid in te gaan op de excursie op 17 mei a.s., Het is nodig om daar nu al spijkers met koppen over te slaan, omdat de organisatie de nodige afspraken en reserveringen moet gaan maken. Maar voordat we het over de excursie gaan hebben kijken we eerst nog even terug op de nieuwjaarsbijeenkomst van 19 januari.

Voor dat we dat doen, eerst nog even een reminder: Van de 30 enquêteformulieren met betrekking tot de huisvesting kregen we er inmiddels 15 ingevuld retour. Het bestuur is echter reuze benieuwd naar de mening van de leden die (nog) niet gereageerd hebben. Laat ons niet in de steek, het is uiteindelijk eenieders belang!

18 Januari 2014 (nieuwjaarsbijeenkomst)

Op de eerste bijenkomst van het nieuwe jaar hadden we weer een goede opkomst, en, wat meer is, ook weer een uitstekende sfeer. De tafel boog door onder het gewicht van de culinaire prestaties van de aanwezigen. Merkwaardig dat er altijd een grote verscheidenheid aan gerechten is; doublures zijn echt zeldzaam, als ze er al zijn.

Nadat René iedereen welkom heette, werd er met een prachtige champagne uit de kelders van Jos  geproost op het nieuwe jaar. Het was goed te proeven dat de winst van Jos bij de wijnkeuring geen toevalstreffer was, maar dat hij ook op het gebied van bubbels hoge kwaliteit produceert.

Daarna heb ik uitgebeid lichtbeelden vertoond en gesproken over de plannen en over de stand van zaken met betrekking tot de excursie in mei. Daarover later meer. Na de presentatie hebben we ons tegoed gedaan aan de vele lekkernijen en hebben we geproefd van de meegebrachte flessen tot alleen het statiegeld nog overbleef.

Gezellig was het, wat bleek uit het feit dat het weer later werd dan was gepland. Maar omdat na de afsluitende koffie van Flora iedereen ook weer mee opruimde, maakten vele handen weer licht werk.

 

 

Excursie

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst hebben we bekend gemaakt wat het reisdoel wordt van onze excursie: Wezemaal in het Belgische Hageland. We hebben daarbij voor een opzet gekozen die het voor ieder mogelijk maakt om dat er uit te halen wat hij zelf wil, waardoor ieder ook baas is over zijn eigen tijd en kosten.

Plan

We zijn van plan om rond 09.00 uur te vertrekken vanaf “De Wijkgaard” . We hebben daar ruime parkeergelegenheid. Bij voorkeur carpoolen we, als je  gildevrienden vindt die een gelijk programma als jij willen volgen.

Onderweg stoppen we even voor een kopje koffie en rijden dan door naar Wezemaal waar we omstreeks lunchtijd aankomen. De lunch neem je zelf mee; ons Gilde zorgt voor een locatie . Na de lunch gaan we naar het “Bezoekerscentum van de Hagelandse wijn”. 

Wezemaal hebben we niet voor niets gekozen. Je ontdekt er in het bezoekers- centrum waarom het mogelijk is dat in deze verrassend mooie streek met succes aan wijnteelt kan worden gedaan. De Hagelandse wijn werd al meerdere keren uitgeroepen tot de beste Belgische wijn.

Het bezoekerscentrum is ingericht in een prachtig gerestaureerd, negentiende-eeuws, neogotisch gebouw, pal gelegen in de dorpskom van Wezemaal. Ontdek in de tentoonstellingsruimte hoe het heuvelachtige landschap van het Hageland is ontstaan, welke druiven hier groeien, wanneer en hoe de wijnbouwers in deze streek aan wijnbouw doen en waar je de wijnbouwers kan vinden.

Neem zeker ook eens een kijkje op de bovenste verdieping. Hier kan je kiezen om de diavoorstelling of de film te bekijken. Sfeervolle beelden nemen je mee naar de wijnboeren en hun wijngaarden, de Wingevallei en het Hageland.

De multimedia show wordt gevolgd door een wandeling over de wijnberg, bij uitstek de gelegenheid om de wijnstreek te leren kennen. Ben je niet (meer) zo goed ter been, kun je ook een wandelingetje maken door het dorp Wezemaal gevolgd door een bezoek aan het terras van café “De Ster”.

Na de wandeling gaan we dan in het sfeervolle lokaal de lokale wijnen proeven. En denk er om, die gastvrije Vlamingen laten met volle teugen proeven. Het wijnproeven (degustatie zeggen de Vlamingen) duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Wie dan de terugreis naar Nederland wil aanvangen, kan dan op eigen gelegenheid huiswaarts keren; in een uurtje of twee ben je dan weer thuis.

Voor de overigen is er dan de mogelijkheid om aan een diner deel te nemen. Voor degenen onder ons die vaker in België komen: het zijn fijnproevers niet alleen met drinken maar ook met eten. Vermoedelijk dineren we dan in Leuven; in Wezemaal is geen gelegenheid die groot genoeg is. 

Na het diner heb je dan weer de keuze: of in de auto en spoorslags terug naar het noorden of wel je blijft overnachten. Dat laatste houdt in dat we dan nog een extra dag hebben om (na het ontbijt) zowel gezamenlijk als individueel te genieten van de schoonheid van het Vlaamse land. Als hiervoor voldoende belangstelling is, zullen we voor de zondag ook nog een aantrekkelijk programma  bedenken.

Kosten

Natuurlijk wil je weten wat dat gaat kosten (per persoon):

Heen en terugreis per auto: per persoon ongeveer € 12,00 (als je met 4 man een auto deelt).

Bezoek aan het Hagelandse wijncentrum inclusief wijnproeven en begeleide wandeling : gratis.  Ga je daarna naar huis zijn de totale kosten  dus € 12,00 p.p. Maar de kans is natuurlijk groot dat je wilt blijven tot het diner. In België is dat best wel goedkoper dan hier, maar omdat ik bijna zeker weet dat jullie er een glaasje wijn bij willen drinken, reken ik daarvoor nu voorzichtig €50,-  Ga je na het diner naar huis dan zijn je totale kosten voor deze dag €62,00

Wil je echter na de vermoeienissen van deze dag willen blijven slapen , dan zul je een twee persoonskamer moeten nemen. In de hotels van de grote ketens (Mercure, Ibis ) kosten die ongeveer €70,00 per nacht dus € 35,00 per persoon. Dat brengt de totale kosten op € 97.00 per persoon.

Daar zal nog wat bij komen afhankelijk van hoe we dan de zondag invullen.

Aanmelden

Jullie begrijpen dat de organisatie van een dergelijk grensoverschrijdend project niet kan zonder voorinschrijving. We moeten weten of je mee gaat en aan welke programma-onderdelen je wilt deelnemen. De hotels in Leuven zijn goed bezocht en moeten tijdig gereserveerd worden. Ook voor de reservering van het diner moeten we toch ongeveer weten met hoeveel personen we zullen zijn.

Binnenkort valt er daarom een e-formulier in je mailbox dat je kunt gebruiken om je aan te melden. Laat ons niet in de steek, vul het formulier in en retourneer het (indien mogelijk) per ommegaande. Laatste “buslichting” van de retouren is 31 januari. Als je later besluit om mee te gaan kan dat, maar dan moet je zelf voor  de hotelreservering zorgen.

Nog even een tip: check even of je 17 mei al hebt geblokkeerd in je agenda. (en blokkeer ook maar vast 18 mei, je weet maar nooit).

Tenslotte

Wij hebben echt zin in de excursie. José en ik hebben al heel wat voorwerk gedaan en zijn erg enthousiast. Het wordt weer een prachtige gelegenheid om beter met elkaar kennis te maken. Ook wordt het weer een leerzaam weekend; we zullen weer heel wat op kunnen steken. 

En bedenk wel: een vereniging als de onze kan alleen bestaan als de leden zoveel mogelijk betrokken zijn, en de evenementen die worden georganiseerd op waarde weten te schatten en er aan deel nemen. Ik reken op jullie!

Mocht je nog vragen hebben kun je me bellen. Je vindt mijn nummer op de onlangs toegezonden ledenlijst

harrie

 

 

Januari 2014

Beste vrienden.

Dit wordt dan al weer de eerste nieuwsbrief van de jaargang 2014. Ga er maar eens goed voor zitten, want er valt een heleboel te vertellen deze keer. Traditiegetrouw kijken we terug op de Gildeavond van december 2013, en blikken we vooruit op de volgende bijeenkomst, de Nieuwjaarsreceptie,  waarin een tipje van de sluier van de excursie wordt opgelicht. We maken jullie deelgenoot van onze huisvestingsproblemen en blikken vooruit naar de bestuursmutaties die in de Algemene Ledenvergadering zullen moeten plaatsvinden.  Tenslotte (maar niet “last but not least”) zullen jullie hier een bijdrage vinden van Jos Koster over zijn ervaringen met de “Gildewijn” .

Dat laatste zal ik maar eens als een “bruggetje” gebruiken. De nieuwsbrief is in de huidige vorm een uitstekend communicatiemiddel voor het bestuur om de leden te informeren. Het is een snel en goedkoop medium. Voor mij persoonlijk is het iedere keer weer een uitdaging om de juiste toon aan te slaan en om Kofschip dan wel Fokschaap correct in de haven respectievelijk in de stal te krijgen. Maar het is langzamerhand wel een beetje een one-man-show geworden. De nieuwsbrief zou ook gebruikt kunnen worden om meningen van individuele leden te verspreiden.  Ik nodig jullie dan ook allen uit om, wanneer daartoe aanleiding bestaat (of gewoon voor de gezelligheid), de pen ter hand te nemen en een bijdrage te leveren.

Stuur je artikel per email naar mij en ik zal dan samen met de webmaster voor plaatsing zorg dragen. Het kan van alles zijn; positieve dan wel negatieve kritiek, recepten, of ideeën . Ook kijken we bijvoorbeeld uit naar reisverslagen door wijngebieden of naar interieurbeschrijvingen van Belgische biercafeetjes of brouwerijtjes. Toen we dit in de laatste bestuursvergadering bespraken, heeft Jos meteen de mogelijkheid aangegrepen en is direct in de pen geklommen. Zijn bijdrage tref je in deze nieuwsbrief aan.

Gildeavond 13 december

Op 13 december 2012 vond de jaarlijkse wijnkeuring plaats. Deze keer was gekozen voor de categorieën:

wit droog druiven
rood droog druiven
vrije klasse (dit mochten alle soorten wijn zijn)

Hoewel de inschrijving traditioneel moeilijk op gang kwam hebben we weer een behoorlijk aantal inzendingen voor de keuring bij elkaar gekregen. Uiteindelijk bleek het aantal in de vrije klasse ingeleverde flessen zo groot, dat het protocol behoorlijk in het gedrang kwam. Daardoor ging toch de mogelijkheid om te discussiëren en te leren jammer genoeg verloren.

De vereniging had voor een keurmeester van de Federatie gezorgd, die met zijn assistente separaat in het keukentje  zes flessen rood en twee flessen wit hebben gekeurd. Tegelijkertijd hebben we met z’n allen in drie groepen deze flessen ook gekeurd  alsmede 8 flessen  in de vrije klasse. Merkwaardigerwijze liepen de resultaten ver uiteen, maar jammer genoeg hadden we geen tijd om doormiddel van “cross-examinations” achter de oorzaak daarvan te komen. Uiteindelijk mocht Jos de fel begeerde trofee mee naar Beusichem nemen.

Mag ik op persoonlijke titel een uitspraak doen?  Los van keuringsrapporten en protocollen vind ik dat er binnen ons gilde best goede wijn wordt geproduceerd. Ik vind het echt geen straf om te proeven en af en toe wat door te slikken. Wel vind ik, wederom persoonlijk gesproken, dat we erg kritisch naar elkaar zijn, soms wel wat te kritisch .

Het bestuur heeft zich hierover beraden en zal in de Algemene Ledenvergadering met een voorstel komen voor een nieuwe opzet, waardoor het plezier weer terugkomt en we ook weer meer van elkaar kunnen leren

18 Januari 2014 (zaterdag)

We sluiten hier 2013 definitief af en gaan ons nu volledig richten op de nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwe leden: als jullie verwachten dat het zoiets is als bij de Gemeente, waar burgemeester en wethouders mooi op een rijtje staan om de beste wensen en veel heil en zegen in ontvangst te nemen, dan heb je het mis. Waar wel een overeenkomst is: het is weinig formeel. Natuurlijk is er een woordje van de voorzitter, en natuurlijk schudden we elkaar de hand, en natuurlijk drinken we een glaasje bubbels (gedoneerd uit de cave van Wouter Jan).  Dan volgt er een eenvoudige doch spannende presentatie met betrekking tot de jaarlijkse excursie die in mei gehouden gaat worden.

Waar het verschil in zit is het volgende: alle leden maken voorafgaand aan de receptie een gerecht klaar en brengen dat mee (met een fles om te besproeien) . Altijd komen dan weer twee vragen naar boven:

1.       Wat moet ik maken? Het antwoord is simpel: iets lekkers wat je goed kunt

2.      Hoeveel moet ik maken? Ook op deze vraag is het antwoord simpel: zoveel als je zelf (met je partner natuurlijk) op kunt.

Het is net als bij de belastingdienst: gemakkelijker kunnen we het niet maken.  Mocht je desondanks nog raad en daad nodig hebben, bel dan met José (je vindt haar telefoonnummer op de ledenlijst) José weet namelijk bijna overal raad op.

Na de presentatie over de excursie gaan we al die lekkere dingen opeten en er een wijntje bij drinken. En dan wordt het nog gezelliger. Er is dan ook veel tijd om ideeën en ervaringen uit te wisselen, prangende vragen te stellen en nader kennis met elkaar te maken.

O ja, het geheel begint om ongeveer 16.00 uur. Een eindtijd is er niet direct……..

Huisvesting

De nieuwjaarsreceptie zal een van de laatste –zoniet de laatste- gelegenheid zijn dat we gebruik maken van ons gildelokaal naast de Gereformeerde Kerk in Geldermalsen.

Het Kerkbestuur gaat zich extra inspannen voor de jeugd van de Gemeente en heeft besloten dat dit het beste kan op vrijdag avond. Daarom werd ons huurcontract beëindigd, en moeten we met spoed uitzien naar een ander onderkomen.  Dat zouden we het liefst wederom op vrijdagavond realiseren en bij voorkeur kosten neutraal. Ook willen we een centraal gelegen en goed bereikbare locatie. Echter, hoe meer wensen, hoe kleiner het aanbod.

Nu hebben we al wel een paar alternatieven, maar we willen geen beslissingen nemen zonder te luisteren naar de wensen van de leden. Om dat op een efficiënte manier te realiseren heeft René een elektronische enquête ontwikkeld. Hierin worden jullie onder meer in de gelegenheid gesteld aan te geven welke avond(en) uw voorkeur hebben en welke (financiële) consequenties je aanvaardbaar acht. 

Voor één keer wil ik jullie vragen om de enquête die een dezer dagen op de mat valt nu eens niet in je e-brievenbus te laten zitten en die eens echt serieus te bekijken, in te vullen en te retourneren. Slechts dan kunnen we een beslissing nemen die zo goed mogelijk aan al jullie wensen en verlangens tegemoet komt.

Bestuurswisseling

René weet al niet eens meer precies hoe lang hij inmiddels voorzitter is van het Gilde. In zijn eigen beleving is hij nu over de uiterste houdbaarheidsdatum heen. Wij, in dit geval de overige leden van het bestuur, vinden dat echt jammer omdat het met René buitengewoon prettig samenwerken is. Maar ja, we weten hoe druk hij is in de Wijkgaard, en moeten zijn wens respecteren.

En jullie weten, regeren is vooruitzien, dus dat betekent dat we op zoek moeten naar een nieuwe voorzitter. Ik kom er nog op terug, maar denk er vast eens over na!

Excursie

We weten allemaal hoe het met de excursie van vorig jaar is afgelopen, maar we hebben ons voorgenomen om vooruit te kijken en zijn manmoedig aan de slag gegaan om van de excursie van 2014 een succesvolle onderneming te maken.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie zal ik uitleg geven over het doel van de tocht en wat we er allemaal gaan meemaken. Dat ga ik nu natuurlijk nog niet doen want dan wil er niemand meer luisteren! Maar wat ik wel al kan zeggen: het wordt echt weer een combinatie van leerzaam en gezellig! We hebben voor een opzet gekozen die het voor ieder mogelijk maakt om dat er uit te halen wat hij zelf wil, waardoor ieder ook baas is over zijn eigen kosten. Meer zeg ik er niet over.

Wie onverhoopt verhinderd is voor de nieuwjaarsreceptie: Wanhoop niet! Spoedig ná de receptie zal ik in een nieuwsbrief het geheel nog eens uitleggen en krijgen jullie allemaal een elektronisch aanmeldingsformulier.

Nog even een tip: check even of je 17 mei al hebt geblokkeerd in je agenda. (en blokkeer ook maar vast 18 mei, je weet maar nooit).

Slotmiddag

Traditioneel sluiten we het verenigingsjaar af met een gezellige bijeenkomst bij een van de leden thuis. Iedereen brengt net als bij de nieuwjaarsreceptie zelf hapjes en drankjes mee. De vrijwillige gastheer en gastvrouw faciliteren het geheel.  Het is wel zo leuk als de aanmelding als gastheer/vrouw spontaan wordt gedaan. Enne… niet bang zijn, er zijn altijd helpende handen voor het schoonmaken , de afwas etcetera.

Tenslotte

Ik ben nu klaar, en kan even tevreden achterover leunen. Jullie nog niet, jullie moeten nu nog verder lezen want nadat ik jullie heb gegroet volgt nog een bijdrage van Jos Koster over de Gildewijn.

Het gaat jullie goed en tot ziens op de nieuwjaarsreceptie.

harrie

 

Gildewijn 2013 / 2014

Met dit artikel wil ik mijn eerste ervaring met het maken van de gildewijn met u delen. Zaterdag 23 november ben ik gestart met de mostbereiding.  De bieten heb ik grof gereinigd  (de vette klei verwijderd) met de hogedrukspuit, fijn gereinigd met een harde borstel onder de kraan en in dobbelsteentjes van ca 1 X 1 cm gesneden. Na het koken, toevoegen  van suiker en gember het brouwsel  laten afkoelen tot ca. 20graden Celsius.

Meten is weten, in het kader van deze wetenschap metingen uitgevoed met als resultaat: een dichtheid  1115 (Öchsle 115) en een zuurgraag van 0 gram/liter. Vervolgens heb ik wijnsteen tot  een waarde van 7 gram/liter. Om oxidatie te voorkomen 0,5gram/5liter sulfiet toegevoegd.

Op zondag 24 november heb ik de wijn opgezet. Als eerste de voorklaring uitgevoerd. Na ca. 24 uur heb ik de most overgeheveld in een schoon vat. Hieraan heb gistvoeding en gist toegevoegd. Vervolgens in spanning gewacht tot het moment dat de natuur haar werk gaat doen.

Op 27 november nog geen enkel  teken van vergisting. Dit heeft mij doen besluiten om de most nogmaals over te hevelen in een schoon vat en heb opnieuw gist toegevoegd.  Binnen 2 uur gaf deze actie een zichtbaar resultaat. De gisting heb ik na 4 weken afgestopt door de het vat te verplaatsen van een ruimte op kamertemperatuur naar een ruimte van ca. 10 graden Celsius.  Mijn volgende stap in de planning is hevelen. Over de kwaliteit kan ik nog niets zeggen.

Ten slotte wil ik jullie uitnodigen je ervaringen op papier te zetten zodat we dat in een volgende nieuwsbrief kunnen publiceren en /of bij de volgende bijkomst kunnen bespreken.

Jos Koster

 

 

December 2013

Beste vrienden.

Alle rompslomp van de Sinterklaasviering ligt weer achter ons. Gedichten en surprises gemaakt en gekregen, de dubbele geschenken inmiddels geruild en de sokken en zakdoeken netjes opgeruimd in de kast. Op naar Kerstmis dus. Maar, ….voor we aan de kerst gaan beginnen staat eerst de jaarlijkse wijnkeuring op het programma.

Aan de wijnkeuring, en aan de vorige gilde-avond wordt in deze nieuwsbrief aandacht gegeven

Gildeavond November

Eerst even een algemene opmerking: de avond was weer erg goed bezocht en we vonden het verheugend een aantal nieuwe leden te mogen verwelkomen. Goed voor de vereniging!

Om de nieuwe leden te verwelkomen waren er uiteraard feestelijke bubbels uit de kelders van Wouter Jan, die naar believen konden worden opgeleukt met zwarte bessenlikeur van Inge. Een echte Kir-royal, die ook echt koninklijk smaakte.

Deze avond ging dan gewijd worden aan de likeuren. Doelstelling van het bestuur voor dit jaar is, om naast wijn ook bier en likeur aan de orde te laten komen. Daarvoor hadden we november benoemd tot “maand van de likeuren”.

José had zich voor deze avond goed voorbereid en toverde met citroenen en sinaasappels.  Ze had zelfs voor een moderator gezorgd die haar activiteiten met een uitgebreide presentatie ondersteunde.

Zo leerden we niet alleen hoe we limoncello moeten maken, maar tevens waar het drankje zijn oorsprong vond. De wreef van de laars van Italië is een gebied dat weliswaar bekend staat om de criminele organisaties die er huizen, maar is tevens de plaats waar de citroenen vandaan komen die voor limoncello worden gebruikt.

Hét moment is dan altijd het moment waarop het “louche-effect” (ook we ouzo-effect genaamd) plaats moet vinden. En jawel hoor, het drankje werd mooi troebel. Toen kwam het ogenblik waarop geproefd zou worden, want mooie drankjes zijn mooi, maar lekkere drankjes zijn beter. Om te kunnen vergelijken had José een fles echte italiaanse limoncello meegebracht, en zonder chauvinisme doch met licht trots toch kan ik melden dat de aanwezigen verreweg de voorkeur gaven aan José’s product. (Dat was dan wel kersvers!).

Vervolgens ging ze aan de slag om de likeur “l’Auberge d’Auzon” te vervaardigen. Haar moderator lichtte ons in omtrent de plaats van oorsprong en omtrent de naamgeving.  Deze likeur oogt tijdens de bereiding zeer decoratief, maar het kost enige tijd om te laten “trekken”. Daarom had José van huis een proeffles meegebracht, zodat iedereen kon proeven dat het niet alleen een decoratief maar ook een lekker drankje is.

Om te proeven hadden we ook nog een mispellikeur. Ikzelf had van een bevriende buurman een paar emmers mogen plukken. Deze werden aan de aanwezigen ter beschikking gesteld, zodat ieder ermee aan de slag kon. Tenslotte waren er nog notenlikeuren.  Vooral die van René (noten/amandelen) was erg in trek. De recepten van de likeuren staan op deze site onder het kopje “Recepten”.

Al met al een geslaagde avond, die een extra hoogtepunt kreeg in de uitreiking van de suikerbieten voor de gildewijn 2013-2014. Het had wel iets van Jacobse en Van Es zoals ze bij Jos uit de kofferbak werden gedistribueerd. Benieuwd naar de ervaringen op de eerstkomende Gildeavond.

 

Gildeavond 13 december

Op 13 december 2012 vindt de jaarlijkse wijnkeuring plaats. Dit keer is gekozen voor de categorieën:

wit droog druiven
rood droog druiven
vrije klasse (dit mogen alle soorten wijn zijn)

Hoewel de inschrijving traditioneel moeilijk op gang kwam hebben we weer een behoorlijk aantal inzendingen voor de keuring bij elkaar gekregen. Het beloofd dus weer een prima avond te worden, leerzaam maar toch gezellig.

Nog even voor alle zekerheid de hoofdpunten uit het reglement:

Wit droog druiven
Druivenwijn dient gemaakt te zijn van uitsluitend druiven. Meerdere druivenrassen kunnen daarbij in de samenstelling voorkomen.
Nagenoeg kleurloos tot alle facetten van lichtgeel tot geelgroen.
Minder dan 10 g restsuiker per liter.
Alcoholgehalte 9 – 14 vol.%, licht van smaak, bouquet en alcohol; met een korte afdronk.

Rood droog druiven
Ook deze wijn dient gemaakt te zijn van uitsluitend druiven. Alle kleurschakeringen van rood; een paarse schijn is toegestaan en soms een lichtbruine rand.
Minder dan 10 g restsuiker per liter.
Alcoholgehalte 9 – 14 vol.%, licht van smaak, bouquet en alcohol; met een korte afdronk.

Vrije klasse
In deze klasse kunt u alle soorten wijn t/m bubbelwijnen aanbieden.
Versterkte wijn en als port vallen hier niet onder.

Inschrijven wijnkeuring
Op de keuringsavond dient u uw fles(sen) tussen 19.30 en 19.45 uur in te leveren.
Per klasse kunt u één wijn ter keuring aanbieden. Van elk soort dient u twee flessen mee te nemen (1 fles voor de keurmeester en 1 fles voor de gildeleden).    In de vrije klasse volstaat één fles

Hoe de te keuren wijnen aanbieden
- in een witte (transparante)
bordeauxfles van 0,75 liter
- met een
champagnestop als afdichting
- zonder etiket of andere kenmerken
- afgevuld tot 1 cm onder de champagnekurk
- op kamertemperatuur
- een apart blaadje met hierop gebruikte vruchtsoort en de klasse waarin deze gekeurd moet worden.
- bij de vrije klasse ook een apart blaadje met daarop vruchtsoort, alcohol % en of deze droog of zoet is.

Uw wijn zal niet gekeurd worden als
- een verkeerde fles of afsluiting is gebruikt
- een etiket of andere kenmerken op de fles aanwezig zijn
- de fles niet afgevuld is zoals aangegeven
- de wijn gekoeld is
- in een uitgesproken verkeerde klasse is ingediend
- u te laat bent bij het inleveren

Hoe gaat er gekeurd worden
De witte druiven wijn en de rode druivenwijn zullen zowel door een keurmeester en door gildeleden (in groepjes) gekeurd gaan worden.
De uitlag van de keurmeester is hierbij bindend.
De wijnen uit de vrije klasse worden alleen door de gildeleden gekeurd. Hiervoor is dan ook maar één fles wijn nodig.
De wisselbeker gaat naar degene die in de klassen “witte druivenwijn” en “rode druivenwijn” de hoogste score heeft behaald (uitslag keurmeester) .

Ook op deze avond zijn introducés welkom!

18 Januari 2014

Jullie konden het al raden: in januari plannen we geen gilde-avond maar houden we de traditionele nieuwjaarsreceptie. Voor de nieuwkomers: ieder lid brengt een culinair hoogstandje naar eigen idee mee (en natuurlijk wat te drinken!). Het geheel wordt op een grote tafel geplaatst en nadat we elkaar over en weer het allerbeste voor het nieuwe jaar hebben gewenst eten en drinken we alles op. Heel erg gezellig altijd. En genoeg tijd om ervaringen uit te wisselen over het project Gildewijn.

Vriendelijke groet,

Harrie

 

 

November 2013

Beste vrienden.

De komst van de Goedheiligman is  weer aanstaande , het zal jullie niet zijn ontgaan. Zoals voorgaande jaren is er weer volop maatschappelijke  discussie over de kleur van de helpende Pieten.

Ik ga mij uiteraard niet in de discussie mengen (immers: te kinderachtig voor woorden), maar mocht Piet het loodje leggen, dan raad ik de Sint aan zich voortaan te laten assisteren door “Blonde Marie” en/of “Rooie Marie”.  Het zal zijn oude hart verwarmen. Discussie gesloten!

(Blonde Marie en Rooie Marie zijn bieren die worden gebrouwen door Marijke Verhooren)

 

Gildeavond oktober

Ik had het vol vertrouwen jullie aangekondigd: de Gildeavond van oktober zou een groot succes worden ! Frans en Theo (in alfabetische volgorde) hebben er een leerzame maar bovenal vermakelijke quizavond van gemaakt.

In de goede traditie van ons Gilde was er ook weer voldoende te proeven.

Uiteindelijk was het Teun, die met trots zijn visite kan wijzen op de kennistrofee van het Gilde. Teun,als een van de oudste leden van het Gilde, werd bij de prijsuitreiking vergezeld door het nieuwste lid, Yvonne, die ook een prijs behaalde.

We hopen dan ook dat we Theo en Frans (in omgekeerde alfabetische volgorde) kunnen bewegen om in het volgende seizoen nog eens op herhaling te gaan.

Gildeavond November

Hoewel de oktober avond lang zal worden herinnerd, moeten we nu toch ook onze blik vooruit werpen op het komende “event”, de Gildeavond van 15 november.

Bij de vaststelling van het jaarprogramma proberen we naast wijn ook bier en likeur aan de orde te laten komen. November wordt dit seizoen dus de maand van de likeuren.

Niets menselijks is ons vreemd, dus werden we aangestoken door de alom heersende “limoncello-koorts”.  Eigenlijk is limoncello helemaal niet zo moeilijk om te maken, en het resultaat is verrukkelijk. Limoncello wordt deze avond de “hoofdschotel”.

Als jullie mee willen doen (hoeft niet hoor, kijken en keuren mag ook!) gelieve mee te brengen:

·     Een stopfles of weckglas van minimaal 0,5 liter

·     250 cl alcohol van 95% (kan besteld worden bij de Wijkgaard!)

·     3 citroenen

·     Een rasp. (geen rasp? Gebruiken we die van mij bij toerbeurt)

Wil je meer dan 250cl maken breng dan in verhouding meer citroenen mee (en een fles die groot genoeg is).

Er zal een uitgebreide inleiding worden gegeven waarin de achtergronden en de geografische oorsprong aan de orde komen. We zorgen ook dat er een fles “gereed product” aanwezig is. (Wat is het Gilde zonder proeven)

Limoncello is de hoofdschotel,  maar er zijn ook bijgerechten nodig om het proeven tot een feest te maken. Zelf heb ik er al een in de gedachte, maar het is natuurlijk leuk als jullie ook een likeurtje uit eigen stokerij ter keuring aanbieden. Maak je geen likeur? Breng gerust een (wit) wijntje mee. Let wel: niets moet, alles mag.

 

 

Gildeavond december

De blik nog verder vooruit brengt ons in december. Moet dat nu? Ja, dat moet nu echt even, want in december is er weer de jaarlijkse wijnkeuring.

Op 13 december 2012 vindt de jaarlijkse wijnkeuring plaats. Dit keer is gekozen voor de categorieën:

wit droog druiven
rood droog druiven
vrije klasse (dit mogen alle soorten wijn zijn)

Vanaf 15 november kunnen jullie alle informatie vinden op onze web-site onder het hoofd “Jaarprogramma”. Bij 13 december klik je dan op “meer info” waarna het reglement verschijnt.

Belangrijk is, dat je je voor 26 november inschrijft.
Dit kan bij René via e-mail
info@dewijkgaard.nl

 

Tenslotte

Op de gilde-avonden zal Jos nadere informatie geven over de voortgang van het project "Gildewijn 2013-2014". Mis dit niet, en, zoals gebruikelijk, breng gerust een introducé mee!

Vriendelijke groet,

Harrie

 

 

 

Oktober 2013

Beste vrienden.

Als de herfst de druivenbladeren kleurt, de appels geuren in de kisten en de watersloten enthousiast blubberen, weten we dat het nieuwe gildejaar is begonnen. Dat is een wetmatigheid, die hoort bij de natuur. Het is daarom niet vreemd dat ons gildejaar in september begint

Seizoensopening

Op 20 september 2012 opende ons Gilde het nieuwe seizoen traditioneel met het afsluiten van de vakantie. Gelukkig waren weer veel leden de eerste gildeavond komen bezoeken om hun favoriete vakantiedrankjes te komen presenteren. Ik vernam dat het weer een genoeglijke avond geworden is. Bij terugkomst hoor ik er meer van (onze vakantie is nog niet om!), en zal jullie er uitgebreider over berichten als dat nodig is.

De avond werd ingeleid door Jos Koster, die ook het initiatief nam om dit jaar weer te komen tot een Gildewijn. Met het gilde gaan we een suikerbietenwijn met gember maken. Maar liefst 11 leden meldden zich aan voor deze co-productie, waaraan eenieder zijn eigen “touch” kan geven.  Als je je nog niet hebt aangemeld, doe dat dan snel op j.a.koster@planet.nl          .

Gildeavond oktober

Nieuw! Nieuw! Een kreet die in de reclamewereld goed is voor een aanmerkelijke stijging van de omzet, liefst gevolgd door een stijging van de winst. Wij roepen nu ook Nieuw!, Nieuw, en vertrouwen er dan ook op, dat een nieuwe activiteit voor nieuw animo zal zorgen en voor een toename van de bezoekers aan onze gilde avond.

 Je fronst de wenkbrauwen en vraagt je af wat dat nu weer is. Harrie, zul je denken, vanwaar dat vertrouwen? Welnu, voor vrijdag 18 oktober hebben Theo en Frans o.a. op basis van een spel wat geloof ik Triviant heet, een aantal zaken op papier gezet.

Dat resulteert in een luchtige en amusante kennistoets, waarbij alle zintuigen aan bod komen. Theo en Frans kennende, ben ik er van overtuigd dat het geen droog (letterlijk) kennisexamen wordt, maar een vrolijke bijeenkomst waar ook beginners volop kans hebben om te worden uitgeroepen tot de grootste drankkenner van 2013 (met oorkonde!).

Ook de minst scorende krijgt een prijsje. Prijzen en prijsjes zijn leuk, maar het gaat toch vooral om de ambiance, en om wat je ervan kunt leren.

Welnu, komt dus allen in groten getale, en laat je verrassen door Frans en Theo.

Tenslotte

Gedurende de avond zal Jos nadere informatie geven over de voortgang van het project "Gildewijn 2013-2014". Mis dit niet, en, zoals gebruikelijk, breng gerust een introducé mee!

Vriendelijke groet,

Harrie

 

 

September 2013

Beste vrienden.

Hier is-t-ie dan weer, de eerste nieuwsbrief van het nieuwe seizoen 2013-2014! Bij ons in Hongarije vertonen de wijnstokken al herfstkleuren, en de refractometer geeft al weer waarden aan die weer veelbelovend zijn. Vóór het komende weekend kan er al worden geplukt!

Zoals gebruikelijk gaan we jullie door middel van de nieuwsbrief op de hoogte houden van op handen zijnde activiteiten, en doen we verslag van wat er in de voorbije periode zoal is gebeurd.

Open dag Teunishof

De eerste gebeurtenis in het nieuwe seizoen is traditioneel de open dag van de Teunishof. Ondanks mindere voorspellingen viel het weer alleszins mee. Teun ontvangt tijdens de open dagen zo’n 40 bezoekers per dag, die na een rondleiding over de tuin aan kunnen schuiven voor een gezellige wijnproeverij. Teun laat zijn gasten daarbij kennis maken met zo’n 8 verschillende wijnen. Geen wonder dat het dan gezellig wordt!

Seizoensopening

Op 20 september 2012 opent ons Gilde het nieuwe seizoen traditioneel met het afsluiten van de vakantie. Dat doen we door jullie in de gelegenheid te stellen jullie favoriete vakantiedrankjes te presenteren. Dat zullen vaak wijnen zijn maar dat kunnen ook likeuren of bieren zijn.

Zoals gebruikelijk zullen we dan weer veel verhalen horen. Dat kan bijna niet anders, ook dat hoort bij de traditie. Het wordt vast weer heel interessant om te vernemen wat jullie zoal onderweg hebben gedronken en wat jullie daarbij hebben meegemaakt.

De avond zal worden ingeleid door Jos Koster, die ook het initiatief nam om dit jaar weer te komen tot een Gildewijn. Tijdens deze Gildeavond zal Jos de aftrap verrichten.

Breng gerust een introducé(e) mee naar de Gilde avond. In het bijzonder het project “Gildewijn” leent er zich voor om nieuwe leden en ook belangstellenden “in te leiden” in de kunst van het wijnmaken. Laat het wel even van tevoren weten als U een introducé meebrengt!

Tenslotte

Ik hoop van harte dat stijgende lijn in de opkomst dit seizoen zal worden doorgetrokken. Het programma is dit jaar weer gevarieerd en interessant. Voor de (bestuurs-)leden die zich inzetten om een bijdrage te leveren aan het programma is het plezierig dat er van de kant van de leden belangstelling wordt getoond!

 

Vriendelijke groet,

Harrie

Juli 2013

Ik ben er weer eens goed voor gaan zitten, voor deze eerste nieuwsbrief van het seizoen 2013-2014. We kijken nog even terug op de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren, maar ook meteen vooruit naar het nieuwe seizoen. Als bestuur proberen we samen met jullie de lijn van het afgelopen seizoen door te trekken en er een fantastisch jaar van te maken. In grote lijnen is het jaarprogramma weer gereed, en het ziet er weer goed uit. Enfin, het komt in deze nieuwsbrief vanzelf aan de orde.

Slotmiddag 22 juni in Heteren

Op 22 juni was de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren.  Ikzelf ondervond bij aankomst een lichte teleurstelling omdat er op de kermis geen schiettent aanwezig was, en ik voor José dus geen roos kon schieten. Ze had er zo naar uitgekeken!  Wil en Raymond wonen pal naast het kermisterrein, en gek genoeg, kwam dat de sfeer echt ten goede. Wat de sfeer ook ten goede kwam was de geweldige opkomst. Het was weer zo gezellig dat we totaal geen last hadden van het oer-Hollandse weer op deze zaterdag. 

Traditioneel zorgden de gasten weer zelf voor lekkernijen en wijnen uit de eigen productie. Daarvan was aan het eind van de middag niet veel meer over.  Het bleef niet bij eten en drinken en gezellige conversatie; bij toerbeurt gingen we met Raymond naar de bijen kijken. Hartverwarmend, het enthousiasme waarmee Raymond over zijn bijen kan vertellen, en verbazingwekkend om te vernemen over het voortplantingsproces van deze dieren.  Van mijn eigen perceptie van de voortplanting, waarbij de bloemetjes en de bijtjes toch een belangrijke rol speelden, bleef niet veel meer over! Bijen “doen” het toch anders….

Bedankt Wil en Raymond voor deze bijeenkomst die dank zij jullie buitengewoon is geslaagd.

Café René

Vorig seizoen hebben we op verzoek van een van de leden geprobeerd om ook een activiteit te ontwikkelen in de zomermaanden, zodat leden de mogelijkheid hebben om elkaar in deze “gildeavond-loze” periode informeel te ontmoeten.

René had hiervoor op een aantal avonden zijn winkel opengesteld. Echter, het is gebleken dat de opkomst in de vakantiemaanden maar magertjes is. We hebben daarom besloten met deze activiteit te stoppen.

Gildewijn 2014

Met genoegen kan ik jullie meedelen, dat we dit seizoen weer een “gildewijn” gaan aanzetten. Oorspronkelijk hadden we als titel “van pluk tot keuring”, maar aangezien we besloten hebben om gezamenlijk een wijn van suikerbieten te produceren, kan er moeilijk van “pluk” worden gesproken. “Gildewijn 2014“ dus.

Jos Koster, de initiatiefnemer van dit project, gaat het werkplan opstellen. Dit werkplan zal tijdig op deze website worden gepubliceerd. De introductie zal plaatsvinden tijdens de gildeavond van september. Iedere gildeavond zal de volgende stap worden besproken. Uiteindelijk zal tijdens de slotmiddag in 2014 de keuring plaatsvinden, en tenslotte de prijsuitreiking. Alle deelnemers zullen worden uitgenodigd om een “personal touch” aan de wijn te geven, waardoor de deelnemers zich kunnen onderscheiden. Die “personal touch” kan worden gerealiseerd door eigen toevoegingen aan de wijn. Techniek is dus niet alleen belangrijk; ook creativiteit gaat een rol spelen.

Een van de doelstellingen van het project is, om nieuwe leden en aspirant leden op een aangename en leerzame manier de basisbeginselen van het wijnmaken bij te brengen. Meer ervaren leden kunnen dan daarbij helpen door als “mentor”op te treden. We hopen ook dat er zich lezers van deze nieuwsbrief die nog geen lid zijn zich aan zullen melden. We verwachten er veel van!

Jaarplan

Het valt niet mee om ieder seizoen weer een gevarieerd, interessant jaarplan op te stellen, maar volgens mij is het weer gelukt. Ik verwijs gemakshalve naar het schema elders op deze site, maar ik wil hier toch wel een tipje van de sluier oplichten.

Zo wordt er in oktober een quiz gespeeld, georganiseerd door Theo Verhoorn met medewerking van Frans Hack. De quiz zal niet alleen om kennis draaien, maar ook ludieke elementen bevatten. Geweldig toch?

Evenals vorig jaar hebben we likeur proeven gepland na de Algemene Ledenvergadering in maart.  Bijzonder is dat de likeuren dit keer van dezelfde soort zijn; namelijk het vandaag de dag zo populaire limoncello. Jullie kunnen zelf leren limoncello te maken tijdens de gildeavond van 15 november.

Ook zullen we dit seizoen weer een bieravond op de agenda zetten. Steeds meer leden van ons gilde brouwen inmiddels zelf bier, zodat we verwachten dat ook deze avond weer veel belangstellenden zal trekken.

Op de traditionele keuring in december onderscheiden we de volgende categorieën:

·        Druiven rood

·        Druiven wit

·        Vrije klasse

We rekenen ook dit jaar weer op een groot aantal inzendingen, om de wisselbeker van Flora over te nemen.

Vanzelfsprekend staat er ook dit jaar weer een slotmiddag gepland. We weten alleen nog niet wie onze gastheer en gastvrouw zullen zijn. Is het dit jaar jouw beurt? Als je het leuk vindt om ook eens een slotmiddag te organiseren, meld je dan aan bij een van de bestuursleden! En let op: er zijn altijd een boel handen die het werk licht maken.

Gildebijeenkomsten zijn meestal gezellig en leerzaam; echter alleen als er ook (zoals de laatste maanden) veel bezoekers komen. Daarom hebben we bij het vaststellen van het schema veel aandacht besteed aan de timing, zodat samenloop met feestdagen en vakanties zoveel mogelijk wordt vermeden. Neem daarom even de tijd om de data uit het schema in jullie agenda op te nemen. Samen gaan we er dan weer een “lekker” jaar van maken.

harrie

 

 

 

 

Nieuwsbrief juni 2013

 

Beste vrienden

Onder de koepel van onze notenboom op “De Volharding” in Hongarije schrijf ik de laatste nieuwsbrief van het seizoen 2012-2013. Een seizoen dat wat moeizaam op gang kwam, maar wat uiteindelijk tot een einde kwam wat hoop geeft voor de toekomst. Was de bijeenkomst in april (kaasjes en glaasjes) een succes, het avondje port maken onder leiding van Frans was dat zeker.

Gildeavond mei 2013

Op deze avond was het onderwerp: “PORT”.

Deze titel maakte meteen duidelijk waarom het ging: Wat is port en hoe wordt het geproduceerd. Welke zijn de mythes omtrent dit product, wat is waar en wat niet. (of zoals de Duitsers het zo treffend uitdrukken, wat is “Wahrheit oder Dichtung”

Jos Koster had voor de nodige publiciteit gezorgd, en er waren daardoor een aantal belangstellenden van buiten de vereniging  die “acte de présence” gaven. Goede publiciteit voor ons Gilde dus.  Wat zeker zo belangrijk is, is dat ook weer een groot aantal leden de bijeenkomst bezochten. Een vereniging heeft immers alleen bestaansrecht als de leden het onderlinge contact niet schuwen.

De avond was natuurlijk een genoeglijk samenzijn. Naast de inbreng van Frans had ook Teun een staaltje van zijn kunnen meegebracht. Wat zou het Gilde zijn zonder de mogelijkheid van proeven.

Dat misten we wel hier in Hongarije op de “Volharding”.  We probeerden een lokale variant die onder de naam port werd verkocht, maar zonder de gezelligheid van de Gilde-avond was er niets aan.  Daarom verheugen we ons nu al op de slotavond!

 

Slotmiddag 22 juni in Heteren

Op 22 juni is de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren. Traditioneel zorgen de leden dan zelf voor eten en drinken. Wil en Raymond zorgen dan voor de gastvrijheid en de bijen. In de aankondigende e-mail hebben jullie een uitgebreide beschrijving gevonden van de route naar Heteren. Om privacy redenen geven we die natuurlijk hier niet prijs.

Wat jullie wel moeten weten is, dat de burgemeester van Heteren in zijn wijsheid heeft besloten om de jaarlijkse kermis te verplaatsen en die te laten samenvallen met onze slotmiddag. Het kan dus zijn dat de knallen van onze champagnekurken samenvallen met de knallen van de “Kop van Jut” We hebben overwogen om ons slotevenement te verplaatsen, maar vonden uiteindelijk dat iets wat al zo lang van te voren gepland is, toch doorgang moet vinden. We hopen dat de bijen zich normaal zullen gedragen. 

Wat we vooral hopen is dat de trend van de laatste maanden doorgetrokken zal worden, en dat veel leden de weg naar Heteren zullen vinden. Wil en Raymond hebben er immers hun ziel en zaligheid in gestoken om er een succes van te maken. IJs en weder dienende hopen wij jullie daar dan ook allemaal in goede gezondheid te mogen begroeten.

Tot ziens dus op de afsluiting van het seizoen 2012-2013, en misschien schiet je nog een roos op de schiettent op de kermis in Heteren!  Ik ga het in ieder geval proberen voor José! Jeugdsentiment!!

harrie

 

Nieuwsbrief mei 2013

 

We starten deze keer weer met een terugblik op de vorige gildeavond (april 2013), en kijken met jullie vooruit naar de komende avond, vrijdag 24 mei, waarop Frans Hack ons bij de hand gaat nemen met betrekking tot het maken van port.

Gildeavond 19 april 2013

Op deze avond was het onderwerp: “Kaasjes en Glaasjes”.

Deze titel maakte meteen duidelijk waarom het ging: Hoe kunnen kaas en wijn, volgens hun smaakkarakteristieken, het best gecombineerd worden? Zijn daar regels voor? En is het waar dat bij een goede kaas altijd een rode wijn geschonken moet worden?

Vooraf had ik in de vorige nieuwsbrief al gesteld dat “smaken verschillen”. Ook dat er in de wereld van de epicuristen en de wijnkenners (niet noodzakelijk dezelfde personen!) verschillend over wordt gedacht.

Hierover wilden we ons eigen oordeel kunnen geven. En, verrassenderwijs, een groot aantal leden eveneens. De opkomst op deze avond was gewoon weer ouderwets goed en de sfeer optimaal. We werden ook niet teleurgesteld in het programma. Inge had een duidelijke presentatie voorbereid, en voor de beloofde kazen en wijnen gezorgd.

De uitkomst van de experimenten was toch verrassend te noemen: Bij een halfzoete wijn waren de meningen over de bijpassende kazen verdeeld, evenals bij de Sauvignon Blanc. Dat zou voeding kunnen geven aan de gedachte dat inderdaad smaken verschillen. Echter, de combinatie Edammer kaas en Côtes du Rhone viel bij praktisch iedereen in de smaak.

Dit onderstreept de gedachte dat het de moeite waard is de mogelijke combinaties te blijven proberen. Misschien kom je op een gegeven moment ook een combinatie tegen die voor jou het “einde” is! (……en laat het ons dan weten…)

Gildeavond mei 2013

In mei gaat Frans Hack op de Gildeavond port maken. Voor deze avond heeft Jos Koster voor extra publiciteit gezorgd, waardoor we mogelijk nieuwe leden kunnen werven. Maar dan zou het extra plezierig zijn als jullie voor een ambiance zouden zorgen als bijvoorbeeld op de Gildeavond van april.

Frans gaat jullie laten zien hoe je van rood fruit een heerlijke wijn kunt maken. En, Frans kennende, zal hij die ook laten proeven!  Op het recept berust géén copyright (nihil obstat) en je krijgt het aan het eind van de avond gewoon mee naar huis.

Als je in je vrienden- of kennissenkring nog mensen kent die er al eens over nagedacht hebben om zelf wijn te gaan maken, dan is dit de gelegenheid om ze op de best mogelijke manier met ons Gilde te laten kennismaken. De avond is toegankelijk voor iedere volwassene tegen een kleine vergoeding. Wie een introducé mee wil brengen dient deze (zoals gebruikelijk) wel even aan telefonisch aan te melden bij Frans of René.

We leren natuurlijk steeds weer nieuwe dingen! Op de Gildeavond van april leerden we dat er uitstekende combinaties mogelijk zijn van kaas en wijn, maar dat je ze wel moet proberen om te kunnen bepalen of het jouw smaak is. Welnu, een van die standaard geroemde combinaties is port met een blauwschimmelkaas.  Frans heeft beloofd dat hij ons deze combinatie zal laten proberen!

Slotmiddag

Op 22 juni is de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren. Traditioneel zorgen de leden dan zelf voor eten en drinken. Wil en Raymond zorgen dan voor de gastvrijheid en de bijen. Ook dit evenement heeft weer alles in zich om een succes te worden.

Veel plezier op de komende Gildeavond!

harrie

Nieuwsbrief April 2013

Normaal begin ik de nieuwsbrief met een verslagje van de laatste Gildeavond.  Een uitgebreid verslag van de algemene ledenvergadering en het daarop volgende “bubbels” proeven is echter al in jullie bezit, zodat ik deze keer alleen maar mijn licht hoef te laten schijnen op de komende Gildeavonden. (en op een PRIMEUR!!)

Gildeavond 19 april 2013

Op deze avond is het onderwerp: “Kaasjes en Glaasjes”.

Dat wijn en kaas prima samengaan is algemeen bekend. Het is echter niet zo dat elke wijn goed combineert met elke kaas. Verfijnde wijnen leggen het vaak af tegen sterke kazen.

Hoe kunnen kaas en wijn, volgens hun smaakkarakteristieken, het best gecombineerd worden? Zijn daar regels voor? En is het waar dat bij een goede kaas altijd een rode wijn geschonken moet worden? Volgens mij bestaan hier geen echte normen voor en moeten we ons houden bij de premisse dat “smaken verschillen”. Maar enkele richtlijnen kunnen er toch wel gegeven worden. Nog beter is het die richtlijnen zelf proberen te bepalen.

Dat is nu precies wat we de komende Gildeavond gaan doen. We gaan experimenteren met een 4-tal kazen en een drietal wijnen, en daarbij uitzoeken welke combinaties juist wel of net niet geschikt zijn. 

Daarenboven worden jullie uitgenodigd je eigen wijn (of bier) mee te brengen om vast te kunnen stellen hoe die met de kazen combineert. Het belooft weer een gezellige avond te worden waarbij je ook weer wat kunt opsteken. De avond wordt gemodereerd door Inge Verdonk.

Gildeavond mei 2013

In mei gaat Frans Hack op de Gildeavond port maken. Noteer 24 mei in je agenda, als je dat nog niet hebt gedaan. Voor deze avond zullen we proberen wat extra publiciteit te verzorgen, waardoor we mogelijk nieuwe leden kunnen werven. Jullie worden dan ook van harte uitgenodigd om introducés mee te brengen (wel aanmelden bij Frans!).

Slotmiddag

Op 22 juni is de slotmiddag bij Wil en Raymond in Heteren. Traditioneel zorgen de leden dan zelf voor eten en drinken. Wil en Raymond zorgen dan voor de gastvrijheid en de bijen. Ook dit evenement heeft weer alles in zich om een succes te worden.

PRIMEUR:  “Van pluk tot keuring”

“Van pluk tot keuring” is een nieuw project, geïnitieerd door Jos Koster, dat ons gedurende het komende seizoen zal bezighouden. Het plan zal op de slotmiddag in Heteren worden geïntroduceerd. Uiteraard zal ook in de komende nieuwsbrieven ruim aandacht worden besteed aan dit project.

Tot ziens op de komende Gildeavond!

harrie

 

 

Nieuwsbrief maart 2013

Vanzelfsprekend  kijken jullie allemaal al halsreikend uit naar de algemene ledenvergadering van 15 maart, maar eerst moeten we nog even terugkijken naar onze gildeavond van 15 februari. Het ging om “Fouten in wijn, en de correctie ervan”. Wie van ons heeft er niet eens een brouwsel in het afvalputje laten lopen omdat er een “nare” geur van af kwam? Misschien was dat helemaal niet nodig geweest!

Gildeavond 15 februari

Wouter Jan had een uitgebreide en heldere presentatie voorbereid over foute geuren, en foute smaken. Fouten, die beginnen als een verbeterbaar gebrek zoals onbalans, oxidatie en lichte zwavelgeur, maar die bij verwaarlozing een ongeneeslijke ziekte kunnen worden.

Vervolgens kregen we een opsomming van de standaard foute geuren met sprookjesachtige namen als o.a.  “paard” en “gekookte bloemkool”. Dit werd ondersteund met een set geurmonsters, die je de eetlust ontnamen.  Ook de oorzaken van de fouten kwamen uitgebreid aan bod, tot leering ende vermaack maar vooral ter voorkoming.  Uitgebreid hebben we daarna gesproken over de remedies die zoal gebruikt worden om fouten te herstellen, zodat niet alle wijnen in de handen van de likeurmakers hoeven te vallen.

Nadat de ergste geuren weer waren weggewaaid had Wouter Jan, als beloning voor hen die volhielden een drietal verrukkelijke wijnen meegebracht uit het zuiden van Frankrijk.  Mijn persoonlijke favoriet was de Grenache, met een geringe voorsprong op de Carignan, maar de meeste stemmen gingen naar de Bicentenair, waarin Grenache, Carignan Mourvedre zijn verwerkt.  Zo was het dan toch weer “eind goed, al goed”! 

15 Maart 2013 : Algemene Ledenvergadering

De ALV is dé kans om invloed uit te oefenen op de gang van zaken binnen de vereniging. Het bestuur zal aan jullie verantwoording afleggen over het gevoerde beleid, en graag voorstellen horen over hoe jullie over de toekomst denken.

Er zal ook een nieuwe penningmeester worden benoemd. (zie vorige nieuwsbrief). De agenda en de stukken voor de ALV stuur ik jullie separaat als bijlage bij een speciale e-mail.

Een van de belangrijkste onderdelen van de avond wordt het agendapunt “Wensen en suggesties voor het nieuwe seizoen”. Vooral voorstellen met betrekking tot de excursie zien we met belangstelling tegemoet. Ook kunnen jullie hier je mening geven over de wijnen die in de traditionele wijnkeuring aan bod zouden moeten komen.

Tenslotte houden we natuurlijk ook een rondvraag waar alles, maar dan ook letterlijk alles aan bod kan komen wat niet eerder op de avond is besproken.

Na het officiële gedeelte gaan we natuurlijk niet meteen op huis aan. In het “na-programma” gaan we “bubbels” proeven en beoordelen!  José heeft gezorgd voor een aantal interessante flessen, maar jullie worden van harte uitgenodigd een monster uit eigen vinotheek mee te brengen en ter keuring aan te bieden.  Zeker weten dat het weer een interessante avond gaat worden.

FAWBG

De wijngaardeniersdag en de landelijke keuring van de FAWBG vormen ook dit jaar weer één evenement: de dag voor kennis, ontmoeting en wijnkeuring. De dag staat open voor iedere amateur wijn- en likeurmaker.

Daarnaast zijn er een aantal interessante workshops. Deelnemers aan de dag kunnen twee workshops kiezen uit een aanbod van vier.

Het FAWBG roept onze leden dan ook op om mee te doen aan de enige landelijke keuring van amateur wijnen en likeuren in Nederland die gehouden wordt op zaterdag 13 april te Wijchen. Nadere informatie kunnen jullie vinden op de website van het FAWBG (onze bond!), onder www.fawbg.nl .

Tevens zal ik jullie de complete documentatie in een aparte email doen toekomen.

Nog even dit: als je wijn of likeur wilt laten keuren, maar je bent niet in staat om de dag in Wijchen bij te wonen, neem dan even contact op met Jos Koster, die als keurmeester op deze dag aanwezig zal zijn, en uw fles graag mee zal nemen.

Vriendelijke groet,

harrie

 

 

Nieuwsbrief 5 februari 2013

 

Beste vrienden.

Hier is-t-ie dan weer, de eerste nieuwsbrief van 2013! Zoals gebruikelijk houden we jullie door middel van de nieuwsbrief op de hoogte van op handen zijnde activiteiten, en doen we verslag van wat er in de voorbije periode zoal is gebeurd.

Gildeavond december 2012

Voor het eerst hadden we een clubavond in december, en tot ons genoegen kunnen we berichten dat dit een succesvolle avond is geworden. We hadden dan ook een wijnkeuring op het programma staan, waarbij maar liefst 17 flessen gekeurd moesten worden.

 De wijnen werden in twee groepen geroken, gewalst en gedronken (soms zelfs in de daarvoor bestemde containers geretourneerd) en vervolgens besproken en beoordeeld. Tegelijkertijd werden de wijnen in afzondering beoordeeld door de heer J.Krijgsman, keurmeester van de FAWBG.  

De resultaten werden daarna opgeteld waarbij Flora de Keijzer als winnaar uit de bus kwam. Flora mag de wisselbeker nu een jaar in de woonkamer tentoon stellen. (Wim mag er natuurlijk ook wel trots op zijn!).

 Januari 2013 Nieuwjaarsreceptie

Enige trouwe bezoekers moesten helaas  verstek laten gaan, maar desalniettemin hadden we een goede opkomst, en, wat meer is, ook weer een uitstekende sfeer. De tafel boog door onder het gewicht van de culinaire prestaties van de aanwezigen. Merkwaardig dat er altijd een grote verscheidenheid aan gerechten is; doublures zijn echt zeldzaam, als ze er al zijn.

 Op de achtergrond werd een videopresentatie vertoond over de grote wijngebieden van Hongarije, waarbij passende muziek ten gehore werd gebracht.

Nadat René iedereen welkom heette, werd er met echte rabarberbubbels (zoveel b’s in een woord!) van Wouter Jan geproost op het nieuwe jaar. Gezellig was het, wat bleek uit het feit dat het weer later werd dan was gepland. Maar omdat iedereen ook weer mee opruimde, kon de zaal weer “spic and span” worden achtergelaten.

 

Februari 2013

Op de komende clubavond, op 15 februari, is het thema “fouten en correcties (in wijn)”. Het zal ons allemaal wel eens overkomen zijn dat er een vreemde geur rond het pulpvat of de gistfles hangt. Zelf heb ik eens meer dan 100 liter weggegoten omdat er een akelige zwavelgeur werd voorgebracht, die achteraf misschien best had kunnen worden verwijderd. 

Op deze avond gaan we het daarom eens hebben wat er zoal fout kan gaan tijdens het vinificatieproces, en of en hoe er herstel mogelijk is. Om de moderator van de avond daarbij te helpen zou het aardig zijn als jullie zelf ook een wijn meebrengen waarvan de kwaliteit op een of andere manier twijfelachtig is. Die kunnen we dan ruiken en (voorzichtig!) proeven, en daarna bespreken, zodat we er allemaal iets van kunnen leren. 

Ter geruststelling: Wouter Jan heeft beloofd ook een paar goede flessen mee te brengen, zodat we als gildeleden toch ook weer wat goeds te proeven zullen hebben.

 

15 Maart 2013 : Algemene Ledenvergadering

De ALV is dé kans om invloed uit te oefenen op de gang van zaken binnen de vereniging. Het bestuur zal aan jullie verantwoording afleggen over het gevoerde beleid, en graag voorstellen horen over hoe jullie over de toekomst denken.

Er zal ook een nieuwe penningmeester moeten worden benoemd. (zie vorige nieuwsbrief). De agenda en de stukken voor de ALV kunnen jullie in de volgende nieuwsbrief tegemoet zien.

Na het officiële gedeelte gaan we natuurlijk niet meteen op huis aan. In het “na-programma” gaan we “bubbels” proeven en beoordelen!

 

T